Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να «επαγρυπνά» στο θέμα των 

Ρομά, λέει η βελγική προεδρία...


Εκατοντάδες Ρομά έχουν απελαθεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία
Εκατοντάδες Ρομά έχουν απελαθεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η βελγική προεδρία της ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βρίσκεται «σε επαγρύπνηση», προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γαλλία θα τηρήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο θέμα των απελάσεων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, την ώρα που ο Ν.Σαρκοζί εμφανίζεται εξοργισμένος με τα σχόλια της Ευρωπαίας επιτρόπου Β.Ρέντινγκ.

«Όλοι συμφωνούν ότι η Επιτροπή πρέπει να επαγρυπνά για την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία» σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των 27 ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», τόνισε. Απευθυνόμενος στις ομάδες πληθυσμού με νομαδικό τρόπο ζωής δήλωσε ότι πρέπει επίσης και οι Ευρωπαίοι πολίτες που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «να σέβονται (το δικαίωμα) της ιδιοκτησίας, και τους κανόνες που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία».

Παρ' όλο που η Σύνοδος επρόκειτο να επικεντρωθεί στις σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, o Νικολά Σαρκοζί φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην αντεπίθεση, μετά τις δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία έκανε παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται οργισμένος και λέγεται ότι σχολίασε ειρωνικά ότι οι Ρομά θα έπρεπε να πάνε στην χώρα της Β.Ρέντινγκ, το Λουξεμβούργο.

Ρόλο «πυροσβεστήρα» καλείται να παίξει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έκανε λόγο για «παρεξήγηση».

«Κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην ένταση της στιγμής μπορεί να έδωσαν λαβή για παρεξηγήσεις» δήλωσε.

«Η αντιπρόεδρος Ρέντινγκ δεν ήθελε να δημιουργήσει παραλληλισμούς ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το παρόν» τόνισε και κάλεσε σε συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες Ρομά που κατοικούσαν σε χώρες κατεχόμενες από τους Γερμανούς στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και εξοντώθηκαν.

Οι Αρχές στη Γαλλία έχουν ήδη απελάσει πολλές εκατοντάδες Ρομά, κυρίως προς τη Ρουμανία ενώ διέλυσαν και 100 καταυλισμούς. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει τους καταυλισμούς χώρους παράνομης δραστηριότητας, εκμετάλλευσης ανηλίκων και τράφικιν.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εξετάσει αν η μεταχείριση των Ρομά από τη Γαλλία είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της μετακίνησης και μπορεί να παραπέμψει τη χώρα στα αρμόδια όργανα.source:in.gr
top