Οι αρμοδιότητες «ταξιδεύουν»

από υπουργείο σε υπουργείο...

papandreou_ippokratous.jpg
Σε «χαρτοπόλεμο» αρμοδιοτήτων επιδίδονται στην κυβέρνηση, με τους υπουργούς, τους αναπληρωτές τους και τους υφυπουργούς να αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.Τα προγνωστικά, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την έκδοση των 30 και πλέον Προεδρικών Διαταγμάτων.
Και για την κατανομή αρμοδιοτήτων σε κάθε υπουργείο και για την αυτονόητη διαδικασία αποσαφήνισης του πακέτου ευθυνών που αναλαμβάνει ο κάθε υπουργός.
Eτσι, επί δύο εικοσιτετράωρα οι υπουργοί αναζητούν περισσότερες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου για την «ταχύτητα» των ενεργειών, που έχει επιφορτιστεί να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα το νομικό γραφείο της κυβέρνησης. Το ζήτημα, βέβαια, είναι άλλο...
Οι υπουργοί ενδιαφέρονται να έχουν πλήρες πλάνο του πολιτικού τους... εκτοπίσματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα και να διατηρήσουν ή να εξασφαλίσουν σημαντικές αρμοδιότητες έναντι των αναπληρωτών τους ή των «απέναντι» υπουργών που διεκδικούν... κομμάτι της εξουσίας τους.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη «χτενίσει» το πλάνο με τις αρμοδιότητες που εκτιμά ότι πρέπει να αναλάβει ο κάθε υπουργός, ενώ έχει ανάψει το «πράσινο φως» σε κάποιους να αντιληφθούν ότι οι διαβεβαιώσεις του ισχύουν στην πράξη και δεν χρειάζονται Προεδρικά Διατάγματα.
«Δεν μπορεί να σταματήσει η κυβερνητική λειτουργία, μέχρι την έκδοση των Διαταγμάτων», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να περάσουν... μήνες.
Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό, με αρμοδιότητες να.. ταξιδεύουν από υπουργείο σε υπουργείο. Το υπό σύσταση υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, για παράδειγμα, έχει αποκτήσει τίτλο, υπουργό και υφυπουργό, όχι όμως και ξεκάθαρο χαρτοφυλάκιο.
Σε δηλώσεις της η κυρία Τσουρή υπενθύμισε με νόημα την ανάγκη για επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε άλλη διάσταση. Το δε Λιμενικό Σώμα είναι στον αέρα, αφού ακούγεται ότι μπορεί να παραμείνει στο Πολιτικής Προστασίας ή να «μετακομίσει» τελικά στο «Ναυτιλίας».
Ερωτηματικά
Ερωτηματικά ακολουθούν τη συζήτηση για τις αρμοδιότητες του κ. Παμπούκη, που χθες έκανε συσκέψεις στο γραφείο του στον πρώην «Αστέρα» του Συντάγματος.
Επικρατείας υπεύθυνος για τις επενδύσεις - αλλά ποιες επενδύσεις; Λέγεται ότι η... απορία που εκφράζεται από συναδέλφους του στην κυβέρνηση παραπέμπει στις αρμοδιότητες περί επενδύσεων που έχει και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Και ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ΟΠΑΠ περνά στα «χέρια» του Υγείας (δηλαδή του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου) από το υπουργείο Πολιτισμού έχουν άλλο ...κλίμα και την εκτίμηση ότι παραμένει στο χαρτοφυλάκιό τους.
Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού και του αναπληρωτή Τ. Χυτήρη. Το σενάριο που επικρατεί αφορά το «πέρασμα» των ΜΜΕ (των βασικών αρμοδιοτήτων) στον κ. Χυτήρη, όπως την μπαγκέτα των υπηρεσιών ενημέρωσης φαίνεται ότι θα αναλάβει σταδιακά ο Γιάννης Ραγκούσης, που έτσι και αλλιώς έχει την ευθύνη του επιτελικού οργάνου για τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό.
Ανοιχτή είναι, επίσης, η διαδικασία για το... δρομολόγιο των αρμοδιοτήτων, σχετικά με το Παρατηρητήριο Τιμών που είχε ανακοινωθεί ότι διατηρεί η κυρία Κατσέλη, με την Ενέργεια που το πιθανότερο παραμένει στην Τίνα Μπιρμπίλη (ο κ. Σηφουνάκης λαμβάνει τη Χωροταξία) και με τη βεντάλια των θεμάτων της Παιδείας που ανοίγει και κλείνει μεταξύ των κυριών Διαμαντοπούλου, Γεννηματά (αναπληρώτρια υπουργός) και των υφυπουργών Χριστοφιλοπούλου και Πανάρετου.source:parapolitika.gr
top