«Μήλον της Έριδος» η

Ανατολική Κινεζική Θάλασσα...

Οι ιαπωνικές αρχές άφησαν ελεύθερο το πλήρωμα κινεζικού αλιευτικού


Το πλήρωμα κινεζικού αλιευτικού το οποίο είχαν συλλάβει στις 7 Σεπτεμβρίου σε ζώνη της ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας άφησαν ελεύθερο οι ιαπωνικές αρχές. Ωστόσο, ο καπετάνιος του αλιευτικού παραμένει υπό κράτηση από την ιαπωνική δικαιοσύνη. Η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα αποτελεί "μήλον της Έριδος" για Κίνα και Ιαπωνία.

Το κινεζικό αλιευτικό, το οποίο συγκρούσθηκε την περασμένη εβδομάδα με σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, συνελήφθη κοντά σε μια συστάδα μικρών νησιών που η Ιαπωνία ονομάζει Σενκάκου και η Κίνα Ντιαογιού, στα μισά της απόστασης ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Οκινάουα. Επί των νησιών αυτών προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα τόσο οι δυο χώρες όσο και η Ταϊβάν.

Το περιστατικό αυτό γενικεύτηκε σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Ο ιάπωνας πρεσβευτής στο Πεκίνο εκλήθη τέσσερις φορές στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η κινεζική κυβέρνηση ανέβαλε προβλεπόμενες διπλωματικές συνομιλίες με το Τόκιο.

Το Πεκίνο προειδοποίησε επίσης ότι το περιστατικό αυτό μπορεί να έχει "σοβαρό αντίκτυπο" στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας. Το Τόκιο διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι θα χειριστεί την υπόθεση αυτή "σύμφωνα με το νόμο".

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι ένα νέο πλήρωμα θα μεταβεί στην Ιαπωνία από την Κίνα για να οδηγήσει πίσω το κινεζικό αλιευτικό.source:skai.gr
top