Παπακωνσταντίνου: Μονόδρομος να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

«Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal.
Αναφέρθηκε επίσης στο "προβάδισμα" που έχει η κυβέρνηση, καθώς έχει κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει θέσει για το 2010.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι αδύνατο να αποσύρει κανείς 12 δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας χωρίς να προκληθεί ζημιά στην οικονομία.
Ως δύσκολες και σκληρές χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση των συντάξεων, περικοπή των μισθών στο δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
«Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πως χωρίς το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποστήριξε, θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία, ενώ αναγνώρισε πως οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση, κάτι που θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
«Είχα πολλές δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών. Ίσως, όμως, ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίσθηκα απέναντι στο χρόνο ώστε το πακέτο οικονομικής στήριξης να εκταμιευθεί εγκαίρως και να συνεχισθεί κανονικά η εξυπηρέτηση τους χρέους. Η λύση, ήρθε πάνω στην ώρα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.source:cosmo.gr
top