Τονωτική "ένεση" στο 

ανοσοποιητικό το μασάζ...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Ένας ακόμη λόγος μας ωθεί να παραδοθούμε στα χέρια ενός έμπειρου μασέρ... Εκτός από την ευχαρίστηση, επιβεβαιώθηκαν οι ενδείξεις πως το μασάζ προσφέρει και θεραπευτική δράση.

Ύστερα από συνεδρία σουηδικού μασάζ, διάρκειας 45 λεπτών, διαπιστώθηκε πως βελτίωσε άμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος.
«Αν και υπήρχαν παλαιότερες, μικρότερες μελέτες για τα οφέλη του μασάζ στην υγεία, η νέα μελέτη πιστεύεται ευρέως ότι είναι η πρώτη συστηματική μελέτη σε μια μεγαλύτερη ομάδα υγιών ενηλίκων», ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο γνωστό Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά» στο Λος Αντζελες.
Στο πλαίσιο του πειράματος, 29 εθελοντές, υγιείς από σωματική και ψυχική άποψη, υποβλήθηκαν σε 45 λεπτά σουηδικού μασάζ σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα για την εφαρμογή του. Εικοσιτέσσερις υγιείς εθελοντές, για λόγους σύγκρισης, υποβλήθηκαν σε μασάζ με ελαφρά αγγίγματα των χεριών.
Οι ερευνητές, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μασάζ, συνέλεγαν δείγματα αίματος με ενδοφλέβιους καθετήρες που είχαν τοποθετήσει στους βραχίονες των ξαπλωμένων εθελοντών.
«Οι άνθρωποι συχνά κάνουν μασάζ στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πολλές φυσιολογικές αποδείξεις για την αυξημένη ανοσολογική αντίδραση του σώματος μετά το μασάζ» δήλωσε ο Δρ Μαρκ Ράπαπορτ, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών του Ιατρικού Κέντρου.
Αιματολογικές εξετάσεις "δείχνουν" οφέλη από το σουηδικό μασάζ
1) Πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης, της βασικής ορμόνης του στρες
2) Μεγάλη πτώση των επιπέδων της αντιδιουρητικής ορμόνης (AVP), η οποία πιστεύεται ότι συντελεί στην αύξηση της κορτιζόλης και επιπλέον συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά
3) Σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των λεμφοκυττάρων, μιας κατηγορίας λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει κεντρικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού
4) Αξιοσημείωτη μείωση σε πολλές κυτοκίνες, ουσίες που απελευθερώνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και λειτουργούν ως χημικοί «αγγελιοφόροι»
5) Άγνωστο παραμένει πάντως το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκεί η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα
«Μας περιμένει πολλή ακόμα έρευνα, φαίνεται όμως ότι ένα και μόνο μασάζ μπορεί να προσφέρει μετρήσιμο όφελος» σχολίασε ο Δρ Ράπαπορτ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του Journal of Alternative and Complementary Medicine και τον Οκτώβριο πρόκειται να δημοσιευτούν και στην έντυπη έκδοση της επιθεώρησης.source:cosmo.gr
top