Εγκληματική οργάνωση ...

βρώμικου χρήματος...

Αναβαθμισμένο το κατηγορητήριο για τη Siemens

 Μίνα Μουστάκα


▅Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης (αριστερά) από  συνεδρίαση της Επιτροπής
Τη δομή και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνδέονται με τη διακίνηση βρώμικου χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens αναζητούνκαι τυπικά- από χθες οι εφέτες-ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση.
Το κατηγορητήριο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι... αναβαθμισμένο με μία επιπλέον αξιόποινη πράξη, αυτήν της εγκληματικής οργάνωσης. Διώξεις ασκήθηκαν χθες κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν στη συνέχεια από τους δικαστικούς λειτουργούς εις βάρος όσων εμπλεκομένων προσώπων προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής ότι αποτελούσαν μέλη της ίδιας ομάδας.

Η νέα δίωξη κινήθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννη Σακελλάκο, ύστερα από σχετικό αίτημα της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση κ. Μαρίας Νικολακέα, στην οποία είχε διαβιβαστεί επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κ. Σήφη Βαλυράκη, με την οποία ζητούσε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης εις βάρος στελεχών της μητρικής και της ελληνικής Siemens, όπως και κάθε άλλου ποινικά ελεγχόμενου προσώπου για σύσταση εγκληματικής ομάδας με στόχο τη διάπραξη οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος.

Επιπλέον, χθες ο εφέτης-ειδικός ανακριτής κ. Γιάννης Φιοράκης έστειλε κλήση προς απολογία στον επιχειρηματία Γ. Τσουγγράνη, κουμπάρο του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος με τον κωδικό «Α. Rocos» είχε ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό όπου κατατέθηκαν χρήματα από τη Siemens με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό. Ο κ. Τσουγγράνης, ο οποίος είχε καταθέσει και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μαύρα ταμεία της Siemens, καλείται αύριο να λογοδοτήσει για την πράξη του και ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης, αλλά αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.


«Μοίραζαν λεφτά από το 1998»

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ που αποτέλεσε τη βάση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφης Βαλυράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η γερμανική εταιρεία από τον Νοέμβριο του 1998 είχε αναπτύξει στην Ελλάδα ένα αυτόνομο, στεγανοποιημένο και ανώνυμο σύστημα διεκπεραίωσης μυστικών πληρωμών που διοχετεύονταν σε κρατικούς αξιωματούχους για αναθέσεις έργων στη συγκεκριμένη εταιρεία. «Πρόκειται για οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα που σχετίζεται με τη διαφθορά στον δημόσιο βίο και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δεν έχει μόνο εθνική ταυτότητα, αλλά αποτελεί κοινό πρόβλημα των κρατών- μελών της Ε.Ε.», προσέθετε στην ίδια επιστολή του ο πρόεδρος της Εξεταστικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά περίπτωση, με βάση το υπάρχον αποδεικτικό υλικό, οι δικαστές είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιοι κατηγορούμενοι θα... ενταχθούν στην επίμαχη ομάδα, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνάς τους για τις τρεις συμβάσεις που ελέγχουν (προμήθεια συστήματος Πάτριοτ, ψηφιοποίηση δικτύου του ΟΤΕ και προμήθεια συστήματος ασφαλείας C4Ι). source:tanea.gr
top