Το περιουσιακό στο επίκεντρο 
των επαφών Χριστόφια-Έρογλου...
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, απέσυρε τελικά από τις προτάσεις του για το περιουσιακό την πρόνοια για παραμονή στην Κύπρο, μετά τη λύση του κυπριακού, 50 χιλιάδων εποίκων. Πρόταση, στην οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα ο Πρόεδρος Χριστόφιας «επιστρέφει» στη θέση Κληρίδη-Παπαδόπουλου για παραμονή αριθμού εποίκων, που θα εξαρτηθεί από καθαρά ανθρωπιστικά κριτήρια.
Στο μεταξύ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου κύριοι Χριστόφιας-Έρογλου θα έχουν σήμερα και την Παρασκευή ολοήμερες συνομιλίες για το περιουσιακό.
Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης συνάντησης, θα αρχίσει αναλυτική συζήτηση για το περιουσιακό, κεφάλαιο που θεωρείται «κλειδί» για την επίτευξη προόδου σ' αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, με βάση τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει στους Ελληνοκύπριους πέραν του 15% των περιουσιών τους, που βρίσκονται στα κατεχόμενα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές προτάσεις προνοούν επίσης ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από το ομοσπονδιακό ταμείο, στο οποίο η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεισφέρει πέραν του 80%. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα χάσουν τις περιουσίες τους, αφού σε περίπτωση που θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια πρόνοια, θα καλούνταν να πληρώσουν οι ίδιοι αποζημίωση στους εαυτούς τους.
Στις τουρκικές προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η γνωστή επιμονή της τουρκικής πλευράς όπως προτεραιότητα δοθεί στον χρήστη της περιουσίας παρά στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.source:kathimerini.gr
top