Εντοπίστηκαν γονίδια "ένοχα"

για τον καρκίνο ωοθηκών...


Ερευνητές στις ΗΠΑ- μεταξύ αυτών καθοδηγητικό ρόλο είχε ένας ελληνικής καταγωγής επιστήμονας- βρήκαν δύο νέες γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τις θανατηφόρες μορφές του καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους καταπολέμησης των όγκων.


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, υπό τον καθηγητή ογκολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο και τον συνάδελφό του Μπερτ Φογκελστάιν, παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες και φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου των ωοθηκών (περίπου μια στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών γενικά), οι οποίες πλήττουν γυναίκες μεταξύ 40 - 80 ετών και δεν ανταποκρίνονται στην χημειοθεραπεία.


Τα δύο γονίδια είναι τα ARID1A και PPP2R1A και μέχρι σήμερα δεν είχαν ξανά συσχετισθεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Υπό κανονικές συνθήκες, τα γονίδια αυτά, όταν δεν είναι μεταλλαγμένα, βοηθούν στην "συμπίεση" των καρκινικών κυττάρων, όμως η μετάλλαξή τους βοηθά στην ενεργοποίηση των όγκων.


Σε μια ξεχωριστή έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", καναδοί ερευνητές υπό τον Ντέηβιντ Χάντσμαν της Υπηρεσίας Καρκίνου της Βρετανικής Κολομβίας, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα σε σχέση με το γονίδιο ARID1A, ενώ ανέφεραν τις υποψίες τους ότι η ίδια γενετική μετάλλαξη μπορεί να εμπλέκεται επίσης σε μερικές μορφές καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.


Περίπου 230.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο, οι περισσότερες με αρκετή καθυστέρηση, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι αισθητά, με συνέπεια η νόσος να έχει ήδη εξαπλωθεί. Περίπου το 70% όσων διαγιγνώσκονται με την πάθηση σε προχωρημένο στάδιο, πεθαίνουν μετά από πέντε χρόνια.
source:skai.gr
top