Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων...


Αθήνα
Ενισχύουν τα μπλόκα τους στις εθνικές οδούς οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, την ώρα που στην αγορά εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην τροφοδοσία.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες φορτηγών συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και εμποδιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η κυκλοφορία, σύμφωνα με «Το Βήμα».

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης, από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ενώ η κυβέρνηση τους υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται το καθεστώς της επίταξης και διαμηνύει πως όπου παρατηρηθεί καταστρατήγησή του θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, αυτή τη στιγμή είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και βυτιοφόρα.

Από το απόγευμα της Παρασκευής υλοποιήθηκε η απόφαση των βυτιοφορέων να αποσύρουν από την κυκλοφορία εκατοντάδες οχήματα, τα οποία έχουν παρατάξει και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας, ενισχύοντας σημαντικά το συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης, ενώ ένα δεύτερο σημείο είναι στα διόδια της Ελευσίνας, όπου εκεί είναι παρατεταγμένα φορτηγά. Το τρίτο σημείο στην Αθηνών-Κορίνθου είναι στο Χαϊδάρι, όπου βρίσκονται φορτηγά και γερανοφόρα οχήματα.

Παρατεταγμένα οχήματα βρίσκονται επίσης στα διόδια της Κορίνθου, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στην Παραλιακή και συγκεκριμένα στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στον κόμβο Μαρκοπούλου στη λεωφόρο Αθήνας-Σουνίου και στη συμβολή των λεωφόρων Αλίμου και Βουλιαγμένης.

Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται άνδρες της Τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε νέα ένταση στα διόδια της Ελευσίνας, καθώς ιδιοκτήτες που βρίσκονται με τα οχήματά τους στην περιοχή δεν επέτρεπαν σε άλλα φορτηγά να περάσουν προς την Αθήνα.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης Βόρειας Ελλάδας, με την παράταξη οχημάτων σε κομβικά σημεία οδικών αξόνων της Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, οι αυτοκινητιστές της Βόρειας Ελλάδα θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνέλευση στην Αθήνα και στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Φορτηγά και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης παραμένουν παρατεταγμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην πύλη 16, στο Δερβένι, στην περιοχή Τιτάν, στην περιοχή της Λαχαναγοράς και στη Γέφυρα. Συνολικά 330 οχήματα είναι ακινητοποιημένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Βόρειας Ελλάδας, Ντίνος Κιρκιλής.

Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Την ίδια ώρα, εμφανεις είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ήδη, αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε αναστολή μέρους ή και του συνόλου της παραγωγικής λειτουργίας τους, το τελευταίο 48ωρο, λόγω ελλείψεων σε καύσιμα και πρώτες ύλες.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, απευθύνει δραματική έκκληση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους ιδιοκτήτες φορτηγών να βρουν τη χρυσή τομή και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πάντως προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, καθώς τα πρατήρια εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.source:in.gr
top