Με κέρδη στο «Καµπ Νου»

Θανάσης Λιοντζόπουλος


 ΟιΠράσινοι πήραν αυτό  που ήθελαν στο «Κλεάνθης  Βικελίδης» και αναχωρούν  σήµερα «γεµάτοι» και µε καλή  ψυχολογία για τη Βαρκελώνη  και το µατς - πρόκληση µε τους  Μπλαουγκράνα
Λένε, φασούλι το φασούλι γεµίζει το σακούλι. Στον Παναθηναϊκό κατάφεραν στο πρώτο κιόλας ντέρµπι, στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Αρη, να ρίξουν πολλά... φασούλια µέσα, αφού τα κέρδη ήταν πολλά.

Οι Πράσινοι έδειξαν χαρακτήρα πρωταθλητή και ανέβασαν στροφές, αν και δεν είχαν πολλά µατς στα πόδια τους. Οµως, γνωρίζουν πως το στροφόµετρο θα πρέπει να φτάσει στα... κόκκινα για να φύγουν αύριο µε θετικό αποτέλεσµα από το «Καµπ Νου»!

ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ
Ολες οι οµάδες πριν από τα παιχνίδια και ειδικά τα κρίσιµα, έχουν ένα πλάνο. Πόσες φορές όµως καταφέρνουν να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, από τα σχέδια στην υλοποίηση της τακτικής; Λίγες! Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει σε κρίσιµα παιχνίδια ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Εκτός από διαβασµένος, οι ποδοσφαιριστές του παρουσιάζονται συγκεντρωµένοι στον στόχο. Ο Αρης δηµιούργησε ελάχιστες ευκαιρίες στην έδρα του και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Παναθηναϊκός ήταν µια οµάδα που έδειχνε στο γήπεδο τι ήθελε και τι ζητούσε.

ΠΑΡΩΝ Ο ΣΙΣΕ
Ξεπέρασε τον τραυµατισµό του και φώναξε «παρών» ο Τζιµπρίλ Σισέ, ανοίγοντας κιόλας τον φετινό... λογαριασµό του. Ο γάλλος επιθετικός έδειξε από τις προπονήσεις ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, όµως και ο ερχοµός του φίλου του Νικόλα Πατέρα στο τιµόνι της προεδρίας της ΠΑΕ τον ανέβασε ψυχολογικά. Είναι δεµένος µε την οµάδα (αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη µία φορά µε το τατουάζ τριφύλλι και δίπλα τις λέξεις «Το νταµπλ» που έβαλε) και δίνει το 100% των δυνάµεών του. Ηταν άτυχος («τσίµπησε» την µπάλα και την έστειλε στο δοκάρι), όµως έστω και από τα 11 µέτρα έκανε αυτό που έπρεπε! Δεν παίζει ατοµικά, αλλά είναι οµαδικός και πολλές φορές συνεργάστηκε άψογα µε τον έτερο Γάλλο, τον Σίντνεϊ Γκοβού. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Υπάρχουν κι άλλες προσωπικότητες που ανά περίσταση βγαίνουν µπροστά. Ο Ζιλµπέρτο Σίλβα στις 7 Οκτωβρίου κλείνει τα 34 χρόνια του , όµως τρέχει σαν έφηβος, κινείται σαν... χταπόδι και γενικά ηρεµεί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ηταν από τους βασικούς συντελεστές µαζί µε τον Μάτε Σιµάο που δεν άφησαν τον Αρη να κάνει παιχνίδι από τον άξονα. Τεράστια η συνεισφορά του στην κυκλοφορία της µπάλας.

Το ίδιο µπορεί να πει κανείς και για τον Σεντρίκ Καντέ. Ο κεντρικός αµυντικός από το Μάλι ήταν ο εγκέφαλος στα µετόπισθεν.

Και αλήθεια, πόσο είχε υποτιµηθεί µόλις πρωτοήρθε στον ΠΑΟ... Πρώτος στην µπάλα, µε σωστές τοποθετήσεις και µεταβιβάσεις. Σε καµία στιγµή δεν υπήρξε πανικός στην άµυνα.

Βελτίωση υπήρξε και στη συνεργασία του µε τον Μπουµσόνγκ.

ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο Αλέξης Τζόρβας µπορεί να έχει χάσει τη θέση του στην Εθνική οµάδα και να είναι παραπονεµένος, όµως όποτε χρειάστηκε «κατέβασε ρολά»! Νίκησε τον Χαβίτο σε τετ-α-τετ και γενικά ενέπνευσε σιγουριά στους αµυντικούς και σε όλη την οµάδα του. Βρίσκει ρυθµό σιγά σιγά.

Ο Λουκάς Βύντρα απέδειξε για άλλη µία φορά πόσο πολύτιµο εργαλείο είναι. Κάλυψε την «τρύπα» αριστερά στην άµυνα, αφού ο Σπυρόπουλος είναι τραυµατίας, και είχε σούπερ απόδοση. Και δεν είχε εύκολη δουλειά, τουναντίον µάλιστα. Κατάφερε συν τοις άλλοις, να ανέβει ψηλά, να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή και ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι. Κατάφερε να διεισδύσει στην περιοχή και να αφήσει πίσω του τον Χαβίτο. Ο Βύντρα έχει αποκτήσει πλέον µεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ο Σωτήρης Νίνης µε τον Στέργο Μαρίνο είναι άλλοι δύο Ελληνες που έκαναν πολλές δουλειές στο γήπεδο.

Ο Νίνης απείλησε µε σουτ και µετά τα πολύ καλά φιλικά που είχε κάνει στην προετοιµασία, βρίσκει σιγά σιγά τα πατήµατά του.

Ο Στέργος Μαρίνος αν και λογίζεται φέτος από τον Νιόπλια στα χαφ, ως δεξί µπακ πήρε... άριστα. Αν και του αρέσει να βγαίνει στην επίθεση, εντούτοις σε αυτό το παιχνίδι κράτησε τη θέση του και ο Αρης δεν κατάφερε να δηµιουργήσει επικίνδυνες φάσεις από αριστερά.

ΛΟΥΙΣ ΓΚΑΡΣΙΑ
Ντεµπούτο για τον Καταλανό που στα 11 λεπτά (+5’ καθυστερήσεις) έδειξε κάποια από τα χαρίσµατά του, όπως είναι το κράτηµα της µπάλας. Δύσκολα του έπαιρνες την µπάλα, ενώ διαθέτει υψηλή τεχνική! Θέλει παιχνίδια, καθώς παίζει σε 3 θέσεις και απειλεί µε δεξί και µε το αριστερό πόδι!
Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει σε κρίσιµα µατς ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Απόδειξη, ότι ο Αρης δηµιούργησε ελάχιστες ευκαιρίες στην έδρα του

Δεν πρέπει να χαλαρώσουµε ούτε λεπτό!

ΟΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ φάσεις και η έλλειψη συγκέντρωσης ήταν τα δύο θέµατα στα οποία στάθηκε περισσότερο στη χθεσινή προπόνηση ο Νίκος Νιόπλιας.

Ο προπονητής ήταν ικανοποιηµένος, όµως εξήγησε ότι θα µπορούσε να είχε γίνει η ζηµιά σε µία φάση που ο Αρης έπαιξε (µε φάουλ) γρήγορα την µπάλα, πιάνοντας στον ύπνο την άµυνα και ο Χαβίτο βγήκε απέναντι στον Τζόρβα. «Με την Μπαρτσελόνα δεν πρέπει να χαλαρώσετε ούτε δευτερόλεπτο», έλεγε ο Νιόπλιας. Το τεχνικό τιµ πέρασε από το...

µικροσκόπιο το παιχνίδι και την ήττα της Μπάρτσα από τη Χέρκουλες, ενώ σήµερα θα δοθούν οδηγίες.

Ο Καραγκούνης ξεπέρασε ενοχλήσεις που είχε, ενώ αποκλείστηκαν από την αποστολή οι τραυµατίες Πετρόπουλος, Σπυρόπουλος, Σεϊταρίδης.

Στον ΠΑΟ δεν έδειξαν διάθεση να σταθούν περισσότερο στην ανακοίνωση του Μαρινάκη (τον καλούµε να δείξει ψυχραιµία και να µη δυναµιτίζει το κλίµα, απάντησαν αρχικά), καθώς µπροστά τους έχουν την πρεµιέρα του Τσάµπιονς Λιγκ µε την ισχυρή Μπαρτσελόνα. «Τα πρωταθλήµατα δεν κρίνονται από τη 2η αγωνιστική, ούτε µε ένα πέναλτι» έλεγαν χθες, ενώ οι παίκτες στα πηγαδάκια πρόσθεταν: «Κοίτα ποιος µιλάει...».


Αναψε το φιτίλι που έφερε αλυσιδωτές εκρήξεις!
» ΚΡΙΤΙΚΗ: , Αντώνης Ρεπανάς

Με τη βοήθεια του Γιώργου Δαλούκα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ξεπεράσει το στραβοπάτηµα της πρώτης αγωνιστικής, νικώντας τον Αρη µε 0-1 και δίνοντας δικαίωµα σε όλους να αρχίσουν νωρίς νωρίς και φέτος να αµφισβητούν τη διαιτησία!

Η εµφάνιση του Παναθηναϊκού δεν ήταν εµφάνιση πρωταθλητή όπως είχε προβλέψει ότι θα είναι ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ και σίγουρα δεν µπορεί να γεµίσει µε αισιοδοξία κανέναν από τους φιλάθλους του, ενόψει της αναµέτρησης µε την Μπαρτσελόνα. Μπορεί η οµάδα του Νιόπλια να είχε περισσότερες φάσεις µπροστά στην εστία του Σηφάκη, µπορεί να είχε δοκάρι στο 30’ µε τον Σισέ, όµως για να πάρει τη νίκη χρειάστηκε τη βοήθεια του Δαλούκα, ο οποίος είδε πέναλτι στη βουτιά του Βύντρα µέσα στην περιοχή του Αρη, µε τον Χαβίτο να είναι από πίσω του στο 41’. Η εύστοχη εκτέλεση του Σισέ στο 43’ ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι όπου ούτε ο Αρης έπιασε καλή απόδοση, προβληµατίζοντας και εκείνος ενόψει της αναµέτρησης µε την Ατλέτικο την Πέµπτη στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Παναθηναϊκός άρχισε το παιχνίδι µε 4-2-3-1, το οποίο δεν µπόρεσε να λειτουργήσει τόσο καλά επιθετικά, αν και ο Αρης µε το 4-4-2 που παρέταξε, είχε πρόβληµα συντονισµού στη µεσαία γραµµή και στα άκρα της άµυνας, κυρίως από δεξιά.

Παρ’ όλα αυτά οι Λέτο, Νίνης και Γκοβού που απαρτίζανε τη γραµµή πίσω από τον προωθηµένο Σισέ, δεν µπορούσαν να τον τροφοδοτήσουν και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρουσία των Λαζαρίδη και Ρονάλντο.

Μετά το 0-1 ο Νίκος Νιόπλιας προτίµησε να τραβήξει την οµάδα του πίσω, να δώσει χώρο στον Αρη που επέλεξε να ρισκάρει και να απειλεί µε αντεπιθέσεις. Εκεί οι επιθετικοί του Παναθηναϊκού είχαν να αντιµετωπίσουν τον πολύ καλό Σηφάκη που είπε «όχι» δύο φορές στον Σισέ, στο 63’ και στο 65’ και µια φορά στον Λέτο, στο 83’.

Ο Αρης απείλησε κυρίως µε στηµένες φάσεις τις οποίες εξουδετέρωσε ο Τζόρβας, ενώ µια φορά κατάφερε να µπλοκάρει την µπάλα σε τετ-α-τετ ευκαιρία του Χαβίτο στο 78’.

«Κερδίσαµε δίκαια αν και µπορούσε το σκορ να ήταν µεγαλύτερο. Δεν θέλω να µιλήσω για τη διαιτησία. Σε ένα πρωτάθληµα 30 αγωνιστικών θα ευνοηθείς και θα αδικηθείς», δήλωσε ο Νίκος Νιόπλιας ενώ για το παιχνίδι µε την Μπαρτσελόνα είπε: «Είναι η καλύτερη οµάδα στον πλανήτη και θα προκριθεί σίγουρα». Ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ µε τη σειρά του, είπε: «Είναι οδυνηρό όταν χάνεις, ειδικά τώρα που ήµασταν αρκετό καιρό αήττητοι στην έδρα µας. Με βάση την εµφάνισή µας στο δεύτερο ηµίχρονο θα έπρεπε να έχουµε φτάσει στην ισοπαλία. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ανώτερος. Δίχως να ψάχνω δικαιολογίες όµως, η πτώση του Βύντρα ήταν υπερβολική».

n Ο βραζιλιάνος επιθετικός Φαµπιάνο Ντε Λίµα Κάµπος Μαρία έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε το παιχνίδι και σήµερα θα ανακοινωθεί επίσηµα η απόκτησή του από τον Αρη. Ο Φαµπιάνο είναι 26 χρονών και πέρυσι αγωνιζόταν στη Βάκερ Ινσµπουργκ.source:tanea.gr
top