Πόλεμο σε ακρίβεια, 

κερδοσκοπία...

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών»

Γιώργος Φιντικάκης


Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης.   «Μέσα από  τον διάλογο με  την αγορά θα  εφαρμόσουμε  τη νομοθεσία  για την καλή  λειτουργία του  ανταγωνισμού»  είπε στις πρώτες δηλώσεις  του ο υπουργός  Περιφερειακής  Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας
Μάχη για τη μείωση των τιμών, του πληθωρισμού και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στην αγορά προαναγγέλλουν οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στο μεταξύ, δεσμεύθηκαν ότι θα πάρουν πίσω τις αυξήσεις τιμών στα άλευρα οι εκπρόσωποι των αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αποφάσισε ότι αν δεν συμμορφωθούν θα επιβληθούν πρόστιμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών και ξεκινάμε μάχη για την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία και τον πληθωρισμό. Μέσα από τον διάλογο με την αγορά θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία για την καλή λειτουργία του ανταγωνισμού», είπε ο νέος υπουργός χθες απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους στο κτίριο της Πλατείας Κάνιγγος. Αναφέρθηκε στη θητεία του στο ίδιο υπουργείο πριν από μια δεκαετία, οπότε με τη συνεργασία των εργαζομένων- όπως σημείωσε- πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα για τη μείωση του πληθωρισμού και συμπλήρωσε ότι αυτό επιδιώκει και στη σημερινή συγκυρία της κρίσης και της υποχώρησης του εισοδήματος των μισθωτών. «Δεν θα μειωθούν μόνο τα εισοδήματα των εργαζομένων και οι συντάξεις, αλλά και οι τιμές και όσες αξίες πρέπει να μειωθούν για να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και να αποτρέψουμε την είσοδο άλλων συμπολιτών μας στη φτώχεια». Σημειωτέον ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός ήταν 5,5%.

Αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ
Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, η κατάθεση του Αναπτυξιακού Νόμου στη Βουλή και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου το υπουργείο έχει συναρμοδιότητα με το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις και θα εξετάσει πιθανές βελτιώσεις για τον Αναπτυξιακό, όπου μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο οι όποιες παρατηρήσεις από την προκάτοχό του Λ. Κατσέλη. Ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας που φαίνεται ότι θα αναλάβει τον τομέα του Εμπορίου, απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους σημείωσε ότι «σεβόμαστε τις επιχειρήσεις, αλλά στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και θα απαιτήσουμε την τήρηση των νόμων. Ζούμε στην εποχή του Μνημονίου, αλλά ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν περιθώρια για προοδευτικές πολιτικές». Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να εξεταστεί εκ νέου το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο υπουργείο Εργασίας, καθώς τα θέματα της αγοράς απαιτούν να λειτουργούν μαζί οι δύο γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
υπουργού είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, η κατάθεση του Αναπτυξιακού στη Βουλή και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στα άλευρα

ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΑΝ προς το παρόν οι αλευροβιομηχανίες καθώς μετά τη δέσμευση ότι θα πάρουν πίσω τις αυξήσεις στα άλευρα που ανέλαβαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκείνη δεν επέβαλε πρόστιμα. Κάτι που ωστόσο θα συμβεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι το πνεύμα της απόφασης που έλαβε ομόφωνα χθες κατά τη συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Επιτροπής, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά αλεύρων και σιτηρών μετά τις καταγγελίες για εναρμονισμένες πρακτικές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή δύναται να επιβάλει πρόστιμο που μπορεί να διαμορφώνεται μέχρι το 10% των ακαθάριστων εσόδων των μελών τους.source:tanea.gr
top