Πες μου τι χρώμα είναι αυτό που 

τρως... να σου πω τι κερδίζεις!

Φωτό: © Fotolia
Τι θα έλεγες να επιλέξεις τα τρόφιμα με βάση το χρώμα τους; Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς διακρίνει τις τροφές σε πέντε χρώματα και μας εξηγεί ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες.
Μωβ, κίτρινο, λευκό, πράσινο ή κόκκινο λοιπόν;

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

Τα λαχανικά και τα φρούτα με κόκκινο χρώμα έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία, κυρίως εξαιτίας των βιταμινών  Α και C!  Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο και σίδηρο. Περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν :

- Στην πρόληψη της καρδιακής νόσου
- Στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Στην μείωση των όγκων και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης
- Στην καταστροφή των επιβλαβών ελεύθερων ρίζων
 
- Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
 

Τι είναι αυτό που δίνει κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα;

Το κόκκινο χρώμα των λαχανικών και των φρούτων οφείλεται στην παρουσία των ανθοκυανινών και των καροτενοειδών και του λυκοπενίου.

- Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό. Μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, όπως τον καρκίνο του προστάτη. Μερικά από τα λαχανικά και φρούτα πλούσια σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και η γκουάβα.

- Ανθοκυάνη: Η ανθοκυάνη είναι άλλη μια φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Αποδείχθηκε επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, βοηθά τους διαβητικούς, μειώνει την πίεση του αίματος, κλπ. Ανθοκυάνη περιέχουν το κόκκινο λάχανο, το παντζάρι, το κόκκινο κρεμμύδι, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κόκκινα φασόλια, τα κεράσια και τα κόκκινα μήλα.

THINK (ΕΑΤ) GREEN

Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, ίνες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ασβέστιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, και β-καροτένιο. Οι θρεπτικές ουσίες που βρέθηκαν σε αυτά τα λαχανικά:

- Μειώνουν τους κινδύνους του καρκίνου
- Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης
- Διευκολύνουν την πέψη
- Βοηθούν επίσης την όραση
- Καταπολεμούν τις επιζήμιες ελεύθερες ρίζες και
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών είναι εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια. Προσπάθησε να τρως περίπου 3 έως 5 μερίδες καθημερινά. Τα φρούτα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, και ανόργανων ουσιών. Καλό είναι να συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινή σου δφιατροφή 2 με 3 μερίδες φρούτων.



ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Τα Λευκά φρούτα και λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως οι β-γλυκάνες, EGCG, SDG, και lignans, που παρέχουν ισχυρή ανοσοποιητική ενίσχυση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες:

- Ενεργοποιούν τους φυσικούς φορείς Β και Τ κυττάρων
- Μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου του μαστού και καρκίνου του προστάτη και
- Φέρνουν σε ισορροπία τα επίπεδα ορμονών.
- Βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό
- Συμβάλλει στην προστασία μιας υγιούς καρδιάς



YELLOW IS HEALTHY

Τα Φωτεινά χρώματα γενικά μπορεί να είναι ενισχυτικά διάθεσης, και ιδίως το κίτρινο χρώμα. Αυτό το ηλιόλουστο χρώμα αντιπροσωπεύει την ευτυχία, τη χαρά και την ελπίδα. Τα Κίτρινα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με καροτινοειδή και βιοφλανοειδη, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης σε αφθονία τη βιταμίνη C.



Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά: 

- Θα βοηθήσουν την καρδιά σας
- Θα διευκολύνουν την πέψη
- Προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος
- Προστατεύουν και έχουν ως αποτέλεσμα ανθεκτικότερα οστά και δόντια
- Επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων
- Απομακρύνουν πιο γρήγορα τις βλενογόνους (από ένα κρυολόγημα)
- Συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου
- Προλαμβάνουν τυχόν φλεγμονές
- Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου αποτρέπουν καρδιακές παθήσεις

ΜΩΒ...ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΓΕΙΙΝΟ

Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μωβ τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά και ειναι πιο υγιεινά από κάθε άλλη ομάδα χρώματος των τροφίμων, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το τρία τοις εκατό του συνόλου των φρούτων μας και των λαχανικών.

Μερικές μωβ τροφές μπορούν:

- Να αυξήσουν το επίπεδο της καλής χοληστερόλης
- Να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων
- Να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
- Να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και
- Να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς συστήνει τα παρακάτω από την κατηγορία των μωβ τροφών:

Χυμό μωβ σταφυλιών
Ο χυμός των σταφυλιών περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από ό, τι το τσάι και το κόκκινο κρασί και τέσσερις φορές το ποσό που βρίσκεται στο χυμό πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.

Μυρτιλλα
Ένα αγαπημένο superfood, που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων στη διαδικασία της γήρανσης και είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά - που μπορεί να αναστρέψουν ακόμα και μερικές πτυχές της γήρανσης του εγκεφάλου.

Μελιτζάνες
Αυτες περιέχουν φυτοχημικά, τα οποία θεωρείται ότι έχουν αντισταμινικες, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βατόμουρα
Περιέχουν  βιταμίνες C και E, πηκτίνη και αντιοξειδωτικά. Επίσης, ειναι μια καλή πηγή φολικού οξέος, και βιταμίνης –Β που βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και προστατεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ξερά δαμάσκηνα
Μια εξαιρετική πηγή φυτικων ινών και καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σταφίδες και σταφύλια
Περιέχουν σίδηρο και φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά, σε μπάρες ενέργειας, σε γιαούρτια κ.α.source:tlife.gr
top