Χρυσή Αυγή και νεοναζιστές 

τρομοκράτες δρουν ανενόχλητοι 

στην επαρχία...


Έντονη δραστηριότητα νεοναζιστικών ομάδων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική επαρχία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Κεφαλλονιά και η Δράμα όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση της δράσης των ομάδων αυτών με βεβηλώσεις μνημείων, τραμπουκισμούς και επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστικών ομάδων.
Πριν από λίγες ημέρες βεβηλώθηκε στην Κεφαλλονιά εβραϊκό μνημείο το οποίο βρίσκεται πίσω από τη Μητρόπολη Αργοστολίου. Πρόκειται για μια αναμνηστική πλάκα για την συνδρομή της εβραϊκής κοινότητας στην Κεφαλλονιά μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Το εν λόγω μνημείο βεβηλώνεται για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το 2005 και μάλιστα υπήρξε σχετική καταγγελία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Η δεύτερη βεβήλωση του ίδιου μνημείου, πριν λίγες ημέρες, δεν αποδόθηκε σε συγκεκριμένη οργάνωση. Ωστόσο, μια ομάδα νεοναζιστών με το όνομα «Φράξια Μαρίνος Αντύπας» ανέλαβε την ευθύνη μέσα από site, όχι μόνο για την βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου αλλά και για την επίθεση στο στέκι των αντιεξουσιαστών στο ΤΕΙ Αργοστολίου, την οποία χαρακτηρίζουν «μια καθαρά ψυχαγωγική ενέργεια» και «πρόγευση και προειδοποίηση για όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον».
Το κείμενο της ανάληψης συνοδεύεται από σχετικό βίντεο το οποίο δημοσιεύεται στο ίδιο site που παλαιότερα είχε «φιλοξενήσει» την ανάληψη ευθύνης για την απεχθή βεβήλωση του μνημείου του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα. Την ταυτότητα των δραστών εκτός από την ανάληψη ευθύνης και το βίντεο πιστοποιεί και η «υπογραφή» τους... Μια σβάστικα δίπλα στο μνημείο.

Δυστυχώς από πλευράς Δήμου δεν υπήρξε ενδιαφέρον ώστε να αποκατασταθεί η πλάκα. Το σύμβολο του 2010 δημιουργήθηκε πάνω στο σύμβολο του 2005.
Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε το tvxs, τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Κεφαλλονιάς ζουν υπό διαρκές καθεστώς τρόμου. «Πολλοί έχουν φοβηθεί από την έντονη παρουσία των ομάδων αυτών ιδιαίτερα μετά το συμβάν με τη βεβήλωση» δηλώνει στο tvxs, ο Α.Μ. μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Κεφαλλονιάς. Ο ίδιος τονίζει ότι έχει δεχθεί τηλεφωνικά ανώνυμες απειλές για την ίδια του τη ζωή. «Η πλακέτα ήταν ήδη βεβηλωμένη κι έμεινε έτσι χωρίς να την καθαρίσει ο Δήμος. Η βεβήλωση είναι σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης. Έγιναν αναφορές στο Δήμο και από πολίτες και από τοπικούς δημοσιογράφους αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα».
Άνοδος της Χρυσής Αυγής σε πόλεις της επαρχίας
Την ίδια ώρα, στην Κεφαλλονιά παρατηρείται και αύξηση της δράσης της Χρυσής Αυγής. «Δεν γνωρίζω αν η Χρυσή Αυγή σχετίζεται με την ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για τη βεβήλωση και την επίθεση στο στέκι, πάντως εδώ και δύο χρόνια που δημιουργήθηκε ο πυρήνας της υπάρχει έξαρση των φαινομένων» τονίζει ο Α.Μ.
«Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει πλήθος συνθημάτων, όπως ‘θάνατος στους Εβραίους’, ξενοφοβικών συνθημάτων, συμβόλων, όπως η σβάστικα. Επιπλέον έχουν ακουστεί διάφορα πράγματα για τραμπουκισμούς. Αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση. Δεν σβήνουν τα συνθήματα σε κεντρικότατα σημεία. Την ίδια ώρα η οργάνωση έχει παρουσία στις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες του τοπικού τύπου» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο tvxs πολίτης που θα ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ομάδα της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής κάποιον φοιτητή από τα ΤΕΙ Αργοστολίου, «έχει λερώσει τοίχους και μνημεία σ’ όλη την Κεφαλλονιά τρομάζοντας την τοπική κοινωνία». «Δεν πρόκειται για συνθήματα, πολιτικά, που μπορεί να γίνουν σεβαστά έστω κι αν προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή. Αυτά που γράφονται είναι ασχήμιες». Στην Κεφαλλονιά η Χρυσή Αυγή δεν είναι οργανωμένη ως πολιτικό κόμμα. Υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα. Στις εκλογές κατεβαίνουν με επικεφαλής κάποιον από την Αθήνα, τον οποίο η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει. «Έτσι δεν είναι γνωστοί ποιοι είναι αυτοί που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες. Πάντως στις τελευταίες εκλογές η Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 70 ψήφους, νούμερο μεγάλο για την τοπική κοινωνία της Κεφαλλονιάς».
Άνοδος της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλων ακροδεξιών ομάδων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τρία χρόνια και σε διάφορες πόλεις της βορείου Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην πόλη της Δράμας, όπου η σβάστικα εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερους τοίχους. «Τα γνωστά συνθήματα περί καθαρότητας του αίματος εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στους τοίχους της πόλης και οι εθνικιστικές κορώνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση σε ολοένα και νεότερο ηλικιακό κοινό» δηλώνει το tvxs, ο Ιάκωβος Μαλαμίδης, κάτοικος της Δράμας. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλαμίδης παλαιότερα οι τοπικοί φορείς της Δράμας είχαν περιορίσει τη δράση της οργάνωσης, «αντίθετα τώρα η προβολή της οργάνωσης από τα ιδιωτικά και δημόσια κανάλια λόγω των εκλογών είναι ιδιαίτερα αυξημένη».source:tvxs.gr
top