Η αντιπυραυλική ασπίδα «κλειδί» 

για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, λέει το ΝΑΤΟ...


Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ρώμη, Ιταλία
Η ρωσική συμμετοχή στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και σε άλλους τομείς, όπως στη μείωση των πυρηνικών και συμβατικών όπλων, αναμένεται να δηλώσει ο γγ του ΝΑΤΟ την Παρασκευή.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε ομιλία που πρόκειται να δώσει στη Ρώμη, θα υπογραμμίσει ότι η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στις αποσχισθήσες περιοχές της Γεωργίας και τα σχέδια της Μόσχας για τοποθέτηση πυραύλων παρεμποδίζουν τους στόχους για βελτίωση των σχέσεων.

Την Τετάρτη ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε την Ρωσία να συμμετάσχει στα σχέδια της Συμμαχίας για διασύνδεση των υπαρχόντων αντιπυραυλικών συστημάτων της Ευρώπης.

«Η πρόοδος στην αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο θετικό κλίμα σε άλλους τομείς, κρίσιμους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως τα συμβατικά όπλα» αναμένεται να δηλώσει ο Ράσμουσεν, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Εάν κατασκευάσουμε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ και χωρίς ξεκάθαρη πρόσκληση στη Ρωσία, θα δημιουργήσουμε νέες διαχωριστικές γραμμές για το ποιος συμμετέχει και ποιος όχι» πρόσθεσε.

Η Μόσχα έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο, παρ' όλο που η Συμμαχία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το σύστημα θα αποτελεί προστασία κατά του Ιράν και όχι της Ρωσίας.

Ο Ράσμουσεν θα προειδοποιήσει ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να απέχει από τη Συνθήκη ελέγχου των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τότε θα είναι πολύ δύσκολο και για άλλες χώρες να την τηρήσουν.

«Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα υπάρχει πραγματική αστάθεια στην Ευρώπη -κάτι που ούτε θέλουμε, ούτε χρειαζόμαστε» τόνισε.source:in.gr
top