Σλοβενία: Ομαδικός τάφος 

του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου...



Νέος ομαδικός τάφος, με σορούς 700 θυμάτων εκτελέσεων, της περιόδου μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε σε δάσος κοντά στην πόλη Πρέβαλιε, στη βόρεια Σλοβενία.

Οι πρώτες έρευνες, που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι περίπου 700 θύματα έχουν ταφεί στην περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κρυφών Ομαδικών Τάφων του υπουργείου Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάρκο Στροβς.

Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται σε δάσος πάνω από εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο, στην περιοχή του Λέσε, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και οι έρευνες που διεξάγονται βασίστηκαν σε καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Στις έρευνες συμμετέχουν μέλη της επιτροπής, εγκληματολόγοι, εισαγγελέας και εκπρόσωποι του Περιφερειακού Μουσείου της Σλοβενίας.

Αρχικά, οι ερευνητές εντόπισαν σορούς θυμάτων κοντά στον ομαδικό τάφο, που πιθανότατα μετατοπίστηκαν μετά τις πλημμύρες του 1992, δήλωσε ο κ. Στροβς.

Στη συνέχεια των ερευνών εντοπίστηκε τάφρος, πλάτους 3 μέτρων και ύψους 21 μέτρων, στον οποίο υπήρχε μεγάλος αριθμός σορών, με σημάδια τραυμάτων από κάποιο αντικείμενο και από σφαίρες.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, το Μάιο του 1945, τα θύματα μεταφέρθηκαν με 19 φορτηγά στο δάσος και εκτελέστηκαν. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν ομάδα Αυστριακών, που είχαν συλληφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία στην Καρίνθια, στη σημερινή Αυστρία και κάτοικοι της περιοχής που είχαν συλληφθεί με βάση τις μαύρες λίστες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η περιοχή γύρω από τον ομαδικό τάφο φρουρείται από αστυνομικούς και αναμένεται η απόφαση της εισαγγελίας για την απαγγελία ή όχι κατηγοριών και την έναρξη έρευνας.

Ο κ. Στροβς εκτίμησε ότι, πιθανότατα, δεν θα διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα, επειδή τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι οι δράστες των εκτελέσεων δεν ζουν πια.source:nooz.gr
top