Νέο κόμμα προβλέπουν

οι Έλληνες πολίτες...

Ιωάννα Μαμάη
Την πλάτη του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα έχουν γυρίσει ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Επιπλέον, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα τωρινά μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση ενώ το 82.8% του δείγματος εμφανίστηκε δυσαρεστημένο από τη Νέα Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ανικανοποίητο από την πολιτική της υπάρχουσας κυβέρνησης, το 18% δήλωσε ικανοποιημένο και το 59% εμφανίστηκε μετανιωμένο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και από την αξιωματική αντιπολίτευση αφού το 82,8% δεν είναι ευχαριστημένο από την πολιτική δράση της ΝΔ σε αντίθεση με το μόλις 12,1% που έχει την αντίθετη άποψη. Δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία εκδήλωσε και το 64% των ερωτηθέντων που ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα.

Στην ερώτηση για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς θετικό εμφανίστηκε το 33%, εκ των οποίων το 36% προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και το 41% από το ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της ίδρυσης κόμματος στην Κεντροδεξιά τάχθηκε το 27% του δείγματος, με 30% ψηφοφόρους της ΝΔ και 33% του ΛΑΟΣ.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών έχει πάρει τη κατιούσα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η δεύτερη θέση προτίμησης στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από τη Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 33% έναντι 39% του Γιώργου Παπανδρέου και 29% του Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά την οικονομία, το 64% των πολιτών υποστηρίζει πως με αυτά τα μέτρα δε θα βγούμε από την κρίση ενώ το 25% πιστεύει σε κάποιες ελπίδες. Αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον της πολιτικής Παπανδρέου κάνει και το 43% που ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 34,6%, δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 25,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9% , ο ΛΑΟΣ με 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1.3% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3%. Ωστόσο, στην έρευνα το 22,6% δήλωσε πως είτε θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από τις κάλπες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-9 Σεπτεμβρίου 2010.source:cosmo.gr
top