Επιστημονικές διαμάχες 

για την εξαφάνιση των μαμούθ...


Η εξαφάνιση των μεγάλων θηλαστικών δεν προκλήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδή

Φαίνεται ότι το ερώτημα της εξαφάνισης των μεγάλων θηλαστικών πριν από 13.000 χρόνια θα εξακολουθήσει να ταλανίζει για αρκετό καιρό ακόμα τους απανταχού παλαιοντολόγους. Μέχρι πρόσφατα όλες οι θεωρίες υπεδείκνυαν  ως υπεύθυνη για την εξαφάνιση των μαμούθ και των άλλων θηλαστικών μια πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδή. όμως σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρειο Αμερική κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Η θεωρία της πρόσκρουσης βασιζόταν σε δύο μελέτες που είχαν δημοσιευτεί το 2007 και το 2009 στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciencesίδια. Σύμφωνα με τις δύο αυτές έρευνες, ένας αστεροειδής διαμέτρου τεσσάρων χιλιομέτρων έσκασε στους πάγους που κάλυπταν τη Βόρειο Αμερική πριν από 12.900 χρόνια. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά την πρόσκρουση σάρωσαν το βόρειο ημισφαίριο, σκότωσαν τα μαμούθ και σήμαναν το τέλος του παλαιο-ινδικού πολιτισμού.

Τρεις ήταν οι ενδείξεις στα ιζήματα εκείνης τις περιόδου στις οποίες βασιζόταν η θεωρία: χαρακτηριστικά μαγνητικά σφαιρίδια, ίχνη κάρβουνου από τις πυρκαγιές και, το κυριότερο, διαμάντια μεγέθους μερικών νανομέτρων που είναι δυνατό να παραχθούν μόνο από προσκρούσεις διαστημικών αντικειμένων.

Τα μαγνητικά σφαιρίδια όντως υπάρχουν στα ιζήματα εκείνης της περιόδου. Υπάρχουν όμως και σε όλο το υπόλοιπο αρχείο ιζημάτων, και επομένως δεν μπορεί να προήλθαν από πρόσκρουση, έδειξαν μετέπειτα έρευνες.

Όσον αφορά τα ίχνη κάρβουνου, πιθανότατα προήλθαν από μύκητες και κόπρανα εντόμων, έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος το καλοκαίρι.

H τρίτη και τελευταία ένδειξη, η παρουσία εξαγωνικών νανοδιαμαντιών στα ιζήματα, επίσης καταρρίπτεται: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν διαμάντια» δήλωσε στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Science o Τάιρον Ντόλτον, επικεφαλής της νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

Η ομάδα του έψαξε για νανοδιαμάντια στα ιζήματα και δεν βρήκε τίποτα. Όπως έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης, αυτό που είχαν βρει οι συνάδελφοί του το 2009 δεν ήταν διαμάντια αλλά ήταν μια άλλη μορφή άνθρακα με τη μορφή επίπεδων φύλλων.source:newsbeast.gr
top