Mεσαιωνικές αντιλήψεις 

και έκρηξη ξενοφοβίας

ιερωμένων στην Πάρο...


Ηλιοπούλου Ελένη


Η κατασκευή νοσοκομείου στο νησί της Πάρου είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας. Πολλοί το υποσχέθηκαν αλλά ακόμη ως έργο παραμένει στα χαρτιά, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες. Το μοναστήρι της Ζ. Πηγής Λογγοβάρδας, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στο νησί, συμφώνησε να παραχωρήσει ένα οικόπεδο, που του ανήκει, και βρίσκεται λίγο έξω από την Παροικιά, προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Το νοσοκομείο Πάρου στα χαρτιά...
Το νοσοκομείο Πάρου στα χαρτιά...
Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις πάνω σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα, δίνουν και παίρνουν μεταξύ των αρμόδιων φορέων, (Δήμο Πάρου, 2η Δ.Υ.ΠΕ., υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εσωτερικών) ειδικά αυτή την προεκλογική περίοδο.

Όμως, οι όροι που θέτουν οι καλόγεροι, έστω και ανεπίσημα, μέσω του τοπικού Τύπου, προς τη 2η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αυτό γιατί αποδεικνύεται ότι ο χριστιανικός λόγος της αγάπης, που υποτίθεται ότι ευαγγελίζουν, επί της ουσίας πάει περίπατο, όταν πρόκειται για τις γυναίκες και τους μετανάστες…

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου 2010 στην εφημερίδα «Φωνή της Πάρου» και φέρει τον τίτλο «Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Πάρου», ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πήχος, καθηγούμενος της Ι. Κοινοβιακής Μονής Ζ. Πηγής Λογγοβάρδας, αναφέρει ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ του Δήμου Πάρου και του μοναστηριού, δεν έχει επιλυθεί.

Ο κ. Χρυσόστομος εξηγεί ότι ο Δήμος Πάρου στο παρελθόν καταπάτησε έκταση που ανήκει στη μονή και ουδέποτε της την επέστρεψε. Αυτό, όπως φαίνεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε, είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την παραχώρηση. Μεταξύ άλλων, ο καθηγούμενος αναφέρει ότι η μονή θέτει δύο ακόμα όρους, για την παραχώρηση του οικοπέδου. Με τον πρώτο όρο ζητά να είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου ο εκάστοτε Μητροπολίτης Παροναξίας.
Στη Μονή της Ζ. Πηγής Λογγοβάρδας ανήκουν οι περισσότερες εκτάσεις γης της Πάρου
Στη Μονή της Ζ. Πηγής Λογγοβάρδας ανήκουν οι περισσότερες εκτάσεις γης της Πάρου
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της 2ης Δ.Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου, Σωτήρη Ζώτο. Ο κ. Ζώτος μας εξήγησε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο (κατά κόσμον Νικόλαο Δεμενόπουλο), εκείνος του δήλωσε ότι δεν έχει καμιά διάθεση να ασχολείται με τις εφημερίες.

Όπως συμπλήρωσε ο υποδιοικητής της 2ης Δ.Υ.ΠΕ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ο εκάστοτε μητροπολίτης Παροναξίας να έχει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιου του νοσοκομείου.

«Την ευλογημένη πατρίδα μας» καταστρέφουν εκτρώσεις και μετανάστες

Αρχιμ. Χρυσόστομος - Καθηγούμενος Ι. Μονής
Ζ. Πηγής Λογγοβάρδας


Ο δεύτερος όρος που θέτει ο ηγούμενος της μονής είναι η απαγόρευση των εκτρώσεων! Στον 21ο αιώνα οι καλόγεροι επιμένουν σε ρητορείες μεσαιωνικές, προβάλλοντας ως επιχείρημα το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας! Απομακρυσμένοι από την ίδια την κοινωνία θα ήθελαν – αν ήταν στο χέρι τους – να «τιμωρήσουν» τις γυναίκες, που έχουν σεξουαλικές σχέσεις, εκτός γάμου!

Προφανώς αδιαφορούν για το τι συνεπάγεται η ανατροφή ενός παιδιού από έναν γονέα, όταν η ίδια η κοινωνία στιγματίζει την άγαμη μητέρα, δεν παρέχει επιδόματα άξια λόγου αλλά ούτε υπηρεσίες που να στηρίζουν τη μονογονεϊκή οικογένεια (παιδικούς σταθμούς κ.ά.).

Μπορεί για κάποιους τα παιδιά να τα στέλνει ο θεός, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα, στην κοσμική κοινωνία στην οποία ζούμε, να στερήσει από καμιά γυναίκα, Ελληνίδα ή αλλοδαπή, να ορίσει εκείνη το πότε θα γίνει μητέρα. Όμως ο μεσαιωνικός λόγος του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου δεν σταματά εδώ. Η αγάπη για τον πλησίον πάει περίπατο, όταν ο διπλανός μας είναι μετανάστης (από θρησκευτικής πλευράς αλλόθρησκος).

Προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του περί απαγόρευσης των εκτρώσεων ο αρχιμανδρίτης εξηγεί:

«Η Μονή βλέπει τη γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδος και την μεγάλη υπογεννητικότητα, και προτείνει την απαγόρευση των εκτρώσεων, αλλά βλέπει μετά λύπης να γίνεται επίκληση του νόμου, ο οποίος βεβαίως νομιμοποίησε τις εκτρώσεις».

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος δεν σταματά εδώ. Ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι την «ευλογημένη πατρίδα μας» καταστρέφουν οι οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δίνεται και ιθαγένεια! Το εξαιρετικά ρατσιστικό επιχείρημα, που χρησιμοποιεί ο αρχιμανδρίτης ταιριάζει άραγε στην θρησκεία της αγάπης, την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί;

Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του προς την εφημερίδα «Φωνή της Πάρου»: «Από την άλλη μεριά παρατηρείται μεγάλη σπουδή στην απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας στους οικονομικούς μετανάστες με όλες τις εκ τούτου απορρέουσες καταστρεπτικές συνέπειες για την ευλογημένη πατρίδα μας». Επί της ουσίας, ο αρχιμανδρίτης λέει γεννάτε γιατί χανόμαστε και για να μην μας φάνε οι ξένοι!source:zougla.gr
top