Πόσο αθώα είναι τα αντικολλητικά 

σκεύη;


Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επίστρωση των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών καθώς και για την παραγωγή αδιάβροχων υφασμάτων μπορεί να αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Τα παιδιά που είχαν το υψηλότερο επίπεδο αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συνολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης σε σχέση με τα παιδιά που είχαν στο αίμα τους μικρότερα επίπεδα υπερφθοροαλκυλικών οξέων. Η έρευνα δεν αποδεικνύει άμεσα την ενοχή της έκθεσης σε αυτά τα χημικά που προκάλεσε την αυξημένη χοληστερόλη, όμως αναδεικνύει μια συσχέτιση, πράγμα που υπαγορεύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα. Η μελέτη της δρ Στέφανι Φρίσμπι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine».

Οι ερευνητές μελέτησαν το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), τα οποία διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης, των συσκευασιών τροφίμων, του γάλακτος κατά τον θηλασμό, του αέρα κ.α., ενώ περιέχονται και στις επιστρώσεις των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς προσδίδουν στα σκεύη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η δρ Φρίσμπι και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα αίματος από περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας ενός έως 18 ετών, για να μετρήσουν τη χοληστερόλη, και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση των ουσιών PFOA και PFOS στο αίμα των παιδιών τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο της χοληστερόλης. Η υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.source:zougla.gr
top