Τι παίζει τελικά με τη δίαιτα 

που βασίζεται στην ομάδα αίματος; Ισχύει;

Φωτό: © Fotolia
Μια ακόμη δίαιτα που έγινε πολύ διάσημη σε μηδέν χρόνο και απέκτησε φανατικούς οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για δημιούργημα του χειροπρακτικού της Νατουροπάθειας Peter J. D'Adamo. Ο γιατρός έγραψε μια σειρά από βιβλία στα οποία συνδέει την κληρονομικότητα με τις διατροφικές συνήθειες και τη δυσκολία απώλειας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει πως ανάλογα με την ομάδα αίματος, κάποιος μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή του και έτσι να βελτιώσει την υγεία του, να χάσει βάρος και να αποτρέψει πιθανές ασθένειες. Η όλη του φιλοσοφία στηρίζεται στις λεκτίνες, μια σειρά από ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και έχουν διαφορετική-ειδική δράση, όταν έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τον Dr. D'Adamo, αποφεύγοντας μια σειρά από τροφές που δεν είναι συμβατές με την ομάδα αίματός σου και παράλληλα φροντίζοντας να καταναλώνεις περισσότερο κάποιες άλλες, θα αρχίσεις χωρίς ιδιαίτερο διαιτολόγιο αδυνατίσματος, να χάνεις κιλά.









TI ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ;

"Υπομονή και  επιμονή είναι η λύση και όχι μαγικά και θαυματουργά τεστ που υπόσχονται πολλά και μοναδικός σκοπός τους είναι το κέρδος. Αν υπήρχαν μαγικά τεστ δεν θα τα εφάρμοζαν όλοι οι διαιτολόγοι;" αναφέρει χαρακτηριστικά η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Κυριακή Γούτα.

Μάλιστα σε δημοσίευση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Τροφίμων, αναφέρεται ότι η υιοθέτηση μια τέτοιας διατροφής μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας. Μια τέτοια διατροφή έκτος του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ περιοριστική, δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα. Έτσι, ιδιαίτερα για τις γυναίκες είναι πολύ επικίνδυνο να αποφεύγει κανείς τα γαλακτοκομικά - όπως συστήνεται για την ομάδα Α και Ο - με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρήσει την οστική ομάδα σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να αποφύγει την οστεοπόρωση.

Μια ακόμη επικίνδυνη παράμετρος είναι για άτομα στα οποία απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος. Πώς όμως θα αναπληρώσουν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, αν δεν φροντίσουν να έχουν τουλάχιστον 1 γεύμα την εβδομάδα με κόκκινο κρέας; 
"Παρατηρούμε δηλαδή ότι μια τέτοια διατροφή δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες ή παθήσεις του κάθε ατόμου" αναφέρει στην δημοσίευσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων.
Έτσι αντί να μπει κανείς στη διαδικασία να αναζητά τη δίαιτα που ταιριάζει στην ομάδα αίματός του, καλό θα ήταν να δει μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν μπορεί να χάσει κιλά. "Οι άνθρωποι που δεν χάνουν εύκολα βάρος θα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξουν τυχόν προβλήματα όπως:

· Λειτουργία θυρεοειδούς
· Ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών
· Πιθανή εμφάνιση αναιμίας
· Έλεγχος του ζαχάρου στο αίμα
 
Τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση την ομάδα αίματος ή την τροφική δυσανεξία έχουν την ίδια επιστημονική βαρύτητα με τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση το ζώδιο, δηλαδή είναι ΑΠΑΤΗ".source:tlife.gr
top