H άμαξα του Βούδα: Η πρώτη 

επίθεση με παγιδευμένο όχημα...

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1920, λίγους μήνες μετά τη σύλληψη των συντρόφων του αναρχικών Sacco και Vanzetti Νέο παράθυρο, ένας μετανάστης με το όνομα Mario Buda οδήγησε το άλογό του που έσερνε ένα κάρο, μπροστά από το κτίριο της Γουόλ Στριτ και απέναντι από τα κεντρικά της J.P. Morgan, στη Ν. Υόρκη. Το κάρο του Buda περιείχε εκρηκτικές ύλες, πιθανότατα κλεμμένες από εργοτάξιο κατασκευής τούνελ ενώ ο ιταλικής καταγωγής αναρχικός είχε αναμίξει με τις εκρηκτικές ύλες βόλια όπλου για να επιτύχει τις μεγαλύτερες δυνατόν απώλειες.
Την ώρα που οι καμπάνες της γειτονικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας σήμαιναν μεσημέρι, το κάρο του Buda μετατράπηκε σε μια τεράστια πύρινη μπάλα σκορπίζοντας το θάνατο. Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιτόπου ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στην πρωτόγνωρη αυτή επίθεση. Ο ίδιος ο Buda διέφυγε τόσο το θάνατο όσο και τη σύλληψη, επιστρέφοντας στην γενέτειρα του Ρομάνα, στην Ιταλία όπου αργότερα φέρεται να έγινε πράκτορας του Μουσολίνι.
Το 1920, έτσι, θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης χρήσης αυτού του νέου θανατηφόρου όπλου. Ωστόσο, πιο πίσω ακόμα, το 1800, υπάρχει καταγεγραμμένο ακόμα ένα παρόμοιο περιστατικό, με στόχο τον ίδιο τον Ναπολέοντα, όταν ένα καρότσι με εκρηκτικά πυροδοτήθηκε από Βρετόνους – χωρίς ωστόσο να επιτύχει το στόχο της.
Μια άλλη περίπτωση που διεκδικεί τα πρωτεία στη φρικτή αυτή ανακάλυψη είναι συνέβη το 1905, στην Κωνσταντινούπολη, όταν Αρμένιοι αυτονομιστές επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά.
Οι επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά, όμως θα μπορούσαν να θεωρηθούν απόγονοι μιας παλαιότερης τακτικής: των πλοίων που, γεμάτα εκρηκτικά, εστάλησαν από τους πολιορκημένους Ολλανδούς κατά των ισπανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Αμβέρσας, τον 16ο αιώνα.
Καταλανοί αναρχοσυνδικαλιστές, σιωνιστές εξτρεμιστές, Βιετκόγκ, μαφιόζοι, έμποροι ναρκωτικών, τρομοκράτες, καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί, ο ΙRA, η CIA, η Χεζμπολά, Τίγρεις Ταμίλ, Τσετσένοι αυτονομιστές, Βάσκοι αυτονομιστές, η Αλ Κάιντα αλλά και πνευματικά ανισόρροποι έχουν κάνει χρήση αυτού του τρόπου επίθεσης, «ανταλλάσσοντας» τεχνογνωσία ο ένας από τον άλλο στην πορεία του χρόνου, επιχειρώντας να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στον αντίπαλο, με ακρίβεια και χαμηλό κόστος.
Σχετικό βιβλίο: Mike Davis "Buda's wagon" για την ιστορία των επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα.
Στην φωτογραφία, στιγμιότυπο από την επίθεση μπροστά από την Γουόλ Στριτ, μετά την έκρηξη της παγιδευμένης άμαξας του Buda.source:tvxs.gr
top