Πελέκη: "Δεν ήταν σκάνδαλο 

η υπόθεση Βατοπεδίου"

Ιωάννα Μαμάη
"Δεν ήταν σκάνδαλο η υπόθεση Βατοπεδίου", υποστηρίζει η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News. Παράλληλα, τόνισε πως ο πρώην υπουργός εκτιμά τον Κώστα Καραμανλή ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που είχε η εμπλοκή του ονόματος του άνδρα της στην υπόθεση Βατοπεδίου.


"Η υπόθεση Βατοπεδίου δεν ήταν σκάνδαλο. Για να θυμηθούμε και λίγο το Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου: "Σκάνδαλο είναι η εκτροπή δημόσιων ανδρών στο δημόσιο βίο".  Τέτοια εκτροπή δε σημειώθηκε από κανέναν άνδρα στην υπόθεση Βατοπεδίου. Στα πλαίσια του Συντάγματος αποφασίστηκε μια μείζονος σημασίας κυβερνητική πολιτική επωφελής για τους ακριτικούς νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται η κυβερνητική αυτή πολιτική εκτροπή στο δημόσιο βίο και άρα σκάνδαλο; Εκτός αυτού δεν έχει μέχρι σήμερα αποδειχτεί από πουθενά ότι ζημιώθηκε το δημόσιο. Σκανδαλοποιήθηκε από λαθεμένους πολιτικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και την πολιτική ατολμία να λεχθούν πράγματα με το όνομά τους από την αρχή. Να λεχθεί δηλαδή ότι ήταν μια κυβερνητική απόφαση σε συνέχεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η οποία υλοποιήθηκε κεντρικά και για την οποία η κυβέρνηση θα κριθεί πολιτικά.   

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί στον κόσμο ότι υπογράφονται αποφάσεις από υπουργούς -απολύτως νόμιμες και σωστές κατά τη γνώμη μου- και όταν το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα να λες δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα. Δεν αφήνεις ένα τέτοιο θέμα να σέρνεται σχεδόν ένα χρόνο για να οδηγηθείς από τα πράγματα σε πολιτικό αδιέξοδο εκ των υστέρων
".

Η ίδια προσέθεσε πως ο κ. Καραμανλής για την υπόθεση Βατοπεδίου έπρεπε να είχε πει πως ήταν μια πολιτική απόφαση στα "πλαίσια εξουσιοδότησης που είχε από τον ελληνικό λαό και της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε".

Όσον αφορά αν ο σύζυγός της γνώριζε αυτά που θα κατέθετε στην Εξεταστική, η κ. Πελέκη απάντησε πως δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για τα όσα θα έλεγε στην Επιτροπή ενώ τόνισε πως ο κ. Βουλγαράκης εξεπλάγη καθώς δεν ανέμενε ότι εκείνη θα μιλούσε με αυτόν τον τρόπο αφού "ξέρει ότι ως χαρακτήρας είμαι πολύ υπομονετική και σπανίως ξεφεύγω από τα όρια".

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις επιπτώσεις της υπόθεσης στην προσωπική της ζωή, η κ. Πελέκη απάντησε: "Επαγγελματικά ανεπανόρθωτα. Προσωπικά, έπληξε την οικογένειά μου με τρόπο που πραγματικά δεν εύχομαι σε κανέναν να βιώσει. Ο σύζυγός μου έχασε τη μητέρα του, που κυριολεκτικά έσκασε από τη στεναχώρια της. Σχεδόν διαλυθήκαμε ως οικογένεια, υπερβήκαμε τους εαυτούς μας για να σταθούμε όρθιοι, να στηρίξουμε τα παιδιά μας και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασυγκράτητη θύελλα".
"Δεν κατήγγειλα τον Καραμανλή"

Η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη υπογράμμισε πως δεν κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό αλλά ότι ισχυρίστηκε πως έπρεπε να στηρίξει τους υπουργούς του.

"Δεν τον κατήγγειλα. Κατά τη γνώμη μου όμως όταν αναλαμβάνω την ευθύνη για κάτι το φτάνω στο τέλος. Στηρίζω τους υπουργούς μου, οι οποίοι εξέδωσαν υπουργικές αποφάσεις και αν κάτι πρέπει να διορθωθεί, το διορθώνω.

Η ανάληψη μιας ευθύνης δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική. Χρειάζεται υποστήριξη. Το Βατοπέδι δεν ήταν απόφαση των γνωμοδοτικών συμβουλίων, των νομικών συμβούλων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών της ΚΕΔ ή δική μου
", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον αν ο κ. Βουλγαράκης ήταν άμοιρος ευθυνών εκείνη απάντησε πως ο άνδρας της εκτιμά πολύ τον Κώστα Καραμανλή.

"Ευθύνη μπορεί να αναζητηθεί για κάποιον μόνο αν είναι καθ' ύλην αρμόδιος. Ο σύζυγός μου δεν είχε καμία αρμοδιότητα δεν γνώριζε το θέμα και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή. Βόλευε όμως πολύ και πολλούς να εμφανιστεί τότε ως εμπλεκόμενος και να θεωρηθεί Βατοπεδινός. Ούτε ο κ. Ρουσόπουλος ήταν αρμόδιος για αυτές τις ανταλλαγές. Βεβαίως, ως υπεύθυνος Τύπου τότε και ως υπουργός Επικράτειας, θεωρώ πως έπρεπε να συμβάλει στον καλύτερο χειρισμό του ζητήματος, επικοινωνιακά και ουσιαστικά. Αυτό όμως είναι πολιτική αξιολόγηση και όχι ποινική εμπλοκή", κατέληξε η Κ. Πελέκη.source:cosmo.gr
top