To plan Β του ΔΝΤ 

για την Ελλάδα...


Μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου οι ελεγκτές του ΔΝΤ ξαναέρχονται για να διενεργήσουν την αξιολόγηση που θα κρίνει την τρίτη δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", οι ελεγκτές της τρόικας ,θα ζητήσουν και νέες περικοπές εξόδων, καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει νέες περικοπές λειτουργικών δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης για να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με την τρόικα ότι ο έλεγχος των δαπανών σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και επομένως οι περικοπές πρέπει να γίνουν εκεί που υπάρχει δυνατότητα ελέγχου.

Συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν άμεσα νέες περικοπές λειτουργικών δαπανών στον στενό δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε στο «Βήμα» ότι «οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν»

Σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσιεύεται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Σεπτέμβριος 2010), ο στόχος για το 2010 είναι η υποχώρηση του ελλείμματος στα 17,3 δισ. ευρώ και στα 17,2 δισ. ευρώ του χρόνου.

Σύμφωνα με την προβολή που κάνει για την πορεία του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα κινηθεί εφέτος στο 7,9% του ΑΕΠ, το 2011 στο 7,3% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 6,2% του ΑΕΠ.

Για την υστέρηση των εσόδων, έναντι του στόχου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και ότι θα αποκλιμακωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Στην Αθήνα συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 στο οποίο δεν θα υπάρχει καμία αναθεώρηση των στόχων του μνημονίου.

Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι η πιθανότητα για ένα νέο μείγμα μέτρων παραμένει ανοικτή και θεωρούν πλέον «λήξαν» το θέμα της μετάταξης του ΦΠΑ από το 11% στο 23%, μετα και την κατηγορηματική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Εκτός απροόπτου, η τρόικα θα συμφωνήσει το Νοέμβριο με την κυβέρνηση για τις προβλέψεις που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο κατά σειρά επικαιροποιημένο Μνημόνιο (μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου), το οποίο θα συμφωνηθεί στο τέλος Νοεμβρίου και θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Συνεπώς, οι στόχοι που θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν.source:cosmo.gr
εννοώντας το ύψος του ελλείμματος ως απόλυτο μέγεθος.
top