Η NASA βελτιώνει την απόδοση

των φωτοβολταϊκών...


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
«Αντιγράφοντας» τα διαστημικά οχήματα Rover

Μια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία της NASA υπόσχεται βελτίωση της αποδοτικότητας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών κυττάρων .

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία, που έχει χρησιμοποιηθεί στις αποστολές των Rover της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ στον Άρη, θα βοηθήσει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα παραμένουν καθαρά από τη σκόνη και τη βρωμιά που μειώνουν την αποδοτικότητα του μέσου.


Ειδικότερα, τα οχήματα Rover στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν αισθητήρες που εντοπίζουν τα σημεία στα οποία επικάθεται η σκόνη και με τη χρήση μιας ηλεκτρικής εκκένωσης καθαρίζουν τα σημεία αυτά κρατώντας τα φωτοβολταϊκά λαμπερά.


«Ενα στρώμα σκόνης 4 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο μειώνει την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική κατά 40%. Στην Αριζόνα η σκόνη που επικάθεται σε διάστημα ενός μήνα είναι τέσσερις φορές περισσότερη, απ' ότι στο Άρη, ενώ ο ρυθμός εναπόθεσης της σκόνης στην Αυστραλία, την Μέση Ανατολή και την Ινδία είναι ακόμα μεγαλύτερος», δηλώνει χαρακτηριστικά, ο Μαλέι Μάζουμντερ, εμπνευστής του συστήματος καθαρισμού των φωτοβολταϊκών των Rover.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

source:newsbeast.gr
top