Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ...

Μίνα Ράλλη
Έχετε ίσως ακούσει ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ όχι μόνο δε βλάπτει αλλά πιθανότατα κάνει και καλό. Πόση αλήθεια κρύβεται όμως σε αυτή τη θεωρία; Και πόσο μικρή είναι τελικά η ποσότητα αλκοόλης που προσλαμβάνετε;

Ας δούμε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση ποτών ή εκρηκτικών κοκτέιλ ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
«Οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση των επιπέδων αλκοόλ σε 1 με 2 μονάδες ημερησίως για τις γυναίκες και 2 με 3 μονάδες για τους άνδρες ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνετε αλκοόλ ημερησίως (ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος) αλλά ούτε και να προσπαθείτε να μην πίνετε καθημερινά για να ‘‘μαζέψετε’’ τις μονάδες που σας αντιστοιχούν και να τις καταναλώσετε μια και καλή το Σάββατο», σημειώνει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος –διατροφολόγος, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία.
«Μία μονάδα περιέχει συνήθως 8 ή 10 gr αλκοόλης αλλά πολλές φορές εξαρτάται και από την χώρα προέλευσης. Η εκατοστιαία απόδοση οινοπνεύματος αναγράφεται στην ετικέτα κάθε ποτού.
Έτσι λοιπόν ένα μπουκάλι κρασί με εκατοστιαία απόδοση 12% αλκοόλ περιέχει 12 gr αλκοόλης ενώ μία φιάλη μπύρας των 750ml με εκατοστιαία απόδοση 5% αλκοόλ περιέχει 5 gr αλκοόλης. Γενικά 1 μονάδα αλκοόλ είναι ίση με 120ml κρασί, 330ml μπύρας και 40ml αιθανόλης (σε γλυκά ποτά η σύσταση αλλάζει)».
Χρήσιμες συμβουλές
Αν νομίζετε ότι είστε επιρρεπείς στις υπερβολές, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και για καλύτερη υγεία:
· Αναπληρώστε το αλκοολούχο ποτό με ένα μη αλκοολούχο. Ενδείκνυνται η μπύρα χωρίς αλκοόλ και η μπύρα light, αφού έχει λιγότερους υδατάνθρακες και αλκοόλ.
· Αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι. Η παρουσία τροφής στο στομάχι θα καθυστερήσει την απορρόφηση του οινοπνεύματος στο αίμα και θα εμποδίσει την γρήγορη μέθη.
· Πιείτε το ποτό σας αργά, έτσι ώστε να διαρκεί περισσότερο και ανανεώστε το με παγάκια. · Μην γεμίζετε το ποτήρι σας πριν να έχετε τελειώσει το ποτό σας!
· Πίνετε άφθονο νερό πριν πάτε για ύπνο για ενυδάτωση, ώστε να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του hangover. Ο καφές και η παρακεταμόλη δε συστήνονται για την μείωση των επιπτώσεων hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε βλάβη στο ήπαρ, αφού τριπλασιάζουν το τοξικό υποπροϊόν N-acetyl-p-benzoquinone imine (NAPQI)
· Αντικαταστήστε ένα υψηλό δείκτη θερμιδικής αξίας με ένα χαμηλότερο σε θερμίδες, όπως τόνικ ή αναψυκτικό light.
· Δοκιμάστε το άσπρο κρασί ως spritzer, δηλαδή αναμίξτε το με ανθρακούχο νερό.
· Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε τα σφηνάκια σαν επιπλέον μονάδες αλκοόλ!
· Όσον αφορά τα κοκτέιλς: ένα κοκτέιλ μπορεί φτάσει τις 500 θερμίδες αλλά να ξεπεράσει και τις μονάδες επιτρεπόμενης αλκοόλης αν ο μπάρμαν θέλει να σας περιποιηθεί!
· Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει ποτό χωρίς θερμίδες και φυσικά ο μύθος ότι τα λευκά ποτά μπορούν να καταναλωθούν άφοβα ή ότι έχουν λιγότερες θερμίδες πρέπει να καταρριφθεί. Οι λιγότερες θερμίδες ανά μονάδα αλκοόλ εμπεριέχονται συνήθως σε ξηρά κρασιά και σε μπύρες τύπου lager ή και μπύρες light. Τα γλυκά ποτά καταναλώνονται αρκετά γρήγορα, οπότε επιλέξτε κάποιο ποτό που ναι μεν σας είναι ευχάριστο αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να βάλετε όρια.
· Μετά την κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα θα πεινάτε περισσότερο, αφού το αλκοόλ διαταράσσει τα επίπεδα γλυκόζης. Όσο λιγότερο πιείτε τόσο ελαχιστοποιείτε η πιθανότητα να ζητήσετε σουβλάκι η hot dog μετά.
Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει στην πραγματικότητα αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση έναντι της στεφανιαίας νόσου στους άνδρες και σε γυναίκες άνω των 50 ετών και μετά την εμμηνόπαυση.
«Ειδικότερα το κόκκινο κρασί περιέχει ευεργετικές ουσίες, που μπορούν να προστατεύσουν τα τοιχώματα των αρτηριών», δηλώνει η Δέσποινα Μαρσέλου.
«Φυσικά οι περισσότερες έρευνες που αναφέρονται στο κόκκινο κρασί έχουν συμπεριλάβει και φρούτα και λαχανικά προς κατανάλωση συνδυαστικά με το κόκκινο κρασί, οπότε πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να καταλήξουμε στο αν το κόκκινο κρασί από μόνο του μπορεί να προσφέρει τόσες ευεργετικές ιδιότητες.
Η υπερκατανάλωση ακόμα και σε κρασί ή σε μπύρα μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και έτσι οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα από τις ενώσεις στο κόκκινο κρασί πάνε χαμένες.
«Ένα μπουκάλι κρασί αυξάνει την φαιδρότητα και χαλαρώνει τις αναστολές αλλά δύο ποτήρια κρασί αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος κατά την διάρκεια οδήγησης. Όποιος καταναλώνει άνω των 3 ή 4 μονάδων την ημέρα, βάζει την υγεία του σε κίνδυνο», επισημαίνει η κ. Μαρσέλου. «Ακόμη και μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ παράγει μια σειρά από αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα, όπως η αύξηση καρδιακού ρυθμού, οι αυξημένοι μυϊκοί παλμοί καρδιάς, η αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και η μυϊκή αδυναμία».
Το αλκοόλ προωθεί επίσης την απώλεια νερού από τα νεφρά, τα οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που πίνουν οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία έχουν υψηλότερη συγκέντρωση του αλκοόλ, και δεν καταναλώνουν επιπλέον νερό. Η διανοητική λειτουργία είναι επίσης αδρανής.
Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να είναι ακόμη επιβλαβής γιατί η τοξικότητά του μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις μεταβολικές διεργασίες .
Η κατανάλωση οινοπνεύματος σε υπερβολικές ποσότητες συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, παγκρεατίτιδα και μερικές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και οισοφάγου.
Τέλος, έχει παρατηρηθεί οι γυναίκες, που πίνουν πολύ αλκοόλ, να αναφέρουν μείωση της λίμπιντο, προβλήματα στην έμμηνο ρύση και, σε βαριές περιπτώσεις, απώλεια της γονιμότητας. 
source:cosmo.gr

Ο Νόαμ Τσόμσκι για τη 

Μέση Ανατολή και την 

πολιτική βία των ακτιβιστών...

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι βρέθηκε στο Παρίσι πρόσφατα και έδωσε αρκετές διαλέξεις, μία μεταξύ των οποίων έπειτα από πρόσκληση της «Monde diplomatique». Οι συζητήσεις που ακολούθησαν με το κοινό στις κατάμεστες αίθουσες έδωσαν τη δυνατότητα για πλούσια ανταλλαγή απόψεων πάνω στα ζητήματα της επικαιρότητας. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία παρουσίασε μερικά αποσπάσματα από τις συζητήσεις αυτές.

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 1/8/2010


«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει να καταργεί την ορθολογική ανάλυση της πολιτικής», υποστηρίζει ένας ακροατής. «Πόσο ορθολογική είναι η συμπεριφορά του Ισραήλ στο ζήτημα των κατεχόμενων», αναρωτιέται. «Πόσο ορθολογική είναι η επέκταση των οικισμών, ακόμη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ; Πόσο ορθολογική είναι, κατά συνέπεια, η ντε φάκτο υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην ισραηλινή κατοχή, την οποία, άλλωστε, καταδικάζει φραστικά, και η οποία υπονομεύει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τον αραβικό κόσμο;»
- Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ είναι απόλυτα ορθολογική. Χρονολογείται από το 1967, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν τη σκυτάλη από τη Γαλλία. Εκείνη την εποχή, δύο δυνάμεις συγκρούονταν στον αραβικό κόσμο: ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός, τον οποίο υποστήριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ο κοσμικός εθνικισμός, που θεωρείτο ο κύριος εχθρός των δυτικών δυνάμεων. Σχηματικά, η Σαουδική Αραβία εναντίον του Νάσερ. Το Ισραήλ, όμως, κατέστρεψε τον κοσμικό εθνικισμό, ενώ υποστήριξε και έδωσε χώρο στον φιλοαμερικανικό μουσουλμανικό φονταμενταλισμό. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε στρατιωτικά το Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος έγινε, λίγο πολύ, ιερό, πράγμα που δεν ίσχυε παλαιότερα.
Το 1970 προέκυψε άλλο ένα σημαντικό δώρο. Η Ιορδανία, ευθυγραμμιζόμενη με τις επιθυμίες Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, συντρίβει την παλαιστινιακή αντίσταση κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Μαύρου Σεπτέμβρη. Η Συρία είχε κάνει γνωστό ότι θα μπορούσε να επέμβει για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, ήταν ακόμη εγκλωβισμένες στη Νοτιοανατολική Ασία. Απευθύνθηκαν, λοιπόν, στο Ισραήλ, ζητώντας του να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του για να εμποδίσει τη Συρία να επέμβει υπέρ των Παλαιστινίων. Η Συρία αναδιπλώθηκε. Το χασεμιτικό βασίλειο, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σταθεροποιήθηκε, όπως και η Σαουδική Αραβία. Ετσι, η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ τετραπλασιάστηκε. Και ούτω καθεξής.
Το αμερικανικό στρατηγικό πλαίσιο που ονομάζεται «περιφερειακή συμμαχία» στηρίζεται σε άραβες ηγέτες, δικτάτορες, οι οποίοι ελέγχουν τις χώρες τους και το πετρέλαιο. Αυτοί πρέπει να προστατεύονται ακόμα κι από τον ίδιο τους το λαό. Για να πετύχει κάτι τέτοιο η Ουάσιγκτον καταφεύγει σε ορισμένους «περιφερειακούς χωροφύλακες», κατά προτίμηση μη αραβικά κράτη, καθώς είναι πιο αποτελεσματικά όταν εξοντώνουν Αραβες. Αυτή η περιφέρεια αποτελείτο, κατ' αρχήν, από το Ιράν, τότε υπό την εξουσία του σάχη, την Τουρκία και το Πακιστάν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το Ισραήλ ενσωματώθηκε στην ομάδα και έγινε, έτσι, ένας από τους «τοπικούς χωροφύλακες». Ο Νίξον τους αποκαλούσε «μπάτσους σε περιπολία» («cops on the beat»). Τοπικοί ενωμοτάρχες, με τα κεντρικά να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον: να η δομή που έπρεπε να ελέγχει την περιοχή.
Το 1979, ο σάχης ανατρέπεται. Το Ιράν «χάνεται». Ο ρόλος του Ισραήλ αναβαθμίζεται περαιτέρω. Εκείνη την εποχή το εβραϊκό κράτος παρείχε διαφόρων ειδών υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο. Το αμερικανικό Κογκρέσο εμπόδιζε την άμεση υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην κρατική τρομοκρατία που ασκούσαν διάφορα καθεστώτα όπως της Γουατεμάλας, της Νότιας Αφρικής και άλλα. Ετσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνθηκαν σε ένα δίκτυο φιλικών χωρών όπως η Ταϊβάν, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο (και πιθανότατα και η Γαλλία), για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, κατά κάποιον τρόπο.
Στο πεδίο αυτό το Ισραήλ είναι πολύ αποτελεσματικό. Πλούσια βιομηχανική κοινωνία, με τεχνολογία αιχμής και πολύ εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το εβραϊκό κράτος προσελκύει τις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ορισμένες ισραηλινές βιομηχανίες στρατιωτικού υλικού απέκτησαν στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετέφεραν μέρος των εργασιών τους. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών έχουν αγαστή συνεργασία από τη δεκαετία του 1950.
Για την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία το Ισραήλ αποτελεί πραγματικό μάννα εξ ουρανού: καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβίβ, η Lockheed Martin καρπώνεται σημαντικό μέρος. Και όταν η ίδια εταιρεία πουλά στρατιωτικά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας στο Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία έρχεται και λέει: «Θέλουμε κι εμείς». Ετσι, η Lockheed Martin πουλά στρατιωτικό εξοπλισμό δεύτερης κατηγορίας στη Σαουδική Αραβία, η οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν ξέρει τι να τον κάνει, αλλά τον αγοράζει με τους τόνους. Με δυο λόγια, διπλό όφελος.
Και οι Παλαιστίνιοι τι μπορούν να προσφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι αδύναμοι, διασκορπισμένοι, δεν διαθέτουν καμία πλουτοπαραγωγική πηγή και σχεδόν κανένα στήριγμα στον αραβικό κόσμο. Τα δικαιώματα είναι ανάλογα με την ισχύ του καθενός. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα, κάτι που του δίνει πλεονεκτήματα. Αρα, έχει δικαιώματα. Οι Παλαιστίνιοι είναι αδύναμοι, δεν έχουν κανέναν σύμμαχο. Αρα, δεν έχουν δικαιώματα. Η υποστήριξη προς τους ισχυρούς για ίδιον συμφέρον είναι μια πολιτική απολύτως ορθολογική. Μπορεί κάποιος να αντιτάξει ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ προκαλεί διαφωνίες, διαδηλώσεις στις αραβικές χώρες, αυτό, όμως, ποτέ δεν θεωρήθηκε πρόβλημα.
Επικίνδυνα παιχνίδια του Ισραήλ
Βασιζόμαστε στις δικτατορίες για να τσακίσουμε τις λαϊκές αντιδράσεις και τις εξοπλίζουμε για να πετύχουν τον στόχο αυτό. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι δεν είναι η σωστότερη απόφαση, δεν μπορείτε, όμως, να πείτε ότι είναι ανορθολογική. Αλλωστε, είναι απόλυτα συνεπής με τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί αλλού, στη Λατινική Αμερική, στη Νοτιοανατολική Ασία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μερικές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Ο ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός δεν είναι τέλειος.
Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά σήμερα, όχι λόγω Ομπάμα αλλά επειδή το Ισραήλ έχει στραφεί πολύ προς τα δεξιά. Υπάρχει ένα κλίμα παράνοιας, υπερεθνικισμού, υστερίας, το οποίο συμβάλλει στην εντατικοποίηση των καταστροφικών και παράλογων ενεργειών. Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον στρατεύματα στην περιοχή, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Και εκτίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας του ανορθολογισμού των ισραηλινών ενεργειών. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους προειδοποίησε, πρόσφατα, για τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτει τα αμερικανικά στρατεύματα η ισραηλινή αδιαλλαξία. Δεν μπορούμε πια να αποκλείσουμε μια στροφή της αμερικανικής πολιτικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα πολύ εθνικιστική, στην οποία, όταν κάποιος τολμήσει να κάνει κακό στους γενναίους στρατιώτες μας, είμαστε διατεθειμένοι να τον βγάλουμε από τη μέση. Επομένως, το Ισραήλ παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.
Ο Τσόμσκι ερωτάται «για τη χρησιμότητα της βίας στον πολιτικό ακτιβισμό» και απαντά αναλύοντας τα κίνητρα που υποβόσκουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.
- Ας ξεχάσουμε για λίγο τις πολιτικές αρχές και ας επικεντρωθούμε στο ζήτημα της τακτικής. Πρέπει να διαλέξετε μια τακτική που να έχει πιθανότητες επιτυχίας, αλλιώς το μόνο που καταφέρνετε είναι να χειρονομείτε άσκοπα. Εάν αναζητείτε μια τακτική που να έχει πιθανότητες επιτυχίας δεν πρέπει να επιλέγετε το πεδίο μάχης που προτιμά ο αντίπαλος. Η κρατική εξουσία λατρεύει τη βία: έχει το μονοπώλιο. Λίγη σημασία έχει πόση βία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές. Το κράτος θα χρησιμοποιήσει περισσότερη. Γι' αυτό, ήδη από τη δεκαετία του '60, όταν μιλούσα στους φοιτητές για ακτιβισμό, τους συμβούλευα να μη φορούν κράνη στις διαδηλώσεις. Φυσικά, η αστυνομία είναι βίαιη, αλλά, εάν φορέσετε κράνος, γίνεται ακόμη πιο βίαιη. Εάν κατεβείτε με όπλο, θα έρθουν με τανκς. Εάν χρησιμοποιήσετε τανκς, θα έρθουν με Β-52 (σ.σ.: βαρύ βομβαρδιστικό αεροσκάφος): πρόκειται για μάχη που θα χάσετε οπωσδήποτε. Κάθε φορά που λαμβάνετε αποφάσεις τακτικής πρέπει να θέτετε στον εαυτό σας την ερώτηση: ποιον προσπαθώ να βοηθήσω; Μήπως επιδιώκετε να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας; Ή προσπαθείτε να βοηθήσετε κάποιους ανθρώπους, να κάνετε κάτι γι' αυτούς;
Δώρα για τους εξτρεμιστές
Ανάλογα με την απάντηση, ανοίγονται διαφορετικές επιλογές τακτικής. Ας υποθέσουμε ότι το ζήτημα είναι το μποϊκοτάζ του Πανεπιστημίου της Χάιφα(1). Τέτοιου τύπου ενέργειες αποτελούν δώρο για τους εξτρεμιστές. Θα πουν αμέσως, και δικαιολογημένα, ότι η ενέργειά σας είναι απόλυτα υποκριτική: «Γιατί δεν μποϊκοτάρετε τη Σορβόνη, το Χάρβαρντ ή την Οξφόρδη; Οι χώρες τους εμπλέκονται σε ακόμη χειρότερες φρικαλεότητες! Αρα, γιατί μποϊκοτάρετε το πανεπιστήμιο της Χάιφα;». Πρόκειται, λοιπόν, για δώρο στους εξτρεμιστές, οι οποίοι είναι σε θέση να απαξιώσουν το ιδεολογικό περιεχόμενο του μποϊκοτάζ. Μπορεί, όσοι το προωθούν, να νιώσουν καλά με τη συνείδησή τους, στο τέλος, όμως, αποβαίνει σε βάρος των Παλαιστινίων.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι Βιετναμέζοι δεν εκτιμούσαν ενέργειες όπως αυτές των Weathermen(2). Επρόκειτο για συμπαθητικούς νέους, τους θαύμαζα, ένιωθα κοντά τους. Ο τρόπος τους για να δηλώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο ήταν να κατεβαίνουν στο δρόμο και να σπάνε βιτρίνες. Οι Βιετναμέζοι ήταν τελείως αντίθετοι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ηθελαν να επιβιώσουν: Τους φαινόταν αστείο το ότι κάποιοι αμερικανοί φοιτητές έβρισκαν ευχαρίστηση σε κάτι τέτοιο.
Οι Βιετναμέζοι αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι οι σπασμένες βιτρίνες ενίσχυαν τη θέση των υποστηρικτών του πολέμου. Αυτό συνέβη. Η τακτική που δίνει προτεραιότητα στην ήσυχη συνείδηση αυτού που συμμετέχει στον ακτιβισμό, μπορεί να βλάψει τα θύματα. Αντίθετα, οι Βιετναμέζοι λάτρευαν τις σιωπηλές διαδηλώσεις των γυναικών, οι οποίες συγκεντρώνονταν μπροστά στους τάφους. Γι' αυτούς, τέτοιες ενέργειες έπρεπε να κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και σήμερα: Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους Παλαιστίνιους, σκεφτείτε τις συνέπειες της τακτικής που υιοθετείτε.
Το «βρόμικο χρέος» και η Ελλάδα
Στο ζήτημα των υποτονικών λαϊκών κινητοποιήσεων γύρω από ένα αριστερό πρόγραμμα, ο Τσόμσκι αναφέρεται στο ριζοσπαστικό δεξιό κίνημα Tea Party(3), στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Εχουμε την τάση να γελοιοποιούμε το κίνημα Tea Party. Και, πράγματι, έχει πολλά γελοία στοιχεία. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί θίγουν πραγματικά προβλήματα. Το να προσπαθούμε να ειρωνευτούμε τα λεγόμενά τους δεν οδηγεί πουθενά. Ισως αυτά που λένε οι καθοδηγητές -μπορούμε να γελάσουμε με τη Σάρα Πέιλιν, για παράδειγμα. Αλλά οι άνθρωποι τους οποίους προσελκύει το κίνημα υποφέρουν εδώ και τριάντα χρόνια. Δεν εξυπακούεται ότι καταλαβαίνουν το γιατί. Εάν παρακολουθήσετε τις ραδιοφωνικές εκπομπές όπου εκφράζονται, θα ακούσετε, πάνω-κάτω, τα εξής: «Εκανα ό,τι έπρεπε. Είμαι ένας λευκός εργάτης, καλός χριστιανός. Υπηρέτησα την πατρίδα μου και πήγα στρατιώτης. Εκανα ό,τι μου ζήτησαν. Γιατί η ζωή μου καταρρέει; Γιατί η χώρα μου αλλάζει όψη; Γιατί οι αξίες στις οποίες πίστεψα ποδοπατούνται; Και γιατί δεν έχω δουλειά, ενώ οι τραπεζίτες κολυμπάνε στα δολάρια;». Πρόκειται για αυθεντικούς προβληματισμούς. Ισως είναι άσχημα διατυπωμένοι, αλλά είναι δικαιολογημένοι. Και δεν ωφελεί σε τίποτε να προσπαθούμε να τους ευτελίσουμε. Ακριβώς τέτοιους ανθρώπους θα έπρεπε να οργανώσει η αριστερά. Και δεν το κάνει.
Ενας ακροατής αναρωτιέται «για την έλλειψη κοινωνικής διάστασης στις σημερινές ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές». Ο Τσόμσκι του προτείνει μια διαφορετική ανάλυση της κατάστασης.
- Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική υπακούει σε ένα κοινωνικό εγχείρημα. Οπως όλα τα κοινωνικά εγχειρήματα, αυτό που προωθεί η Ευρώπη είναι σχεδιασμένο για να ευνοεί ορισμένους ανθρώπους σε βάρος των υπολοίπων. Το παρατήρησε και ο ίδιος ο Μάρτιν Γουλφ(4), ένας φιλελεύθερος οικονομολόγος: το πρόγραμμα αυτό ευνοεί τις τράπεζες και βλάπτει τους λαούς. Από καθαρά οικονομική σκοπιά, βέβαια, προκαλεί προβληματισμό. Ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για την οικονομία, αλλά, τουλάχιστον, γνωρίζουμε το μάθημα του Κέινς: όταν η ζήτηση είναι αδύναμη και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει, ο μόνος τρόπος για να τονωθεί η ανάπτυξη είναι οι δημόσιες δαπάνες. Πρέπει να στηριχθεί η οικονομία, να γίνει αποδεκτή η δημιουργία ενός προσωρινού ελλείμματος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Είναι καλό για τον κόσμο, καλό για την οικονομία και, σε τελική ανάλυση, επιτρέπει και την κάλυψη του ίδιου του ελλείμματος. Προφανώς, υπάρχει ο κίνδυνος του πληθωρισμού.
Στους τραπεζίτες, όμως, δεν αρέσει ο πληθωρισμός. Θέλουν να τον κρατούν όσο γίνεται χαμηλότερα. Ακόμη και όταν είναι πολύ χαμηλός, όπως σήμερα. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί και ο κόσμος θα υποφέρει. Ομως, όλα αυτά αποτελούν σαφώς ένα κοινωνικό πρόγραμμα. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, μια εναλλακτική λύση θα ήταν να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος της. Υπάρχει, άλλωστε, η έννοια του «βρόμικου χρέους» που περιγράφει ένα χρέος που δεν έχει νομιμοποίηση, που δεν συνάφθηκε από το λαό αλλά από μια μικρή κλίκα προς όφελος των πλουσίων: αυτών που δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Λογικά, αυτοί θα έπρεπε να εξοφλήσουν το χρέος.
(1) Το ερώτημα σχετικά με την πιθανή χρησιμότητα μιας διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω του μποϊκοτάζ του Πανεπιστημίου της Χάιφα, το οποίο κατηγορείται για διακρίσεις σε βάρος των παλαιστίνιων φοιτητών, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης με το κοινό.
(2) Φοιτητική οργάνωση για μια «νέα αριστερά», η οποία ιδρύθηκε το 1969, με αφορμή τον πόλεμο του Βιετνάμ.
(3) Τα αρχικά ΤΕΑ σημαίνουν taxed enough already (ήδη υπερβολικά φορολογημένοι).
(4) Αρθρογράφος των «Financial Times», Λονδίνο.
source:tvxs.gr

Δε μιλάει ακόμα, 

είναι φυσιολογικό;

 

«Μπαμπά, μαμά, νώμη» αντί για συγγνώμη... Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη γέννησή του και ο λεκτικός του πλούτος περιορίζεται σε λίγες μόνο λέξεις που μόλις καταφέρνει να προφέρει. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;
Επιστημονική επιμέλεια: Λωρέττα Θωμαΐδου, παιδίατρος-αναπτυξιολόγος, αν. διευθύντρια Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Έχετε προσέξει ότι πολλά παιδάκια σε αυτή την ηλικία έχουν αρχίσει να φτιάχνουν κανονικές φράσεις. Όμως το δικό σας αρκείται στο να φλυαρεί χωρίς νόημα και συνοχή! Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της ανάπτυξης των παιδιών, το 20-25% των παιδιών δε μιλάει σωστά σε αυτή την ηλικία. Γιατί όμως το παιδί σας αρνείται να μιλήσει κανονικά από τη στιγμή που τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας μιλάνε και πολύ καλά μάλιστα; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
Γιατί δε μιλάει;
Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω:
Όπως και άλλα φυσιολογικά παιδιά, δεν μπορεί να σημειώνει πρόοδο με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής του. Αν περπάτησε πολύ νωρίς, αν κατάφερε να φάει μόνο του ή έβγαλε νωρίς την πάνα, μπορεί να του πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να αρχίσει να μιλάει κανονικά.
Η σειρά του ανάμεσα στα αδέρφια του είναι επίσης πολύ σημαντική. Αν είναι το τελευταίο παιδί, τα μεγαλύτερα αδέρφια του ίσως να το καταλαβαίνουν καλύτερα από εσάς όταν λέει τις παραποιημένες λέξεις και να είναι σε θέση να τις μεταφράσουν. Αφού λοιπόν γίνεται κατανοητό από τους δικούς του ανθρώπους, γιατί να κουράζεται να προφέρει τις λέξεις καλύτερα;
Αν εσείς, οι γονείς του, ή οι άλλοι άνθρωποι που το προσέχουν (η νταντά του για παράδειγμα) του δείχνετε παραπάνω ενδιαφέρον απ’ ό,τι πρέπει και του κάνετε και το παραμικρό χατίρι, γιατί να προσπαθήσει;
Πώς θα το βοηθήσετε
Να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλει να πει: Αυτός ο τρόπος θα το βοηθήσει σταδιακά να αναγνωρίζει αυτό που θέλει να πει με τους σωστούς ήχους και, κατά συνέπεια, με τις σωστές λέξεις. «Α, θέλεις ένα γλυκό αγαπούλα μου; Ορίστε!»
Να είστε υπομονετικοί: Αν επαναλαμβάνει συνέχεια τις ίδιες λέξεις χωρίς να μπορείτε να καταλάβετε, μην τα παρατάτε. Βοηθήστε το να πει με άλλες λέξεις αυτό που θέλει, αφού προσπαθήσετε να μαντέψετε τι εννοεί, σχεδιάζοντάς το κλπ.
Κάντε του ένα μπάνιο με λέξεις: Τολμήστε να κάνετε έναν παράξενο διάλογο. Διαλέξτε μια στιγμή ή μια μέρα που θα είναι χαρούμενο (όταν παίζει, όταν το κάνετε μπάνιο, όταν πηγαίνετε βόλτα...) και περιγράψτε του ακριβώς τι κάνετε. Το παιδί σας θα μπει στη διαδικασία να κάνει διάλογο μαζί σας. Θα χρησιμοποιήσει τον τόνο, τις κινήσεις και τις γκριμάτσες και ακόμα κι αν δεν είναι πάντα κατανοητό θα νιώθει ότι το ακούνε.
Μην πανικοβάλλεστε όταν σκέφτεστε πώς θα τα καταφέρει στο σχολείο. Ακόμα κι αν αρχίζει τότε να μιλάει, είναι σίγουρο ότι το Σεπτέμβριο που έρχεται θα προσπαθήσει πολύ και θα είναι γεμάτο ανυπομονησία για το πώς θα συνεννοείται με τους συμμαθητές του αλλά και με τη δασκάλα του.
Ζητήστε τη γνώμη ενός γιατρού: Αν η κατάσταση αυτή σας ανησυχεί πραγματικά, ο οικογενειακός σας γιατρός ή ο παιδίατρός σας θα σας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Δε λέει καμία λέξη, όμως επικοινωνεί
Δεν είναι πολυλογάς; Είναι σπάνια περίπτωση. Αν δεν τα καταφέρνετε να αποκρυπτογραφήσετε τη γλώσσα του, θα ακούτε πιθανόν τα επιφωνήματά του που θα συνοδεύονται από γκριμάτσες. Επικοινωνεί!
Αν δεν καταφέρνει να χειρίζεται τη γλώσσα, αυτό δεν το εμποδίζει καθόλου στο να πλησιάσει τα άλλα παιδιά και να παίξει μαζί τους. Παρατηρήστε το, θα δείτε μια επικοινωνιακή στρατηγική που χρησιμοποιεί για να γίνει κατανοητό...
Τρεις λόγοι... ανησυχίας
Όσο χαρούμενο κι να είναι το παιδί σας που καταφέρνει και βρίσκει εύκολα κάποιο τρόπο για να το καταλαβαίνουν οι άλλοι, σίγουρα θα μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιεί λέξεις και προτάσεις από τη στιγμή που θα έχει κάποιο κίνητρο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και μερικά σημάδια που μπορεί και να προδίδουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι πρέπει να το λύσετε χωρίς καθυστερήσεις.
Μένει μέσα στο «καβούκι» του και αργεί να αντιδράσει. Είναι πιθανό να ευθύνεται κάποιο πρόβλημα ακοής γι’ αυτό. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Μένει αμίλητο, απομονώνεται και το βλέμμα του είναι απλανές. Ένα ψυχολογικό πρόβλημα ίσως να κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.
Εκνευρίζεται κάθε φορά που δεν μπορείτε να καταλάβετε αυτά που θέλει να πει. Αν δείξει κάποια επιθυμία για επικοινωνία με λέξεις, αλλά δεν τα καταφέρνει, θα ήταν καλό να ζητήσετε από τον παιδίατρο να σας συστήσει κάποιον ειδικό παιδίατρο ή λογοθεραπευτή προκειμένου να αξιολογήσει το παιδί. Μία και μόνο επίσκεψη πολλές φορές είναι αρκετή για να σχηματίσει γνώμη ο ειδικός και να σας πει τι πρέπει να κάνετε.source:in.gr

Διορία έξι μηνών 

για τα αδήλωτα καρτοκινητά...



Ακόμη έξι μήνες διορία, προκειμένου να μην χάσουν τον αριθμό τους, θα έχουν όσοι κάτοχοι καρτοκινητού δεν το δήλωσαν. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει δηλωθεί το 95% των ενεργών συνδρομητών.
Είναι χαρακτηριστικό το 80% των χρηστών καρτοκινητών προσήλθε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ταυτοποίησης έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Νοεμβρίου 2009.

Από την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουλίου σε όσα καρτοκινητά δεν έχουν ταυτοποιηθεί έχει πραγματοποιηθεί φραγή κλήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι αμέλησαν δεν μπορούν πλέον να το χρησιμοποιήσουν.
Ωστόσο, εάν ταυτοποιήσουν το κινητό τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο, διατηρούν τον αριθμό τους, αλλά και τις μονάδες που είχαν πριν τη φραγή, ενώ η πλήρης διακοπή αναμένεται να γίνει στις 30 Ιανουαρίου 2011.
Για να ταυτοποιήσει κάποιος το κινητό του θα πρέπει να έχει μαζί του την κάρτα SIM του καρτοκινητού και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.
Για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνει από ενήλικα.
source:tanea.gr

Ερχεται το ηλεκτρικό 

ταξί απο την VW...

To Milano Concept είναι μία ιδέα της VW για την εικόνα που μπορεί να έχει ένα ταξί το 2013 που θα κινείται στο κέντρο της πόλης και θα εκπέμπει μηδενικούς ρύπους μιας και θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο. Το Milano είναι ένα project που προέκυψε από το επίσης πρωτότυπο Up! στο οποίο θα βασιστεί μία mini-MPV σειρά μοντέλων που ετοιμάζει η γερμανική εταιρία.



Το μήκος φτάνει μόλις τα 3,73 m, το πλάτος τα 1,66 m και το ύψος τα 1,6 m ενώ από την μεριά του συνεπιβάτη υπάρχει μία συρόμενη πόρτα. Στο εσωτερικό υπάρχει χώρος για δύο πίσω επιβάτες ενώ η θέση δίπλα από τον… ταρίφα χρησιμεύει σαν χώρος αποσκευών. Το αμάξωμα ζυγίζει περίπου 1,5 τόνους και η τελική ταχύτητα μπορεί να αγγίξει τα 119 km/h με την αυτονομία να φτάνει τα 300 km. Υπάρχουν μπαταρίες λιθίου-ιόντων που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 115 PS. Ενδιαφέρον από όποια πλευρά και αν το δει κανείς...
source:protothema.gr




Κακή διαχείριση των

ιατρικών αποβλήτων 

διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές...

Έστειλαν έγγραφο σε όλες τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, ζητούν τη συμμόρφωση στην περιβαλλοντική νομοθεσία


Κακή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κακή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Με έγγραφο που έστειλαν σε όλες τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, ζητούν τη συμμόρφωση στην περιβαλλοντική νομοθεσία και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.


Πιο συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια μετά από σειρά περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και ελέγχων, που πραγματοποίησαν σε υγειονομικές μονάδες της χώρας, όπου διαπίστωσαν την πλημμελή τήρηση, καθώς και την παράβαση βασικών διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ).


Παράλληλα, ζήτησαν από τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών να ενημερώσουν άμεσα τις υγειονομικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους σχετικά με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωσή τους σε αυτή.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τους διαβιβάστηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο με τη συμπλήρωσή του θα καταδείξει, αν πληρούνται οι ελάχιστες περιβαλλοντικές και υγειονομικές απαιτήσεις για τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και τη διαχείριση των ΕΙΑ.


Παράλληλα, θα αποτελέσει και μια καταγραφή του καταλόγου των υγειονομικών μονάδων, που υπάγονται σε κάθε Περιφέρεια. Το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρώσουν οι παραπάνω διευθύνσεις των Περιφερειών και να το αποστείλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έως τις 31 Αυγούστου. 
source:skai.gr

Έφτιαξαν εφαρμογή 

για «live» σεξ στο iPhone...

iphone.jpg
Μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει την πραγματοποίηση «ροζ» βιντεοκλήσεων είναι εδώ και λίγες ημέρες διαθέσιμη στους χρήστες τoυ iPhone. Οι εταιρείες που παράγουν πορνογραφικό περιεχόμενο στο Ίντερνετ έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του λογισμικού βιντεοκλήσεων FaceTime, από την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας του iPhone 4, προσφέροντας τη δυνατότητα «live» cybersex. Το FaceTime αποτελεί μια από τις εφαρμογές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο iPhone 4. Είναι διαθέσιμο εδώ και ένα μήνα και απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να πραγματοποιούν κλήσεις βίντεο σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής. Το μόνο που απαιτείται είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω σύνδεσης Wi-Fi ή 3G.Η αμερικανική βιομηχανία πορνό έχει σκεφτεί μια διαφορετική χρήση της υπηρεσίας, για τους κατόχους του νέου iPhone 4, που ανέρχονται ήδη σε τρία εκατομμύρια.Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις των Η.Π.Α. προβάλλονται καταχωρίσεις σε ιστοσελίδες αγγελιών, στις οποίες αναζητούνται μοντέλα που θα κάνουν «ροζ» βιντεο-συνδιαλέξεις στο FaceTime. Μάλιστα, σε αγγελία που δημοσιεύτηκε στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται ότι τα μοντέλα «θα προβαίνουν σε διάφορες πράξεις, ανάλογα με τις επιθυμίες των πελατών».Οι γυναίκες που θα εργάζονται στην υπηρεσία θα εφοδιαστούν δωρεάν με μια συσκευή iPhone 4 και η αμοιβή τους θα βασίζεται στον όγκο των πωλήσεων και στην... απόδοσή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή FaceTime αποτελεί ένα νέο σταθμό στη βιομηχανία του σεξ.Ο Κουέντιν Μπόγιερ, στέλεχος της Pink Visual, εταιρείας παραγωγής ταινιών πορνό, δήλωσε ότι η εταιρεία του ξεκίνησε τον σχεδιασμό υπηρεσιών για το iPhone 4 σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία της συσκευής.Η εταιρεία θα προσφέρει «βιντεο-συνευρέσεις» μέσω του FaceTime προς πέντε ή έξι δολάρια (3,8-4,6 ευρώ) το λεπτό. «Δίνει μια πολύ προσωπική αίσθηση», δήλωσε ο κ. Μπόγιερ στην εφημερίδα «The Times», περιγράφοντας τη νέα υπηρεσία.Η αυξημένη ζήτηση για σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες στα κινητά τηλέφωνα φέρνει την Apple σε δύσκολη θέση. Η εταιρεία έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό υλικού σεξουαλικού περιεχομένου στο ηλεκτρονικό της κατάστημα App Store.Ωστόσο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά, όταν πρόκειται για ιδιωτικές συζητήσεις. Η Apple ανακοίνωσε ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν με ποιους θα συνομιλήσουν, όπως ακριβώς και στις κλασικές συνδιαλέξεις. Υπενθύμισε, επίσης, στους γονείς ανηλίκων ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν την εφαρμογή FaceTime.tanea.gr

Έχουν βαλθεί να

αποτεφρώσουν 

ολόκληρη τη Σάμο - Εκκενώνονται ξενοδοχεία στα Βοτσαλάκια...


- Δήμος Μαραθόκαμπου και Καρλοβασίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

- Οι φλόγες κατεβαίνουν από το βουνό και απειλούν τα πρώτα σπίτικα
- Μία εβδομάδα πριν το νησί κινδύνευσε ξανά από μεγάλη πυρκαγιά
- Συνελήφθησαν τρία άτομα για εμπρησμό για την προηγούμενη πυρκαγιά
 

Το νησί του Πυθαγόρα για τρίτη φορά φέτος το καλοκαίρι πλήττεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με όλους τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και να μιλούν ανοιχτά ότι βασανίζονται και καταστρέφονται στο βωμό του κέρδους.

Οι φλόγες κατεβαίνουν από το βουνό και τα πρώτα σπίτια στον Μαραθόκαμπο απειλούνται, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων που κατευθύνουν την φωτιά στην τουριστική περιοχή Βοτσαλάκια, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες να μεταφερθούν όπως όπως από τουριστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ σε ασφαλή σημεία του νησιού.


Τα πύρινα μέτωπα είναι δύο και ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα το μεσημέρι στην περιοχή του Μαραθόκαμπου και στο Καρλόβασι. Η φωτιά καίει δασική περιοχή σε δύσβατα μονοπάτια, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, το γεγονός ότι στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι διευκολύνει στις συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς αλλά και δυσκολεύει την κατάσβεσή της.


Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι Μαραθόκαμπου και Καρλοβάσου τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλής της πυρκαγιάς και της επικινδυνότητας της κατάστασης. Νωρίτερα η φωτιά πλησίασε τις αυλές των σπιτιών στον δήμο Μαραθόκαμπου, αλλά ευτυχώς τελευταία στιγμή γλίτωσαν τα χειρότερα οι κάτοικοι.

Επίσης, οι δήμοι τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω και του πυκνού καπνού από τη φωτιά που είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνοής οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών. Προς το παρόν πάντως, δεν έχει δοθεί καμία εντολή εκκένωσης.

Στο έργο της πυρόσβεσης μετέχουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 13 οχήματα και 26 πυροσβέστες, 40 πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, έξι αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, 5 ελικόπτερα, 50 εθελοντές πυροσβέστες και 25 υδροφόρες όμορων δήμων


Εξάλλου, η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγιάδες Μυτηλινιών περίπου πριν από μία ώρα, τέθηκε υπό έλεγχο.


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 16.00 το απόγευμα
η φωτιά στο Π. Γερμενό.
source:newsit.gr

Τα αλισβερίσια της Ίντερ...


Τι γίνεται με Μαϊκόν, Μπαλοτέλι και ποιον θέλουν να φέρουν στο Μιλάνο

Την ώρα που στην Ίντερ περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες με Μαϊκόν και Μπαλοτέλι, σενάρια από τη Γαλλία θέλουν τον Λούτσο Γκονζάλες να μετακομίζει στο Μιλάνο για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ο μέσος της Μαρσέιγ φέρεται να είναι υποψήφιος για τους "νερατζούρι", ανεξάρτητως της κατάληξης της υπόθεσης Μαστσεράνο.

Έπειτα από αλλεπάλληλες πιέσεις (του Βραζιλιάνου και της Ρεάλ Μαδρίτης), ο Μάσιμο Μοράτι απάντησε καταφατικά στα 28 περίπου εκατ. ευρώ που του προσφέρει η «βασίλισσα» για τον Μαϊκόν. Έτσι, ο ατζέντης του καλύτερου δεξιού οπισθοφύλακα στον κόσμο, Αντόνιο Καλιέντο, ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του πελάτη του. «Θα ξεκαθαρίσει το θέμα σύντομα, παρά το γεγονός ότι κάποιος παίζει βρώμικα παιχνίδια και προσπαθεί να χαλάσει τη μεταγραφή» δήλωσε ο Καλιέντο στην AS για να τονίσει ότι η μεταγραφή κολλάει στο οικονομικό. «Το πρόβλημα είναι τα λεφτά που προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης στον παίκτη, αφού δεν είναι διατεθειμένη να κάνει μια θυσία για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή παγκοσμίως στη θέση του». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μαϊκόν αξιώνει 7 εκατ. ευρώ ετησίως.


Παράλληλα, η Ίντερ περιμένει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας η μετακίνηση του Μάριο Μπαλοτέλι στην Μάντσεστερ Σίτι έναντι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση των πρωταθλητών Ευρώπης έχει συμφωνήσει πλήρως με την αντίστοιχη των «πολιτών» και απομένει να περάσει επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις και ο ταλαντούχος Ιταλός επιθετικός για να γίνει το «χρυσό» deal. 3,5 εκατ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα παίρνει ετησίως ο διεθνής επιθετικός.


Αυτά, όσον αφορά τις αποχωρήσεις. Σχετικά με την ενδεχόμενη άφιξη ποδοσφαιριστών, εκτός του Μαστσεράνο, βασικός υποψήφιος είναι και ο Λούτσο Γκονζάλες. Σύμφωνα με την Parisien.fr, ο Αργεντινός μέσος της Μαρσέιγ αποτελεί «στόχο» του Μπενίτεθ. Ο άλλοτε αρχηγός της Πόρτο έχει συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Γαλλίας μέχρι το 2013, αλλά με τα εκατομμύρια που θα μπουν στο ταμείο των νταμπλούχων Ιταλίας με τις αποχωρήσεις Μπαλοτέλι, Μαϊκόν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο να τα βρουν με τους Γάλλους.
source:newsbeast.gr

Εγκρίνονται νέες 

κατοικίες Ισραηλινών 

στην Ιερουσαλήμ...



Ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 40 κατοικιών σε μία ισραηλινή συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε δημοτικός σύμβουλος, τη στιγμή που υπάρχουν έντονες διεργασίες για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με τους Παλαιστινίους.

Οι κατοικίες θα αναγερθούν στην περιοχή του Πισγκάτ Ζεέβ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει την κατασκευή 220 διαμερισμάτων, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ Κόμπι Κάλον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynet της εφημερίδας Yediot Aharonot.


Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της δημαρχίας δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τις πληροφορίες. "Το Πισγκάτ Ζεέβ πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη συνοικία της Ιερουσαλήμ", σημείωσε ο αντιδήμαρχος.


Την αντίθεσή του με την απόφαση της δημαρχίας για την συνέχιση του εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ εξέφρασε ο Μέιρ Τούργκεμαν, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου. "Όλα γίνονται στα κρυφά, σαν κλέφτες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φερόμαστε στον κόσμο με αυτόν τον τρόπο" δήλωσε ο κ. Τούργκεμαν.


Ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ο Αλάλο Γιόσεφ, από την πλευρά του, επέκρινε το χρονοδιάγραμμα. "Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις και το 'πράσινο φως' μπορεί μόνο να βλάψει", ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος.
source:nooz.gr

Γαλλία: Υπουργός 

κατά Ριμπερί και Μπενζεμά...


Την αντίθεσή της για τις κλήσεις των Φρανκ Ριμπερί και Καρίμ Μπενζεμά στην εθνική Γαλλίας εξέφρασε η Υπουργός αθλητισμού της χώρας, Ροζελίν Μπασελό.  Αφορμή φυσικά στάθηκε η εμπλοκή των δύο ανδρών σε ερωτικό σκάνδαλο με ανήλικη κοπέλα, υπόθεση, η οποία τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν έχει εκδικαστεί.

«Σέβομαι ό,τι έχει σκοπό να κάνει ο Λοράν Μπλαν. Αυτοί οι άνδρες είναι για την ώρα αθώοι, όμως γίνεται εξαιρετικά δύσκολο όταν κάποιος του οποίου η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα, να καλείται στην Εθνική ομάδα. Δεν πρόκειται να κάνω κάτι περισσότερο, απλά λέω ότι από τη μία υπάρχει η δικαστική διαδικασία και από την άλλη η Εθνική ομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
source:zougla.gr

Όνειρα γλυκά... 

σε τρία βήματα...

Μαρίνα Κουτσούμπα 
Σε τρία απλά βήματα συνόψισε το μυστικό για ατάραχο ύπνο Αμερικανός ψυχολόγος, ειδικός στο ζήτημα των ονείρων, μαθαίνοντας στους ασθενείς ένα σενάριο “σωτηρίας” για... όνειρα γλυκά.

Η τεχνική που ανέπτυξε ο Μπάρι Κράκοου για να βοηθήσει τους ασθενείς του περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Αρχικά καλεί τον ασθενή να ανακαλέσει στο νου του τις λεπτομέρειες του εφιάλτη, να τις αποθηκεύει στη μνήμη του και κατόπιν να ζωγραφίσει, καταγράφει ή να διηγηθεί την τρομακτική εμπειρία του.
Εν συνεχεία θα πρέπει να γράψει ένα θετικό σενάριο για ώρα ανάγκης, να επινοήσει δηλαδή μια διαφορετική κατάληξη του εφιάλτη, που πρέπει οπωσδήποτε να έχει ευτυχές, για τον ίδιο, τέλος.
Τελικό βήμα είναι να μελετήσει κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές υπέρβασης του φόβου. Επί δύο εβδομάδες ο ασθενής θα πρέπει να «εξευμενίσει» τον εφιάλτη, προβάλλοντας μέσα του συνειδητά το σενάριο με το χαρούμενο τέλος.
Ο γιατρός διαβεβαιώνει ότι η μέθοδος έχει λαμπρά αποτελέσματα και επισημαίνει πως δια αυτής της τεχνικής βοηθά τον ασθενή να αποθηκεύσει αυτόν τον μηχανισμό σαν ανακλαστικό και να τον ανασύρει στην επιφάνεια όταν βλέπει εφιάλτες.
Υποστηρίζει μάλιστα πως με την κατάλληλη εκπαίδευση, ο ασθενής μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί αυτό το «σενάριο σωτηρίας» ακόμη και μέσα στον ίδιο τον ύπνο του.
Οι οπαδοί της ψυχανάλυσης του Καρλ Γιουνγκ θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος παρεμβαίνει στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου, γιατί, κατά τη γνώμη τους, όχι μόνο τα καλά όνειρα αλλά και οι εφιάλτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ανθρώπινη ψυχολογία, καθώς μεταφέρουν κάποια κρίσιμα μηνύματα από το υποσυνείδητο στο συνειδητό του ατόμου.
Να σημειωθεί πως ποσοστό 4 με 8% των ενηλίκων βλέπουν εφιάλτες περίπου μία φορά την εβδομάδα, ενώ όσοι είχαν μια τραυματική εμπειρία βλέπουν πολύ συχνότερα. Για τη θεραπεία τους έχει επιστρατευθεί η συμπεριφορική ψυχολογική θεραπεία αλλά και φάρμακα, όπως ένα ειδικό σκεύασμα για την πίεση, που δημιουργεί έναν πιο ήσυχο ύπνο. 
source:cosmo.gr

1943: Οι κρατούμενοι 

στο στρατόπεδο 

συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα εξεγείρονται..

Σαν σήμερα, 2 Αυγούστου του 1943, οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία εξεγέρθηκαν. Μετά την εξέγερση, το στρατόπεδο του ναζιστικού καθεστώτος, που ήταν ειδικά δημιουργημένο για τη μαζική δολοφονία Εβραίων, Πολωνών και Ρομά στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ράινχαρντ, σταμάτησε να λειτουργεί.

Οι εξεγερμένοι κρατούμενοι κατάφεραν να κατασχέσουν μικρά όπλα από την αποθήκη της φρουράς, ψέκασαν με κηροζίνη τα κτίρια και έβαλαν φωτιά. Στον πανικό που ακολούθησε, μερικοί δεσμοφύλακες και πολλοί περισσότεροι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Από τους συνολικά 1.500 κρατούμενους του στρατοπέδου, οι 600 κατάφεραν να δραπετεύσουν, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόνο οι 40 από αυτούς έμειναν ζωντανοί μέχρι το τέλος του πολέμου.
Ο διοικητής του στρατοπέδου Kurt Franz θυμάται κάποια χρόνια αργότερα: «Μετά από την εξέγερση τον Αύγουστο του 1943 ανέλαβα μόνος μου το στρατόπεδο για έναν μήνα. Ωστόσο, εκείνο το διάστημα δεν χρησιμοποιήθηκαν οι θάλαμοι αερίων».
Στο στρατόπεδο σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές από την εξέγερση και η επιχείρηση δολοφονίας των Εβραίων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Έτσι, αποφασίστηκε να εκτελεστούν με πυροβόλα όπλα και οι τελευταίοι κρατούμενοι και το στρατόπεδο να κλείσει. Τον Οκτώβριο του 1943, ο Odilo Globocnik, που επέβλεπε την επιχείρηση Ράινχαρντ στην Πολωνία, έγραψε στον αρχηγό των SS Heinrich Himmler: «Έχω ολοκληρώσει την επιχείρηση Ράινχαρντ και κλείνω όλα τα στρατόπεδα». Η τελευταία ομάδα των περίπου 30 εβραίων κοριτσιών που είχε απομείνει στην Τρεμπλίνκα πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου στα τέλη Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Το στρατόπεδο βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Τρεμπλίνκα και Μαλκίνια, κοντά στην διασταύρωση Μαλκίνια, επάνω, δηλαδή, στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Βαρσοβία - Μπιάλιστοκ και σε περιοχή αραιοκατοικημένη, μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρσοβία. Οι πρώτες μεταγωγές προς την Τρεμπλίνκα έγιναν από τα γκέτο της Βαρσοβίας και του Ράντομ. Στο διάστημα Ιουλίου 1942- Οκτωβρίου 1943 στο στρατόπεδο θανατώθηκαν περίπου 850.000 άνθρωποι.
source:tvxs.gr

Προσοχή: 

Το Facebook Προκαλεί Σύφιλη...

Παλιά τα πράγματα ήταν πιο απλά, έβγαζες τρίχες στις παλάμες κι αυτό ήταν.

Wendy Facebook Yeah
Επιστήμονας στην Αγγλία ανακάλυψε πως στις τρεις πόλεις όπου υπάρχει η μεγαλύτερη διείσδυση του Facebook από οπουδήποτε στη χώρα παρατηρείται ως και τετραπλασιασμός των κρουσμάτων σύφιλης.

Αυτό αποδίδεται από αυτό τον κύριο (ο οποίος είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας) στο ότι το Facebook παρέχει στους κατοίκους του Σάντερλαντ, του Ντούραμ και του Τίσαϊντ έναν εύκολο τρόπο να βρίσκουν casual σεξουαλικούς παρτενέρ, και επιδίδονται στο άθλημα με πολλή όρεξη και ελάχιστες προφυλάξεις.

Πράγμα κακό.

Διάβασε τί κάνει η σύφιλη (NSFW).

Όσο για την φαινομενικά άσχετη εικόνα που κοσμεί το άρθρο: Είναι η διάσημη Γουέντι, της οποίας η φωτογραφικη μηχανή χάθηκε. Αυτός που τη βρήκε ανέβασε τις φωτογραφίες της (κάποιες από τις οποίες γυμνές) στο Ίντερνετ και την έκανε διάσημη. Νάτη:


Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι το όλο κόλπο ήταν viral marketing από μια εταιρία με πορνό sites και η Γουέντι είναι πορνοστάρ.

Το ηθικό δίδαγμα όλων: Τίποτα πια δεν είναι αθώο.
source:yupi.gr

Τα πρώτα βήματά τους 

προς τη ζωή έκαναν οι

νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο...



 
Ζάκυνθο
Ξεκίνησαν και φέτος το μακρύ ταξίδι τους οι θαλάσσιες χελώνας στην παραλία Καλαμακίου της Ζακύνθου.

Το βράδυ της 21 Ιουλίου τέσσερα χελωνάκια άφησαν τα ίχνη τους στην άμμο, γεγονός που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.


Την επόμενη μέρα ακολούθησε η δεύτερη εκκόλαψη φωλιάς στην παραλία του Καλαμακίου.


Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.


Κάθε χρόνο χιλιάδες caretta caretta  ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, από αυτά  όμως μόνο μία στις χίλιες υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη χελώνα στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος ζωής της.


Όταν τα χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, γιατί τα αποπροσανατολίζουν, δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση. 
source:in.gr

Αύξηση στα επιτόκια 

των τραπεζικών χορηγήσεων 

τον Ιούνιο...

Ακριβότερος ο δανεισμός

Αύξηση σημείωσαν τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο, με εξαίρεση το επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος:

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%) στο 0,32%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε άνοδο 19 μονάδων βάσης στο 3,61%.
Στα επιτόκια χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε άνοδο κατά 45 μονάδες βάσης σε 14,37%.
Το επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς καθορισμένη διάρκεια, αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε 6,46%.
Μεγάλη άνοδο, κατά 34 μονάδες, κατέγραψε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για ποσά μέχρι 1 εκ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 5,90%.
Ανάλογη εικόνα και στο μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων για ποσά άνω του 1 εκ. ευρώ, το οποίο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες στο 3,89%.
Το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς και αυτό με σταθερό επιτόκιο, πάνω από 1 και μέχρι 5 έτη, μειώθηκαν κατά 10 και 8 μονάδες στο 3,26% και 4,65% αντίστοιχα.
Άνοδο σημείωσαν τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων.
Ειδικότερα, τόσο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις, παρουσίασαν άνοδο τον Ιούνιο του 2010 (κατά 14 και 66 μονάδες) σε 3,05% και 3,22% αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών σημείωσε πτώση 16 μονάδων σε 3,66%, ενώ το επιτόκιο της αντίστοιχης διάρκειας δανείων προς μη ρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 4,26%.
source:tanea.gr

Έρευνα για “μαύρες προμήθειες” 

σε ΔΕΚΟ, Δήμους, ΤΕΙ και …Siemens..


Την διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ, Νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις -μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης-  κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα (Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κα) διέταξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επίσης, διατάχθηκαν 25 έρευνες - ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου αλλά και σε Δ.Ο.Υ., τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες.


Τι ψάχνουν


Αφορούν διερεύνηση καταγγελιών  για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, διεύρυνση εμπλεκομένων σε κύκλωμα παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α. στη Β. Ελλάδα προσώπων, για μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, για παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, για έκδοση πλαστών ΑΦΜ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κλ.π.


Παράλληλα διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις που συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού.


Εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης δόθηκε και κατά υπαλλήλων που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens, με βάση την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.


Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών και συνεχίζει σταθερά τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών  (τηλεφωνικό κέντρο 1517) προς αποκατάσταση και της αξιοπιστίας των ίδιων των οικονομικών υπηρεσιών, που παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στον δύσκολο στόχο της αύξησης των εσόδων, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. 
source:protothema.gr

Χαλκιδική: Παράνομες οι 

άδειες για πολυτελείς βίλες...

Γνωμοδότηση του ΣτΕ


Παράνομες κρίθηκαν από το ΣτΕ οικοδομικές άδειες για πολυτελείς βίλες, που χτίστηκαν από ξενοδοχειακό συγκρότημα, μέσα στο δάσος Σταυρονικήτα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, κατόπιν προσφυγής οικολόγων της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που κατασκευάστηκε σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα.


«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν αυτό που δεν κάνει το κράτος και η αυτοδιοίκηση: την προστασία των δασών και των συλλογικών αγαθών», δήλωσε για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, προσθέτοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώνει την αρχή ‘άπαξ δάσος εσαεί δάσος’, κάτι που έχει τεράστια σημασία, πανελλαδικά», τόνισε.


Ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια νίκη με πανελλαδικές διαστάσεις που κερδήθηκε, έπειτα από πολύχρονο αγώνα, ενώ με την απόρριψη και των 21 τριτανακοπών των ιδιοκτητών από την Ολομέλεια του ΣτΕ., σταματά οριστικά η οικοπεδοποίηση του δάσους.


Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων «για αρκετά χρόνια, δικηγόρος των ιδιοκτητών και του συγκροτήματος ‘Σάνη Α.Ε.’, που κατασκεύαζε και πουλούσε στο δάσος βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών ήταν το γραφείο του καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου και πρώην υπουργού της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου».


Όσον αφορά για το τι πρόκειται να γίνουν τα παράνομα κτίσματα μετά τη δικαστική απόφαση, ο κ.Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι «η απόφαση για κατεδάφιση είναι πολιτική και βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης».
source:skai.gr
top