Ταξί υδρογόνου για τους 
Ολυμπιακούς 
του Λονδίνου ετοιμάζει η Lotus...
Τα μαύρα ταξί είναι ένα από τα σύμβολα του Λονδίνου εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρουν για άλλη μία φορά έναν αέρα ανανέωσης στην πόλη και μαζί με αυτή ανανεώνονται και τα ταξί.
Η βρετανική πρωτεύουσα που θα φιλοξενήσει του θερινούς Ολυμπιακούς του 2012 απέκτησε με στόχο το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός το πράσινο «πράσινο» ταξί της. Ένα ταξί που θα χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο και δεν θα εκπέμπει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.
Το ταξί κατασκεύασε η Lotus, μία βρετανική εταιρεία που είναι περισσότερο για την ομάδα της στην Formula 1 και για τα σπορ αυτοκίνητά της όπως το Elise.
Ηλεκτρική μηχανή μεγάλης διάρκειας
Στην εμφάνισή του το ταξί της Lotus είναι ίδια με οποιοδήποτε άλλο λονδρέζικο ταξί και έχει το ίδιο βάρος (2,6 τόνους). Το ταξί της Lotus είναι σαφώς πιο αργό από τα ΙΧ αυτοκίνητα στην επιτάχυνση, αλλά είναι 7 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τα μαύρα ταξί. Κάτω από την συνηθισμένη εμφάνιση και το στρογγυλεμένο σκαρί, βρίσκονται κρυμμένα τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το ταξί της Lotus ξεχωριστό.
Διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, παρότι δεν είναι ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την κλασσική έννοια. Τα κύτταρα καυσίμου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, παρόμοια με τις μπαταρίες. Πράγματι, το ταξί διαθέτει μία μπαταρία λιθίου που μεταφέρει ηλεκτρισμό στους ηλεκτρικούς κινητήρες, ωστόσο δεν είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Το ταξί έχει και μία σειρά από κύτταρα καυσίμων που παράγουν ηλεκτρισμό από υδρογόνο, που είναι αποθηκευμένο σε μία δεξαμενή.
Οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες τροφοδοτούνται με μία από τις δύο πηγές ενέργειας ή συνδυαστικά.
Στόχος της Lotus ήταν να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με μηδενική εκπομπή ρύπων. Βασικά το ταξί αυτό αποβάλλει νερό και υδρατμούς. Εάν αυτό το κάνει και «πράσινο» αυτοκίνητο είναι ένα άλλο ζήτημα. Το υδρογόνο παράγεται από τη διάσπαση του νερού και αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ενεργοβόρα. Εάν η διάσπαση γίνεται με τη χρήση αιολικής ενέργειας τότε ναι, το αυτοκίνητο θα είναι οικολογικό. Διαφορετικά είναι απαραίτητη η χρήση στερεών καυσίμων, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα καλό για το περιβάλλον.
Έτσι, αντί για ένα οικολογικό ταξί, η Lotus μπορεί να δημιούργησε ένα καλό διαφημιστικό αυτοκίνητο για το μέλλον.
source:kathimerini.gr

Η Ναόμι παρέδωσε στην 

αστυνομία τα "ματωμένα διαμάντια"

Η Ναόμι παρέδωσε στην αστυνομία τα "ματωμένα διαμάντια"
Φίλος του διεθνούς φήμης μοντέλου, Ναόμι Κάμπελ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι είχε στην κατοχή του για πολλά χρόνια τα διαμάντια που είχαν προσφερθεί στη «μαύρη γαζέλα», προτού τα παραδώσει πρόσφατα ο ίδιος στην αστυνομία της Νότιας Αφρικής.

«Η Ναόμι Κάμπελ μου είχε δώσει τρία μικρά, ακατέργαστα διαμάντια στις 26 Σεπτεμβρίου 1997», δήλωσε σε ανακοίνωσή του από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Τζέρεμι Ράτκλιφ, πρώην επικεφαλής του Ταμείου Νέλσον Μαντέλα για τα παιδιά.

Αν και η Κάμπελ ήθελε το Ταμείο να χρησιμοποιήσει τα διαμάντια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο Ράτκλιφ δεν θέλησε να το εμπλέξει σε πιθανώς παράνομες δραστηριότητες.

«Τελικά αποφάσισα να τα κρατήσω», δήλωσε προτού διευκρινίσει ότι τα παρέδωσε στην αστυνομία της Νότιας Αφρικής.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα διαμάντια χθες, Πέμπτη. Την ίδια ώρα η δημοσίευση μίας γυμνής φωτογραφίας της Κάμπελ από εφημερίδα της Λιβερίας την ημέρα που κατέθετε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην προέδρου της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ, προκάλεσε σκάνδαλο στη Μονρόβια.

Η εφημερίδα The Democrat είχε χθες στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο «Ματωμένα διαμάντια, η ώρα της αλήθειας είναι σήμερα» και μία γυμνή φωτογραφία του μοντέλου, με γυρισμένη την πλάτη και το κεφάλι στραμμένο προς μία φωτογραφία του Τσαρλς Τέιλορ.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία, οι βουλευτές της Λιβερίας θέλησαν να καλέσουν τον Τομ Καμάρα, εκδότη της εφημερίδας, στο κοινοβούλιο για να απολογηθεί ενώ το θέμα απασχόλησε ,εντονα τα μέσα.
source:madata.gr

Ο Mικρός Πρίγκιπας έρχεται σε

...video game!

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιν Εξπερί επανέρχεται σε... video game. Η ιστορία του ξανθού πρίγκηπα που γνωρίζει τον κόσμο μακριά από τον πλανήτη του, γίνεται φίλος με μία αλεπού κι φροντίζει ένα τριαντάφυλλο ενώ ταξιδεύει σε άλλους πλανήτης, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943. Το βιβλίο έχει φτάσει μέχρι σήμερα 80 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ωστόσο, η τεχνολογία προχωρά έτσι και ο πρίγκιπας μπαίνει στην χρονομηχανή και επιστρέφει στη Γη, σε ένα φιλμ σε 3D και ένα video game. Σύμφωνα με το concept το concept του παιχνιδιού, ο αγαπημένος σου ήρωας θα προσπαθήσει να σώσει άλλους πλανήτες από το φίδι.
source:tlife.gr

Προκλήσεις της ΠΓΔΜ 

κατά της Εθνικής εφήβων 

βόλεϊ στο Βαλκανικό...


Έντονη διαμαρτυρία στην Βαλκανική Ένωση από την Ελλάδα
Έντονη διαμαρτυρία στην Βαλκανική Ένωση από την Ελλάδα 
Νέα Δοϊράνη, πΓΔΜ
Η ελληνική Εθνική ομάδα εφήβων του βόλεϊ δεν συμμετείχε στη τελετή έναρξης του βαλκανικού πρωταθλήματων εφήβων που διοργανώνεται από τις 4 έως τις 8 Αυγούστου στη Νέα Δοϊράνη της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της ενέργειας της διοργανώτριας ομάδας να παρελάσει με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η ελληνική ομοσπονδία βόλεϊ, ύστερα από επικοινωνία του προέδρου, Αχιλλέα Μαυρομάτη με τον γγΑ Πάνο Μπιτσαξή, απέστειλε επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στη Βαλκανική Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ενημερώνοντας ότι αν επαναληφθεί το ίδιο γεγονός οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η επίσημη αντίδραση της ελληνικής αποστολής θα είναι ακόμη πιο έντονη.


Στις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων σημειώνεται ότι κατά την τελετή έναρξης οι διοργανωτές δεν εισάκουσαν το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς και ότι η αποχώρηση της ελληνικής ομάδας από την τελετή έναρξης συνοδεύτηκε από σφυρίγματα και υβριστικά συνθήματα εκ μέρους των παρόντων φιλάθλων.


Τα ΜΜΕ των Σκοπίων επισημαίνουν ότι από το δήμο της Νέας Δοϊράνης, ο οποίος φέρεται ως συνδιοργανωτής του πρωταθλήματος, αντέδρασαν άμεσα, απορρίπτοντας τα αιτήματα της ελληνικής ομάδας και υπογραμμίζοντας στην ελληνική αποστολή ότι βρίσκεται «στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όχι της ΠΓΔΜ».


«Τους είπαμε ότι το κράτος αυτό έχει δικό του συνταγματικό όνομα: -Δημοκρατία της Μακεδονίας- και σε περίπτωση που διαφωνούν μπορούν ελεύθερα να αποχωρήσουν», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Δοϊράνης, Γκλίγκορ Τσαμπούλεφ.


Η εθνική ομάδα εφήβων της Ελλάδας συμμετέχει στον Β΄όμιλο του βαλκανικού πρωταθλήματος και στους δύο αγώνες που έδωσε σημείωσε μία ήττα με σκορ 2-3 από την Βουλγαρία και μία νίκη με 3-0 επί της Αλβανίας.


Απόψε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την ομάδα της Μολδαβίας.
source:in.gr

Πειράματα σε ποντίκια 

δίνουν ελπίδες στους 

καρδιοπαθείς...

Ιωάννα Μαμάη
Ύστερα από έρευνα και μελέτες Αμερικανοί επιστήμονες μέσω πειραμάτων σε ποντίκια έκαναν κοινά κύτταρα της καρδιάς να μετατραπούν σε κύτταρα καρδιακού μυ δίχως να περάσουν από ενδιάμεσο στάδιο ύστερα από επέμβαση σε τρία γονίδια.


Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τεχνική έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους τότε αποτελεί θετικό γεγονός για εκατομμύρια ασθενείς με καρδιοπάθεια οι οποίοι δε θα χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμοσχεύσεις.

Η μελέτη μαζί με τα πειράματα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell από τον επικεφαλής  βιολόγο Ντίπακ Σριβαστάβα, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιοαγγειακών Παθήσεων Γκλαντστόουν στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην περίπτωση που καταστραφεί ο καρδιακός μυς, μέσω του οποίου η καρδιά χτυπά, τότε δεν μπορεί να διορθωθεί από μόνος του και όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει με συχνή κατάληξη την μεταμόσχευση καρδιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σριβαστάβα, χρησιμοποιήθηκαν ινοβλάστες (τύπος κοινών δομικών κυττάρων της καρδιάς) οι οποίοι παρόλο που δε χτυπούν, στηρίζουν την καρδιά και στη συνεχεία τα μετατρέπει σε κύτταρα του καρδιακού μυ που ασταμάτητα συστέλλεται και διαστέλλεται, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την καρδιά να χτυπά φυσιολογικά.

Το επόμενο διάστημα οι μελετητές θα κάνουν το ίδιο σε ανθρώπινες καρδιές ωστόσο τα αποτελέσματα παραμένουν αβέβαια.

Δείτε την έρευνα πλήρης http://www.cell.com/abstract/S0092-8674(10)00771-3
source:cosmo.gr

Βαριές ποινές στους 

πέντε συλληφθέντες Πολωνούς...

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής οι πέντε Πολωνοί που συνελήφθηκαν για τα επεισόδια των οπαδών της Γιαγκελόνια στο «Κλ. Βικελίδης». Το δικαστήριο τούς καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης από 19 έως 29 μήνες, αναστέλλοντας επί 3ετία τις ποινές τεσσάρων εξ αυτών. Για έναν εκ των κατηγορουμένων -που δεν είχε «λευκό» ποινικό μητρώο- το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή προς 10 ευρώ την ημέρα, πλην όμως, δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Εξάλλου, το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες χρηματικά πρόστιμα από 500 έως 1.100 ευρώ.
Ο ένας εξ’ αυτών που χτύπησε σεκιούριτι του γηπέδου με σιδηρολοστό τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 29 μηνών. Στον ίδιο είχε επιβληθεί στο παρελθόν ποινή 3 χρόνων και 9 μηνών, ωστόσο την εξαγόρασε καταβάλλοντας 10 ευρώ ανά ημέρα. Σε άλλον οπαδό επιβλήθηκαν 24 μήνες φυλάκιση διότι εισέβαλε στο γήπεδο με πυρσό, αλλά επειδή είχε λευκό ποινικό μητρώο αφέθηκε ελεύθερος.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά την ισοφάριση σε 1-1 των Πολωνών στο 25’ της αναμέτρησης. Εκείνη την ώρα, οι Πολωνοί οπαδοί, πανηγυρίζοντας το γκολ της ομάδας τους, έσπασαν τα κιγκλιδώματα της κερκίδας όπου φιλοξενούνταν, επιχειρώντας να εισέλθουν στο γήπεδο.
Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι συνεπλάκησαν στην κερκίδα των φιλοξενουμένων με δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες επιχείρησαν να αποτρέψουν ενδεχόμενη είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου και επτά μηνών.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν αστυνομικοί ως μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι περιέγραψαν «καρέ-καρέ» τα επεισόδια.
Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδόθηκαν. Οι δύο «εισβολείς» του γηπέδου ισχυρίστηκαν ότι βρισκόταν δίπλα στα κιγκλιδώματα κι όταν η ομάδα τους πέτυχε το γκολ οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους, θέλοντας να πανηγυρίσουν την επίτευξη του τέρματος, άσκησαν πίεση στα κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα αυτά να σπάσουν και οι ίδιοι να πέσουν στον τερέν.
Οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν είναι «χούλιγκαν» και ότι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με ειρηνικές προθέσεις να παρακολουθήσουν την προσπάθεια της ομάδας τους.
source:tvxs.gr

Porsche Cayenne...

Ζει ο βασιλιάς;

Porsche Cayenne 01Το βαρύ πυροβολικό των SUV σε μια νέα μάχη με την εξουσία και την ύφεση. Αλλά και μια υβριδική έκδοση για να βρει το άλλοθί του ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος.


Από που να ξεκινήσεις για ένα αυτοκίνητο που έχει πυροδοτήσει ένα ολόκληρο πογκρόμ; Η Cayenne -ή ακριβέστερα «το» Cayenne όπως αρέσει στη Sportscar να το λέει- είναι ένα καθαρόαιμο τευτονικά τελειοθηρικό προϊόν. Που σαν το περιβόητο εξώφυλλο του Focus (του περιοδικού εννοώ) σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στην ύφεση.

Την ελληνική τουλάχιστον… Με 5 συνολικά εκδόσεις, τρεις V6 -την απλή, την S Hybrid και την Diesel-, την S με τον V8 και την απλά καταιγιστική turbo με τους 500 ίππους. Και των 199.500 €…
source:yupi.gr
Δύο κρούσματα «Δυτικού Νείλου»
στη Β. Ελλάδα....


Περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανόν οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ή άλλο παρόμοιο ιό, εντόπισαν σήμερα οι αρμόδιες Αρχές στη Κεντρική Μακεδονία, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δύο περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί και άλλα εννέα είναι πιθανά.

Η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης εκκρεμεί.

Ο ιός μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πολλοί ασθενείς, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανακοίνωσή του, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός και πιθανόν μυϊκοί πόνοι. Ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Ένα ελάχιστο ποσοστό -μικρότερο από 1% και κυρίως ηλικιωμένοι που είναι και η πλέον ευπαθής ομάδα- εμφανίζουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα,  όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καλή πορεία.

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, εκτός από μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και την αναφορά των περιστατικών, συνιστά στις Αρχές συμπληρωματική κωνωποκτονία. Επιπλέον, συνιστά στους πολίτες χρήση εντομοαπωθητικών και ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος (πχ μακριά μανίκια).

Επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν εμφανιστεί από το 1996 σε χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ και αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η νόσος στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.
source:tanea.gr

Μειώνεται το οξυγόνο 

του πλανήτη...


Το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς. Μήπως θα έπρεπε να ανησυχούμε ότι θα μας κοπεί κάποια στιγμή η ανάσα; Όχι ακριβώς, λένε οι επιστήμονες, αλλά προειδοποιούν ότι μια μέρα αν συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα με τους ίδιους ρυθμούς, ίσως οι μάσκες οξυγόνου να είναι αναγκαίες, ειδικά σε μεγάλο υψόμετρο.Το οξυγόνο καταλαμβάνει περίπου το 21% της ατμόσφαιρας, το ίδιο ποσοστό με περασμένες εποχές, στην Αρχαία Ελλάδα και ακόμα παλαιότερα, την περίοδο του Ανθρώπου του Νεάντερταλ, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Νέος Κόσμος"

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, το οξυγόνο μειώνεται σταθερά σε όλο τον πλανήτη κατά 20 μέρη ανά εκατομμύριο τον χρόνο. Γεγονός που σημαίνει ότι εκεί όπου υπήρχαν ένα εκατομμύριο μόρια οξυγόνου στην ατμόσφαιρα το 1989, τώρα έχουν μειωθεί στα 999.600. Αυτό δεν ξαφνιάζει τους ειδικούς.

Όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το υδρογόνο του και τα άτομα άνθρακα συνδυάζονται με το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσουν νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, μειώνεται το οξυγόνο.

Αύξηση της βιομάζας


Μία περίεργη διαπίστωση, αλλά όχι τόσο αντιφατική όσο ακούγεται αρχικά, είναι ότι τα επίπεδα του οξυγόνου μειώνονται πιο αργά από ό,τι θα περίμενε κάποιος, γιατί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα τρέφει τα φυτά. Η συνολική βιομάζα του πλανήτη έχει αυξηθεί και γι΄ αυτό παράγεται περισσότερο οξυγόνο κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αυτό, όμως, δεν θα κρατήσει για πολύ. Κρίνοντας από το παρελθόν, η συνολική βιομάζα της Γης θα σταθεροποιηθεί ή θα αρχίσει να μειώνεται. Έτσι, τα επίπεδα του οξυγόνου θα εξαρτηθούν από την καύση των ορυκτών καυσίμων, η ποσότητα των οποίων υπολογίζεται στους 1.200 δισεκατομμύρια τόνους, κυρίως άνθρακα. Ακόμα κι αν τους κάψουμε όλους, το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα θα πέσει στο 20,87% από 20,95%.


Η μείωση είναι ελάχιστη, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Αν υπολογίσουμε και το παγωμένο μεθάνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για άνθρακα, μαζί με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, φτάνουμε στους 3.700 δισεκατομμύρια τόνους που θα καούν τους επόμενους δύο αιώνες. Τότε θα μιλάμε για μείωση της τάξεως του 1,1% στα επίπεδα του οξυγόνου.


Προσθέστε τους 25.000 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που είναι κρυμμένοι σε πετρώματα και τους οποίους θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε με προηγμένη τεχνολογία. Έτσι, το οξυγόνο μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 19,4% της ατμόσφαιρας.

Το ποσοστό δεν θεωρείται ακόμα επικίνδυνο. «Ακόμα κι έτσι, οι μόνοι που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα είναι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα λόγω σοβαρής καρδιοπάθειας ή αναπνευστικών παθήσεων», λέει στο «Νew Scientist» ο Μάικ Γκρόκοτ, από το University College του Λονδίνου. Επίσης, οι αθλητές δεν θα μπορούσαν να σπάσουν πια ρεκόρ, ενώ η ανάβαση σε ψηλά βουνά θα γινόταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Ωκεανοί


Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, θα παρουσιαζόταν στους ωκεανούς. Λιγότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στο θαλασσινό νερό. Κι όσο θερμαίνονται οι ωκεανοί, τόσο λιγότερο οξυγόνο μπορούν να κρατήσουν. Σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, στα πρώτα 500 μέτρα το οξυγόνο θα μειωθεί κατά 20%. Αυτό θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες, χωρίς ζωή. Τα ψάρια θα μεταναστεύσουν, προκαλώντας συμφόρηση σε άλλα οικοσυστήματα και διαταράσσοντας την ισορροπία τους. Τα θηλαστικά θα υποφέρουν λόγω του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων που καταστρέφουν το νιτρικό άλας, από το οποίο τρέφεται το φυτοπλαγκτόν, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί βασική τροφή για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Επίσης, τα βακτήρια παράγουν το καταστροφικό νιτρώδες οξύ, ένα ισχυρό θερμοκηπικό αέριο.


Πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά έπεσε ξανά εξαιτίας της πορείας των φυτών. Για να ωφεληθεί η ατμόσφαιρα από το οξυγόνο που δημιουργείται κατά τη φωτοσύνθεση πρέπει η οργανική ύλη να μείνει μακριά από πεινασμένα έντομα και ζώα. Το περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα σήμερα προέρχεται από φυτά που έχουν «ενταφιαστεί» σε ιζηματογενή πετρώματα. Όταν με το πέρασμα του χρόνου έρχονται ξανά στην επιφάνεια, τα αέρια που απελευθερώνονται αντιδρούν με το οξυγόνο, τα επίπεδα του οποίου μειώνονται ξανά.


Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, η πλουσιότερη σε οξυγόνο περίοδος στην ιστορία της Γης ήταν η Λιθανθρακοφόρος, πριν από 340 με 280 εκατομμύρια χρόνια. Τότε, ο πλανήτης ήταν γεμάτος πλούσια βλάστηση. Αργότερα, οι ήπειροι ενώθηκαν δημιουργώντας υπερ-ηπείρους λιγότερο φιλόξενες για τα φυτά. Γι΄ αυτό έπεσαν πάλι τα επίπεδα του οξυγόνου.


Όταν καίμε ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το υδρογόνο του και τα άτομα άνθρακα συνδυάζονται με το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσουν νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, μειώνεται το οξυγόνο.
source:protothema.gr

Έρχονται και στην 

Ελλάδα τα πράσινα σχολεία...

Την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος, αποφάσισαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Παιδείας

..
Την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος, αποφάσισαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τους στόχους, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προγραμμάτων για την εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για σημαντικό αριθμό σχολείων στη χώρα.


Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας με τη χρήση, κυρίως, φωτοβολταϊκών συστημάτων, πρωτοβουλία που θα δώσει ενεργειακή αυτάρκεια και έσοδα στις σχολικές μονάδες.


Ακόμα, ανακοίνωσαν
ότι στην Αθήνα και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, θα γίνουν αναπλάσεις στα σχολεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα γίνει λεπτομερής καταγραφή 100 χώρων. Για 20, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απέμπλοκής τους.
source:skai.gr
Click here to find out more!

Πεντοζάλης 200.000

μέτρων για το Γκίνες!

pentozali.jpg
Η Κρήτη χορεύει στους μοναδικούς ρυθμούς του πεντοζάλη, το Σάββατο. Στις 19:30 το απόγευμα, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, θα δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα ενώσει όλους όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να περάσουν στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ενώ η εκδήλωση συμπίπτει με την 65η επέπτειο από τη ρήψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.
Η γιορτή αυτή θα πραγματοποιηθεί στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά- Άγιος Νικόλαος μήκους 200.000 μέτρων.
Ξεκινάει με αργό πεντοζάλη που γράφτηκε ειδικά για την ημέρα και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι όσοι λάβουν μέρος, αγκαλιασμένοι, να ενώσουν το νησί.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Κρήτη θα στείλει μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα μαζί του.
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί και θα κλείσει στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Κρήτης, όπου Κρητικοί καλλιτέχνες θα δώσουν το ρυθμό της γιορτής.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προταθεί ο βασικός οδικός άξονας της Κρήτης να ονομαστεί «Οδός των λαών της γης», με παράλληλη πρόταση αναβάθμισής του, με στόχο κάθε χρόνο να γίνονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις.
Ακόμα, ο βασικός άξονας θα χωριστεί νοητά σε ίσα τμήματα, όσες και οι χώρες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, και σε κάθε τμήμα θα δοθεί με αλφαβητική σειρά και το αντίστοιχο όνομα της χώρας και αντί για σύνορα θα υπάρχει ένα γλυπτό, το οποίο θα απεικονίζει δύο ανθρώπους, αγκαλιασμένους, να χορεύουν αργό πεντοζάλη, με τα χαρακτηριστικά των χωρών που αντιπροσωπεύουν.
Στόχος των διοργανωτών είναι η εκδήλωση να περάσει στο βιβλίο Γκίνες, παίρνοντας το βραβείο «Πλανήτη Κρήτη». Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, όσοι συμμετάσχουν στην κύρια εκδήλωση θα λάβουν αντίγραφο του βραβείου Γκίνες στο όνομά τους.
Επιπλέον, θα δοθεί και το Βραβείο Πλανήτης Κρήτη στους συμμετέχοντες άμεσα ή έμμεσα, στην εκδήλωση από οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται.
Η προβολή της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλο το πλανήτη, η αύξηση, κάθε χρόνο, της τουριστικής κίνησης σε Κρήτη και Ελλάδα η συμβολή της Κρήτης στη συναδέλφωση των λαών της γης, αποτελούν τους βασικούς στόχους της προσπάθειας.
Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Χανιά, παρουσιάσθηκαν οι τελικές οδηγίες για αυτούς που θα συμμετάσχουν:
Η συμμετοχή όλων που θα χορέψουν είναι δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις. Δεν απαιτείται εγγραφή για τη συμμετοχή στον χορό. Συμμετέχουν, πλην των Ελλήνων, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Τόπος προσέλευσης, ο πλησιέστερος από το χώρο διαμονής εκείνης της ώρας. Οι χορευτές δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν σιγανό πεντοζάλι. Η ενδυμασία των χορευτών είναι ελεύθερη χωρίς να προκαλεί. Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ προ και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 16 ετών εκτός και αν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η τελευταία ώρα προσέλευσης στο ΒΟΑΚ είναι στις 19:00.
Η ώρα έναρξης του χορού στο ΒΟΑΚ είναι στις 19:30. Η διάρκεια του χορού ορίστηκε σε 15 λεπτά. Όσοι βρίσκονται στο χορό θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές της Τροχαίας, των εθελοντών, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, όπου και όταν χρειαστεί.
source:parapolitika.gr

Αποκαταστάθηκε η 

υπηρεσία μηνυμάτων

του BlackBerry στη Σ. Αραβία...



Τέσσερις ώρες μετά τη διακοπή της, η υπηρεσία μηνυμάτων του BlackBerry στη Σαουδική Αραβία τέθηκε ξανά στη διάθεση των χρηστών.
Το πρωί, οι χρήστες του BlackBerry είχαν δηλώσει ότι δεν μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία μηνυμάτων των τηλεφώνων τους. Και αυτό γιατί η σαουδαραβική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έδωσε, την περασμένη Τρίτη, εντολή για τη διακοπή της υπηρεσίας από σήμερα, με το επιχείρημα ότι η χρήση του BlackBerry παραβιάζει τους νόμους της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη χώρα που ανακοίνωσε τη διακοπή της υπηρεσίας διότι αντιβαίνει στη νομοθεσία της χώρας. Είχαν προηγηθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοίνωσαν πως οι κυριότερες υπηρεσίες του smart phone από τις 11 Οκτωβρίου. 
source:newsit.gr

Ελεύθερος με περιοριστικούς 

όρους ο φερόμενος ως 

παιδεραστής...


Κατηγορείται ότι ασελγούσε σε μαθητές ηλικίας 13 έως 17 ετών...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του σε ανακριτή της Θεσσαλονίκης ο 37χρονος που συνελήφθη με την κατηγορία ότι επί δέκα χρόνια ασελγούσε σε μαθητές ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Κατά την απολογία του παραδέχθηκε μέρος των κατηγοριών που του αποδίδονται, ενώ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.


Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από καταγγελία 39χρονης γυναίκας, μητέρας ενός εκ των παιδιών, η οποία ισχυριζόταν ότι τον Ιανουάριου του 2009 ο 14χρονος σήμερα γιος της είχε πέσει θύμα βιασμού από τον 37χρονο.


Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, η 39χρονη εντόπισε ηλεκτρονική και τηλεφωνική επικοινωνία του γιου της με τον 37χρονο.


Οι έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Τούμπας, όπου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο δράστης επιχείρησε εκ νέου να έρθει σε επαφή με τον ανήλικο. Σε έλεγχο που του έγινε, βρέθηκε στην κατοχή του ένα κινητό τηλέφωνο, στο οποίο υπήρχαν αποθηκευμένες φωτογραφίες με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.


Προανακριτικά ο 37χρονος ομολόγησε ότι τα ανήλικά θύματά του ανέρχονταν σε τουλάχιστον δέκα πέντε, τα όποια, όπως παραδέχθηκε, «ψάρευε» είτε μέσα από το Διαδίκτυο, είτε συχνάζοντας σε νεανικά στέκια.
source:newsbeast.gr

Παντρεμένος με 

τρεις γυναίκες σύμβουλος 

του Ερντογάν...



Ο διορισμός ενός πολύγαμου άνδρα ως συμβούλου του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει σκάνδαλο στην Τουρκία - χώρα μουσουλμανική αλλά με κοσμικό χαρακτήρα, όπου αυτή η πρακτική απαγορεύεται κατ' αρχήν.
Ο κοσμικός Τύπος επιτίθεται στον Ερντογάν, επικεφαλής του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επειδή διόρισε τον Ιούνιο σύμβουλό του τον Αλί Γιουξέλ, έναν άνδρα που έχει παραδεχθεί ότι έχει τρεις συζύγους.

"Τί συμβουλές θα ζητήσει ο Ερντογάν από αυτόν τον άνθρωπο;", αναρωτιέται η εφημερίδα Vatan.
Ο Γιουξέλ, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε πρόσφατα από τις εφημερίδες, έχει δηλώσει, σύμφωνα με τον Τύπο, ότι ψάχνει "για μία τέταρτη σύζυγο, όπως επιτρέπει το Ισλάμ".
"Σκοπεύω να φτάσω μέχρι τις τέσσερις, όμως ο Θεός θα αποφασίσει", είχε δηλώσει το 2004.

Η πολυγαμία απαγορεύεται στην Τουρκία από το 1926, όμως είναι ανεκτή σε κάποιες επαρχίες της χώρες. 
source:nooz.gr

Ρύπανση στα Ίσθμια...


Ρύπανση από ελαφρά αυτοδιαλυόμενα και εξατμιζόμενα πετρελαιοειδή, ιριδίζουσας μορφής, παρατηρήθηκε σήμερα στις 15.15, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του δυτικού άκρου του αγκυροβολίου των εγκαταστάσεων ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και του σημείου «ΣΟΥΣΑΚΙ», στα Ίσθμια.

Η ρύπανση είχε μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 200 μέτρων, ενώ εντοπίσθηκε σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από την ακτογραμμή, χωρίς να προσβάλει τις παρακείμενες παραλίες.

Από στελέχη του τοπικού Λιμεναρχείου ελήφθησαν δείγματα πετρελαιοειδών από πλοία που είχαν αγκυροβολήσει στην περιοχή, τα οποία θα αποσταλούν στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για ταυτοποίηση, ενώ επίσης για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης και την υποβολή φακέλου δικογραφίας.
source:zougla.gr

ΔΝΤ: "Φως στην άκρη του 

τούνελ από το 2013"


ΔΝΤ: "Φως στην άκρη του τούνελ από το 2013"
«Φως στην άκρη του τούνελ από το 2013» εκτιμά ότι θα δούμε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ, που παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα» μετά την ολοκλήρωση των επαφών και του τελευταίου ελέγχου της τρόικας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι συντάξεις και οι μισθοί στο Δημόσιο «ασφαλώς και θα αυξηθούν» αλλά διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει... όταν η οικονομία επιστρέψει σε φάση διατηρήσιμης ανάπτυξης.
«Το πρόγραμμά μας διαρκεί τρία χρόνια. Τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο, το 2011 και το 2012, δεν προβλέπει νέα μείωση, προβλέπει πάγωμα των συντάξεων. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα αλλάξει, εκτιμώ όμως ότι το 2012 θα αρχίσει η ανάπτυξη, θα αρχίσετε να βλέπετε ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Οχι πια στο Δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα, θα μπείτε σε φάση διατηρήσιμης ανάπτυξης και θα δείτε τα εισοδήματα να αυξάνονται. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αύξηση και των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα», τονίζει ο κ. Τόλσεν.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «η πολιτική μας στοχεύει στη μείωση του υπεράριθμου, κατά γενική ομολογία, προσωπικού στον δημόσιο τομέα», αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα γίνει μέσω απολύσεων αλλά «μέσω της φυσιολογικής πορείας συνταξιοδοτήσεων».
Σε σχέση με το ποιες θεωρεί ότι είναι οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, τονίζει ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη της οικονομίας». Και εξηγεί: «Σε τομείς όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απορρύθμιση σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στο καθεστώς που διέπει τα κρουαζιερόπλοια  και σχετίζεται με τη δυναμική του τουρισμού. Πρέπει να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί το συγκριτικό σας πλεονέκτημα. Δίχως αμφιβολία, θα υπάρξουν κατεστημένα συμφέροντα που θα αντιδράσουν, αλλά χρειάζεται να σκεφθείτε έξυπνα για να επιλέξετε τις κατάλληλες μάχες. Να επικεντρωθείτε δηλαδή σε τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν άμεσα οφέλη για την οικονομία».
Ο κ. Τόμσεν προαναγγέλλει ακόμα ότι σε περίπου ένα με ενάμισι μήνα το ΔΝΤ θα διαθέτει δικό του γραφείο στην Αθήνα. «Διατηρούμε γραφείο σε κάθε χώρα όπου υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι να συλλέγει δεδομένα, να τα αναλύει και να τα συζητεί με την κυβέρνηση. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής θα γίνονται από τις αποστολές όπως αυτή της οποίας ηγούμαι», εξηγεί.
Τέλος, σε σχέση με τα έσοδα ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την άντληση φορολογικών εσόδων από τα άτομα με υψηλά εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν. Και διευκρινίζει: «Τα καλά νέα είναι ότι για να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεστε νέο φορολογικό μηχανισμό. Γιατί ξέρετε ήδη ποιοι έχουν τις μεγάλες βίλες, τις πισίνες και τις διασυνδέσεις. Αυτό που χρειάζεστε είναι πολιτική βούληση».
source:madata.gr

Την αναδημιουργία κυττάρων

της καρδιάς επιχειρούν οι 

επιστήμονες...


Αθήνα
Μια νέα επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα, που εντάσσεται στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, ανοίγει το δρόμο για την αναδημιουργία κυττάρων της καρδιάς σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες, επεμβαίνοντας σε τρία γονίδια, «ανάγκασαν» κοινά κύτταρα της καρδιάς ποντικιών να μετατραπούν σε κύτταρα καρδιακού μυ, χωρίς να χρειαστεί καν αυτά τα κύτταρα να περάσουν από ένα ενδιάμεσο στάδιο εμβρυικού-βλαστικού κυττάρου.

Αν η τεχνική έχει επιτυχία και στους ανθρώπους, θα παρέχει μια πηγή νέων κυττάρων για τον καρδιακό μυ για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από καρδιοπάθεια, χωρίς να χρειάζονται μεταμοσχεύσεις ή ηλεκτρονικές συσκευές.

Η μέθοδος είναι το τελευταίο παράδειγμα της διαδικασίας του «κυτταρικού αναπρογραμματισμού» ή της «υπερδιαφοροποίησης», κατά την οποία ενήλικα κύτταρα παίρνουν μια τελείως διαφορετική «ταυτότητα», χωρίς να χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον βιολόγο Ντίπακ Σριβαστάβα, διευθυντή του Ινστιτούτου Καρδιοαγγειακών Παθήσεων Γκλαντστόουν του Σαν Φρανσίσκο, παρουσιάστηκε στο περιοδικό Cell, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Science και το Nature.

Όταν καταστρέφεται ο καρδιακός μυς (χάρη στον οποίο κτυπάει η καρδιά), δεν μπορεί να αυτο-επιδιορθωθεί. Σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου, η ζημιά χειροτερεύει και η καρδιά εξασθενεί, καθιστώντας συχνά αναγκαία την μεταμόσχευση καρδιάς.

Η ομάδα του Σριβαστάβα χρησιμοποίησε ένα τύπο κοινών δομικών κυττάρων της καρδιάς (ινοβλάστες), που παρέχουν στήριξη στην καρδιά, αλλά δεν κτυπούν, για να τα μετατρέψει -με τη βοήθεια των τριών γονιδίων- σε κύτταρα του καρδιακού μυ που συνεχώς συστέλλεται και διαστέλλεται, επιτρέποντας έτσι ξανά στην καρδιά να κτυπά φυσιολογικά.

Οι ερευνητές τώρα θα επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο με κύτταρα από καρδιές ανθρώπων. Παραμένει πάντως αβέβαιο το αποτέλεσμα, καθώς νέα κύτταρα που προέρχονταν από βλαστικά κύτταρα και μεταμοσχεύτηκαν στον καρδιακό μυ, απέτυχαν να ενσωματωθούν καλά και να αποκαταστήσουν την υγεία της καρδιάς. Όμως ίσως η νέα μέθοδος της «υπερδιαφοροποίησης» -που δεν έχει ανάγκη τα βλαστικά κύτταρα- να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική. 
source:in.gr
“Θα αφήσει εποχή ο Λέτο”

“Θα αφήσει εποχή ο Λέτο”



Ο Σεμπάστιαν Λέτο έκανε άνω κάτω την άμυνα της Ίντερ στον φιλικό αγώνα του Παναθηναϊκού με τους “νερατζούρι” και ο αθλητικός διευθυντής της ιταλικής ομάδς, Πιέρο Αουσίλιο μίλησε με πολύ κολακευτικά σχόλια για τον Αργεντινό άσσο.  Ο Αουσίλιο μιλώντας στην εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» και έπλεξε το εγκώμιο του τριφυλλιού: «Ο Παναθηναϊκός διαθέτει σούπερ ρόστερ. Ο Λέτο με εντυπωσίασε. Η ποιότητα του Αργεντινού θα αφήσει εποχή. Αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα επιδιώξουν να τον αποκτήσουν. Πολύ καλός ήταν και ο Νίνης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Ο Τζόρβας ήταν εξίσου καλός. Διαφύλαξε την εστία του του Παναθηναϊκού σε πολλές περιπτώσεις. Ικανός τερματοφύλακας, σε ιδανική ηλικία. Η ελληνική ομάδα είναι έτοιμη για το Τσάμπιονς Λιγκ. Το τεχνικό επιτελείο την έχει προετοιμάσει άριστα. Μόνο θετικές εντυπώσεις έχω για τον Παναθηναϊκό».
Μετά την Ίντερ ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Μίλαν στο Ντιτρόιτ και οι «ροσονέρι» ανήρτησαν κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα τους με τίτλο «Πρέπει να δείξουν προσοχή στον πρωταθλητή Ελλάδος και τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Τζιμπρίλ Σισέ. Η Μίλαν έχει φτάσει στο Ντιτρόιτ, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, που παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο, βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και αξίζει σεβασμού. Είναι πρωταθλητής Ελλάδας και ο Τζιμπρίλ Σισέ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 23 γκολ. Ο Παναθηναϊκός την προηγούμενη σεζόν απέκλεισε τη Ρόμα από το Europa League».
source:gossip-tv.gr

ΤτΕ: Πρόστιμα 902.000 ευρώ 

σε 20 τράπεζες...

Πρόστιμα 902.000 ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε 20 τράπεζες για παραβάσεις και παραλείψεις που αφορούν στους όρους των συναλλαγών (ενημέρωση οφειλέτη, μονομερής τροποποίηση συμβάσεων, ελλιπής ενημέρωση των όρων δανεισμού) αλλά και για ελλείψεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.
Το υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 220.000 ευρώ επεβλήθη στην Attica Bank, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της συγκεκριμένης Τράπεζας. Εξαιτίας αυτών η Τράπεζα δημοσιοποίησε διογκωμένα στοιχεία καταθέσεων και χορηγήσεων.
Πιο αναλυτικά παραβάσεις που αφορούσαν στην εκπρόθεσμη απάντηση καταγγέλοντων διαπιστώθηκαν στις Τράπεζες Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Citibank, Millenium, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εμπορική-Credicom. Εκπρόθεσμη ή και ελλιπής χορήγηση στοιχείων σε συναλλασσομένους στις τράπεζες Πειραιώς, Attica Bank Εθνική, Εμπορική, Aγροτική, Eurobank, Κύπρου και Citibank. Στην Εθνική πρόστιμο επεβλήθη και για την μονομερή τροποποίηση των όρων συμβάσεων. Μη έγκαιρη ενημέρωση οφειλέτη και εγγυητή εντός 30 ημερών για την περιέλευση οφειλών σε υπερημερία διαπιστώθηκε στην Attica Bank και την Alpha. Πρόστιμο για τον μη σαφή προσδιορισμό επιβαρύνσεων δανειοληπτών όπως, το περιθώριο του δανείου (spread), τα έξοδα δανείου, επεβλήθη στις Alpha, Γενική, και Marfin.
Στο κομμάτι που αφορά τις καταθέσεις - επενδύσεις διαπιστώθηκε ελλιππής ενημέρωση πριν την υπογραφή της σύμβασης σε περιπτώσεις που αφορούσαν αγορά τίτλων, και για τους όρους πρόωρης απόδοσης προθεσμιακής κατάθεσης. Επίσης πρόστιμα επεβλήθησαν για ελλιπή περιοδική ενημέρωση ή και χρέωση εξόδων για την έκδοση και αποστολή μηνιαίων λογαριασμών πιστωτικής κάρτας.
Τέλος παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε διατάξεις της Πράξης του Διοικητή (2577/2006) που αφορά στο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόστιμα επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων και την ελλιπή ή εκπρόθεσμη παροχή στοιχείων και πληροφοριών που ζητήθηκαν από την Ττε με αφορμή καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος εννέα τραπεζών.
source:tvxs.gr
Διεκόπη η υπηρεσία 
μηνυμάτων του BlackBerry 
στη Σ. Αραβία...
Η διακοπή της υπηρεσίας μηνυμάτων του BlackBerry ετέθη σε εφαρμογή, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι αντιβαίνει στη νομοθεσία της χώρας.
Η απόφαση για τη διακοπή της υπηρεσίας μηνυμάτων του κινητού τηλεφώνου BlackΒerry ετέθη σε εφαρμογή στη Σαουδική Αραβία.
Οι χρήστες αυτοί δήλωσαν ότι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία μηνυμάτων της συσκευής τους μετά το μεσημέρι ενώ ήσαν σε θέση να το κάνουν το πρωί.
Η σαουδαραβική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έδωσε την Τρίτη εντολή για τη διακοπή της υπηρεσίας αυτής από σήμερα, χωρίς να διευκρινίσει την ώρα εφαρμογής της απόφασης, με το επιχείρημα ότι η χρήση του BlackBerry παραβιάζει τους νόμους της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία ακολούθησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοίνωσαν την Κυριακή τη διακοπή από τις 11 Οκτωβρίου τις κυριότερες υπηρεσίες του BlackBerry διότι αντιβαίνουν στη νομοθεσία της χώρας.
source:kathimerini.gr
Click here to find out more!

Κοινωνικό οικιακό 

τιμολόγιο ΔΕΗ για το 2011...

 ΔΕΗ.jpg
Σε εφαρμογή τίθεται από το ΥΠΕΚΑ για το 2011 το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ που αφορά τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, για ένα ημερολογιακό έτος και απευθύνεται σε:
• Άτομα με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου
• Μακροχρόνια Άνεργους
• Γονείς με τρία παιδιά
• Άτομα με αναπηρία
Προϋπόθεση για την ένταξη στο ΚΟΤ αποτελούν α) κατανάλωση κάτω από 1000 kWh ανά τετράμηνο (το μέρος της κατανάλωσης που ωφελείται από την έκπτωση είναι από 0-800) και β) κατανάλωση για πρώτη κατοικία.
Η ένταξη ανανεώνεται αυτόματα για το επόμενο έτος, εκτός αν παύσουν να ισχύουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις.
Το ΚΟΤ προκύπτει μετά από έκπτωση 10% επί του αντίστοιχου ισχύοντος τιμολογίου για καταναλώσεις 0-800 κιλοβατώρες (kWh). Η έκπτωση αυτή για τις ειδικές ευπαθείς ομάδες είναι 20%.
Για την ένταξη στο ΚΟΤ για το 2011, πρώτο έτος εφαρμογής του, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Δικτύου ή Διαχειριστή Μη Συνδεδεμένων Νησιών στο χρονικό διάστημα από 01/10/2010 έως 15/12/2010.
Η Υπουργική Απόφαση του ΚΟΤ υπογράφηκε σήμερα και είναι αναρτημένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ: www.ypeka.gr

source:parapolitika.gr

Τα καλύτερα και τα 

χειρότερα ταξί στον κόσμο...


Τα ταξί του Λονδίνου με τους φιλικούς οδηγούς που πάντα ξέρουν τις διαδρομές και τους προορισμούς
θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε για το hotels.com σε 1.900 ταξιδιώτες από τις 11 ως τις 28 Μαΐου.

Τα λονδρέζικα ταξί, αν και είναι τα πιο ακριβά, εξακολουθούν για τρίτη χρονιά να κερδίζουν την πρωτιά σε όλες τις κατηγορίες συγκεντρώνοντας ποσοστό 59%. Οι οδηγοί τους ψηφίστηκαν ως οι πιο φιλικοί και αυτοί με τις περισσότερες γνώσεις.

 Τα ταξί της Νέας Υόρκης έρχονται δεύτερα με ποσοστό 27%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες απ'ότι την προηγούμενη χρονία. Βέβαια οι οδηγοί ταξί του Μανχάταν θεωρούνται μαζί με αυτούς του Παρισιού ως οι πιο αγενείς. Οι ταξιδιώτες δηλώνουν ότι στη Νέα Υόρκη υπάρχουν τα περισσότερα ταξί. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται τα ταξί του Τόκιο, του Βερολίνου και της Μπανγκόκ. Τα ταξί της Μαδρίτης βρίσκονται στην έκτη θέση και ακολουθούν αυτά τις Κοπεγχάγης, του Δουβλίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και  του Σίδνεϊ. Τα ταξί στη Ρώμη ψηφίστηκαν ως αυτά με τους χειρότερους οδηγούς.

    Οι μετακινήσεις με ταξί είναι μια από τις πρώτες εμπειρίες που ζουν οι ταξιδιώτες όταν φτάνουν σε μια ξένη πόλη.
Οι κατηγορίες στις οποίες βασίστηκε η δημοσκόπηση είναι η καθαριότητα, το κόστος, η ποιότητα οδήγησης, η γνώση των δρόμων, η φιλικότητα, η ασφάλεια και το πόσο εύκολα βρίσκει κανείς ταξί στις συγκεκριμένες πόλεις.
source:nooz.gr

Συνελήφθη τελωνειακός 

για εκβίαση...

Μετά από καταγγελία επιχειρηματία


Στη σύλληψη 62χρονου τελωνειακού υπαλλήλου για εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με καταγγελία επιχειρηματία, ο τελωνειακός απαιτούσε εκβιαστικά από αυτόν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου να καθυστερήσει για δύο χρόνια τον έλεγχο 300 περίπου πολυτελών αυτοκινήτων, που η εταιρεία του επιχειρηματία είχε εισάγει και πουλήσει στην Ελλάδα.
source:skai.gr

Δεν ήταν ψεύτικη η ασθένεια 

του βομβιστή του Λόκερμπι» 

λέει γιατρός...

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του

Γιατρός που εξέτασε τον βομβιστή του Λόκερμπι δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να είχε πει ψέματα για το γεγονός ότι έπασχε από καρκίνο. Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι ο Αμντελμπασέτ αλ-Μεχράγκι ήταν άρρωστος στην πραγματικότητα.

Ο Αλ Μεχράγκι είχε απελευθερωθεί από την φυλακή το 2009, μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης της Σκωτίας, επειδή έπασχε από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Οι γιατροί του έδιναν τότε μερικούς μήνες ζωής.

Ο Αλ Μεχράγκι εξακολουθεί και είναι ζωντανός, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

«Μου κάνει εντύπωση που είναι ακόμα ζωντανός» δήλωσε ο ογκολόγος καθηγητής Σικόρα, ο οποίος έδωσε την γνωμάτευσή του πριν από την απελευθέρωση του Αλ Μεχράγκι.

Ωστόσο, τόνισε ότι έτσι όπως είχε επεκταθεί ο καρκίνος, δεν γινόταν να έχει πει ψέματα ο ασθενής για την κατάσταση της υγείας του.

Στην ίδια άποψη καταλήγει και ο γιατρός της φυλακής, Θεοντόρ Ντάλριμπλ, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να πει πότε ακριβώς θα πεθάνει ο ασθενής.

Η απελευθέρωσή του είχε προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί τη συνδέουν με πετρελαϊκές συμφωνίες ανάμεσα σε Λιβύη και Σκωτία. 
source:tanea.gr

Δυνατά πλέι-οφ στο 

Τσάμπιονς Λιγκ...


Συναρπαστικές αναμετρήσεις ανέδειξε η κληρωτίδα των πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ
Ενδιαφέροντα ζευγάρια ανέδειξε η σημερινή κλήρωση, για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, πριν περάσουμε στο "κυρίως πιάτο" των ομίλων.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 17/18 και 24/25 Αυγούστου. Οι δέκα νικητές από τους αγώνες θα μπουν στους ομίλους μαζί με τις 22 ομάδες που έχουν πάρει απευθείας την πρόκριση στα γκρουπ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αναλυτικά η κλήρωση:

Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) - Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) - Κοπεγχάγη (Δανία)
Βασιλεία (Σουηδία) - Σέριφ (Μολδαβία)
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) - Ζίλινα (Σλοβακία)
Παρτιζάν (Σερβία) - Άντερλεχτ (Βέλγιο)

Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) - Τότεναμ (Αγγλία)
Μπράγκα (Πορτογαλία) - Σεβίλλη (Ισπανία)
Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) - Σαμπντόρια (Ιταλία)
Ζενίτ (Ρωσία) - Οσέρ (Γαλλία)
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) - Άγιαξ (Ολλανδία) 

source:newsit.gr

Στα 20 δισ. ο ετήσιος

τζίρος των προϊόντων "μαϊμού"...

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διακίνηση προϊόντων απομιμήσεων κατέχει η Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνει φορολογικά έσοδα, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ την Παρασκευή (06/08), μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατ. τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, σχεδόν το 20% επί των συνολικών προϊόντων "μαϊμού", που εντοπίστηκαν στην ΕΕ των "27".

Συνολικά, για τους "27" της ΕΕ, δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα, το 2009.
Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%), ενώ σημαντικό μερίδιο, καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές.
Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δήλωσε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ οφείλονται στην εμπορία απομιμητικών προϊόντων.
Επίσης, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι αυτό σημαίνει απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ και 25% από τη φορολογία.
Σχετικά με τις απώλειες εισοδήματος ανά τομέα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ανέρχονται περίπου στα 9 με 10 δισ. ευρώ, το χρόνο.
Όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας των προϊόντων μαϊμού, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.
Οι “τρεις ταυτόχρονες ενέργειες” για την καταπολέμηση του προβλήματος
Όσον αφορά στα μέτρα, που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες.
Οι προτάσεις του κ. Κορκίδη ειδικότερα είναι, να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας, η διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες που συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα και στο δίκτυο πώλησης και τέλος, η καταστροφή των προϊόντων αυτών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
“Τα προϊόντα "μαϊμού", σε σχέση με τα γνήσια προϊόντα, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει ο καταναλωτής”, δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με την ποιότητα, πρέπει να προκαλούν στον καταναλωτή υποψίες.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, σε αγορές προϊόντων "μαϊμού" οδηγούνται κατά κύριο λόγο οι νεαρές ηλικίες, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, γεγονός που, κατά την άποψη του, οφείλεται στο προφίλ του νέου, αρεστού και μοντέρνου καταναλωτή, που προβάλλεται μέσα από τα διαφημιστικά μηνύματα.
Επιβλαβή - και - για την υγεία
Πολλούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή εγκυμονούν τα προϊόντα απομίμησης, κατά τον κ. Νίκο Κατσαρό, επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου και επιστημονικό σύμβουλο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας.
Κατά τον ίδιο, τα στοιχεία, τα οποία πρέπει να παρατηρεί ο καταναλωτής, όταν πρόκειται να προβεί σε μια αγορά, είναι αν αναγράφεται στο προϊόν η ημερομηνία λήξης, τα συστατικά του, καθώς και το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την επικινδυνότητα των προϊόντων μαϊμού ο κ. Κατσαρός την απέδωσε στο γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα δεν τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα καλλυντικά, τα αρώματα και οι κρέμες χεριών, προσώπου, αν πρόκειται για προϊόντα απομίμησης, στις ηπιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες, ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν πονοκεφάλους και ζαλάδες.
Αυτό οφείλεται, στο ότι τα προϊόντα αυτά ενδεχομένως να εμπεριέχουν συστατικά τα οποία δεν είναι εγκεγκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τα ρούχα-απομιμήσεις, ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας ενημέρωσε ότι αυτά περιέχουν χρωστικές, που περνούν από το δέρμα στον οργανισμό και εκτός από δερματικές αλλεργίες, πονοκεφάλους, ζαλάδες, μπορούν να προκαλέσουν και βλάβες στο συκώτι, το αμυντικό σύστημα, καθώς και νευρολογικές διαταραχές.
Τέλος, σχετικά με τα παιχνίδια-απομιμήσεις, κατά τον κ. Κατσαρό, λόγω των χρωστικών που περιέχουν, στην επαφή τους με τα μικρά παιδιά, προκαλούν δερματικές αλλεργίες, βλάβες στο αμυντικό σύστημα, ορμονικές διαταραχές, ενώ μπορεί να καταλήξουν και σε πνιγμό, αφού η αποκόλληση κομματιών από ένα τέτοιο παιχνίδι γίνεται πιο εύκολα. 
source:cosmo.gr
top