Οι Ελληνίδες που λένε 

τις ειδήσεις γυμνές!


Του Πέτρου Στεργίου

Τον τελευταίο καιρό, όσο θετικός κι αν διατείνεσαι ότι είσαι, οι παγκόσμιες ειδήσεις και ακόμα περισσότερο οι ελληνικές είναι αναπόφευκτο να σε καταβάλουν. Δεν ακούς τίποτα θετικό και αν παρακολουθήσεις λίγο παραπάνω, είναι βέβαιο ότι θα πιστέψεις ότι έφτασε το τέλος του κόσμου. Φανταστείτε όμως να μαθαίνατε όλες τις παγκόσμιες ειδήσεις δια στόματος καλλονών και μάλιστα όπως τις γέννησε η μαμά τους! Οπως και να το κάνουμε ένα χαμόγελο θα σκάσει στο χειλάκι…


Το δίκτυο nakednews του Καναδά είναι το μοναδικό κανάλι στον κόσμο που φιλοξενεί ειδήσεις -πολιτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές και το διάσημο πλέον στην Ελλάδα infotainment, με παρουσιάστριες πραγματικά όμορφες και έξυπνες γυναίκες, οι οποίες λένε τις ειδήσεις και κάνουν στριπτίζ!  Αν δείτε αυτές τις ειδήσεις, είναι βέβαιο ότι θα μείνετε άφωνοι από αυτά που βλέπετε και όχι από αυτά που ακούτε.  

Ανάμεσα στις καλλονές εκφωνήτριες ειδήσεων και δύο Ελληνίδες. Η Αλεξ Πάντος και η Αθηνά Κινγκ, οι οποίες είναι πρέσβειρες της ελληνικές ομορφιάς στον Καναδά.

H Άλεξ Πάντος

 Η Αλεξ αρχικά φιλοξενήθηκε στο κανάλι ως guest για μια εβδομάδα και στη συνέχεια έγινε μόνιμη, χάρη στο φυσικό κάλλος της, την άνεση μπροστά στην κάμερα και όπως δηλώνει και το ίδιο το κανάλι, δίνει νέα διάσταση στις ειδήσεις. Η Aλεξ Πάντος γεννήθηκε στην Ελλάδα και όταν ήταν ακόμα μωρό, μετανάστευσε με την οικογένεια της στον Καναδά.
Από μικρή έδειχνε έναν εξωστρεφή χαρακτήρα και με την μεγαλύτερη αδερφή της να την παρακινεί, έκανε πολλές τρέλες. Ηταν διάσημη στη γειτονιά, σε συγγενείς και φίλους για τα ανέκδοτα της, τους θεατρινισμούς της και όλοι ήταν σίγουροι ότι η Αλεξ μια μέρα θα βρισκόταν μπροστά από τις κάμερες.

Αν βιαστήκατε να πείτε, ότι πρόκειται για ακόμα μια ανεγκέφαλη καλλονή, απατάστε οικτρά. Η Αλεξ διαθέτει εκτός από ομορφιά και μυαλό. Απόφοιτη πανεπιστημίου, με Bachelor of Science, με ειδικότητα στα μαθηματικά και στην στατιστική, έχει μυαλό …ξυράφι.  Ελεύθερο πνεύμα γαρ, η Αλεξ αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη και επέλεξε να γίνει καθηγήτρια Pilates και συμμετείχε σε σόου για fitness και σε διαγωνισμούς μπικίνι. Εκεί την εντόπισαν οι παραγωγοί του καναλιού και έκτοτε δηλώνει ως επάγγελμα, παρουσιάστρια γυμνών ειδήσεων.

Οπως λέει και η ίδια χαρακτηριστικά: «Μ’ αρέσει  να μιλάω δημόσια και δεν είμαι ντροπαλή. Οσο για τα γυμνά, πάντα λέω αν το έχεις  επίδειξε το κι έτσι μια δουλειά μπροστά στην κάμερα είναι τέλεια για μένα»!

Η Αθηνά Κινγκ


Η Αθηνά έγινε γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό του Καναδά ως «Αθηνά η Ελληνίδα» χάρη στα ευφάνταστα σχόλια που έκανε στις αθλητικές ειδήσεις.  Η κλασική ελληνική ομορφιά της, τα μαύρα μάτια και το αινιγματικό χαμόγελο ήταν το διαβατήριο της να λάμψει με τη σειρά της στο κανάλι.

Η Αθηνά μεγάλωσε και έζησε στο Τορόντο και για λίγα χρόνια έζησε και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της είναι ότι βάζει ψυχή σε ότι κάνει. Η ίδια είδε αγγελία σε περιοδικό  όπου το κανάλι ζητούσε παρουσιάστριες  και εννοείτε ότι από το πρώτο ραντεβού έκλεισε την δουλειά. Η φυσική ομορφιά, η άνεση της με την γύμνια και η αίσθηση του χιούμορ που έχει, την έκαναν να ξεχωρίσει άμεσα.

Για την Αθηνά, η άσκηση είναι τρόπος ζωής και φροντίζει πάντα να είναι σε φόρμα. Είναι εκπαιδεύτρια αερόμπικ, στο έδαφος και στο νερό, και ασχολείται με το kick boxing, την γιόγκα, την ποδηλασία και άλλα αθλήματα. Το μεγάλο της πάθος όμως είναι η τέχνη. Εχει κάνει εκτενείς σπουδές στο χορό και ακολουθεί σπουδές ηθοποιίας, με μεγάλο της όνειρο να κάνει καριέρα στην μεγάλη οθόνη σαν ηθοποιός. Ευαίσθητη όπως δηλώνει ότι είναι, πιστεύει ότι πρέπει να προσφέρει κι έτσι προσφέρει εθελοντική εργασία σε οίκο ευγηρίας.
source:protothema.gr







Ο πόλεμος των καταρτιών...



Εγχώριοι εφοπλιστές με σήμα προέλευσης!


Ο τόπος καταγωγής είναι το απόλυτο must για τους ισχυρούς της θάλασσας που όσο ψηλά κι αν φτάσουν ,δεν ξεχνούν ποτέ τα πατρογονικά τους. Κάποιοι από αυτούς είναι μέλη της πανίσχυρης Ενωσης Ελλήνων εφοπλιστών.


Κάποιοι άλλοι διαθέτουν γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, θερίζουν τις θάλασσες μεταφέροντας βαριά φορτία και αποτελούν μέλη του πανίσχυρου shipping committee του Λονδίνου.


Κοινή αχίλλειος πτέρνα; To νησί στο οποίο γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους. Ο τόπος καταγωγής είναι κάτι σαν διαβατήριο για τους ανθρώπους της θάλασσας. Οι συντοπίτες διαθέτουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας ή αλληλοβοηθούνται και λες και έχουν μια κρυφή συμφωνία «ομερτά!»


Η ναυτική δύναμη της Ελλάδας είναι χωρισμένη στα δύο.

Από την μια η Χίος με τα πανέμορφα Καρδάμηλα και από την άλλη οι Οινούσσες που όσο έκταση γης της λείπουν, τόσο διαπρέπουν οι άνθρωποι της με τα πλοία τους στα λιμάνια του κόσμου.

Πάντα μεταξύ των δύο περιοχών (που δεν ξεπερνά την μισή ώρα με το καϊκι) υπήρχε μια κρυφή κόντρα. Μια ευγενής άμιλλα για το ποια από τις δύο θαλασσινές περιοχές διαθέτει το πάνω χέρι στην θάλασσα. Ποια έχει τα περισσότερα πλοία, τα μεγαλύτερα τονάζ και επομένως οι εφοπλιστές της είναι οι πιο ισχυροί της εγχώριας αγοράς.


Η κρυφή ναυτική κόντρα μεταξύ Καρδάμηλων και Οινουσσών μπορεί να ξεκίνησε τον προηγούμενο αιώνα , κρατά όμως γερά μέχρι και σήμερα. Τα Καρδάμηλα  , «κλείνουν πονηρά το μάτι» τα τελευταία χρόνια στις Οινούσσες ενώ οι Οινούσσες διαθέτοντας τα πιο ιστορικά ονόματα που είχε ποτέ το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι είναι σαν να απαντούν «Μικρή στο μάτι, μεγάλη στο κατάρτι!»


Το Λ και το Π  των Οινουσσών


Το σύμπλεγμα των Οινουσσών διεκδικούσε πάντα την πρωτοκαθεδρία στις ελληνικές θάλασσες. Διέθετε άλλωστε τους πιο αριστοκράτες εφοπλιστές , έχοντας κρυμμένο άσο στο μανίκι δύο  ισχυρά ονόματα. Αυτό της οικογένειας  Λεμού και Πατέρα.


Οι Λεμοί  είναι πανίσχυροι, πολυπληθείς , ασχολούνται αποκλειστικά με την θάλασσα και τα μέλη της ζουν άλλα στην Ελλάδα, άλλα στο Λονδίνο και άλλα στην Νέα Υόρκη , έχοντας την δύναμη να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο χρηματιστήριο της θάλασσας. Την δεκαετία μάλιστα του ‘70 ο Κώστας Λεμός ήταν ένας εκ των δύο Ελλήνων εφοπλιστών με τον μεγαλύτερο στόλο.


Πιστή στις Οινούσσες είναι οι οικογένειες Χατζηπατέρα, Λύρα, Αντωνάκου, Λιγνού και Πατέρα. Μάλιστα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, λειτουργεί το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που υπήρξε δωρεά των τελευταίων. Κακές γλώσσες λένε ότι χτίστηκε ακριβώς απέναντι απ’ τις ακτές της Χίου, προκειμένου να θυμίζει πάντα στους Χιώτες ποιος έχει  το πάνω χέρι στην θάλασσα.


Η κατασκευή του που χρηματοδοτήθηκε  από τον  Πανάγο και την Κατίγκω Πατέρα, εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου του 1965 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα στολίδια του νησιού.

Οι περίπου 600 κάτοικοι των Οινουσσών έχουν και έναν λόγο παραπάνω να υπερηφανεύονται για τους καπεταναίους τους.

Είναι πολύ πιο γενναιόδωροι με τον τόπο τους, σε σχέση με τους Χιώτες! « Το θέμα δεν είναι μόνο να βγάζεις χρήμα αλλά και να μπορείς να το κουνάς!» λένε με περιπαικτική διάθεση για τους γείτονές τους.


Επιπλέον έχουν την ναυτοσύνη στο αίμα τους. Ακόμη και ο δήμαρχος των Οινουσσών ο Ευάγγελος Αγγελάκος είναι εφοπλιστής. Πριν από μερικά χρόνια , θέλοντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο περιοχών τίμησε τον Παναγιώτη Τσάκο παρότι ήταν Καρδαμηλιώτης. Την ώρα που ο κύριος Αγγελάκος τον αγόρευε ως επίτιμο δημότη Οινουσσών , ο γιός του Νίκος Τσάκος με διάθεση χιούμορ σχολίασε « Ποιος να το φανταζόταν  πατέρα ότι κάποτε θα διέθετες και την ιδιότητα του δημότη Οινουσσών!»


Το βαρύ πυροβολικό της θάλασσας

Τα Καρδάμηλα , η πανέμορφη αυτή περιοχή της Χίου, αντιδρούσε πάντα, στο ταμπεραμέντο του «εξ ΄απεναντίας» ανταγωνισμού. Μπορεί οι Οινούσσες να διέθεταν το ένα ισχυρό λ , τους Λαιμούς, η Χίος πρόβαλλε ως αντίποδα, όμως, Λιβανό!


Ο Σταύρος Λιβανός ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον Ωνάση στο ξεκίνημά του και που κατάφερε να μετατρέψει τις κόρες του σε περιζήτητες debutant της εποχής, παντρεύοντας την μια με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την άλλη με τον αιώνιο του αντίπαλο Σταύρο Νιάρχο. Ο γιός του Γιώργος Λιβανός θεωρείται μέχρι τώρα ένας από τους πιο δυνατούς εφοπλιστές της συγκεκριμένης περιοχής. Και δεν είναι ο μόνος. Ολο το enfant gate του εφοπλιστικού λόμπι, προέρχεται από εκεί.


Ονόματα όπως αυτό των Παναγιώτη και Νίκο Τσάκο, της Αγγελικής Φράγκου, τα εγγόνια του Γιάννη Μ. Καρρά , του Πιτ Λιβανού (γιού της Φωτεινής Λιβανού) συγκαταλέγονται σήμερα στο βαρύ πυροβολικό της θάλασσας αφού διαθέτουν τον ισχυρότερο στόλο και επομένως το μεγαλύτερο τονάζ.

Βιογραφικό που εμπεριέχει και την τοποθεσία «Καρδάμηλα» έχουν κι άλλοι επιτυχημένοι αλλά λιγότεροι γνωστοί, στο ευρύ κοινό, εφοπλιστές. Όπως ο Αγγελος Λουβάρος, ο Λουκάς Κτιστάκης και οι Παναγιώτης και Νίκος Μαδιάς (ο τελευταίος  παντρεύτηκε πριν από λίγο καιρό την tv persona Βάσια Λόη).

Αν νομίζετε ότι η μάχη μεταξύ Οινουσσών και Καρδάμηλων μπορεί να τελειώσει ισόπαλα και επομένως με Χ, κάνετε λάθος.

Ναι μεν οι Χιώτες  έχουν την φήμη των σφικτών ανθρώπων και μόνο ένα όνομα ,όμως ,είναι σε θέση να τους διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται για τον εφοπλιστή που κατέχει –και μάλιστα με διαφορά, την πρώτη θέση στην λίστα με τους πιο ισχυρούς και επομένως πλούσιους ανθρώπους της θάλασσας.

Είναι ο Ιωάννης Αγγελικούσης που διαθέτει στην κατοχή του 120 πλοία , όταν ο επόμενος εφοπλιστής έχει μόλις 82 και είναι ο Παναγιώτης Τσάκος. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ο όμιλος Αγγελικούση παράγγειλε 4 υπερπλοία στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqio Shipbuilding για μεταφορά σιδήρου στην Αυστραλία τα οποία πρόκειται να κοστίσουν περί  το μισό δις ευρώ!

Ένα νούμερο που οι Οινούσσες το κοιτούν με το στόμα ανοικτό!
source:protothema.gr

Πώς να γίνετε, να νιώθετε 

και να δείχνετε νεότερος...

Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρός αντιγήρανσης και προαγωγής υγείας
ΖΗΣΕ ΚΑΙ ΦΑΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΟΩΡΑ

Τι σημασία έχει για την καρδιά και την υγεία μας το πόσο ανήσυχα ζούμε και τρώμε; Η ιατρική αντιγήρανσης σταματάει την πρόωρη, παθολογική φθορά και γήρανση και μας προσφέρει ιδανική υγεία -σωματικά, ψυχικά και διανοητικά.


Βρίσκει έγκαιρα με έξυπνες προηγμένες εξετάσεις τα κρυφά ή φανερά ζητήματα της υγείας μας, μας τα λύνει με βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, σκέψης και διατροφής και με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και έτσι μας προσθέτει τουλάχιστον τριάντα επιπλέον χρόνια ζωής με λειτουργικότητα, χωρίς να καταλήξουμε μια εκφυλισμένη καρικατούρα του εαυτού μας.


Ένα προσωπικό πρόγραμμα αντιγήρανσης μπορεί όχι μόνο να βρει και να εξαλείψει τα βαθύτερα αίτια των παραπόνων και της πρόωρης γήρανσής μας, αλλά και να μας οδηγήσει στην ιδανική υγεία! Αν, τώρα, θέλετε να γεράσετε κάποιον πολύ γρήγορα, αυξήστε του το στρες.


Οι ψυχικές και σωματικές καταπονήσεις καθώς και η ορμονικά ανόητη διατροφή είναι οι δύο μείζονες λόγοι που κάνουν τον άνθρωπο να φθείρεται και να γερνάει πρόωρα.


Γνωρίζατε ότι είστε εφοδιασμένος με ψυχοενισχυτικές ορμόνες αντιστρές που μπορούν να σας ενδυναμώνουν όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα; Αν δεν τις διαθέτετε όταν τις χρειάζεστε, η κατάληξη της ζωής και της υγείας σας θα είναι -ως συνήθως- τραγική. Η ιατρική αντιγήρανσης φροντίζει με φυσικούς τρόπους να αποκαταστήσει μέσα σας την ισορροπία αυτών των ψυχοενισχυτικών ορμονών.


Κάντε ορμονικά έξυπνο αντιστρές! Η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί. Καταγινόμαστε και σε αυτό το άρθρο με το ερώτημα: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του στρες ενόσω τρώμε και της καρδιοπάθειας; Όποιος έχει περάσει καιρό στη Νότια Ευρώπη θα έχει παρατηρήσει το πώς τα γεύματα γίνονται με πολύ χαλαρότερο τρόπο από ό,τι στις πλείστες άλλες δυτικές χώρες. Ενώ οι Νοτιοευρωπαίοι παραδοσιακά κάνουν μια τρίωρη ανάπαυλα στη μέση της ημέρας, οι εργαζόμενοι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ούτε καν έχουν χρόνο για να τελειώσουν το γεύμα τους προτού τρέξουν πίσω στο γραφείο ή στην αίθουσα παραγωγής.


Μήπως η ευχάριστη προσέγγιση των Γάλλων και των άλλων μεσογειακών λαών για τα γεύματα βοηθάει να εξηγηθεί το γιατί αυτοί –ενώ έχουν ίδια επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης- απολαμβάνουν ποσοστά στεφανιαίας νόσου (των αγγείων της καρδιάς) πολύ χαμηλότερα από εκείνα που σημειώνονται σε άλλες εκσυγχρονισμένες χώρες;


Δηλαδή σε χώρες όπου τα ξυπνητήρια διακόπτουν απότομα τα φυσικό κύκλο του ύπνου, όπου τα πρωινά γεύματα επεξεργασμένων τροφών πλημμυρισμένων από υδατάνθρακες τα διαδέχεται μια ξέφρενη κούρσα για να φτάσεις έγκαιρα στη δουλειά, όπου το μεσημεριανό καταναλώνεται στα κλεφτά σκυμμένος πάνω από το γραφείο, και όπου το δείπνο καταβροχθίζεται στα πεταχτά ώστε τα παιδιά να πάνε για σπορ, μαθήματα ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο;


Ίσως αυτή η τεράστια διαφορά νοοτροπίας να εξηγεί το γιατί η πρώτη γενιά Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών στην Αυστραλία απολαμβάνει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου από τους γεννημένους στην Αυστραλία, αν και έχει σαφώς μεγαλύτερη επιρρέπεια για διαβήτη και υπερβολικό σωματικό βάρος. Στις οικογένειες των Ιταλοαυστραλών ή Ελληνοαυστραλών απογόνων τους, όπου η έμφαση δίνεται σε έναν έντονο τρόπο ζωής με μεγαλύτερη έμφαση στα υλικά επιτεύγματα, η καρδιοπάθεια εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα και σε νεαρότερες ηλικίες.


Πρακτικές συμβουλές: Αν χρειαστεί, κατεβάστε το τηλέφωνο / κλείστε το κινητό ενόσω τρώτε και κλείστε τις ειδήσεις στην τηλεόραση/ραδιόφωνο αν η τακτική παρέλαση διαφθοράς και αδικίας σάς σπάει τα νεύρα. Φάτε χωρίς βιασύνη, μασήστε καλά και απολαύστε τη γεύση και το άρωμα της τροφής. Αρχίστε πρώτα με τη σαλάτα, με όσο πιο πολλά χρώματα και πάντα στο κέντρο το πράσινο. Μην λυπηθείτε καθόλου το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξύδι, τα μυρωδικά. Συνεχίστε με το κυρίως πιάτο, και απολαύστε τα. Βρείτε καλή παρέα και συζητήστε μόνο ευχάριστα στην ώρα του φαγητού. Εναλλακτικά διαβάστε ή δείτε αστεία πράγματα.


Μια μελέτη σε διαβητικούς τύπου 2 έδειξε ότι η μεταγευματική άνοδος στο σάκχαρο αίματος ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις ημέρες όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια κωμωδία, συγκριτικά με τις ημέρες όπου είχαν παρευρεθεί σε μονότονες διαλέξεις. Αφού τελειώσει το γεύμα, μην πεταχτείτε από το τραπέζι βουτώντας πάλι στις δραστηριότητες της ημέρας. Τουναντίον, κάντε το τακτική σας συνήθεια να κάθεστε ή να ξαπλώνετε ικανοποιημένος σε ένα χαλαρό, ήσυχο περιβάλλον για τουλάχιστον μισή ώρα αφού φάτε.


Μην ξεχνάτε τα οφέλη της διατροφής ελεγχόμενων υδατανθράκων, δηλαδή του να καταναλώνεις γεύματα χαμηλού – μέτριου γλυκαιμικού φορτίου (διαβάστε τη σειρά άρθρων με γενικό τίτλο «Ορμονικά Έξυπνη Διατροφή & Αδυνάτισμα»). Μια τέτοια διατροφή όχι μόνο θα σας αδυνατίσει με υγεία βοηθώντας σας να επανισορροπήσετε ορμονικά, αλλά και θα μειώσει εξαιρετικά τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου μετά από τα γεύματα.


O Kendrick (βλέπε τα προηγούμενα άρθρα της σειράς) φαίνεται ότι έχει βρει ένα μείζον κομμάτι του παζλ της στεφανιαίας νόσου των αγγείων της καρδιάς. Ένας αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η μέτρηση του σακχάρου μετά από την είσοδο στο αίμα μας ενός φορτίου γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου) -κάτι που προσεγγίζει την κατάστασή μας μετά από ένα γεύμα- είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης στεφανιαίας νόσου από το πρωινό σάκχαρο νηστείας τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς ασθενείς.


Η αποφυγή του στρες κατά και μετά από το γεύμα μπορεί να συμβάλει στην απάλυνση της μεταγευματικής ινσουλινοαντίστασης, και των συνακόλουθων υπερβολικών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, δύναται να ελαττώσει το σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας και θρόμβων κατά τη μεταγευματική περίοδο, μια περίοδο που για τους περισσότερους συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές καθημερινά.


Κάθε χρόνο, αμέτρητες ζωές χάνονται εξαιτίας της αγγειοπάθειας της καρδιάς που υποδαυλίζεται και επιδεινώνεται από το χρόνιο ψυχικό στρες. Οι υγειονομικές αρχές κατά παράδοση υποτιμούν τον αληθινό αντίκτυπο ψυχοκοινωνικών παραγόντων όπως το στρες, προτιμώντας αντ’ αυτού να εστιάζουν σε απλοϊκά και εν πολλοίς άχρηστα μέτρα, όπως η ελάττωση της χοληστερίνης και η μείωση της βρώσης κορεσμένων λιπαρών.


Ένα πρόσφατο κεντρικό άρθρο από τον κρατικό αμερικανικό φορέα National Institutes of Health αναγνώριζε ότι: «Μέχρι σήμερα, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες δεν υπήρξαν ο στόχος διατηρήσιμων προσπαθειών δημόσιας υγείας για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στις στρατηγικές ούτε της πρωτοβάθμιας ούτε της δευτεροβάθμιας πρόληψης». 
source:zougla.gr

Πολιτικό άσυλο στη Νορβηγία 

ζήτησε ο συνήγορος της Ιρανής

που καταδικάσθηκε σε λιθοβολισμό...



Πολιτικό άσυλο στη Νορβηγία ζήτησε ο Ιρανός δικηγόρος  Μοχάμαντ Μοσταφαεΐ, ο οποίος υπερασπίσθηκε την Ιρανή Σακίνεχ Μοχαμαντί Αστιανί, που καταδικάσθηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία και δολοφονία του συζύγου της.

Ο δικηγόρος έχει υπερασπισθεί επίσης ανήλικους εγκληματίες και πολιτικούς κρατουμένους.


Τον προηγούμενο μήνα, ιστοσελίδες της ιρανικής αντιπολίτευσης μετέδιδαν πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Μοσταφαεΐ, ο οποίος εγκατέλειψε το Ιράν για την Τουρκία, αρχικά, και κατόπιν για τη Νορβηγία. 
source:nooz.gr

Περπάτησαν στο διάστημα...


Για οκτώ(!) ώρες

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Σταθμού περπάτησαν σήμερα για οκτώ ώρες στο διάστημα, έτσι ώστε να συλλέξουν στοιχεία για την αποκατάσταση βλαβών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της NASA, αστροναύτες βγήκαν στο διάστημα για οκτώ ώρες και 3 λεπτά, που αποτελεί την όγδοη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα στην ιστορία, αλλά παρά τις πολλές ώρες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.


Ο νέος τους περίπατος έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, με σκοπό να βρουν και να αντικαταστήσουν μία χαλασμένη αντλία στο Διεθνή αεροσταθμό.
source:newsbeast.gr

Απάτες 88 εκατ. ευρώ 

στην υγεία...


Προμήθειες, ταξίδια, δώρα στους γιατρούς…

Πέντε καυτοί φάκελοι με κραυγαλέες απάτες στον πολύπαθο χώρο της υγείας και θύματα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποκαλύπτονται σήμερα. Πέντε σκάνδαλα που είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο διερεύνησης και πιστοποίησής τους ή έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πέντε δείγματα μιας θανάσιμης πρακτικής που οδηγεί το ΕΣΥ και το ασφαλιστικό σύστημα σε ελεύθερη πτώση.

Ως εμπνευστές και ενορχηστρωτές της, ασύλληπτης έκτασης, δολιοφθοράς που υφίσταται επί δεκαετίες το οικοδόμημα της δημόσιας υγείας φέρονται γνωστοί επιχειρηματίες του χώρου και πληθώρα ιατρών. Αναλυτικότερα:


Εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκ. ευρώ εξέδιδε ιδιωτικό θεραπευτήριο που έπεσε στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Το παραπάνω ποσό αναμένεται μάλιστα να διπλασιαστεί όταν θα συνυπολογιστούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που θα επιβληθούν.


Στα γραφεία του ΣΔΟΕ έφτασαν πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για εκτεταμένη απάτη διαγνωστικών κέντρων σε βάρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Το συνολικό ύψος των σχετικών εικονικών παραστατικών που εκδόθηκαν το 2003 ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ που, μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα, θα φθάσουν τα οκτώ εκατ. ευρώ. Για τα έτη 2004-5, τα προβλεπόμενα συνολικά ποσά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ.


Εταιρεία του εξωτερικού προωθούσε, μέσω άλλης εταιρείας που έχει έδρα στην Ελλάδα και με τη συνεργασία γιατρών σε νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά) και ιδιωτικές κλινικές, υπερτιμολογημένα ιατρικά προϊόντα (εμφυτεύματα κλπ.) που είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου η οποία φθάνει τα 37 εκατ. ευρώ. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί ελάμβαναν προμήθεια 20% επί της τιμής πώλησης, ενώ παράλληλα δέχονταν και δώρα.


Διαπιστώθηκε εκτεταμένη υπερτιμολόγηση ιατρικών προϊόντων (βηματοδοτών) που πωλούνταν από συγκεκριμένη εταιρεία σε δημόσια νοσοκομεία, μέσω εξαιρετικά πολύπλοκης τριγωνικής συναλλαγής που περιελάμβανε κυπριακή και αυστριακή επιχείρηση. Η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά δημοσίων νοσοκομείων και ασφαλιστικών οργανισμών, μόνο από τη συγκεκριμένη υπόθεση, φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ.


Στο στάδιο διερεύνησης βρίσκεται υπόθεση με εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.


Οι 5 περιπτώσεις είναι ενδεικτικές του χορού της απάτης που μαστίζει τον χώρο της Υγείας, του καθεστώτος βαθιάς σήψης και παρακμής που φιλοδοξούν να ανατρέψουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ με την καθοδήγηση του Ειδικού Γραμματέα, Γιάννη Καπελέρη. «Με την πλήρη αποδυνάμωση που υπέστησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα τελευταία έξι χρόνια, δημιουργήθηκε σε πολλούς η βεβαιότητα ότι η ανομία ήταν στο απυρόβλητο», υπογραμμίζει ο κ. Καπελέρης.


Σκεύασμα σιλικόνης αξίας 180 € χρεωνόταν αντί 2.943 € !

Έπειτα από πληροφορίες και σχολαστικό φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, διαπιστώθηκε ότι κατά τη χρονική περίοδο από το τέλος του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2010 είχαν εκδοθεί εκατοντάδες τιμολόγια με μοναδικό προϊόν πώλησης ένα συγκεκριμένο σιλικονούχο σκεύασμα που έφερε την κωδική ονομασία «PTQ- 2.5».

To συγκεκριμένο προϊόν εισήγαγε, για λογαριασμό του θεραπευτηρίου, εισαγωγική εταιρεία, οι κύριοι μέτοχοι της οποίας ήταν ταυτόχρονα κύριοι μέτοχοι του θεραπευτηρίου.


Διαπιστώθηκε ότι ενώ η αξία της συσκευασίας του σκευάσματος δεν ξεπερνούσε τα 180 ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών (Δημόσιο, ΙΚΑ κλπ.) χρεώνονταν με το ποσό των 2.943 ευρώ. «Διερευνήσαμε εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο σκεύασμα σε όλες τις περιπτώσεις που εκδόθηκε φορολογικό παραστατικό. Οι ένορκες καταθέσεις που διενήργησε η υπηρεσία μας έδειξαν ότι, στη συντριπτική πλειονότητα, επρόκειτο για εικονικά τιμολόγια», αναφέρουν πηγές της υπηρεσίας.


Οι ασθενείς που αναφέρονταν στα εκδιδόμενα παραστατικά καθώς και οι θεράποντες ιατροί τους ουδέποτε είχαν χρησιμοποιήσει μέθοδο που να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Το ύψος της συγκεκριμένης απάτης ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.


23 εκ. € για εξετάσεις που δεν έγιναν ποτέ

Στην κομπίνα των διαγνωστικών κέντρων, η διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε περίπου ως εξής: οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων, σε αγαστή συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και έχοντας σταθερή πρόσβαση στα λογιστικά τους βιβλία και στοιχεία, εξέδιδαν πλαστά παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις που δεν γίνονταν ποτέ.

Φυσικά, δεν παρέλειπαν να εισπράξουν την υποτιθέμενη αξία των εικονικών εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ στο όνομα των συνεργαζόμενων γιατρών. Αναλυτικότερα, διαγνωστικό κέντρο εξέδιδε εικονικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στο όνομα των συνεργαζομένων ιατρών προς τον ΟΠΑΔ και στη συνέχεια εξέδιδε ισόποσο εικονικό τιμολόγιο του διαγνωστικού κέντρου προς τον συνεργαζόμενο γιατρό. Η καλά ενορχηστρωμένη, ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης, απάτη αφορά κατ’ αρχήν τα οικονομικά έτη 2003-2005.


Τα στελέχη του ΣΔΟΕ παρέλαβαν μέχρι στιγμής τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ για το έτος 2003, οπότε και κοινοποίησαν τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου στις αρμόδιες ΔΟΥ που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής των προβλεπομένων προστίμων. Σε περίπου 23 εκατ. ευρώ αποτιμάται το ύψος της κομπίνας για τα έτη 2003-5.


37 εκ. € ζημιά λόγω υπερτιμολογήσεων

Ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στο ΣΔΟΕ από τη Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ (EUROJUST), ερευνάται υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού, θυγατρική μεγάλου πολυεθνικού κολοσσού.

Η έρευνα επικεντρώνεται στα εμφυτεύματα που παράγει η παραπάνω εταιρεία για επεμβάσεις σε ασθενείς που έχουν προβλήματα ορθοπεδικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία του εξωτερικού προμήθευε ελληνική εταιρεία την οποία μάλιστα είχε εξαγοράσει, με προϊόντα υπερτιμολογημένα κατά 35% σε σχέση με τις τιμές στις οποίες πωλούσε σε εταιρείες άλλων χωρών.


Η ελληνική εταιρεία, στη συνέχεια, προμήθευε νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά) και ιδιωτικές κλινικές σε τιμές προσαυξημένες με το ποσοστό κέρδους, με συνέπεια η τελική τιμή να έχει απόκλιση έως και 70% σε σχέση με τις τελικές τιμές των προϊόντων σε άλλες χώρες.


Η παραπάνω μεθοδολογία σκοπό είχε την προώθηση των προϊόντων της «μαμάς» εταιρείας, την οποία διασφάλιζαν Έλληνες γιατροί που, προκειμένου να προτιμήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, «επιχορηγούνταν» με το 20% της τιμής τους, με «μπόνους» ταξίδια και ακριβά δώρα.


Σε 37 εκατ. ευρώ (για τα έτη 2001- 5) υπολογίζεται η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την παραπάνω διαδικασία. Τα πρόστιμα για τις εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων, αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ.


Δεδομένη θεωρείται επίσης η παραπομπή των εμπλεκομένων ιατρών για τυχόν ποινικά και φορολογικά αδικήματα που θα διαπιστωθούν.


Μαύρη τρύπα 25 εκ. € από βηματοδότες

Το ΣΔΟΕ έλαβε εμπιστευτική αναφορά από μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα που περιέγραφε την ύποπτη ροή εισερχομένων εμβασμάτων προς λογαριασμό με δικαιούχο τον ιδιοκτήτη ελληνικής εισαγωγικής επιχείρησης ιατρικών μηχανημάτων, εφοδίων και προϊόντων. Σύμφωνα με την αναφορά, αποστολείς των παραπάνω εμβασμάτων που γίνονταν μέσω κυπριακής τράπεζας ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του. Βασικός προμηθευτής της ελληνικής επιχείρησης είναι μια κυπριακή εταιρεία που δίνει εντολή σε άλλη αυστριακή επιχείρηση να στείλει τα προϊόντα (κυρίως βηματοδότες) στην ελληνική εταιρεία.

Την τιμολόγηση προς την ελληνική επιχείρηση την κάνει η κυπριακή εταιρεία. Το ευτράπελο είναι ότι η ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να αγοράσει απευθείας από την αυστριακή (της οποίας είναι ήδη πελάτης) χωρίς τη μεσολάβηση της κυπριακής εταιρείας που παρεμβάλλεται με μοναδικό στόχο την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.


Εκτός από το μπαράζ των εικονικών συναλλαγών, εκτιμάται ότι ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης υποκρύπτεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία που υπερτιμολογεί τα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια πωλεί στην ίδια την ελληνική επιχείρηση που τα προωθεί στα δημόσια νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους. Ακολούθως, μέσω της Κύπρου και αφού πρώτα εξοφληθεί ο αυστριακός οίκος, τα χρήματα επιστρέφουν στους προσωπικούς λογαριασμούς του ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης. Η επιβάρυνση των δημοσίων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών που κλήθηκαν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά τα οποία διογκώθηκαν με την παραπάνω μεθόδευση, ανέρχεται στο ποσό 25 εκατ. ευρώ.


Εικονικές συνταγές

Ακόμα και προ πολλού αποδημήσαντες ασφαλισμένους χρέωναν με παράνομες και κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις συγκεκριμένοι γιατροί του ΙΚΑ. Η υπόθεση βρίσκεται στο αρχικό στάδιο διερεύνησης, σε στενή συνεργασία με τον ασφαλιστικό φορέα ενώ, προς το παρόν, η οικονομική ζημία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
source:newsbeast.gr

Παρέλαση αστέρων στη Λευκάδα!



Η Λευκάδα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για celebrities και γαλαζοαίματους...

Την Λευκάδα προτιμούν πολλοί vip για να περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης. Σύμφωνα με την Espresso την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο νησί με υπερπολυτελή θαλαμηγό ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Τζέι Φοξ μαζί με φίλους του, την μικρή του κόρη και την ανιψιά του. Κάνουν βόλτες στα γραφικά χωριά και επισκέπτονται καθημερινά της πανέμορφες λευκαδίτικες ακρογιαλιές.

Στη Λευκάδα βρίσκεται και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζόντι Φόστερ. Μαζί της τρεις εύσωμοι σωματοφύλακες οι οποίοι την προστατεύουν από τον κόσμο που θέλει να την πλησιάσει. Δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει και μια βόλτα στον Σκορπιό.
source:newsit.gr

Σαμποτάζ εκ των έσω»

adamidis.jpg
Ως σαμποτάζ εκ των έσω χαρακτήρισε ο Σταύρος Αδαμίδης την επίθεση οπαδών της ΑΕΚ προς τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο πρόεδρος της Ενωσης τόνισε πως η διοίκηση στηρίζει τον 66χρονο προπονητή και κάλεσε τον κόσμο να απομονώσει όσους δημιουργούν πρόβλημα. Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Μπάγεβιτς δήλωσε ο Αδαμίδης.
«Πρόκειται για σαμποτάζ εκ των έσω. Είναι ντροπή όσα έγιναν. Στηρίζουμε τον προπονητή, που αυτή τη στιγμή είναι σοκαρισμένος. Κανείς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη. Ειδικά σε ένα φιλικό και μία περίοδο που η ομάδα προσπαθεί να βρει τον δρόμο της», είπε στο ΝovaΣΠΟΡ FM o Αδαμίδης.
Οταν ρωτήθηκε αν ο Μπάγεβιτς σκέφτεται να παραιτηθεί, απάντησε: "Δεν πρόκειται να τον αφήσουμε να παραιτηθεί. Δεν τίθεται πάντως τέτοια θέμα. Καλούμε τον κόσμο της ΑΕΚ να αποβάλει τους λίγους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η ΑΕΚ έχει υψηλούς στόχους για φέτος και θα τους υλοποιήσει".
Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του και πρόσθεσε πως η διοίκηση θα προσπαθήσει να βρει αυτούς που προκάλεσαν το επεισόδιο. "Οσοι ασχολούμαστε με την ΑΕΚ είμαστε σήμερα απογοητευμένοι. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συνέβη. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βρούμε αυτούς και να τους απομονώσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Ομάδα, παίκτες, προπονητής και κόσμος θα συνεχίσουμε ενωμένοι".
Απογοητευμένος αποχώρησε από το γήπεδο κι ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος σε πηγαδάκια με φίλους της ΑΕΚ τόνισε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να ξαναπατήσει το πόδι του στο γήπεδο.
source:parapolitika.gr

Συγκρατημένη αισιοδοξία...

Συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια στη Ρωσία...


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας, καθώς για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων (από τη στιγμή δηλαδή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές), οι εστίες που κατασβέστηκαν ήταν περισσότερες από εκείνες που ξέσπασαν.

Παράλληλα οι τοξικές συγκεντρώσεις πάνω από τη Μόσχα παρουσιάζουν την Κυριακή σχετική βελτίωση σε σχέση με το Σάββατο, ωστόσο το μονοξείδιο του άνθρακα εξακολουθεί να είναι κατά 3,1 φορές πάνω από τις φυσιολογικές τιμές.


Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς, κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.


Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, ξένοι διπλωμάτες και υπάλληλοι πρεσβειών εγκαταλείπουν τη ρωσική πρωτεύουσα. Πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει σε πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.


Συνεχής βοήθεια


Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της και η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται συνεχώς η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζακστάν.


Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.


Τέλος το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. Εκατό πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας.
source:skai.gr

ΝΑ της Ρόδου σήμερα το 

«Πίρι Ρέϊς»!


Εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει σήμερα Κυριακή το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέϊς». Το τουρκικό πλοίο βρίσκεται 40 μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου και σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρακολουθεί τις κινήσεις του.

Το Τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος "Πίρι Ρέϊς",  μαζί με το “Τσεσμέ,” πραγματοποιούν πλέον τακτά δρομολόγια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Η παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού στην περιοχή αποδίδεται και στην ένταση που υπάρχει στην Άγκυρα μεταξύ στρατιωτικών και της κυβέρνησης Ερντογάν.
source:protothema.gr

Επιστροφή με σημαντικά κέρδη...



Η αποστολή του Παναθηναικού επέστρεψε στην Αθήνα και ο Νίκος Νιόμπλιας εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις εμφανίσεις της ομάδας στα δύο φιλικά σε Τορόντο και Ντιτρόιτ με Ιντερ και Μίλαν, αντίστοιχα.

«Τα κέρδη πάντα είναι σημαντικά όταν παίζουμε κόντρα σε τέτοιες ομάδες. Σκεφτείτε ότι υπάρχει περίπτωση να τις αντιμετωπίσεις και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το σημαντικότερο είναι πάνω από όλα ο χαρακτήρας που χτίζεις ως ομάδα. Κι ακόμα, η αυτοπεποίθηση που αποκτούν οι ποδοσφαιριστές. Το θέμα όμως είναι να μην σταθούμε στα φιλικά παιχνίδια, αλλά γενικότερα στην προετοιμασία που έχουμε κάνει. Ήταν ένας καλός χρόνος αυτός. Δουλέψαμε καλά και πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο γιατί έχουμε ακόμα είκοσι  μέρες πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς».

Ο τεχνικός του Παναθηναικού, πρόσθεσε επίσης: «Οι προσδοκίες στον Παναθηναϊκό ήταν πάντα μεγάλες. Πρέπει να έχεις στόχους και οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με την πίεση. Όποιος είναι σε αυτό το κλαμπ πρέπει να είναι μαθημένος να ζει με την πίεση».

Ο Νιόμπλιας είπε επίσης ότι έχει δώσει την έκθεση του στη διοίκηση του Παναθηναικού προκειμένου να κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται στο μεταγραφικό κομμάτι.

Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ σημείωσε: «Στην αρχή δυσκολεύτηκε λίγο, καθώς ήταν το πρώτο ματς και δεν γνώριζα τους συμπαίκτες μου.Σιγά-σιγά όμως, προσαρμόστηκα.Παίζουμε καλά αυτή την περίοδο και θα παίξουμε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια».     
source:tanea.gr

Hollywood Stars...

Δείτε τι έκαναν στις διακοπές τους!

Φυσικά, δεν κάνουν μόνο οι διάσημοι Έλληνες διακοπές αυτό τον καιρό, αλλά και οι διεθνείς σταρ. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς κάνουν τα μπάνια τους στη Μεσόγειο, όπως η Χάιντι Κλουμ και ο Σιλ που επέλεξαν τη γειτονική Ιταλία.

Χάιντι Κλουμ - Σιλ
Η 37χρονη Γερμανίδα, που έχει πολλές φορές περπατήσει στην πασαρέλα της περίφημης εταιρίας εσωρούχων Victoria’s Secret, βρέθηκε με το σύζυγό της, Σιλ, και τα παιδιά της στην Ιταλία. Η Κλουμ έφερε πριν από μερικούς μήνες στον κόσμο το τέταρτο παιδί της.

Σιένα Μίλερ - Τζουντ Λο
Η Σιένα Μίλερ και ο Τζουντ Λο συνεχίζουν τις διακοπές τους - αυτή τη φορά στην Ισπανία. Ο φωτογραφικός φακός πέτυχε το ζευγάρι να απολαμβάνει τη θάλασσα της Ίμπιζα πάνω σε ένα σκάφος.

Τζάνετ Τζάκσον
Αλλά και η Τζάνετ Τζάκσον επέλεξε τη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τη Σαρδηνία. Η διάσημη τραγουδίστρια συνοδευόταν από το νέο της σύντροφο και φυσικά την πολυμελή προσωπική της ασφάλεια.

Κέιτι Πέρι
Η Κέιτι Πέρι επέλεξε τις Μπαχάμες. Η 25χρονη τραγουδίστρια βρέθηκε μαζί με την παρέα της στο Atlantis Paradise Island resort.

source:yupi.gr

Πριν επισκεφτείτε τη Βενετία... 

μελετήστε τον ήλιο...

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τη Βενετία αλλά και να μην διακινδυνέψετε να βρεθείτε ξαφνικά μέσα στο νερό, τότε θα πρέπει να μελετήσετε τον ήλιο. Σύμφωνα με μία ομάδα Πορτογάλων ερευνητών, τα υψηλά επίπεδα ηλιακής δραστηριότητας προκαλούν πλημμύρες στην ιταλική πόλη.

Αρκετές φορές κάθε χρόνο, αλλά κυρίως το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η Βενετία πλήττεται από ένα παλιρροϊκό φαινόμενο που ονομάζεται «acqua alta». Ο David Barriopedro από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και οι συνεργάτες του μελέτησαν έρευνες που δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό ακολουθεί έναν 11χρονο κύκλο. Όπως ακριβώς, δηλαδή, και η ηλιακή δραστηριότητα. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο όταν υπάρχουν πολλές «ηλιακές κηλίδες».
Οι «ηλιακές κηλίδες» προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα και είναι σημεία στον ήλιο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου. Ο αριθμός τους αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του ηλίου.
Έτσι, οι ερευνητές παρατήρησαν τη στάθμη της θάλασσας το διάστημα 1948-2008 και επιβεβαίωσαν ότι οι έντονες παλίρροιες ακολουθούσαν την έντονη ηλιακή δραστηριότητα. 
source:tvxs.gr

Wayne Rooney: 10.000 λίρες 

για να ζεσταθούν τα 

σκυλιά τους...

Ιωάννα Μαμάη
Είναι γνωστό πως το ζεύγος Rooney ξοδεύει αφειδώς χρήματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 5 εκατομμύρια λίρες που έδωσαν για την κατασκευή υπερπολυτελούς κατοικίας στα Νησιά Barbados.

Μετά από αυτήν την διόλου οικονομική επένδυση, ο Wayne και η Coleen Rooney έδωσαν 10.000 λίρες για να βάλουν ενδοδαπέδια θέρμανση στο σπιτάκια των σκυλιών τους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, τον περασμένο χειμώνα είχε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα το ζευγάρι να πάρει την απόφαση και να τοποθετήσει θέρμανση στο σπίτι των 4 σκυλιών τους.

"Όλοι οι πλούσιοι ποδοσφαιριστές της Βορειοδυτικής Αγγλίας έβαλα ενδοδαπεδια θέρμανση στα σπίτι τους. Ωστόσο, ο Wayne πήγε ένα βήμα παραπέρα και σε αυτό επέμεινε η Coleen", είπε φίλος του ζευγαριού στην Sun.

Παράλληλα, η Coleen δήλωσε πως δεν κουράστηκε να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης αφού αυτό συνέβη αμέσως μετά τη γέννηση του γιου τους, Kai Wayne.

"Δεν κουράστηκα να χάσω βάρος ούτε ήμουν κολλημένη να αδυνατίσω. Πιστεύω πως ήταν ο καλύτερος τρόπος. Έχασα όλα τα κιλά που πήρα. Είμαι τυχερή που δεν έκανα ραγάδες. Όταν πάχυνα αναρωτήθηκα αν θα επέστρεφα στα παλιά μου επίπεδα", ανέφερε η Coleen σε έντυπο.
source:cosmo.gr
Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι στην Πάργα

Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι 

στην Πάργα...

Κρουαζιέρα στο Ιόνιο για τους δύο γιους της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταιάνα απόλαυσαν οι πρίγκιπες του Βρετανικού θρόνου. Συνοδευόμενοι από μεγάλη παρέα, κυρίως γυναίκες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατέβηκαν στην πόλη όπου και περπάτησαν στη μαρίνα. Ευδιάθετοι, φορώντας καπέλα και αφού παρέμειναν για 45 λεπτά, επέστρεψαν στη θαλαμηγό με βρετανική σημαία. Δίπλα τους έπλεε συνεχώς σκάφος του Λιμενικού ενώ δύο tender του σκάφους είχαν δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας για τους υποψιασμένους παπαράτσι. Αγκυροβόλησαν στην παραλία του Μπάλτου. Φορούσαν μαύρα λινά παντελόνια και λευκά πουκάμισα και έδειχναν να περνούν πολύ καλά στις ελληνικές διακοπές τους. 
source:gossip-tv.gr

Τιμητική διάκριση για τον 

Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου!

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος κατάγεται από την Καρύταινα Γορτυνίας, τόπο που αγαπά και δεν ξεχνά ποτέ. Στηρίζει πολύ τους συμπατριώτες του και έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. Γι'αυτό το λόγο ο ίδιος και η σύζυγός του Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ανακηρύχθηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες και ο δήμαρχος της πόλης, κύριος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος τους παρέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Το ζευγάρι αγαπημένο και απλό μίλησε σε όλους τους παρευρισκόμενους ενώ η Γιάννα Αγγελοπούλου θέλησε να σερβίρει η ίδια το κοινό, επώνυμους και μη, παίρνοντας στα χέρια της ένα πιατάκι με κεφτεδάκια.




Σύμφωνα με την RealNews αρκέστηκε στο να δηλώσει πως μολονότι κατάγεται από την Κρήτη, νιώθει πλέον Γορτύνια μετά την τιμή που της έγινε. Μετά το τέλος του χαιρετισμού, έδωσε ένα γλυκό φιλί στο μάγουλο του άντρα της.

Το ζευγαρι έκανε βόλτα στη κωμόπολη και έκατσε για καφέ στη πλατεία. Η βραδιά έκλεισε με το δείπνο που παρέθσαν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο της Καρύταινας στο εστιατόριο ''Κάστρο'', προς τιμήν του ζευγαριού.source:tlife.gr

Τρόικα: «Δεν χρειάζονται άλλα
μέτρα για την Ελλάδα φέτος»
Οι κ. Τόμσεν και Ντερούζ κρίνουν θετικά την πρόοδο της Ελλάδας, ενώ αναφέρουν πως «δεν ζήτησαν ποτέ την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και απολύσεις από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ».
Κάτι παραπάνω από θετικές είναι οι αξιολογήσεις που κάνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο δύο από τους επικεφαλής της «τρόικας», ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι δύο, πάντως, δεν παρέλειψαν να τονίσουν, ότι ακόμα υπάρχουν πολλά να γίνουν.
Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα φέτος, ούτε αναφορικά με τις δαπάνες, ούτε αναφορικά με τα έσοδα» και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο θα επιτευχθούν».
Από την πλευρά του ο κ. Ντερούζ δηλώνει «εντυπωσιασμένος από την έως σήμερα πρόοδο» και προσθέτει ότι η «Ελλάδα αλλάζει» και ότι «μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Και οι δύο αναφορικά με ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν ζήτησαν και δεν ζητούν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ποτέ δεν ζήτησαν απολύσεις από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα ο κ. Τόμσεν μιλάει για μια κοινωνική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία είναι σεβαστή, αλλά και οι δύο πιστεύουν ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για μια πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων.
Ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση του κ. Ντερούζ ο οποίος δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους», διαψεύδοντας εγχώριες και αλλοδαπές «Κασσάνδρες».
Ο ίδιος δίνει και τη συνταγή για τη μείωση του χρέους στο μισό. Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει, πρέπει η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%. Θεωρεί και τους δύο στόχους απολύτως εφικτούς και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει στο 50% του σημερινού σε 10 χρόνια.
Αναφορικά με το έλλειμμα, τονίζει πως αν πέσει κάτω από το 8% του ΑΕΠ «θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο και εφαρμόσιμο». Συνιστά, όμως, σε αυτή την περίπτωση «να μην αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν», όπως να επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη. «Δεν θα ήταν σοφό», κάτι τέτοιο, αναφέρει.
Ο κ. Τόμσεν αναφέρεται σε ένα δύσκολο θέμα όπως η φοροδιαφυγή. Και τονίζει ότι για να γίνει πιο δίκαιο το πρόγραμμα, πρέπει να φορολογηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα. Δεν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές, από όσο προβλέπεται στο μνημόνιο, αλλά να εφαρμοστεί η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.
Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι αρχές έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται γι αυτό, άρα δεν θα συσταθούν υπηρεσίες από την αρχή για να τα συλλέξουν. Το θέμα, κατά τον κ. Τόμσεν, είναι «να υπάρξει πολιτική βούληση που θα επιβάλει τη συμμόρφωση με το νόμο». Και δεν διστάζει να ταχθεί και υπέρ της φυλάκισης των «ενόχων» σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας.
Ο Δανός επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι η πολιτική συναίνεση σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου δεν υπάρχει στο βαθμό που ο ίδιος ήλπιζε. Ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντερούζ διαψεύδει ότι η «τρόικα» έχει απαγορεύσει τις πρόωρες εκλογές. «Είναι λάθος», τονίζει και προσθέτει ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε αν και πότε θα γίνουν εκλογές σε μια χώρα στην οποία προσφέρουμε βοήθεια».source:kathimerini.gr

Στα «δίχτυα» της 

Βορείου Κορέας νοτιοκορεατικό 

αλιευτικό σκάφος...


Στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιεί η Νότιος Κορέα
Στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιεί η Νότιος Κορέα 
Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα
Νοτιοκορεατικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε χαθεί ενώ έπλεε στα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, βρίσκεται στα χέρια της Βορείου Κορέας, εν μέσω έντασης που έχει δημιουργηθεί από τα ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί η Σεούλ κοντά στη μεθόριο.

Το αλιευτικό, με επτά ναυτικούς -τέσσερις Νοτιοκορεάτες και τρεις Κινέζους- οδηγήθηκε στο λιμάνι της Βορείου Κορέας Σονγκτζιν.


Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, οι επιβαίνοντες ανακρίθηκαν.


Οι Αρχές υποστήριξαν ότι το σκάφος είχε εισέλθει στην εμπορική ζώνη της Βορείου Κορέας.


Το περιστατικό σημειώθηκε την στιγμή που η Νότιος Κορέα συνεχίζει τις μεγαλύτερες υποβρυχιακές αμυντικές ασκήσεις στην ιστορία της, κοντά στη μεθόριο, παρά τις αντιδράσεις της Βορείου Κορέας.


Η άσκηση θεωρείται ως προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ, μετά τον πρόσφατο τορπιλισμό νοτιοκορεατικής κορβέτας και η Σεούλ τόνισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «καμία πρόκληση» κατά τη διάρκεια της πενθήμερης άσκησης.
source:in.gr

ΣΔΟΕ: "Δεν είχαμε 

παράθυρα φοροδιαφυγής είχαμε μπουκαπόρτες"


ΣΔΟΕ: "Δεν είχαμε παράθυρα φοροδιαφυγής είχαμε μπουκαπόρτες"
Παραλίες με ξαπλώστρες, σκαφάτους, νυκτερινά κέντρα και κάθε εστία φοροδιαφυγής στα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά έχει βάλει στο «μάτι» το ΣΔΟΕ, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των «λαμόγιων»!
Οι «Ράμπο» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν απλωθεί σε κάθε γωνιά σε νησιά και τουριστικές περιοχές αλλά και σε μέρη που «μυρίζουν» από μακριά για να σταματήσουν τους εξυπνάκηδες που πίνουν τζάμπα στην υγειά των κορόιδων...
Εκτός όμως από τα νησιά οι ειδικευμένοι ελεγκτές ξεσκονίζουν τις προκυμαίες σε μαρίνες στην Αττική και όχι μόνον.
Οι σκαφάτοι που έχουν πλεούμενα πάνω από 100 πόδια και φορολογική δήλωση… άπορου θα αντιμετωπίσουν βαριές κυρώσεις, όπως επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο οποίος υποστηρίζει «δεν είχαμε παράθυρα φοροδιαφυγής είχαμε μπουκαπόρτες. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο»!!
Τα πρόστιμα, πάντως που επιβλήθηκαν στο πρώτο επτάμηνο του έτους ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.
Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για το «χτύπημα» του ΣΔΟΕ στα νησιά στο βίντεο που ακολουθεί…
source:madata.gr

Τα ψηλοτάκουνα... 

κονταίνουν...


Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση σε μία ερώτηση που βασάνιζε επί χρόνια το γυναικείο φύλο. Τουλάχιστον την μερίδα που φοράει συνέχεια παπούτσια με τακούνι και θεωρούν ότι είναι επώδυνο να "επιστρέφει" στα ίσια παπούτσια.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Biology, ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι στο γαστροκνήμιο μιας ομάδας γυναικών που φορούσαν συχνά τακούνια οι μυϊκές ίνες ήταν κατά μέσο όρο 13% κοντύτερες από εκείνες των γυναικών που απέφευγαν τα ψηλά τακούνια.

Επίσης παρατήρησαν ότι τα ψηλά τακούνια συντελούσαν σε πιο άκαμπτους τένοντες στο γαστροκνήμιο.

Θεωρητικά είναι γνωστό ότι όταν η γυναίκα φορά συνέχεια τακούνια κονταίνει ο γαστροκνημικός μυς.

Ο Δρ Μάρκο Ναρίτσι και οι συνεργάτες εξηγούν ότι το 1950 οι γραμματείς που φορούσαν τακούνια συνέχεια, παραπονούνταν ότι είχαν πρόβλημα όταν έπρεπε να περπατήσουν μέσα στο σπίτι με παντόφλες ή γυμνά πόδια.

Αλλά κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να μελετήσει γιατί τελικά συνέβαινε αυτό.

Οι Βρετανοί ερευνητές λοιπόν συγκρότησαν ομάδα 80 γυναικών και επέλεξαν 11 εθελόντριες που φορούσαν τακτικά 5 εκατοστών για δύο χρόνια ή περισσότερο και παραπονούνταν ότι δεν ένιωθαν ευχάριστα όταν περπατούσαν με ίσιο παπούτσι.

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι δεν υπήρχαν διαφορές στο μέγεθος του γαστροκνημίου μυ των γυναικών που φορούσαν τακούνια, συγκριτικά με εκείνες που φορούσαν ίσια.

Αλλά ο υπέρηχος αποκάλυψε ότι οι μυϊκές ίνες ήταν όντως πιο κοντές στην ομάδα των γυναικών με τακούνια.

Όταν ζητήθηκε από τις γυναίκες να καθίσουν στην άκρη ενός καναπέ, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η γωνία του τακουνιού σε εκείνες που φορούσαν γόβες-στιλέτο ήταν μεγαλύτερη λόγω του κοντύτερου γαστροκνημίου.

Στο τελικό στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι τένοντες των γυναικών που φορούσαν τακούνια ήταν πιο παχύς και άκαμπτοι συγκριτικά με τις γυναίκες που φορούσαν ίσια παπούτσια.

Αυτό φυσικά προκαλεί δυσφορία στο βάδισμα με ίσια παπούτσια επειδή ο τένοντας δεν μπορεί να τεντωθεί επαρκώς. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν να φοράνε ψηλά τακούνια.

Η μόδα συχνά είναι άβολη και καμιά γυναίκα παρ’ όλα αυτά δεν θέλει να είναι εκτός μόδας.

Μια πρακτική συμβουλή λοιπόν είναι τακτικές ασκήσεις που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση. Όσες λοιπόν προτιμούν τα ψηλά τακούνια μπορούν να σταθούν στις μύτες των ποδιών και κρατώντας την κουπαστή για ισορροπία να προσπαθήσουν να χαμηλώσουν τα πόδια τους όσο περισσότερο μπορούν.source:zougla.gr

Το αμαρτωλό χάδι

του ήλιου...


Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος
Ο ερχομός του καλοκαιριού, η μαγεία της καλοκαιρινής θάλασσας και η ομορφιά της υπαίθρου μας παρασύρει σε για ζωή έξω από τους τοίχους των σπιτιών μας. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη χρονικά αλλά και εντονότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία με συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στον οργανισμό μας.

Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του όζοντος της ατμόσφαιρας. Το όζον ενώ είναι τοξικό και επικίνδυνο στην επιφάνεια της γης, όταν το αναπνεύσουμε είναι εξαιρετικά χρήσιμο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας διότι δρα σαν φίλτρο απορροφώντας ένα σημαντικό ποσοστό της βλαπτικής υπεριώδους ακτινοβολίας.


Παρά τις συχνότατες παροτρύνσεις προς τους λουόμενους και μη για αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του, κατά τα άλλα φίλου, ήλιου, για αποτροπή των πολλών, δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης αυτής στο ανθρώπινο σώμα, εντούτοις τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν συχνότατα χαρακτηριστικό φαινόμενο κατά τους ξέγνοιαστους μήνες των καλοκαιρινών διακοπών, όπου το θερμόμετρο χτυπά κυριολεκτικά κόκκινο.


Τα ηλιακά εγκαύματα με πολλούς και διάφορους βαθμούς σοβαρότητας και έκθεσης, δεν προσβάλλουν μόνο τους αδαείς βορειοευρωπαίους που μέσα στη χαρά των ηλιόλουστων διακοπών τσουρουφλίζουν κυριολεκτικά τα κορμιά τους στον ήλιο, προκαλώντας σοβαρότατες βλάβες. Δυστυχώς, όμως, και πολλοί «έμπειροι» Έλληνες γίνονται συχνά θύματα του «χαδιού του ήλιου».


Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων. Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν ήδη δημιουργήσει έγκαυμα, δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν ώστε να περιοριστούν οι βλάβες στο δέρμα.


Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 ώρες μετά από την έκθεση στον ήλιο, για να φανεί η πλήρης έκταση και η σοβαρότητα των εγκαυμάτων στις διάφορες περιοχές του σώματος που έχουν υποστεί τις θερμικές βλάβες λόγω ήλιου.


Εάν έχετε υποστεί σοβαρά εγκαύματα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του σώματος σας με φουσκάλες ή εάν τα εγκαύματά σας συνοδεύονται από ψηλό πυρετό ή έντονο πόνο, τότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό.


Εάν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες, μην τις σπάσετε, διότι περιέχουν ένα προστατευτικό στρώμα ορού. Η διάρρηξη των φουσκαλών, καθυστερεί τη διαδικασία ίασης του δέρματος αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν κριθεί αναγκαίο, μπορείτε να καλύψετε ελαφρά τις φουσκάλες με γάζα.


Μετά την δυσάρεστη εμπειρία της εμφάνισης των ηλιακών εγκαυμάτων, πρέπει οπωσδήποτε στη συνέχεια να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Θα πρέπει να παραμένετε σε σκιερό μέρος.


Η τοποθέτηση κρύων κομπρεσών στις περιοχές του δέρματος που επηρεάστηκε, είναι σε θέση να απαλύνει από τον πόνο και άλλες ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με κρύο νερό ή ακόμη με νερό της βρύσης εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο για να τη βάλετε στις περιοχές του εγκαύματος. Κάνετε ένα μπάνιο ή ντους με κρύο νερό τα οποία θα προσφέρουν για την ανακούφισή σας.


Μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο δέρμα μια ενυδατική κρέμα ή μία κρέμα με υδροκορτιζόνη. Οι κρέμες με υδροκορτιζόνη μπορούν να μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο λόγω ηλιακών εγκαυμάτων και να επιταχύνουν τη διαδικασία ίασης.


Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και γι αυτό παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα πολύ πιο εύκολα (και σε μικρότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο) από τους ενήλικες. Σύμφωνα με τη σχετική προειδοποίηση που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα μέσα σε 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.


Λαμβάνοντας δε υπόψη και το ότι η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική λόγω της τρύπας του όζοντος μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να «φορούν» πάντοτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (SPF50+).


Άλλωστε η παιδική επιδερμίδα εξ' ορισμού ανήκει στον πιο ευαίσθητο τύπο δέρματος (φωτότυπο Ι) και γι αυτό η αντοχή της στον ήλιο δεν συγκρίνεται με εκείνη των ενηλίκων. Αν πάντως τα παιδιά πάθουν ηλιακά εγκαύματα κάνουμε ό,τι και στους ενήλικες (σε ήπια εγκαύματα) και ζητάμε την συμβουλή γιατρού για πιο σαφείς οδηγίες αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή.
source:zougla.gr
top