Η υπολειτουργία του Θυρεοειδούς 

συντελεί στη μακροζωία...


Μειώνει τη δαπάνη ενέργειας του σώματος, διατηρώντας τον οργανισμό υγιή

Σε μία μάλλον παράδοξη διαπίστωση κατέληξαν πρόσφατα Ολλανδοί ερευνητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Η μικρότερη ενεργοποίηση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να συντελεί σε μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν 859 αδέρφια από 421 οικογένειες με υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 93 έτη.

Μετά από αξιολόγηση του προσδόκιμου επιβίωσης των γονέων των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις θυρεοειδικές ορμόνες μέσω δειγμάτων αίματος που είχαν πάρει από τα αδέρφια. Οι δυο παράγοντες σχετίζονταν άμεσα, ενισχύοντας την άποψη της κληρονομικότητας στην μειωμένη θυρεοειδική λειτουργικότητα και τη σχέση της με την μακροζωία.

Να σημειώσουμε ότι, ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Η μειωμένη δραστηριότητα των ορμονών αυτών μπορεί να αλλάξει την δαπάνη ενέργειας του σώματος, προς όφελος της προστατευτικής διατήρησης δυνάμενων διατηρώντας τον οργανισμό υγιή για περισσότερο χρόνο.

Φυσικά τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη καθώς η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα έχει θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.source:newsbeast.gr

«Διαχρονικός αντίπαλος ο ΠΑΟ 

και ο κάθε πρόεδρός του»


Σε θέση μάχης  βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός μετά τις εξελίξεις στον νέο  πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης  μπορεί να είναι επιστήθιος φίλος  του Νικόλα Πατέρα όμως χθες οι ερυθρόλευκοι φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα:

«Ανεξάρτητα από  την όποια προσωπική σχέση, ο  Πατέρας όπως και ο κάθε πρόεδρος του Παναθηναϊκού  είναι αντίπαλος. Άλλο πράγμα η προσωπική σχέση  και άλλο  ο Ολυμπιακός και  ο Παναθηναϊκός.»


Μάλιστα από κύκλους  του Ολυμπιακού επεσήμανα χθες ότι  όποιος και εάν είναι πρόεδρος του ΠΑΟ  είτε ο Βαρδινογιάννης είτε ο Πατέρας είναι εχθρός του  Ολυμπιακού.»


Οι ερυθρόλευκοι παρακολουθούν από κοντά τις  εξελίξεις αφού η επιστροφή Πατέρα σηματοδοτεί νέες αλλαγές ισορροπιών και συμμαχιών σε όλα τα μέτωπα.


«Περιμένουμε από  όλους τους διαιτητές να σφυρίζουν  σωστά και όχι όπως στο δικό μας παιχνίδι με τον Ηρακλή στη  Θεσσαλονίκη. Στο γήπεδο κρίνονται  οι διαιτητές» λένε από τον Ολυμπιακό.


Πολλοί ήταν εκείνοι  που θυμήθηκαν την εποχή που  πρόεδροι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ  ήταν δύο εφοπλιστές κουμπάροι και  πολύ καλοί φίλοι. Ο Σταύρος Νταϊφάς  και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.source:protothema.gr

Ψυχεδελικά μανιτάρια δίνουν 

ελπίδα στους καρκινοπαθείς...


Ουσία ανάλογη του LSD ανακουφίζει τους καρκινοπαθείς του τελικού σταδίου

Η ψυχεδελική ουσία ψιλοσυμβίνη που συναντάται στα «μαγικά», όπως αποκαλούνται, τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, μπορεί να απαλύνει το άγχος που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry» είναι η πρώτη του είδους σε ανθρώπους, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από τουλάχιστον 35 χρόνια, σπάζοντας έτσι ένα μακρόχρονο «ταμπού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εθελοντές καρκινοπαθείς που έλαβαν μια και μοναδική μέτρια δόση ψιλοσυμβίνης, ψυχεδελικό με αντίστοιχη δράση αυτή του LSD, ήταν λιγότερο καταθλιπτικοί και αγχωμένοι μετά από έξι μήνες σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, τα συστατικά των «μαγικών μανιταριών» παραμένουν απαγορευμένα για οποιαδήποτε χρήση στις ΗΠΑ .

«Οι εποχές έχουν αλλάξει και είναι δυνατό πια να ξαναπιάσουμε το νήμα της έρευνας από εκεί που το αφήσαμε πριν χρόνια«, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ψυχιατρικής και επικεφαλής της έρευνας,Τσαρλς Γκρομπ.source:newsbeast.gr

Απάντηση για την ανάρτηση 

«Στο εδώλιο η ελληνική “Cosa Nostra”»


Επιστολή, με την οποία επισημαίνει ότι στη δίκη για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου θα κριθούν αναστήματα και αξίες, απέστειλε στη zougla.gr ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης.

H επιστολή έχει ως εξής:


Απάντηση και πρόταση στην καταχώρηση «Στο εδώλιο η Ελληνική “Cosa Nostra”».

Με το υπ’αριθ. 1904/2010 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπεται για να κριθεί η αξιοπιστία του δικαϊκού μας συστήματος και τα δικαιώματα πολιτών απέναντι σε κατασκευασμένα κατηγορητήρια και αβάσιμα νόμω και ουσία μέσα αποδείξεως.

Δικάζονται οι παράνομες υποκλοπές και οι απομαγνητοφωνήσεις, προϊόντα κοπτοραπτικής γνωστού ευαγούς ιδρύματος καταστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών πολιτών που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συνθήκες.

Θα κριθεί και το βούλευμα που δυστυχώς με καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα απέρριψε όσα νόμιμα και βάσιμα προεβλήθησαν ενώπιον του , ως προς τις παραβάσεις της προδικασίας.

Στην δίκη αυτή θα κριθούν αναστήματα και αξίες.

Αντοχές υπάρχουν, ανοχές δεν θα γίνουν δεκτές.

Αθήνα, 9-9-2010
Φραγκίσκος Ραγκούσης
Πληρεξούσιος Δικηγόρος
κατασκευασμένων ενόχων
Παναγιώτη Βλαστού και
Άννας Χήρα

source:zougla.gr

Εναλλακτική εργασία και όχι 

αποβολές σε μαθητές ζητά ο 

Συνήγορος του πολίτη...

Να επανεξεταστεί το πειθαρχικό μέτρο βάσει του οποίου μαθητές να καλούνται να αλλάξουν σχολείο για σειρά παραπτωμάτων ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του Πέμπτη (09/09) και εν΄ όψει της νέας σχολικής χρονιάς, στον Ειδικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας Μ. Κοντογιάννη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του Συνηγόρου του πολίτη, έχει ερευνηθεί μια σειρά υποθέσεων και οι συμπεριφορές, εξαιτίας των οποίων επιβλήθηκε η ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε μαθητές, σχετίζονται ιδίως με την εμφάνιση (λ.χ. σκουλαρίκι), τη χρήση απρεπών εκφράσεων προς καθηγητές (στο πλαίσιο φραστικής αντιδικίας ή αστεϊσμού), μαγνητοσκόπηση μέσω κινητού με ή χωρίς ανάρτηση στο διαδίκτυο, παράνομη πράξη που έλαβε χώρα εκτός του σχολείου (λ.χ. πρόκληση φθοράς σε αυτοκίνητο εκπαιδευτικού) ή άλλες ενέργειες που κρίθηκαν απρεπείς (λ.χ. αποχώρηση μαθητή από συγκέντρωση του σχολείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω απαξιωτικής συμπεριφοράς εκπαιδευτικού, κάπνισμα στον χώρο του σχολείου).            
Λαμβάνοντας υπόψη τις νομοθετικές προβλέψεις, τις διαπιστώσεις της Αρχής από τη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιπτώσεων επιβολής της ποινής της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, αλλά και την δια ζώσης επικοινωνία με μαθητές και εκπαιδευτικούς και προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διορθωτικές παρεμβάσεις του σχολικού πλαισίου σε περιπτώσεις μαθητών που διαταράσσουν επανειλημμένα τη σχολική ζωή, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει :  
-Το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε αναλυτική έγγραφη ενημέρωση όλων των σχολείων και των προϊσταμένων αρχών (Γραφεία και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συμβούλους κ.λπ.), σχετικά με την υποχρέωσή τους να ακολουθούν τις προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ΚΔΔ/σίας, Ν. 2690/1999) όταν πρέπει να επιβάλλουν την ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων όπως:
α) η υποχρέωση της προηγούμενης ακρόασης ανηλίκου και γονέα/κηδεμόνα, (έγγραφη πρόσκληση προ πενθημέρου και καταγραφή των απόψεων του μαθητή και του κηδεμόνα)
β) η υποχρέωση ειδικής και επαρκούς αιτιολόγησης ως προς την αναγκαιότητα της ποινής, η οποία να περιλαμβάνει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά, καθώς και τη συγκεκριμένη στάθμιση που οδήγησε σε αυτήν, ώστε να ελέγχεται η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας και, γενικότερα, των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του Συλλόγου. Όταν δε, με την ίδια απόφαση τιμωρούνται περισσότεροι του ενός μαθητές με την ίδια ποινή, η αιτιολογία θα πρέπει να διαχωρίζεται και για τον κάθε μαθητή χωριστά
γ) η αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους, που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις με τον συγκεκριμένο μαθητή και τα αποτελέσματά τους, η περιορισμένη επιτυχία ή αποτυχία των οποίων οδηγεί και στην υιοθέτηση της τελευταίας ως βέλτιστης λύσης
δ) η επιχειρηματολογία σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος μαθητής θα ωφεληθεί από την αλλαγή αυτή.
Οι διευθύνσεις των σχολείων να ενημερώνουν, ως οφείλουν, τους μαθητές στους οποίους επιβάλλεται το μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος και τους γονείς/κηδεμόνες τους ως προς τη χρονική διάρκειά της (βλ. Ε3/705/1985 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας «η ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος αρ 30 και 31 Π.Δ. 294/79 ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και μετά την λήξη δηλαδή το επόμενο σχολικό έτος ο μαθητής μπορεί να επανέλθει στο πρώτο σχολείο που φοιτούσε».  
Σύμφωνα με το συνήγορο, η επιβολή του μέτρου αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, όπως άλλωστε όλες οι κυρώσεις που επιβάλλονται από το σχολείο, δεν θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια με ονομαστική αναφορά στους μαθητές στους οποίους επιβάλλεται, καθώς αυτή η πρακτική ενδέχεται να θίγει την αξιοπρέπειά τους και να περιορίζει την παιδαγωγική αξία της ποινής.  
Όπως υποστηρίζει η ανεξάρτητη αρχή το Π.Δ. 104/1979, που ρυθμίζει τα ζητήματα των κυρώσεων / ποινών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, ούτως ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να αξιοποιούν περισσότερες εναλλακτικές μεθόδους «συμμόρφωσης» των μαθητών, να καθιστά δε σαφές ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι το έσχατο μέτρο, το οποίο λαμβάνει χώρα μόνο προς το συμφέρον του μαθητή και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα παιδαγωγικά μέτρα/κυρώσεις.
Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η  επανόρθωση υλικών ζημιών με προσωπική εργασία, η συνεισφορά σε εργασίες βελτίωσης του σχολικού χώρου, η σύνταξη γραπτών εργασιών με θέμα σχετικό με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, κ.α.. Στην περίπτωση αυτή ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται αφενός στην συναίνεση του μαθητή, αφετέρου δε στην αποφυγή της προσβολής της προσωπικότητάς του και οποιασδήποτε προσωπικής του διακινδύνευσης. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσεκτική διαδικασία ακρόασης – αιτιολόγησης των πράξεων των μαθητών, και να προβλεφθεί η δυνατότητα έγγραφης δέσμευσης για μη επανάληψη συμπεριφοράς όπως και επιβολής ποινών με ανασταλτικό χαρακτήρα.  source:cosmo.gr
Μία «ελληνική πρόταση» για το
Semantic Web...
Μία ελληνική επιστημονική ομάδα διακρίθηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με μία έρευνά της πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο στην καθημερινή μας χρήση και ειδικότερα στη χρήση του Semantic Web ή Σημασιολογικού Ιστού.
του Νίκου Ιτσινέ
Πώς θα σας φαινόταν αν θέτατε στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείτε την ερώτηση «Είναι ελεύθερη η Τζένιφερ Λόπεζ;» και η απάντηση ήταν απλά ένα «ΝΑΙ», αντί των εκατοντάδων αποτελεσμάτων, που οδηγούν σε άρθρα του 2004 ή σε ιστοσελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που επιθυμείτε;
Ο Νίκος Κωνσταντίνου, Διδάκτορας ΕΜΠ και ερευνητής στο Athens Information Technology (AIT), και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες Δημήτριος - Εμμανουήλ Σπανός και Περικλής Σταύρου, μέλη της ερευνητικής ομάδας Επικοινωνιών Πολυμέσων και Τεχνολογιών Παγκόσμιου Ιστού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Μήτρου, μελέτησαν τους λόγους για τους οποίους ενώ η σχετική τεχνολογία έχει ωριμάσει ο Σημασιολογικός Ιστός δεν χρησιμοποιείται στην πράξη.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr ο Δρ. Νίκος Κωνσταντίνου: «Οι μηχανές αναζήτησης δε λαμβάνουν υπόψη σημασιολογικά εμπλουτισμένη πληροφορία και επομένως μια εταιρεία ή ένας χρήστης δεν έχει κίνητρο να δημοσιεύσει σημασιολογικά εμπλουτισμένη πληροφορία». Γι' αυτό το λόγο προτείνουν στην μελέτη τους τρόπους μέσω των οποίων οι τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού θα γίνουν μέρος της καθημερινής εμπειρίας χρήσης του Διαδικτύου. Σύμφωνα με το όραμα του Σημασιολογικού Ιστού, «η προσθήκη σημασίας στην πληροφορία του Διαδικτύου θα απελευθερώσει πλήθος δυνατοτήτων για την πιο ευφυή εκμετάλλευση της πληροφορίας αυτής».
Άρα η αναζήτηση στο Διαδίκτυο δεν χρειάζεται να φέρνει στατικά αποτελέσματα. Με την χρήση του Σημασιολογικού Ιστού, το Διαδίκτυο θα γίνεται πιο έξυπνο, θα δίνει μία ολοκληρωμένη απάντηση και δεν θα παραπέμπει απλώς σε λύσεις και πληροφορίες άλλων πηγών.
Οι τέσσερις Έλληνες επιστήμονες προτείνουν τη γενίκευση της χρήσης του Σημασιολογικού Ιστού μέσω της εξέλιξης των μηχανών αναζήτησης. Όχι όμως αντικαθιστώντας την παρούσα τεχνολογία, αλλά απλά συμπληρώνοντάς την. Η τεχνική δυνατότητα υπάρχει ουσιαστικά εδώ και αρκετό καιρό, λείπουν ωστόσο πρακτικές εφαρμογές της, που θα βελτιώνουν την καθημερινή εμπειρία του χρήστη στο Διαδίκτυο.
Η ελληνική πρόταση προκάλεσε το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου, αναδημοσιεύοντας τη μελέτη και κάνοντας συνέντευξη με τους ερευνητές.
Στη συνέντευξη του ο Δρ. Ν. Κωνσταντίνου εξηγεί για τους αναγνώστες του kathimerini.gr τι είναι το Semantic Web - σημασιολογικός ιστός, καθώς και την πρόταση της επιστημονικής ομάδας.
Τι είναι το Semantic Web;
Το Semantic Web, ή Σημασιολογικός Ιστός αναφέρεται σε ένα σύνολο τεχνολογιών και μεθόδων μέσω των οποίων οι υπολογιστές είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τη σημασία της πληροφορίας που διαχειρίζονται. Σύμφωνα με το όραμα των εμπνευστών του Σημασιολογικού Ιστού, η προσθήκη σημασίας στην πληροφορία του Διαδικτύου θα απελευθερώσει πλήθος δυνατοτήτων για την πιο ευφυή εκμετάλλευση της πληροφορίας αυτής. Ένας χρήστης του Διαδικτύου θα μπορεί, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, να πραγματοποιεί ευφυείς αναζητήσεις, να λαμβάνει δηλαδή από μια μηχανή αναζήτησης αποτελέσματα τα οποία να είναι πιο σχετικά με αυτό που πραγματικά αναζητά.
Με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, η αναζήτηση «is Jennifer Lopez single?» θα επιστρέψει μια λίστα με τα singles της καλλιτέχνιδας ενώ αυτό που ζητάει ο χρήστης είναι μια απάντηση ναι/όχι (το παράδειγμα ανήκει στο http://www.trueknowledge.com/). Αυτό γίνεται γιατί οι μηχανές αναζήτησης αντιμετωπίζουν τα ερωτήματά μας ως απλές λέξεις-κλειδιά, αγνοώντας τη σημασία που πιθανόν εμπεριέχουν. Στον κόσμο του Σημασιολογικού Ιστού, το σύστημα θα ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά το ερώτημα αυτό αλλά και πιο σύνθετα.
Επιπλέον, ένα πληροφοριακό σύστημα που βασίζεται σε τεχνολογίες Σημασιολογικού Ιστού είναι σε θέση να εξάγει πληροφορία από την ήδη υπάρχουσα. Αν το σύστημά μας γνωρίζει για παράδειγμα ότι «ο Σωκράτης είναι άνθρωπος» και ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί», θα μπορέσει να συμπεράνει ότι «ο Σωκράτης είναι θνητός» χωρίς να χρειάζεται να το έχουμε δηλώσει ρητά. Το παράδειγμα αυτό της επαγωγής φανερώνει μια από τις πολλές δυνατότητες των τεχνολογιών του Σημασιολογικού Ιστού. Γενικότερα, δηλώνοντας μόνο μερικά γεγονότα στο πληροφοριακό σύστημα, αυτό θα είναι σε θέση να συμπεράνει περισσότερα, αξιοποιώντας τη σημασιολογία τους.
Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του Διαδικτύου υπάρχει;
Οι τεχνολογίες που απαρτίζουν το «οικοσύστημα» του Σημασιολογικού Ιστού είναι πλέον σε ώριμο στάδιο. Οι γλώσσες περιγραφής σημασιολογίας, οι γλώσσες ερωτημάτων, οι διαδικασίες εξαγωγής συμπερασμάτων, οι σχετικές διεπαφές έχουν ωριμάσει υπό την έννοια ότι έχουν αναπτυχθεί τα αντίστοιχα πρότυπα από τις ρυθμιστικές αρχές του Διαδικτύου (όπως το W3C). Ξέρετε, η ανάπτυξη ενός προτύπου είναι συνήθως προϋπόθεση για ανταγωνιστές ενός χώρου να αρχίσουν να παρουσιάζουν τις δικές τους λύσεις.
Η τεχνογνωσία εξαπλώνεται συνεχώς. Ήδη, μαθήματα με αντικείμενο το Σημασιολογικό Ιστό έχουν περάσει από την έρευνα στα προγράμματα μεταπτυχιακών αλλά και στα μεγαλύτερα εξάμηνα προπτυχιακών σπουδών σχολών σχετικών με την επιστήμη των υπολογιστών. Οι απόφοιτοι, αν και μπορεί να μην είναι πλήρως εξοικειωμένοι έχουν σίγουρα ακούσει βασικές έννοιες του Σημασιολογικού Ιστού όπως οντολογία, μηχανή εξαγωγής συμπερασμάτων, RDF, OWL, κοκ.
Για ποιο λόγο δεν έχουμε κάνει αυτό το βήμα;
Η απάντηση είναι σύνθετη και βασίζεται κυρίως σε ένα πλήθος δυσκολιών που συνοδεύουν κάθε εγχείρημα μετάβασης σε νέες τεχνολογίες - είτε Σημασιολογικού Ιστού ή μη - και ενσωμάτωσής τους σε ήδη υπάρχουσες.
Επιπλέον, από τη μεριά των χρηστών αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, πέραν της έρευνας δεν υπάρχει καταρχήν κίνητρο για δημοσίευση σημασιολογικά εμπλουτισμένης πληροφορίας. Εξάλλου, απαιτείται αυτός που θα πραγματοποιήσει την επισημείωση να είναι τόσο γνώστης του αντικειμένου όσο και καταρτισμένος τεχνικά ώστε να φέρει εις πέρας σωστά το έργο της επισημείωσης όγκου πληροφορίας.
Από τη μεριά των μηχανών αναζήτησης, στο [4], μηχανικοί της Google αναλύουν γιατί προτιμούν τη «στατιστική» από τη «σημασιολογική» ανάλυση του διαθέσιμου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Ενώ άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν αρχίσει να αξιοποιούν σημασιολογία διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, η Google η οποία και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των χρηστών εξακολουθεί να λειτουργεί με αλγόριθμους που βασίζονται σε τεχνολογίες ανάκτησης πληροφορίας (information retrieval).
Ποια είναι η δική σας διαπίστωση μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήσατε;
Η προώθηση και αξιοποίηση του Σημασιολογικού Ιστού έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο:
οι μηχανές αναζήτησης και εν γένει οι εταιρείες που έχουν ισχύ και ηγούνται των εξελίξεων στο Διαδίκτυο δεν αξιοποιούν σημασιολογικά εμπλουτισμένη πληροφορία, οι δε πάροχοι της πληροφορίας δεν έχουν κίνητρο να την επισημειώνουν σημασιολογικά. Η πλειοψηφία των τελικών χρηστών αγνοεί την ύπαρξη των τεχνολογιών αυτών ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Διαδικτύου δεν έχουν κάποιο κίνητρο για δημοσιοποίηση σημασιολογικής πληροφορίας.
Κρίμα, γιατί τα ωφέλη που προκύπτουν είναι τόσο για τους χρήστες όσο και για τις μηχανές αναζήτησης. Οι χρήστες θα μπορούσαν να ωφελούνται από τα πιο ακριβή αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους ενώ μια μηχανή αναζήτησης, με τη χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού θα μπορούσε ουσιαστικά να βελτιώσει το προϊόν της.
Ποια ή ποιες είναι οι προτάσεις σας ώστε να κάνουμε το καθοριστικό βήμα και να μπούμε στην εποχή του Web 3.0;
Πριν δώσουμε την απάντηση, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι στο Διαδίκτυο, ο αριθμός εκδόσεων δε σημαίνει ότι γίνεται κάποιου είδους αναβάθμιση όπως για παράδειγμα αναβαθμίζει κανείς το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή του. Ο αριθμός έκδοσης συνήθως αναφέρεται στην εμπειρία που αποκομίζει ένας χρήστης του Διαδικτύου. Η εποχή του Web 3.0 (ή 2.0+) αναφέρεται απλά στον εμπλουτισμό της παρούσας εμπειρίας από την πλοήγηση στον Ιστό, αναφέρεται αν θέλετε στον Ιστό όπως αυτός θα είναι στο κοντινό μέλλον. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού θα καταστήσει την εμπειρία αυτή κατά πολύ πλουσιότερη.
Η πρότασή μας βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
Ο πρώτος άξονας εντοπίζεται στην ανάγκη για απλοποίηση στη διαδικασία παραγωγής σημασιολογικά εμπλουτισμένης πληροφορίας. Η απλοποίηση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης στη σημασιολογική επισημείωση πληροφορίας. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε λάθη και σε επισημειώσεις που καθίστανται γρήγορα παρωχημένες ενώ βέβαια η απόπειρα χειροκίνητης επισημείωσης είναι ακριβή σε πόρους (χρόνο και χρήμα για μια εταιρεία).
Επίσης, χρειάζεται οι τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού να μην αντικαθιστούν τις υπάρχουσες πρακτικές στις τεχνολογικές προσεγγίσεις αλλά να τις συμπληρώνουν και να τις εμπλουτίζουν. Δεν είναι δυνατό για έναν μηχανικό λογισμικού, πόσο μάλλον για μια εταιρεία λογισμικού να μεταπηδήσει σε νέες τεχνολογίες διαγράφοντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία. Αυτό είναι πλέον εφικτό καθώς είναι δυνατό η σημασιολογική επισημείωση να λειτουργήσει παράλληλα με συμβατικές - και πιο ώριμες - τεχνολογίες όπως οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων.
Τρίτος και σημαντικότερος άξονας είναι η υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών από τις εταιρείες που ηγούνται των εξελίξεων στο Διαδίκτυο, όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo!, Bing). Θυμηθείτε το φαύλο κύκλο που αναφέραμε προηγουμένως.
Στην ουσία, αυτή που φαντάζει ως πιο πολλά υποσχόμενη λύση βασίζεται στον τρίτο άξονα. Αυτό που προτείνουμε ως διέξοδο από τον φαύλο κύκλο είναι το πρώτο βήμα να γίνει από τις μηχανές αναζήτησης. Μια τέτοια κίνηση θα είναι ωφέλιμη στις μηχανές αναζήτησης καθώς δεδομένα που εμπεριέχουν σημασιολογία - για παράδειγμα δεδομένα της κίνησης Linked Open Data (http://linkeddata.org/) - έχουν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και θα μπορούν να δώσουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην μηχανή αναζήτησης/εταιρεία. Θα ήταν λογικό επομένως τέτοια πληροφορία να εμφανίζεται υψηλότερα στις σχετικές αναζητήσεις χρηστών, κάτι που θα έδινε το κίνητρο για δημοσίευση σημασιολογικά εμπλουτισμένης πληροφορίας. Μια τέτοια κίνηση θεωρούμε ότι θα δρούσε ως καταλύτης για την ευρύτερη εξάπλωση του Σημασιολογικού Ιστού και των ωφελειών που αυτό συνεπάγεται.
Πως δικαιολογείτε ότι οι καθιερωμένες μηχανές αναζήτησης όπως η Google και γενικά οι εταιρείες που ασχολούνται με το Internet δεν έχουν προχωρήσει προς το Web 3.0;
Το κυριότερο μέλημα μιας ιδιωτικής εταιρείας κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως αυτών που παρέχουν μηχανές αναζήτησης, είναι η παραγωγή κέρδους. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται στις λέξεις-κλειδιά (keywords) είναι πλέον τμήμα τόσο της κουλτούρας του Διαδικτύου όσο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Στον κόσμο του Web 2.0 οι χρήστες επισημειώνουν με σχετικές λέξεις κλειδιά περιεχόμενο όπως εικόνες (flickr), videos (youtube), bookmarks (del.icio.us) κ.ο.κ. Επιπλέον, στον τομέα της διαφήμισης στο Διαδίκτυο όπου η δημοτικότητα της κάθε λέξης-κλειδί καθορίζει και την αξία του, οι λέξεις κλειδιά φαίνονται να είναι βασικό δομικό συστατικό της online επιχειρηματικότητας. Οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της λέξης-κλειδί. Με λίγα λόγια, γιατί να αλλάξεις κάτι το οποίο δουλεύει καλά;
Σίγουρα, χρειάζεται να σημειωθεί ότι το να κάνεις κάτι να δουλέψει καλύτερα δεν είναι επιχείρημα αρκετό από μόνο του για να ωθήσει σε αλλαγές. Η ιδέα για παράδειγμα της εικονικής μνήμης (virtual memory) άργησε πολύ να υιοθετηθεί από τα λειτουργικά συστήματα.
Η ελληνική επιστημονική ομάδα που έκανε τη διαπίστωση αυτή και την πρόταση ήταν η πρώτη ή υπήρχαν ήδη προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από άλλες χώρες;
Όχι, δεν είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε τη διαπίστωση. Το πρόβλημα έχει αναλυθεί και από άλλους ερευνητές. Ο J. Hendler, ο N. Shadbolt, αλλά και ο Sir T. Berners-Lee έχουν διαπιστώσει ότι παρά τις προσπάθειες, η απλή αυτή ιδέα παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη υλοποιημένη [2][3]. Η βασική ιδέα συνοψίζεται στο ότι ενώ όλα τα δομικά συστατικά έχουν αναπτυχθεί, οι τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού δεν είναι τμήμα της εμπειρίας του μέσου χρήστη.
Ωστόσο, η κυριότερη συνεισφορά της εργασίας μας [1] είναι η πρόταση για το πώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί το πρόβλημα της δυσκολίας εξάπλωσης του Σημασιολογικού Ιστού. Η πρότασή μας είναι προϊόν εκτεταμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης αλλά και προσωπικής εμπειρίας μετά από συναπτά έτη ενασχόλησης με το αντικείμενο.
Ποια ήταν η ανταπόκριση και οι αντιδράσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω στην έρευνά σας;
Η ιδέα άρεσε. Αρκετά πρακτορεία ειδήσεων σχετικών με την έρευνα και την τεχνολογία αναπαρήγαγαν τις ιδέες μας. Μένει να δούμε αντιδράσεις και απόψεις ερευνητικών ομάδων του χώρου. Ξέρετε, σαν άτομα της έρευνας και της καινοτομίας χαρακτηριζόμαστε από διάθεση για δημιουργικό διάλογο και από ενθουσιασμό για τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα των προτάσεων μας τόσο στον κύκλο των ειδικών όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.
Πως νιώθετε γι' αυτή την επιτυχία; Μία ελληνική ομάδα να δημιουργεί έναν τέτοιο αντίκτυπο;
Σίγουρα είναι δυνατό το αίσθημα της επιτυχίας, ας είμαστε όμως ρεαλιστές: σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Athens Information Technology (AIT) έχουν και πολύ μεγαλύτερες επιτυχίες από τη συγκεκριμένη. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό πάντως της εργασίας μας είναι η απλότητα στην εξήγηση της συνεισφοράς του Σημασιολογικού Ιστού ακόμη και σε άτομα μη εξοικειωμένα με το χώρο.source:kathimerini.gr

Μεσογειακή διατροφή κατά της 

Κρητικής – Βγήκαν τα “μαχαίρια” στην Κρήτη!


Οι Κρητικοί ισχυρίζονται ότι το διατροφικό τους μοντέλο η UΝΕSCΟ το «διέγραψε» με τον όρο «μεσογειακή διατροφή. Κόντρα μεταξύ Κρήτης και...Κορώνης!


Από την Κρήτη στην Κορώνη και από εκεί στην... UΝΕSCΟ. Τι κοινό μπορεί να έχουν δύο διαφορετικές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ; Και πώς θα μπορούσε ο... ντάκος να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με άλλες χώρες της Μεσογείου;

Σύμφωνα με το "Βήμα" ολα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία της UΝΕSCΟ να καθιερώσει διεθνώς την ορολογία «μεσογειακή διατροφή», με βάση τις συνήθειες των λαών της Μεσογείου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε τη συνδρομή του στην όλη προσπάθεια, θεωρώντας ότι προβάλλει τις ελληνικές συνήθειες στο τραπέζι και τα προϊόντα της ελληνικής γης.
 
Στην πορεία η Κορώνη επελέγη από την UΝΕSCΟ ως τυπικό δείγμα ελληνικής πόλης και κοινότητας για τη συμμετοχή σε αυτόν τον όρο, όμως όλοι λογάριαζαν δίχως τους... Κρητικούς.
 
Αλλο κρητική και άλλο... μεσογειακή. Αυτό διατείνονται παράγοντες της Κρήτης, με αφορμή τη συζήτηση για την ορολογία «μεσογειακή διατροφή». Η ιδέα αρχικά προωθήθηκε από την Ισπανία και την Ιταλία, και στη συνέχεια στην προσπάθεια εντάχθηκε και η Ελλάδα.
 
Η κίνηση όμως δεν βρήκε σύμφωνες όλες τις πλευρές, αφού αρκετοί παράγοντες της Κρήτης θεωρούν ότι η διατροφή του τόπου τους θα έπρεπε να αναφέρεται ξεχωριστά.
 
«Η κρητική διατροφή δεν πρέπει να “καπελώνεται” από τον όρο “μεσογειακή”» δήλωσε στην εφημερίδα το «Βήμα» ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης. Εξηγεί ότι «η ίδια η φιλοσοφία της κρητικής διατροφής είναι κάτι διαφορετικό από αυτήν των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου» και τονίζει ότι «δεν γίνεται να θεωρούμε όμοια και συγκρίσιμα είδη την ιταλική πίτσα ή τα μαροκινά φαγητά με τη διατροφή της Κρήτης,η οποία εξάλλου είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα η καλύτερη στον κόσμο». Το θέμα έχει και πολιτική χροιά καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δολαψάκη, «οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προ διμήνου, που βοήθησαν να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης της μεσογειακής διατροφής από την UΝΕSCΟ, θεωρούμε ότι ήταν ατυχείς».
 
Εμποροι και επαγγελματίες της Κρήτης δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις αντιδράσεις τους και τονίζουν ότι έχουν απευθυνθεί ακόμη και στο πρωθυπουργικό γραφείο για το ζήτημα! «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε αυτή την ξεχωριστή διατροφή μας και σε σχέση με τον τουρισμό, με εξειδικευμένα μαγαζιά που πωλούν αυθεντικά κρητικά προϊόντα,αλλά και σε συνεργασία με ξενοδοχεία στην Κρήτη,ώστε τα γεύματά τους να προκύπτουν αποκλειστικά από τον κρητικό τρόπο διατροφής και οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίζουν την ιδιαίτερη κουλτούρα του φαγητού μας» λέει ο κ. Δολαψάκης, τονίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διαμάχης με την Κορώνη, που επελέγη από την UΝΕSCΟ.
 
Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού το όλο ζήτημα αποδίδεται σε παρεξήγηση. Και αυτό επειδή εκείνο που αφορά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της UΝΕSCΟ δεν είναι η ποιότητα και το είδος των προϊόντων της κάθε περιοχής, αλλά η πολιτιστική και κοινωνιολογική πλευρά της διατροφής. Για παράδειγμα, το πώς το φαγητό συνοδεύει διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής κάθε περιοχής, όπως τους γάμους, τα γλέντια, ή ακόμη και τον τρύγο. Ετσι θα αναδειχθεί και ως πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου. Από ελληνικής πλευράς λοιπόν επελέγη η μικρή κοινότητα της Κορώνης ώστε να μελετηθούν όλα εκείνα τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με το φαγητό και τη διατροφή των κατοίκων, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες είναι το Σεφσαουέν του Μαρόκο, το Σιλέντο της Ιταλίας και η Σορία της Ισπανίας.
 
Η κυρία Παναγιώτα Ανδριανοπούλου , από τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού, σημειώνει ότι «η UΝΕSCΟ δεν εξετάζει τι φαγητά περιλαμβάνει η κάθε διατροφή και δεν κρίνει ποια είναι η πιο αποδοτική για τον άνθρωπο. Εξετάζει το θέμα “φαγητό” καθαρά από πολιτιστικής πλευράς». Τονίζει επίσης ότι ακόμη και αν κατοχυρωθεί ο όρος «μεσογειακή διατροφή» από την UΝΕSCΟ, «δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος για κανέναν.Ούτε η UΝΕSCΟ δίνει κάποια επιδότηση σε τρόφιμα και προϊόντα ούτε και μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει πελατεία στα προϊόντα του». Αποδίδει μάλιστα σε παρεξήγηση την αντίδραση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σημειώνοντας και ότι «όποιος και να διαμαρτύρεται από τη συμπαθέστατη Κρήτη, δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μας, την αρμόδια υπηρεσία».source:newsit.gr

Έργα Ελλήνων στη 

δημοπρασία του Sotheby's...



Σπάνια και σημαντικά έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπύρος Παπαλουκάς και Κωνσταντίνος Βολανάκης, περιλαμβάνονται στη δημοπρασία έργων τέχνης του Οίκου Δημοπρασιών Sotheby's που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, το επερχόμενο Greek Sale του Οίκου Sotheby's θα παρουσιάσει στην αγορά τον "Μυστρά", ένα από τα πιο μεγάλα και σημαντικά έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που έχουν ποτέ εμφανιστεί σε δημοπρασία. Στο "Μυστρά" ο Γκίκας μεταμορφώνει τη θέα σε μια παλμική, δυναμική σύνθεση, καθώς χειρίζεται το χώρο με αναδιπλούμενα επίπεδα διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων. Η εκτίμηση του έργου ανέρχεται στα 182.000-243.000 ευρώ.


Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο θεωρούμενος ως πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, θα εκπροσωπηθεί στην επικείμενη δημοπρασία με τον πίνακα "Βάρκα σε Ταραγμένα Νερά", ο οποίος εκτιμάται στα 61.000-85.000 ευρώ.


Τα "Καυσοκαλύβια, 'Αγιον Όρος", του Σπύρου Παπαλουκά (1892-1957), είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των περίτεχνων έργων του καλλιτέχνη από την αθωνική του περίοδο. Η Ιερή Σκήτη στα Καυσοκαλύβια, μια από τις πιο απομακρυσμένες και απόμερες σκήτες του Αγίου Όρους, είναι χτισμένη σε δύσβατο έδαφος, στην κορυφή ενός βράχου στην άκρη του γκρεμού, με θέα τη θάλασσα. Ο πίνακας έχει εκτιμηθεί στα 73.000-97.000 ευρώ.


O Οίκος Sotheby’s θα δέχεται έργα για τη δημοπρασία Greek Sale μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
source:nooz.gr

Σχολεία σε αναζήτηση ελπίδας...

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει μαθητές και εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με καινούργια και παλιά προβλήματα. Πόσο θετικό και αποτελεσματικό μπορεί να προμηνύεται το νέο σχολικό έτος όταν πριν καν ξεκινήσει οι τεράστιες ελλείψεις, οι δυσλειτουργίες και η ανεπαρκής πρόβλεψη είναι τουλάχιστον δεδομένες; Η ίδια η υπουργός Παιδείας, άλλωστε, φρόντισε να μας προϊδεάσει λίγο καιρό πριν πως πρόκειται να διανύσουμε τη «δυσκολότερη χρονιά μετά τη Μεταπολίτευση».
Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τα νηπιαγωγεία και την αδυναμία φιλοξενίας του απαραίτητου αριθμού παιδιών ελλείψει υποδομών, μέχρι τη μέση εκπαίδευση, όπου ζητήματα όπως η συμφόρηση των αιθουσών, η μη καταβολή των δεδουλευμένων των καθηγητών, αλλά και το τεράστιο κύμα φυγής εκπαιδευτικών λόγω των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό επισκιάζουν την, κατά τ’ άλλα, ελπιδοφόρα νέα σχολική χρονιά.
Νηπιαγωγεία: Εκτός το 50% των προνηπίων

Με εγκύκλιό της προς όλα τα δημοτικά σχολεία, το Μάιο του 2010, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει πως όλα τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβριο χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός και υποχρεωτικού έτους φοίτησης σε νηπιαγωγείο. Πρόκειται για τη λύση που επιχειρείται να δοθεί στην τεράστια έλλειψη υποδομών, που συνεπάγεται αδυναμία αποδοχής του ενδιαφερόμενου αριθμού παιδιών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπολογίζεται ότι το 50% των προνηπίων έμειναν εκτός νηπιαγωγείων! Εξίσου προβληματική χαρακτηρίζεται και η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς ολοένα και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τα δημόσια νηπιαγωγεία, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ίδρυση και αναβάθμιση 106 νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα. Φέτος, θα λειτουργήσουν 29 νέα διθέσια νηπιαγωγεία (που δέχονται δηλαδή και προνήπια), 18 μονοθέσια, ενώ αναβαθμίζονται 59, σε διθέσια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των προνηπίων.
Η ανεπαρκείς υποδομές δεν αποτελούν όμως το μοναδικό μελανό σημείο στην ομαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Μπράτης, «τα νηπιαγωγεία αποτελούν το φτωχό συγγενή της εκπαίδευσης. Στην πλειονότητά τους, οι αίθουσες είναι ακατάλληλες. Κι αυτό δυσχεραίνει τα πράγματα, όταν πρόκειται για τα ολοήμερα, όπου τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν από τις επτά το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Δεν υπάρχει χώρος όχι μόνο για να ξαπλώσουν και να ξεκουραστούν, αλλά ούτε να βγάλουν τα παπούτσια τους».
Δημοτικά: Αθρόες συνταξιοδοτήσεις και εκτιμήσεις για τεράστια κενά

Τριπλασιασμός των συνταξιοδοτήσεων παρατηρείται φέτος λόγω των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού νόμου. Το παραπάνω σε συνδυασμό με το μόνιμο διορισμό του μισού αριθμού εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρυσι, όπου καταγράφηκαν τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δίνει μια εικόνα της κατάστασης που αναμένεται να διαμορφωθεί το σχολικό έτος 2010-2011. Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τα αναμενόμενα κενά υπολογίζονται σε 8.000. Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την έγκριση πρόσληψης 15.000 αναπληρωτών, αναγνώριζε το πρόβλημα, αλλά δεν έδωσε ουσιαστική λύση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν πως «δεν είναι βέβαιο ότι θα εξομαλυνθεί η λειτουργία των σχολείων παντού, διότι οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν πρόκειται να γίνουν από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, αλλά σταδιακά θα τοποθετούνται όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες, διότι έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες».
Φέτος, τίθεται σε εφαρμογή και το πιλοτικό πρόγραμμα των 800 ολοήμερων σχολείων, ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Τα ολοήμερα σχολεία θα έχουν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, αλλά και ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έμφαση στον πολιτισμό και τις ξένες γλώσσες. Το υποχρεωτικό ολοήμερο πρόγραμμα θα ξεκινά στις 8:10 το πρωί και θα επεκτείνεται έως τις 14:00 για όλες τις τάξεις, αντί για 12:30 που είναι σήμερα στα «συμβατικά» ολοήμερα δημοτικά. Οι γονείς θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο είτε από τις 15:30 - 15:40 είτε με τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος στις 16:15. Δεδομένων των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων, η αποτελεσματική λειτουργία τους αναμένεται να κριθεί στην πράξη.
Γυμνάσια-Λύκεια: Ουσιώδη ζητήματα επιτάσσουν λύση
Αντίστοιχες, και ίσως περισσότερο περίπλοκες, είναι και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η ΟΛΜΕ έθεσε μια σειρά από ουσιώδη ζητήματα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο συνάντησης την Τρίτη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, κρίνοντας ότι δεν έχει λάβει ουσιαστικές απαντήσεις. Όπως εκτιμάται από την Ομοσπονδία, οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων εκτιμώνται φέτος σε 7.500. Σε συνδυασμό με τους 1.425 κανονικούς διορισμούς, τα αναμενόμενα κενά υπολογίζονται μεταξύ 11.000 και 12.000. Οι εκπαιδευτικοί εξηγούν ότι η πρόσληψη των αναπληρωτών δεν λύνει το πρόβλημα, διότι αυτοί δεν θα διατεθούν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως αυτές οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν μπορούν να καλύπτονται με αναπληρωτές, καθώς ρόκειται για πάγιες ανάγκες και όχι πρόσκαιρες που θα καλυφθούν για 5-6 μήνες, άρα απαιτούνται μόνιμοι διορισμοί.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεππές εξηγεί στο tvxs.gr
πως για την Ομοσπονδία τη δεδομένη χρονική στιγμή 4 ζητήματα κρίνονται ουσιώδη: ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα, η καταβολή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών, η ανεπαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στις σχολικές μονάδες και το ζήτημα της εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
- Η Ομοσπονδία υπογράμμισε πως το θέμα των 25 μαθητών ανά αίθουσα αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα για την ομαλή και αποτελεσματική επιμόρφωση των μαθητών. Σύμφωνα με τον κ. Πεππέ, η υπουργός δήλωσε πως στόχος της είναι να είναι 25 μαθητές ανά αίθουσα, ότι αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει, και πως μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν κτιριακές ανάγκες, δηλαδή δεν υπάρχουν αίθουσες, θα αυξάνεται ο αριθμός αυτός στα 27. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, «Η πραγματικότητα είναι ότι στην πράξη, οι περιφερειακές διευθύνσεις δίνουν άλλη κατεύθυνση στις σχολικές μονάδες και πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων για τμήματα 30 μαθητών. Το τελευταίο γίνεται για να φανεί προς τα έξω ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα κενά. Προβάλλουν ως πρόβλημα το κτιριακό. Εμείς ως ομοσπονδία έχουμε πει ότι σε ένα σχολείο που αντιμετωπίζει πρόβλημα, δηλαδή υπάρχουν δύο αίθουσες, δεν θα πούμε στα παιδιά που θα έρθουν να γραφτούν: φύγετε, γιατί είμαστε πλήρεις. Σε ορισμένο βαθμό το καταλαβαίνουμε κι εμείς. Η ένστασή μας είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται για εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού».
- Η μη καταβολή των δεδουλευμένων προς διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών, όπως τους συντονιστές που έχουν να πληρωθούν από το 2008, τους εργαζόμενους στην πρόσθετη διδακτική στήριξη ή οι υπερωρίες του 2010 που επίσης δεν έχουν πληρωθεί, αποτελούν άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα. Οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της συνάντησης δεν έλαβαν κάποια θετική απάντηση σχετικά με το αίτημα. «Το καλοκαίρι είχαν σταματήσει οι κινητοποιήσεις στα βαθμολογικά κέντρα σε μια ένδειξη καλής θελήσεως με την υπόσχεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα πληρώνονταν άμεσα όλοι εμπλεκόμενοι στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα οποία επίσης δεν έχουν πληρωθεί» υπογραμμίζει ο κ. Πεππές. Σχετικά, πάλι, με την υπερωριακή απασχόληση εξασφάλισαν τη θετική δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου ότι θα δίνεται όπως δινόταν τις προηγούμενες χρονιές με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και σε καμία περίπτωση με τη μορφή της υποχρεωτικότητας.
- Φέτος, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, οι οποίες λαμβάνουν κάποια χρήματα για να ικανοποιήσουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, όπως θέρμανση και υλικά καθαριότητας και υγιεινής, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά το 1/3 της περσινής. Το αποτέλεσμα θα είναι τα σχολεία να αντιμετωπίσουν και πρόβλημα καθαριότητας και υγιεινής. Η αύξηση των εν λόγω κονδυλίων κρίνεται πολύ σημαντική τη δεδομένη χρονική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του πετρελαίου. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση, απλώς υπόσχεση ότι θα πιέσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και πως αναγνωρίζει και η ίδια το πρόβλημα, εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
- Εισαγωγική επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Ενώ πέρυσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την έναρξη των μαθημάτων, οι εκπαιδευτικοί πριν μπουν στις αίθουσες παρακολουθούσαν ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα επιμόρφωσης, φέτος δεν έχει γίνει ακόμη.source:tvxs.gr

Προς µετωπική σύγκρουση...

Οι µαζικές διαδηλώσεις δεν προβληµάτισαν τον Σαρκοζί

Κίττυ Ξενάκη



¬ «Ούτε συζήτηση»  να παραµείνει το  όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη,  δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί
Ανυποχώρητος ο Σαρκοζί, ανένδοτα και τα συνδικάτα. «Ούτε συζήτηση» να παραµείνει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη, δηλώνει ο πρώτος, νέες κινητοποιήσεις στις 23 Σεπτεµβρίου εξήγγειλαν οι δεύτεροι. Τα εκατοµµύρια που διαδήλωσαν προχθές στη Γαλλία γίνονται αέρας στα πανιά των συνδικάτων ανά την Ευρώπη. Οµως οι αναλυτές (δια)βλέπουν µόνο συµβολικές νίκες.
Μιλώντας χθες στο υπουργικό του συµβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε το µέγεθος της ανησυχίας που προκαλεί στους πολίτες η προτεινόµενη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση – και µαζί το µέγεθος των διαδηλώσεων της Τρίτης, των µεγαλύτερων διαδηλώσεων στη Γαλλία από το 2003. Επανέλαβε ωστόσο πως η αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και της ηλικίας κατά την οποία θεµελιώνει ένας εργαζόµενος δικαίωµα σε πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 έτη είναι µονόδροµος. Μόνον κάποιες επί µέρους «υποχωρήσεις» έκανε: όσοι µπαίνουν στην αγορά εργασίας πριν από τα 18 τους θα µπορούν ακόµα να παίρνουν σύνταξη στα 60, ενδεχοµένως και νωρίτερα· το ίδιο θα ισχύσει για όσους απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα και µπορούν να αποδείξουν ένα ποσοστό αναπηρίας 10%. Ενα δισεκατοµµύριο ευρώ τον χρόνο είναι το συνολικό κόστος αυτών των «υποχωρήσεων», έσπευσε να επισηµάνει η κυβέρνηση – είναι κοινό µυστικό πάντως πως οι συγκεκριµένες τροποποιήσεις είχαν συζητηθεί και συµφωνηθεί καιρό πριν.

Νέες κινητοποιήσεις

Λίγες ώρες µετά την οµιλία του Σαρκοζί, τα συνδικάτα έδωσαν την απάντησή τους: σε κοινή τους ανακοίνωση, αποφάνθηκαν πως οι τροποποιήσεις που εξήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος «δεν αναιρούν τον άδικο και απαράδεκτο χαρακτήρα της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης» και εξήγγειλαν νέα γενική απεργία και διαδηλώσεις, στα πρότυπα της Τρίτης, για την Πέµπτη 23 Σεπτεµβρίου, έξι ηµέρες πριν από τη Πανευρωπαϊκή Ηµέρα Δράσης που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα. Παράλληλα, τα γαλλικά συνδικάτα καλούν τους πολίτες να κάνουν τη 15η Σεπτεµβρίου, όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση, µία ηµέρα… δύσκολη για βουλευτές, υπουργούς κ.λπ. «Σε µια δηµοκρατία, όταν ο κόσµος βρίσκεται στους δρόµους, όταν υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατοµµύρια διαδηλωτές και πολλοί ακόµα που τους υποστηρίζουν, τότε οφείλεις να τους ακούσεις», δήλωσε από την πλευρά της η γ.γ. των αντιπολιτευόµενων Σοσιαλιστών, η Μαρτίν Οµπρί, καλώντας τον Νικολά Σαρκοζί να αρχίσει εκ νέου τον διάλογο µε τους κοινωνικούς εταίρους «από µηδενική βάση».

«Ενας αρχηγός κράτους έχει χρέος να µην αγνοεί τις δυσκολίες, ούτε να τις κληροδοτεί στους διαδόχους του», απήντησε εκείνος – µια έµµεση µοµφή κατά του δικού του προκατόχου, του Ζακ Σιράκ, που είχε πάρει πίσω τη µεταρρύθµιση την οποία προωθούσε το 1995 στον τοµέα των συντάξεων και της υγείας µπροστά στη λαϊκή οργή.

Η Ευρώπη στους δρόµους

Κινητοποιήσεις κατά των µέτρων λιτότητας αναµένονται εντός του Σεπτεµβρίου, πέραν της Γαλλίας, και σε πολλές ακόµα ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ισπανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Λιθουανία… Οι αναλυτές εντούτοις εκτιµούν πως, παρότι οι απεργίες µπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και να πλήξουν τις πιο ευάλωτες οικονοµίες, πολύ δύσκολα µπορεί να φέρουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ή να κλονίσουν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στις σκληρές περικοπές που προωθούν. «Οι µέρες που τα συνδικάτα µπορούσαν να κρατούν µια κυβέρνηση όµηρο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», σχολίασε ο Τζάστιν Φίσερ, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήµιο Βrunel του Λονδίνου. «Οι πολίτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήµανε από την πλευρά της η Μπλάνκα Κολενίκοβα, αναλύτρια στο ΗΙS Global Ιnsight, «συνειδητοποιούν πως τα µέτρα λιτότητας είναι επιβεβληµένα».

ΜΑΡΤΙΝ ΟΜΠΡΙ
«Οταν υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατοµµύρια διαδηλωτές, τότε οφείλεις να τους ακούσεις»source:tanea.gr

Συστήνεται Γενική Γραμματεία 

για το έργο του πρωθυπουργού...

Επικεφαλής η Ρεγγίνα Βάρτζελη


Η σύσταση Γενικής Γραμματείας για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας ορίστηκε η κα Ρεγγίνα Βάρτζελη (φωτό).

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε για δεύτερη φορά μετά τον ανασχηματισμό το νέο συντονιστικό όργανο υπό το Γιάννη Ραγκούση, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει στη Θεσσαλονίκη σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα, θα συνέλθει και η διευρυμένη Σύνοδος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.


Την Παρασκευή στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στον ΟΛΘ, με θέμα το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα γίνουν τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 8:00 το βράδυ του Σαββάτου ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» και το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.


Στο μεταξύ, «βροχή» ερωτήσεων δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την απουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνηση, Θεόδωρου Πάγκαλου, από την πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού. «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολύ σοβαρό ρόλο», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Πεταλωτής.


Όπως είπε, «η σύνθεση του οργάνου θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο της συζήτησης. Είναι ομάδα σχεδιασμού και ο ρόλος της είναι εξειδικευμένος».source:skai.gr

Δείτε μία διαδραστική 

διαφήμιση...



Δείτε μία διαδραστική διαφήμιση
Όταν οι διαφημιστές έχουν κέφια και την τεχνολογία με το ... μέρος τους κάνουν απίθανα πράγματα.
Να τη σκοτώσει ή όχι ο κυνηγός την αρκούδα; Εσύ αποφασίζεις!
Δείτε μία διαδραστική διαφήμηση
source:madata.gr

Eπιχείρηση εναντίον παράνομου 

δικτύου κατεβάσματος ταινιών...

download-movies.jpg
Μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον παράνομου δικτύου κατεβάσματος ταινιών πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες της Ευρώπη και οδήγησε στην σύλληψη δέκα ατόμων και στο κλείσιμο 49 σέρβερ, ανέφεραν εκπρόσωποι της βελγικής δικαιοσύνης.
Οι χώρες που εμπλέκονται στην επιχείρηση είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Κροατία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας των Βρυξελλών Ζαν Μαρκ Μεγιέρ.
Ο στόχος της επιχείρησης, η οποία συντονίζεται από την βελγική αστυνομία, σε συνεργασία με τη Eurojust και την Europol, ήταν σταματήσει τις ομάδες που συμμετέχουν στην πειρατεία ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στα ολλανδικά ή σε διεθνείς παραγωγές υποτίτλων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι επιδρομές είχαν ως στόχο πενήντα υπολογιστές πολύ μεγάλης χωρητικότητας τους οποίους χειρίζονταν "οι τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες", που είναι υπεύθυνες για το 80% όλων των νέων παράνομων ταινιών που κυκλοφορούν στα ολλανδικά. Σύμφωνα με την έρευνα, η πειρατεία πραγματοποιούνταν για τουλάχιστον δύο έτη.source:parapolitika.gr

Νίκη των Ταλιμπάν στο 

Αφγανιστάν «βλέπει» ο μουλάς Ομάρ...


Ο μουλάς Ομάρ στο εξώφυλλο του Vanity Fair το 2003
Ο μουλάς Ομάρ στο εξώφυλλο του Vanity Fair το 2003 
Καμπούλ, Αφγανιστάν
«Ολοκληρωτική αποτυχία» χαρακτήρισε τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ, προσθέτοντας ότι οι μαχητές του κερδίζουν τον πόλεμο.

Κάλεσε μάλιστα τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη χώρα «το συντομότερο και χωρίς όρους», όπως αναφέρει το BBC.


Το μήνυμα του μουλά Ομάρ αναρτήθηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού.


Ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καλεί σε ενότητα τους αντάρτες, υπογραμμίζοντας ότι «πλησιάζει η ώρα να ιδρύσουμε ένα τέλειο, ανεξάρτητο και ισχυρό ισλαμικό σύστημα».


Επίσης ζήτησε από τους Ταλιμπάν να μη βλάπτουν τους πολίτες. 
source:in.gr

Θέλεις να καις πιο γρήγορα τις 

θερμίδες που τρως;

Φωτό: © Fotolia
Για να αδυνατίσεις, για να χάσεις κιλά... δεν έχεις παρά να αυξήσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό...
Άκου... τα πράγματα είναι απλά. Θαύματα όπως ξέρεις δεν γίνονται. Το τέλειο σώμα για να αποκτηθεί θέλει προσπάθεια. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς κόπο.

Ο μεταβολισμός είναι το κλειδί θα λέγαμε σε όλη την ιστορία. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της τροφής που τρως σε ενέργεια για να κινηθείς. Όταν επιτυγχάνεις αύξηση του μεταβολικού ρυθμού καις πιο γρήγορα τις θερμίδες που έχεις καταναλώσει. Η "μηχανή" σου με λίγα λόγια δουλεύει γρήγορα και πολύ παραγωγικά.


Καις θερμίδες ακόμα και όταν κοιμάσαι, ακόμα και όταν κάθεσαι. Το πόσες εξαρτάται και από το μεταβολικό σου ρυθμό. Όσο καλύτερος τόσο περισσότερες.


Για να αυξήσεις τις καύσεις στον οργανισμό σου πρέπει να κάνεις γυμναστική. Η personal trainer Έφη Τσεκούρα υπογραμμίζει... “Ο χαμηλός μεταβολισμός σχετίζεται με χαμηλό ποσοστό μυικής μάζας για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας είναι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης”.

  
Αν λοιπόν θες να χάσεις βάρος και να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, να τι πρέπει να κάνεις:
 
30 λεπτάκια δεν είναι πολλά...
 Όταν κάνεις γυμναστική για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, αυξάνεις τον μεταβολισμό για τις επόμενες 24 ώρες. Όλες οι φυσικές δραστηριότητες λειτουργούν αθροιστικά στην τόνωση του μεταβολισμού. Περπάτησε μέχρι το σούπερ μάρκετ, βγάλε τον σκύλο βόλτα, πήγαινε για χορό, κινήσου...όλα βοηθούν, όλα είναι γυμναστική!

"Μυήσου" στη γυμναστική
Ειδικότερα οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης θα κάνουν θαύματα! Όσο περισσότερο αναπτυγμένοι είναι οι μύες του σώματός σου, τόσο πιο ενεργός γίνεται ο μεταβολισμός.“Για κάθε 450 περίπου γραμμάρια μυός πού αποκτάς από την άσκηση, καίγονται επιπλέον περίπου 50 θερμίδες την ημέρα”, τονίζει η personal trainer Έφη Τσεκούρα. Χωρίς να κάνεις τίποτα δηλαδή, από μόνος του ο γυμνασμένος μυς καταναλώνει για σένα περισσότερες θερμίδες.

"Η μυική ενδυνάμωση επιτυγχάνεται με ασκήσεις αντίστασης, όπως για παράδειγμα βάρη και ασκήσεις με λάστιχο" επισημαίνει η personal trainer Έφη Τσεκούρα.


Αν θέλεις να πάρεις ιδέες για ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης κάνε κλικ εδώ

 
 

 
Αν λοιπόν αποφύγεις δίαιτες χαμηλές σε πρωτεϊνες γιατί έτσι χάνεις μυική μάζα, αλλά ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Και θα αποκτήσεις και το σώμα που λέγαμε στην αρχή...

ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ

Μικρά και πολλά γεύματα.
Όσο περισσότερο καθυστερείς μεταξύ των γευμάτων, τόσο επιβαρύνεις τη λειτουργία του μεταβολισμού. Ξεκινώντας με ένα καλό πρωινό φρόντισε να καταναλώνεις 4-6 μικρά γεύματα την ημέρα, ανά 2-3 ώρες! Άλλωστε δεν κάνει μόνο καλό στον μεταβολισμό σου. Τα μικρά γεύματα θα σε κρατήσουν και δεν θα το παρακάνεις με το φαγητό στο τέλος της ημέρας.

Cool-άρισε τον οργανισμό σου. Το σώμα σου δίνει καθημερινά αγώνα για να κρατήσει τη θερμοκρασία σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν λοιπόν δεν ενυδατώνεται σωστά, τότε θα ενεργοποιήσει αυτόματα μηχανισμούς που θα επιβραδύνουν όλες του τις λειτουργίες, μεταξύ αυτών και τον μεταβολισμό. Μην ξεχνάς τέλος, ότι cool στα αγγλικά σημαίνει και ψυχική ηρεμία. Καλό είναι λοιπόν να αντιμετωπίσεις το συναισθηματικό στρες και το άγχος της ημέρας που θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον μεταβολισμό σου.

Αν έχεις καταφέρει να κάνεις τη γυμναστική αλλά και τη διατροφή τρόπο ζωής, αλλά  δεν βλέπεις αποτέλεσμα, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό: “Αν ασκείσαι με βάρη και ακολουθείς ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, αλλά παρόλα αυτά δεν έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε απευθύνσου στον γιατρό σου για έλεγχο τού θυρεοειδούς. Αν αυτός υπολειτουργεί μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου” επισημαίνει η γυμνάστρια Έφη Τσεκούρα.source:tlife.gr
Το βέτο του Λαζόπουλου στους Γερμανούς!

Το βέτο του Λαζόπουλου 

στους Γερμανούς!

Άστραψε και βρόντηξε ο Λάκης Λαζόπουλος! Στην ιδέα και μόνο να μεταφέρουν το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» του σε άλλη μέρα ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε. Φυσικά οι ιθύνοντες τουAlpha υποχώρησαν μπροστά στα «θέλω» του, αφού όπως, και να το κάνουμε, είναι το δυνατό χαρτί της ελληνικής τηλεόρασης.
Στο πρώτο meeting που είχε με τους υπευθύνους τουAlpha συζήτησε για το πότε θα κάνει πρεμιέρα η εκπομπή του αλλά δεν περίμενε με τίποτα ο Λάκης ότι αθ συζητούσαν και για αλλαγή ημέρας, δηλαδή αντί Τρίτης να τον βλέπουμε κάθε Δευτέρα. Η απάντηση του Λάκη στους υπευθύνους του σταθμού ήταν αποστομωτική: «Όχι! Ο κόσμος έχει συνηθίσει 5 χρόνια τώρα να με παρακολουθεί κάθε Τρίτη… Δεν το ρισκάρω να αλλάξω μέρα και σε αυτό είμαι αμετάκλητος»
source:gossip-tv.gr

Αλέξανδρος Πετρίδης...

«Είμαι για μεγάλα πράγματα, ένας δήμος δεν μου λέει κάτι»

Αλέξανδρος Πετρίδης
Ο Αλέξανδρος Πετρίδης μίλησε στην κάμερα του Star για την πρόταση που του έγινε να κατεβεί υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

«Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, ένα πρόσωπο που δέχεται συνεχώς προτάσεις είμαι εγώ», είπε ο Αλέξανδρος, ενώ αμέσως μετά δήλωσε ότι αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε φέτος. «Είπα ότι δεν μπορώ να κατέβω με συνδυασμό αλλά θα βοηθήσω τον Πειραιά. Δεν έχω χρόνο να κάνω τον προεκλογικό αγώνα, θα υπάρχω για δημόσιες σχέσεις».

Για ποιο λόγο όμως ο Αλέξανδρος αρνήθηκε την πρόταση; «Είμαι για μεγάλα πράγματα, ένας δήμος δεν μου λέει κάτι. Δεν θέλω να χαραμίσω το χρόνο μου, που είναι πολύτιμος, για δημαρχιακά. Να πάω για μια νομαρχία, ένα δικό μου κόμμα, τότε ναι, αφήνεις και 5 εμφανίσεις και το κάνεις».source:yupi.gr
top