“Θα ήσασταν καλύτερα, 

αν δεν βάζατε φόρους!”


Πληθωρισμό χαμηλότερο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα είχε η Ελλάδα, εάν δεν αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ για την πρόοδο της χώρας με βάση το Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει  από την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον, οι υψηλοί φόροι φαίνεται πως έκαναν ζημιά αντί να βοηθήσουν το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης αφού απειλούν τους στόχους για τον αποπληθωρισμό, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις εισπράξεις δημοσίων εσόδων, που έμειναν προς το παρόν "στα χαρτιά".   

Αυτό δεν θα εμποδίσει όμως τους επικεφαλής των  ελεγκτών του ΔΝΤ (και των υπολοίπων  μελών της Τρόικα) να συνοδεύσουν  τον έλληνα υπουργό Οικονομικών  στην … "τουρνέ" που ξεκινά από σήμερα σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, για να αποτελέσουν τον "κράχτη" για τους ξένους επενδυτές και να τους πείσουν να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα αφού, όπως αναγνωρίζουν, οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ικανοποιητικά και θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ελκυστικότερου για επενδύσεις περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην έκθεση οι συντάκτες της (28 Αυγούστου):

- οι τιμές στη χώρα μας όχι μόνο δεν έπεσαν μετά τη μείωση των μισθών, "αλλά αυξάνονται γρηγορότερα από το αναμενόμενο (5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο). Αυτό οφείλεται σε έκτακτα αποτελέσματα από την υψηλότερη από το αναμενόμενο μετακύλιση των έμμεσων φόρων στις τιμές. Με σταθερούς τους φόρους, ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, για πρώτη φορά από την δημιουργία του.

- το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (βασικός δείκτης για την ανταγωνιστικότητα) "βελτιώνεται πιο αργά από το αναμενόμενο, παρότι η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο (ξεπερνά τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού) και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι μεν "σφιχτή αλλά επαρκής", υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Και εδώ δημιουργούν πρόβλημα οι υψηλές τιμές και οι φόροι αφού "τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις απεργίες και ταραχές, αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό των τιμών από την Τουρκία και την Κροατία".  

- παρά τις  αυξήσεις εμμέσων φόρων, καταγράφεται ήδη "μαύρη τρύπα" στα δημόσια έσοδα 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και υπολογίζεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 1,8 δισ. ευρώ. source:protothema.gr

Αντίθετη η Ινδονησία στην 

απαγόρευση της μπούρκας...


Τη λύπη της εξέφρασε σήμερα η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση της Ινδονησίας, της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, για την απόφαση του γαλλικού Κοινοβουλίου να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.

"Δεν συμφωνούμε με αυτόν τον νόμο" δήλωσε ο Αμιντχάν, πρόεδρος του Συμβουλίου των Ουλεμάδων, μία ημέρα μετά την οριστική υιοθέτηση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τη χρήση του ισλαμικού πέπλου σε δημόσιους χώρους. Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2011.

Οι 230 εκατομμύρια Ινδονήσιοι σε ποσοστό περίπου 90% είναι μουσουλμάνοι, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών καλύπτει τα μαλλιά του με μαντίλα.

"Οι μουσουλμάνες της Μέσης Ανατολής φορούν την μπούρκα ως ένδειξη σεβασμού προς την κουλτούρα και την πίστη τους. Αν το γαλλικό Κοινοβούλιο θέλει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να επιτρέψει στις γυναίκες να τη φοράνε" προσέθεσε ο ίδιος.source:zougla.gr

Ένα τεστ αίματος θα αρκεί

για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη...


Νέα έρευνα ανακουφίζει χιλιάδες άντρες

Μια νέα αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι αρκεί ένα και μόνο αιματολογικό τεστ σε ένα άνδρα ηλικίας 60 ετών για να προσδιορίσει τη συντριπτική πλειονότητα εκείνων που είναι πιθανό να πεθάνουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αυτές που, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αντιτίθενται στους τακτικούς ετήσιους ελέγχους των ανδρών, θεωρώντας ότι αυτή η πρακτική οδηγεί τελικά υπερβολικά πολλούς άνδρες να κάνουν μη αναγκαίες θεραπείες, που έχουν παρενέργειες για την ποιότητα της μετέπειτα ζωής τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή  Χανς Λίλια πολύ περισσότεροι από τους μισούς άνδρες μπορούν, με ένα απλό τεστ, να ξέρουν ότι, ακόμα κι αν έχουν καρκινικό όγκο στον προστάτη τους, είναι απίθανο να πεθάνουν ή να αρρωστήσουν εξαιτίας του. Από την άλλη, όσοι άνδρες έχουν πολύ υψηλό και άρα αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον τακτικούς ελέγχους.

Μια μερίδα ειδικών τάχθηκαν υπέρ της νέας μελέτης, αλλά τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περαiιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αξία του ενός και μόνου τεστ.source:newsbeast.gr

Παχυσαρκία και γήρανση 

σε δίχως βαρύτητα περιβάλλον...

Ιωάννα Μαμάη
Μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία και γήρανση επιφέρει η ζωή σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα όπως έδειξαν μελέτες που έγιναν σε αστροναύτες.
«Η μελέτη της υγείας του ανθρώπου στη Γη επηρεάζεται από μια δύναμη έλξης, τη βαρύτητα. Πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπου, αλλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών που δεν είναι άλλος από τη βαρύτητα. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε τα φαινόμενα στη Γη πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τα φαινόμενα σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας», είπε η  Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδελή, ειδική σε θέματα αεροδιαστημικής ιατρικής και πνευμονολόγος.

Προσθέτει μάλιστα πως «μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε γιατί οι αστροναύτες μόλις φτάσουν στο Διάστημα παρουσιάζουν με αλματώδη ρυθμό όλα τα συμπτώματα της γήρανσης, όπως οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας διαταραχές ύπνου κλπ, και γιατί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ημέρες. Και εφόσον τα συμπτώματα της γήρανσης εξαφανίζονται στους αστροναύτες μόλις επιστρέψουν στη Γη θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη. Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που μπορεί να μας κρατάει υγιείς σε όλη μας τη ζωή, γιατί την εγκαταλείψαμε και ποιες είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης αυτής».

Έρευνες σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας έδειξαν πως επηρεάζεται το γονίδιο για την αντίσταση στην ινσουλίνη γεγονός που έχει αποτέλεσμα διαταραχές στο μεταβολισμό με κατάληξη την παχυσαρκία.source:cosmo.gr

Έρχεται ο διακτινισμός...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Η ανάγκη να μεταφερθούμε κάπου άμεσα έχει κάνει πολλούς από εμάς να ευχόμαστε να ήταν εφικτός ο διακτινισμός, όπως ακριβώς μεταφέρονταν οι πρωταγωνιστές της σειράς Σταρ Τρεκ.
Μετά από επισταμένες έρευνες των τελευταίων ετών, έχει επιτευχθεί τηλεμεταφορά δεδομένων σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, αλλά και τηλεμεταφορά ύλης σε μικρές αποστάσεις. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καμπέρα κατόρθωσαν να τηλεμεταφέρουν σωματίδια σε απόσταση λίγων μέτρων, αναπτερόνοντας τις ελπίδες για πιθανό διακτινισμό μελλοντικά.
Το επιστημονικό επίτευγμα δεν αφορά την απόσταση, αλλά το μέγεθος των σωματιδίων, τα οποία ήταν εκατό φορές μεγαλύτερα από τα σωματίδια που έχουν τηλεμεταφερθεί ως σήμερα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο δέσμες λέιζερ, οι οποίες, λειτουργώντας με τρόπο ανόλογο με αυτόν του θαλάμου διακτίνισης στο διαστημόπλοιο "Εντερπράιζ", εξαφάνισαν τα σωματίδια από το ένα σημείο και τα εμφάνισαν σε ένα άλλο λίγα μέτρα πιο κάτω.source:cosmo.gr

Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Βαλέντσια...


H στιγμή του φρικτού τραυματισμού του Βαλέντσια.


O 25χρονος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έσπασε τον αστράγαλο του στο χθεσινό ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρέηντζερς. Δείτε το βίντεο.
Το "Όλντ Τράφορντ"..."πάγωσε" στη θέα του συκλονιστικού τραυματισμού του ποδοσφαιριστή από το Εκουαδόρ, που συνέβη σε μια έντονη φάση με τον αντίπαλο του, Κιρκ Μπρόουντφουτ.


"Φοβάμαι, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και θα δούμε πως θα πάει", δήλωσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο παίκτης δεν αναμένεται, ούτε στο πιο αισιόδοξο σενάριο, να αγωνιστεί άλλο την τρέχουσα σεζόν.source:newsit.gr

Το ηµερολόγιο ενός 

φονιά...

Ο καταζητούµενος Ράτκο Μλάντιτς κρατούσε σηµειώσεις... για όλους

 Κίττυ Ξενάκη


Εναν χρόνο προτού εκδοθεί το διεθνές ένταλµα εις βάρος του, στις 16 Απριλίου του 1994, ο τότε στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράτκο  Μλάντιτς, δείχνει κάτι στους σωµατοφύλακές του, στο Γκόραζντε της Ανατολικής Βοσνίας
«Το να σκοτώσουµε άλλους 50.000 µουσουλµάνους δεν ωφελεί, αµέσως γεννιούνται άλλοι». Τη φράση αυτή είπε το 1994 ένας κροάτης στρατηγός που δικάζεται σήµερα στη Χάγη για εγκλήµατα πολέµου. Την κατέγραψε όµως, στα ηµερολόγιά του, ένας εγκληµατίας που εξακολουθεί, 15 χρόνια τώρα, να διαφεύγει τη σύλληψη: ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς.
Τους τελευταίους τέσσερις µήνες, οι µεταφραστές που συνεργάζονται µε την Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία εργάζονταν µε εντατικούς ρυθµούς. Είχαν στα χέρια τους συνολικά 18 σηµειωµατάρια 3.500 σελίδων, γραµµένα µε το κυριλλικό αλφάβητο, που έπρεπε να µεταφραστούν. Τα στρατιωτικά ηµερολόγια του Μλάντιτς, από την εποχή του πολέµου, βρέθηκαν µαζί µε 99 κασέτες που περιλαµβάνουν ηχογραφηµένες συνολικά 250 ώρες συζητήσεων, σε µία από τις τελευταίες έρευνες της αστυνοµίας στην κατοικία του στο Βελιγράδι. Ηταν κρυµµένα πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο και ανακαλύφθηκαν χάρη σε ειδική κάµερα. Και τώρα που ολοκληρώθηκε η µετάφρασή τους, θεωρούνται «ένα από τα πιο σηµαντικά αποδεικτικά στοιχεία που έχει λάβει ποτέ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» αναφορικά µε αυτόν που η «Εl Ρais» χαρακτηρίζει «τον τελευταίο µεγάλο φυγάδα της γενοκτονίας στα Βαλκάνια».

Ολοι εναντίον των µουσουλµάνων
Οµολογίες εγκληµάτων δεν υπάρχουν στα ηµερολόγια, ούτε για την πολιορκία του Σαράγεβου ούτε για τη σφαγή στη Σρεµπρένιτσα – τα δύο µεγάλα «επιτεύγµατα» του Μλάντιτς. Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων είναι πολύ προσεχτικός σε αυτά που γράφει. Αρχής γενοµένης από το 1991, όµως, αποτυπώνει στο χαρτί τη διαδροµή που κατέληξε, τον Ιούλιο του 1995, στη µεγαλύτερη σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο· το σχέδιο που απεργάστηκαν πολιτικοί όπως ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς και ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, καθώς και σέρβοι, σερβοβόσνιοι και σερβοκροάτες (ή απλώς κροάτες) στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί εναντίον του «κοινού µουσουλµανικού εχθρού» – όπως είχε πει, σύµφωνα µε τον Μλάντιτς, ο κροάτης πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιαντράνκο Πρίλιτς.

Ηδη το 1993, για παράδειγµα, ο Κάρατζιτς αναφερόταν στην ανάγκη «να βοηθήσουµε τους Κροάτες να αναγκάσουν τους µουσουλµάνους να αποδεχθούν τη διαίρεση της Βοσνίας». Στην ίδια εκείνη συνάντηση, ο κροάτης στρατηγός Σλόµπονταν Πράλιακ, διοικητής του Κροατικού Συµβουλίου Αµυνας (του στρατού των Κροατών της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέµου), δηλώνει: «Μας συµφέρει να έχουν [οι µουσουλµάνοι] το δικό τους καντόνι για να πάνε εκεί». Εναν χρόνο αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος θα πει: «Το να σκοτώσουµε άλλους 50.000 µουσουλµάνους δεν ωφελεί, αµέσως γεννιούνται άλλοι. Πρέπει να προχωρήσουµε σε ανταλλαγή πληθυσµών». Παρακάτω, ο Μλάντιτς παραθέτει δηλώσεις του Μιλόσεβιτς: «Οι ΗΠΑ φλερτάρουν µε τους µουσουλµάνους γιατί έχουν συµφέροντα στη Μέση Ανατολή και πρέπει να τους κάνουν παραχωρήσεις στην πλάτη µας. Μόνο ενωµένοι υπό µία ενιαία ανώτατη διοίκηση θα είµαστε ισχυροί».

«Συνταγή... Σοµαλίας»
Γράφει επίσης πως ο Μιλόσεβιτς τον είχε προειδοποιήσει για το πόσο άπληστος για εξουσία ήταν ο Κάρατζιτς: «Δεν µπορείς να τον αφήσεις να κάνει ό,τι θέλει. Πρέπει να του επιβάλεις τις προτεραιότητές σου». Και, κάνοντας ένα διάλειµµα από την παράθεση δηλώσεων άλλων, µεταφέρει επί λέξει µια οµιλία του ενώπιον δόκιµων αξιωµατικών το 1993. Ξεκινά λέγοντας πως τα Βαλκάνια «έχουν µετατραπεί σε πεδίο µάχης ανάµεσα στις δυνάµεις που θέλουν να εκγερµανίσουν και να εξισλαµίσουν την Ευρώπη». Και συνεχίζει µε µια κριτική της διεθνούς κοινότητας, «που µας κήρυξε τον πόλεµο, ατοµικά και ως συµµαχία, παρ’ ότι δεν έχουν κερδίσει… Επέλεξαν τη συνταγή της έµµεσης προέλασης για να µετατρέψουν τους Σέρβους και άλλους λαούς των Βαλκανίων σε ορδές περιπλανώµενων σε κάµπους και βουνά, σύµφωνα µε τη “δηµοκρατική” συνταγή που είδαµε στη Σοµαλία».


Αφαντος εδώ και 15 χρόνια

«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ο Μλάντιτς;», φώναζαν κάποιοι από τους συγγενείς των θυµάτων τον περασµένο Ιούλιο στη Σρεµπρένιτσα απευθυνόµενοι στον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς – που έδωσε το «παρών» στις τελετές για τη 15η επέτειο της σφαγής σε µια πράξη συµφιλίωσης.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβοσνίων είναι σήµερα 68 ετών.

Το διεθνές ένταλµα εις βάρος του για εγκλήµατα πολέµου, εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, εκδόθηκε το 1995. Μέχρι σήµερα, όµως, παραµένει άφαντος, µετακινείται σύµφωνα µε πληροφορίες ανάµεσα σε κρησφύγετα στη Σερβία και προστατεύεται από τους πιστούς του.

Ζωντανός ή νεκρός;
Τον Μάιο οι δικοί του ζήτησαν να κηρυχθεί νεκρός, «ούτως ή άλλως ήταν πολύ άρρωστος» είπαν, είναι και το ζήτηµα της είσπραξης της σύνταξής του που έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια… «Γνωρίζουµε ότι η οικογένεια του Μλάντιτς ξέρει πως είναι ζωντανός», ήταν η απάντηση του αρµόδιου σέρβου υπουργού.

Μόλις προχθές οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν πως η αστυνοµία έκανε έφοδο σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες στο πλαίσιο της έρευνας για το «οικονοµικό δίκτυο» που συνδράµει τον 68χρονο φυγάδα. Σύµφωνα πάντως µε την «Εl Ρais», η σύλληψη του Μλάντιτς δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για να αρχίσει η Σερβία ενταξιακές συνοµιλίες µε την Ε.Ε.: οι «27» θέλουν τόσο να ανταµείψουν τη Σερβία για την ευελιξία που επιδεικνύει πλέον έναντι του Κοσόβου, που τον Οκτώβριο θα θέσουν το ζήτηµα της έναρξης ενταξιακών διαπραγµατεύσεων στην Κοµισιόν.source:tanea.gr

«Αληθινός ΙΡΑ» κατά τραπεζιτών...

Αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian

Θανάσης Γκαβός
Τράπεζες και τραπεζίτες ορίζει ως πιθανούς στόχους επιθέσεων η οργάνωση των Βορειοϊρλανδών ρεπουμπλικάνων παρακρατικών «Αληθινός ΙΡΑ», με αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian.

Η οργάνωση που αποτελεί παρακλάδι του αδρανούς πια «Προσωρινού ΙΡΑ», δεν αριθμεί πλέον περισσότερα από 100 μέλη. Ωστόσο στις γραπτές απαντήσεις που απέστειλαν στην εφημερίδα ηγετικά στελέχη χαρακτηρίζουν τους τραπεζίτες «εγκληματίες», προσθέτοντας ότι είναι σε θέση να πλήξουν στόχους ακόμα και σε αγγλικό έδαφος.

Πηγές ασφαλείας πάντως εκτιμούν ότι ο «Αληθινός ΙΡΑ» δεν έχει την ικανότητα πραγματοποίησης τρομοκρατικών χτυπημάτων ανάλογων με αυτών του «Προσωρινού ΙΡΑ» κατά τη δεκαετία του 1990.source:skai.gr

H κοινωνία και η αγορά 

οδηγούνται σε αιχμαλωσία...

reppas_diloseis.jpg
Αυστηρή προειδοποίηση Ρέππα προς ιδιοκτήτες Φορτηγών ΔΧ, μέσω του Αθήνα 984. "Δεν μπορεί η κοινωνία και η αγορά να οδηγούνται σε αιχμαλωσία.
Η Πολιτεία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στο πρόβλημα, που δημιουργούν με την στάση τους οι μεταφορείς. Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε. Μπορεί να νομοθετήσουμε την κατάργηση της τριετούς μεταβατικής περιόδου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
"Η Πολιτεία εκβιάζει και όχι οι μεταφορείς όταν δείχνουν τη γροθιά τους στην ελληνική κοινωνία και την οδηγούν σε αδιέξοδο;", διερωτηθήκε ο κ. Ρέππας.
Επίσης πρόσθεσε "για την ομαλή μετάβασή τους στο νέο καθεστώς είμαστε στο πλευρό τους και καλύψαμε όλα τα θέματα που είχαν θέσει από το καλοκαίρι. Αλλά για τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω"
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες φορτηγά παραμένουν για τρίτη ημέρα στις εισόδους των εθνικών οδών, στη Βουλιαγμένης και στην Αλίμου, στον παράδρομο της Ποσειδώνος στο ύψος του ΣΕΦ και στην Πέτρου Ράλλη.
Ανάλογη είναι η εικόνα στα διόδια Ελευσίνας και Αγίων Θεοδώρων, καθώς και στις εισόδους μεγάλων πόλεων.
Το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των μεταφορέων αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του κλάδου στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των μεταφορών.
Αμέσως μετά, θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών όλης της χώρας για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους.
Εξάλλου, κρίσιμη συνάντηση θα έχει στις δύο μετά το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ντίνο Ρόβλια, με αιχμή την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.
Αμέσως μετά θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία τους, για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους, ενώ εκατοντάδες πρατήρια στην Αττική και στην περιφέρεια παραμένουν κλειστά.
Κλειστά είναι την Τετάρτη τα περισσότερα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στην πόλη των Χανίων καθώς οι ιδιοκτήτες τους αντιδρούν στην επιβολή πλαφόν.
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Βαγγέλης Κώτσος, "τα πρατήρια έκλεισαν, καθώς μετά την επιβολή του πλαφόν πουλάμε το λίτρο των καυσίμων φθηνότερα από ότι αγοράζουμε. Τα πρατήρια δεν τα κλείσαμε εμείς τα έκλεισε η απόφαση για το πλαφόν," υποστήριξε.
"Μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ανάλογα με τις τιμές των διυλιστηρίων", δήλωσε ο γγ του υπουργείου Στέφανος Κομνηνός μιλώντας στον Αθήνα 984.
Για "επικοινωνιακή πατάτα" έκανε λόγο ο γγ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Άγγελος Τούντας, μιλώντας επίσης στον σταθμό μας.
Οι βενζινοπώλες ζητούν την άρση του πλαφόν, ή την αύξησή του ή την επιβολή του σε όλα τα στάδια της διακίνησης.
Εν τω μεταξύ, ενόψει της αναπροσαρμογής του πλαφόν και σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ελεγκτικές υπηρεσίες προχωρούν μόνο σε επιβολή κυρώσεων και προστίμων στους βενζινοπώλες που εντοπίζονται να πωλούν πάνω από την ανώτατη τιμή.source:parapolitika.gr

Αγγλία: Ανακαλύφθηκε

σπάνιο ρωμαϊκό κράνος 

με ανιχνευτή μετάλλων...

Ένα σπάνιο κράνος από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήρθε στο φως στη βρετανική επαρχία της Cumbria. Το μοναδικό αυτό κράνος, που καλύπτει και το πρόσωπο με μάσκα, ανακαλύφθηκε από ιδιώτη με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων.
Σύμφωνα με το BBC, μόνο άλλα δύο παρόμοια κράνη έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Βρετανία, ένα το 1796 και ένα το 1905.
Εικάζεται πως το εν λόγω κράνος θα φορούσε, κατά πάσα πιθανότητα διακοσμημένο με χρωματιστές λωρίδες, ο Ρωμαίος στρατιωτικός εις ένδειξη υπεροχής, κατά τη διάρκεια ιππικών αγώνων.
Το αντικείμενο βγαίνει σε δημοπρασία από το τμήμα αρχαιοτήτων του οίκου Christie’s στις 7 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 300.000 λίρες. Ο ιδιώτης που έφερε στο φως το μοναδικό αυτό αντικείμενο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ο οίκος Christie's χαρακτήρισε το εύρημα «εξαιρετικό δείγμα της ρωμαϊκής μεταλλουργίας στην ακμή της», ενώ γι’ αυτόν που το έφερε στο φως ανέφερε ότι ήταν «η ανακάλυψη της ζωής του».source:tvxs.gr

Η κατασκευή των Χμερ "

το Facebook του 12ου αιώνα"!


Η κατασκευή των Χμερ "το Facebook του 12ου αιώνα"!
Η κατασκευή του Ανγκορ Βατ ανάγεται στους χρόνους διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Suryavarman ΙΙ (1113 - 1150). Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 100 πέτρινων ναών κοντά στο Σίεμ Ριάπ είναι η μεγαλύτερη κατασκευή θρησκευτικής λατρείας στον κόσμο, σύμβολο της ακμής της αυτοκρατορίας των Χμερ.

Tην εποχή που κατασκευάστηκε, οι Χμερ είχαν τον έλεγχο της Καμπότζης, του Λάος, μέρους του Βιετνάμ και τμήματος της Ταϊλάνδης. Στη φωτογραφία βλέπετε αναπαράσταση του συμπλέγματος ναών του Ανγκορ Βατ με τεχνολογία 3D.

Ποιές είναι οι μυστηριώδεις γυναίκες φρουροί!

Στον εντυπωσιακό ναό του Ανγκορ Βατ του 12ου αιώνα, στέκονται σιωπηλές φρουροί 1.786 γυναικείες μορφές, γνωστές ως devatas, με μια μάλλον αισθησιακή και με τίποτα ερωτική αύρα, κάνοντας τον επισκέπτη μύστη μιας ατμόσφαιρας που μπορεί και να μη νιώθει την ανάγκη να ερμηνεύσει.

Η ταυτότητα των γυναικείων μορφών που είναι χαραγμένες στον διάσημο ινδουιστικό ναό της Καμπότζης (στην κάτω φωτογραφία), δεν προβλημάτισε αρκετά κανέναν από τους Δυτικούς αρχαιολόγους που τον εξερεύνησαν, μέχρι τη στιγμή που ένας Αμερικανός ερασιτέχνης ερευνητής βάλθηκε να φτιάξει το παζλ.

Τι έδειξε η πενταετής έρευνα

Ο Κεντ Ντέιβις πρωτοεπισκέφτηκε το Ανγκορ Βατ το 2005, αφού για πολλά χρόνια η πρόσβαση δεν ήταν εφικτή, εξαιτίας της παρουσίας των Ερυθρών Χμερ στην περιοχή.  Eπιστρέφοντας στη Φλόριντα, όπου ζει, αναζήτησε στη βιβλιογραφία απαντήσεις για την ταυτότητα αυτών των γυναικών. Υστερα από πέντε χρόνια και πολλές επισκέψεις στο Ανγκορ Βατ, άρχισε να ανακαλύπτει σιγά σιγά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μια ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσε ψηφιακές φωτογραφίες των γυναικών και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσίασε σε ακαδημαϊκή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ διαφορετικοί τύποι προσώπου, αντανακλώντας ίσως την ποικιλία των εθνοτήτων στο βασίλειο των Χμερ.

«Απεικονίζονται περίπου 1.800 γυναικεία πρόσωπα. Πρόκειται για ένα Facebook του 12ου αιώνα κι όμως, κανείς μέχρι πρόσφατα δεν είχε ακούσει κάτι γι' αυτά. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Χμερ και οπωσδήποτε έβαλαν στο εσωτερικό του στοιχεία που είχαν μεγάλη σημασία γι' αυτούς και για το βασίλειό τους». Ερευνα στην έρευνα, μελέτη στη μελέτη, κομματάκι κομματάκι, το παζλ διαγράφεται πιο ξεκάθαρα.

Η θέση της γυναίκας στον πολιτισμό των Χμερ!

Η ανάπτυξη του πολιτισμού των Χμερ ήταν, όπως εκτιμάται, μητριαρχικής λογικής και οι γυναίκες ήταν απελευθερωμένες και ισχυρές. Πολλές γίνονταν βασίλισσες, αφού ο θρόνος περνούσε άνετα στις γυναίκες διαδόχους. Από τις εκατοντάδες γυναικείες φιγούρες που πλαισιώνουν τον ναό του Ανγκορ Βατ, άλλες επιτελούσαν έναν ρόλο άλλες κάποιο διαφορετικό.

Οπως εξηγεί ο Τρουντ Γιάκομπσον, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κουίνσλαντ, οι devatas που είναι τοποθετημένες στις πόρτες του ναού, ήταν φρουροί που μπορεί και να αποφάσιζαν για το ποιος θα εξασφάλιζε πρόσβαση από τον πεζό κόσμο στον υπερφυσικό. Αλλες που πετούν ή χορεύουν, ήταν υπεύθυνες για τη μεταφορά των ψυχών κ.ο.κ.

Ναοί χτισμένοι από θεούς ή γίγαντες;

Για πολλά χρόνια το Ανγκορ ήταν απομονωμένο, κρυμμένο μέσα στην πυκνή, απροσπέλαστη ζούγκλα που καλύπτει την περιοχή στο κέντρο της Καμπότζης. Το ανακάλυψαν Γάλλοι αποικιοκράτες πριν από 150 χρόνια, ερευνώντας την περιοχή και προσπαθώντας να ανακαλύψουν αν κρύβεται κάποια αλήθεια πίσω από τις φήμες των τοπικών φυλών για «ναούς χτισμένους από θεούς ή γίγαντες».source:madata.gr
Anne Hathaway: Άρχισε η δημοπρασία των κοσμημάτων της

Anne Hathaway: Άρχισε η 

δημοπρασία των κοσμημάτων της...

Παρέδωσε όλα τα κοσμήματα που της είχε κάνει δώρο ο πρώην σύντροφός της και τώρα βγαίνουν σε δημοπρασία. Πρόκειται για μία σειρά από πανάκριβα αντικείμενα τα οποία η αστυνομία είχε ζητήσει από την Anne Hathaway, καθώς ήταν προϊόντα εγκληματικής ενέργειας. Ο Rafaello Follieri είχε συλληφθεί για απάτες με σκοπό να πάρει χρήματα από επενδύσεις που ουσιαστικά ποτέ δεν έγιναν. Με τη δημοπρασία των κοσμημάτων, οι αρχές θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα για να αποζημιώσουν τα θύματα. Μεταξύ των αντικειμένων που θα μπουν στη δημοπρασία είναι και δύο ρολόγια Rolex, ένα χρυσό και ένα ασημένιο.source:gossip-tv.gr

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον 

για επενδύσεις στην Ελλάδα...

Αθήνα
Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες, ΗΠΑ και Αυστραλία εντοπίζει ο οργανισμός Invest in Greece.

Η πρόεδρος του Invest in Greece Π.Mπουφούνου μιλώντας στην εφημερίδα «Ημερησία» υποστήριξε πως παρά τη κρίση το τελευταίο διάστημα επιδεικνύεται ενδιαφέρον για επενδύσεις από Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες, ΗΠΑ και Αυστραλία με στόχο την υλοποίηση σχεδίων σε αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ιδιωτικά κεφάλαια από τις παραπάνω χώρες προτίθενται να επενδύσουν στη χώρα μας, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους. Όπως τόνισε οι βασικοί τομείς του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών είναι ο τουρισμός, οι AΠE, οι τεχνολογίες πληροφορικής-βιοτεχνολογία και η βιομηχανία τροφίμων-ποτών με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή.

Σύμφωνα με την ίδια η απεμπλοκή επενδύσεων εγχώριων και ξένων ύψους 2 δισ. ευρώ στις AΠE, τις οποίες ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται να ακολουθηθεί και με νέες σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευκολυνθούν επενδύσεις και σε άλλες κλάδους. Μέχρι το τέλος του έτους, επισήμανε η κα Mπουφούνου, εκτιμάται πως θα έχει δρομολογηθεί η απεμπλοκή και άλλων project, από τα οποία πιθανώς κάποια να είναι στον κλάδο του τουρισμού, όπου υφίστανται χρόνιες εκκρεμότητες με ξένες επενδύσεις.

Στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο φορέας Invest in Greece ακολουθεί μία διαφορετική τακτική, σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, πλέον, σε μία διαδικτυακή εφαρμογή (e-book) είναι διαθέσιμα στους ξένους ενδιαφερόμενους όλα τα νέα επενδυτικά σχέδια και οι δραστηριότητες του συνόλου των υπουργείων, αλλά και των εταιρειών δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη αυτή η εφαρμογή περιέχει και όλες τις καινούργιες δραστηριότητες των δήμων (διαγωνισμούς κ.ά.) και παράλληλα παραμετροποιείται, προκειμένου να παρέχει εξειδικευμένη ενημέρωση για κάθε Περιφέρεια της χώρας.source:in.

Βίκυ Καγιά...

Τι αλλάζει στο Next Top Model ΙΙ;

Βίκυ Καγιά
Στην κάμερα της εκπομπής «Πάνω στην Ώρα» μίλησε η Βίκυ Καγιά για το δεύτερο κύκλο του «Next Top Model» που θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο στον ΑΝΤ1.

«Πανέμορφα κορίτσια, πολύ ψηλές, με τρομερές προσωπικότητες» είναι, σύμφωνα με την 32χρονη παρουσιάστρια, οι υποψήφιες του «Next Top Model 2». «Η κριτική επιτροπή είναι σε μεγάλα κέφια» συνέχισε, ενώ αποκάλυψε πως εκτός από τον Χάρη Χριστόπουλο, την Τζένη Μπαλατσινού και τον Χριστόφορο Κοτέντο, φέτος θα υπάρχει και «guest κριτής»: «Θα έχουμε guest κριτές, οι οποίοι θα έρχονται κάθε εβδομάδα. Θα δυσκολέψουμε λίγο τη ζωή των κοριτσιών, αλλά πρέπει να το κάνουμε γιατί ήρθαν διαβασμένες από πέρσι».

Με σημαντικό αντίπαλο φέτος τη «Ζωή της Άλλης», που μεταφέρθηκε στην prime time ζώνη, το «Next Top Model» θα προβάλλεται και πάλι Δευτέρα, ενώ η πρεμιέρα του προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου. «Άλλο κοινό το "Next Top Model”, άλλο η "Ζωή της Άλλης"» σχολίασε σχετικά με τον ανταγωνισμό η Βίκυ. «Τι να κάνουμε; Θα το παλέψουμε. Θα δείξει, αλλά εμείς μέχρι τελικής πτώσεως, θα προσπαθούμε» συνέχισε.

Τέλος, σχετικά με τις αρνητικές κριτικές που αφορούν την ίδια, η παρουσιάστρια δήλωσε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του και δεν μπορεί να σε συμπαθούν όλοι, ούτε να σ' αγαπούν. Εγώ όλα τα ακούω, τα λαμβάνω υπόψη μου και πολλές φορές δεν έχουν κι άδικο».source:yupi.gr

Η προσωπική υγιεινή του

παιδιού είναι απαραίτητη...

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά... και ολόκληρη η υγεία! Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του πως ο πολιτισμός ενός κράτους υπολογίζεται -και- με βάση την κατά κεφαλήν κατανάλωση σαπουνιού, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία της καθαριότητας.

 
Το θέμα της προσωπικής καθαριότητας είναι πάντα επίκαιρο. Τα παιδιά από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθουν να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή.

 
Ειδικότερα, για τα μικρά παιδιά που σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων αυξάνεται.

 
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

 
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει:

 
Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε στα παιδιά:

 
- να πλένουν συχνά -και όχι μόνο πριν το φαγητό- τα χέρια τους με σαπούνι

 
- να μην πιάνουν τα παπούτσια τους και να μην πατούν πάνω σε καλύμματα, καναπέδες και κρεβάτια

 
- να σκουπίζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι και να τα βγάζουν μετά την είσοδό τους

 
- να αλλάζουν ρούχα και να πλένουν τα χέρια τους όταν επιστρέφουν

 
- να κόβουν συχνά τα νύχια τους γιατί εκτός από σκόνη και βρωμιά εκεί συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια

 
- να μην βάζουν το δάχτυλό τους ή αντικείμενα (στυλό, γόμες κτλ) στο στόμα ή τη μύτη γιατί από εκεί τα μικρόβια περνούν στους βρόγχους και τα αυτιά και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ανεξήγητος βήχας κ.α

 
Τι να προσέξετε;

 
- Τα αγόρια πάνω από 5 χρονών εμφανίζουν συχνά βαλανοποσθίτιδα (πυώδες έκκριμα) επειδή συνηθίζουν να πιάνουν το πέος τους με βρώμικα χέρια. Αγόρια και κορίτσια συχνά εμφανίζουν ουρολοιμώξεις ή άλλες λοιμώξεις γιατί ακουμπούν τα γεννητικά τους όργανα αφού προηγουμένως έχουν πιάσει τον πρωκτό τους.

 
- Ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων δεν αρκεί να γίνεται καθημερινά, πρέπει να γίνεται και σωστά. Τον σωστό τρόπο θα τον υποδείξει ο παιδοοδοντίατρος, που το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να επισκέπτεται μετά τον τρίτο χρόνο.

 
- Το καθημερινό πλύσιμο ολόκληρου του σώματος, του κεφαλιού και του προσώπου είναι απαραίτητος. Οι πόροι του δέρματος πρέπει να καθαρίζονται για να επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει με την άδηλο αναπνοή. Αν ένα άτομο στερηθεί το 70% της αδήλου αναπνοής ενδέχεται να χάσει ακόμη και τη ζωή του.

 
- Ένα μέρος του σώματος που υποτιμούμε και συχνά πάσχει είναι τα πέλματα. Απαραίτητες είναι οι βαμβακερές κάλτσες και τα δερμάτινα παπούτσια, όπως βεβαίως και το καθημερινό πλύσιμο προς αποφυγή ονυχομυκητιάσεων και ορθοπεδικών ανωμαλιών. Καλό είναι να φοράμε αθλητικά παπούτσι μόνο όταν αθλούμαστε.source:tlife.gr

Αποτίμηση του ΔΝΤ για την

εφαρμογή του μνημονίου...


Διαφημίσεις Google

Tο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή, και οι μέχρι τώρα επιδόσεις έχουν πετύχει τους στόχους, κυρίως ως απόρροια της πιστής εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σε πολλές περιπτώσεις προωθήθηκαν νωρίτερα του προβλεπομένου, τονίζει η πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και η οποία επισημαίνει πάντως, ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπομένου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς, όπως επισημαίνεται, έχει περιορισθεί η αύξηση των εισοδημάτων.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι στο κρατικό επίπεδο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο.

Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπισθεί νωρίτερα του προβλεπομένου. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τα ελαφρώς μικρότερα έσοδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί σχετικά με τις επιδόσεις, τονίζει η έκθεση, αλλά επισημαίνει αδυναμίες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών στο τοπικό επίπεδο.

Τονίζεται ότι για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων που παραμένουν σημαντικοί, προβλέπονται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται βήματα για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται, πάντως, ότι αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας. Τονίζεται ότι η όποια πρόοδος αναμένεται να είναι σταδιακή ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου.source:nooz.gr
Η ασθένεια των 
επιδοτήσεων...
Του Aλεξη Παπαχελα
Ενας θεσμός που έχει καταστρέψει σε ένα βαθμό την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι οι κρατικές επιδοτήσεις. Είναι πολλοί οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που ζητούν σήμερα να ενισχυθούν και να καταστούν έναυσμα για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Είναι, όμως, αυτή η λύση; Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να δημοσιευθεί μια λίστα με τις επιχειρήσεις και τα συγκεκριμένα projects που έχουν πάρει επιχορήγηση τα τελευταία είκοσι χρόνια και να διαπιστώσουμε τι έχουν αφήσει πίσω τους, πόσες εταιρείες είναι ακόμη ενεργές και τι απέγιναν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν. Από συζητήσεις με σοβαρούς επιχειρηματίες προκύπτει το συμπέρασμα πως λίγα πράγματα έμειναν ως κέρδος στην πραγματική οικονομία.
Είναι λογικό, αν σκεφθεί κανείς τη βιομηχανία της επιδότησης-λαμογιάς που έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Ο όρος του συμβούλου επιχειρήσεων απέκτησε μια άλλη διάσταση, καθώς πρώην συνδικαλιστές εκμεταλλεύθηκαν τις διασυνδέσεις τους για να προωθούν επιδοτήσεις σε αμφιλεγόμενες επενδύσεις. Ο επίδοξος επιχειρηματίας έμπλεκε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, λαδώματος και ρουσφετιού, από τον οποίο μόνο ένας «γάτος» μπορούσε να τον βγάλει.
Θα μου πείτε δεν υπάρχουν εξαιρέσεις; Βεβαίως και τις βλέπουμε γύρω όταν σοβαροί επιχειρηματίες πήραν επιδότηση για να κάνουν σημαντικά έργα. Είναι δε εντελώς παράλογο και σχεδόν ανήθικο το κράτος να μην τους καταβάλει τα ποσά που τους χρωστάει, ανεξαρτήτως από το τι πιστεύει ο Χ ή ο Ψ στη σημερινή κυβέρνηση. Το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να λειτουργεί σαν μπατακτσής έναντι οιουδήποτε.
Η μόνη λογική άλλωστε υπεράσπιση που έχω ακούσει για τις επιδοτήσεις είναι πως λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη σοβαρής υποδομής, στην απουσία επαγγελματισμού από την πλευρά των τοπικών αρχών και του κράτους και γενικότερα σε όλα τα αντικίνητρα που έχει σπείρει μια 30ετία ανοργανωσιάς και διαφθοράς πίσω της.
Αυτό που ζητούν οι υγιείς και σοβαροί επιχειρηματίες είναι να τους αφήσει στην ησυχία τους το κράτος, να μην αλλάζει νόμους και φορολογικούς κανόνες κάθε λίγο και να τους απελευθερώσει από την ομηρία των διαφόρων μαφιών. Οι επιχειρηματίες που θα φέρουν την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ζυγίσουν τις προοπτικές τους και θα ακολουθήσουν το ένστικτό τους, δεν πρόκειται να πάνε να κτίσουν ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κάτω Κερασίτσα επειδή κάποιος νόμος προβλέπει ότι εκεί επιδοτούνται.source:kathimerini.gr

Δεν έφτανε η 5άρα 

είχαμε και τους… Σλοβάκους...


Σε μία απίστευτη ταλαιπωρία υπέβαλαν τους 160 φιλάθλους του ΠΑΟ που θέλησαν να αναχωρήσουν για την Αθήνα αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα ταξιδιωτικά πρακτορεία που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση της εκδρομής. Οι  150 φίλαθλοι έπρεπε να αναχωρήσουν με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης στη 1 μετά τα μεσάνυχτα αλλά τελικά μπήκαν στην πτήση με τουλάχιστον δύο ώρες καθυστέρηση και αφού απειλήθηκαν συρράξεις και επεισόδια. Αιτία ήταν το πρωτοφανές γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία χρησιμοποίησαν για το μεταμεσονύχτιο ταξίδι της επιστροφής αεροσκάφος της σλοβακικής εταιρείας Central Connect Airlines, η οποία όμως δεν είχε πληρώσει τους φόρους αεροδρομίου (μερικές χιλιάδες ευρώ) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους με καύσιμα. Παράλληλα, η κατάσταση στο αεροδρόμιο γινόταν με την πάροδο της ώρας έκρυθμη, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένας αρμόδιος για να ενημερώσει υπεύθυνα τους ταξιδιώτες για τον λόγο της καθυστέρησης και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μόνο όταν οι καταταλαιπωρημένοι εκδρομείς άρχισαν να τηλεφωνούν στους υπεύθυνους των ταξιδιωτικών τους γραφείων να πιέζουν τους λιγοστούς υπεύθυνους του αεροδρομίου και να ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα. Η υπόθεση αναδεικνύει προφανώς ένα δεδομένο πρόβλημα στους σχεδιασμούς αυτών των ταξιδιών, ότι δηλαδή τα ταξιδιωτικά γραφεία συνάπτουν συνεργασίες με χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες (σημειωτέον η μοναδική παροχή κατά τη διάρκεια του τρίωρου ταξιδιού ήταν ένα συσκευασμένο κρουασάν) αμφίβολης αξιοπιστίας –τουλάχιστον οικονομικής- και πάντως προβληματικές στη διεκπεραίωση απαιτητικών ταξιδιών. Μεταξύ των τουριστικών γραφείων που οργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδρομή ήταν το Travel Plan, Travel City, Manu Travel, το γραφείο Λάζαρης, το BMA και το Signature Travel ενδεχομένως και άλλα που δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν.

ΥΓ: Το ρεπορτάζ δεν αμφισβητείται λόγω συμμετοχής και του γράφοντα
 
source:protothema.gr

Πόσο "μολυσματική" είναι η κοινωνικοποίηση;


Το να είναι κανείς δημοφιλής δεν έχει μόνο τα θετικά του. Αντιθέτως, έχει και τις απρόσμενες αρνητικές πλευρές του, αφού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του γνωστού Ελληνοαμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη, οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους… κοινούς θνητούς.

Η μελέτη του Χρηστάκη, που διεξήχθη από κοινού με τον συνήθη συνεργάτη του, Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, και διαπίστωσε ότι το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.

Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης το 2009 σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.source:zougla.gr

Στην αντεπίθεση περνά 

το Twitter...


Βίντεο, εικόνες και πληροφορίες για προσέκλυση νέων «φίλων»

Τον ανασχεδιασμό του Twitter με στόχο να προσελκύσει νέους «φίλους», προσφέροντάς τους περισσότερες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έβαν Ουίλιαμς.

Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει καταφέρει να προσελκύσει 150 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, ενώ καθημερινά προστίθενται και 370.000 νέοι χρήστες.

Στόχος όμως πλέον, είναι οι χρήστες αυτοί να «μένουν» περισσότερη ώρα στην ιστοσελίδα. Για το λόγο αυτό, στον σαρωτικό ανασχεδιασμό που φέρει την κωδική ονομασία «Φοίνιξ» προβλέπεται η ενσωμάτωση βίντεο του YouTube, εικόνων και άλλου περιεχομένου, ώστε το Twitter να αποκτήσει πιο έντονο χαρακτήρα πηγής πληροφόρησης.

Περισσότερα από 90 εκατομμύρια μηνύματα στέλνονται καθημερινά κατά μέσο όρο από τους χρήστες του Twitter, το οποίο όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με επιτυχία το Facebook, το Yahoo και το Google για τον online χρόνο των χρηστών.

Το νέο Twiiter.com θα υλοποιηθεί σταδιακά σε παγκόσμια βάση τις επόμενες εβδομάδες. Το κοινωνικό δίκτυο εξάλλου προωθεί ένα νέο σύστημα διαφήμισης, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την τεράστια βάση δεδομένων των χρηστών του και να την μετατρέψει -διακριτικά- σε μια μόνιμη πηγή εσόδων.source:newsbeast.gr

"Πνίγεται" στη φοροδιαφυγή 

η Ελλάδα...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Η κολύμβηση θα πρέπει να αναδειχθεί στο εθνικό μας σπορ μετά μάλιστα από τις 1.113 αδήλωτες πισίνες που εντόπισαν εφοριακοί του ΣΔΟΕ σε ελέγχους που διενήργησαν τους τελευταίους τρεις μήνες στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας.

Διαπιστώθηκε ακόμα μεγάλη φοροδιαφυγή σε ακίνητη περιουσία, ενώ εντοπίστηκε περίπτωση που σε Off shore εταιρεία τριώροφη μεζονέτα είχε δηλωθεί ως 36 τετραγωνικά. Στο μεταξύ, το ΣΔΟΕ ερευνά δεκάδες ύποπτα εμβάσματα σε μάνατζερ, με τις έρευνες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", να επικεντρώνονται στις συναλλαγές ανάμεσα στο μάνατζερ ποδοσφαίρου από τη Θεσσαλονίκη και διαιτητές.
Οι συναλλαγές χαρακτηρίζονται ύποπτες και προέκυψαν μετά από τη δέσμευση και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ του ατζέντη, ενώ ερευνώνται και οι συναλλαγές δεύτερου μάνατζερ, από την Αθήνα αυτή τη φορά.
Να σημειωθεί τέλος ότι ένας 57χρονος πολιτικός μηχανικός, που ζητούσε 10.000 ευρώ από δικαιούχο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για να εγκρίνει την αγορά διαμερίσματος, έπεσε στα δίχτυα της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
O 57χρονος, που υπηρετεί στην περιφερειακή διεύθυνση Αττικής, έκλεισε ραντεβού με τη συγκεκριμένη γυναίκα, ενώ από τα 10.000 ευρώ που είχε απαιτήσει, έπεσε τελικά στα 1.000 ευρώ.source:cosmo.gr

Απίστευτη ανακάλυψη:

το τσουνάμι “φτάνει” ως 

την ιονόσφαιρα!


Ακόμη και μερικά εκατοστά να έχουν τα κύματα της θάλασσας μπορούν να προκαλέσουν δονήσεις στον αέρα που φτάνουν σε ύψος 300 χιλιομέτρων!
Οι Γάλλοι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από σήματα δορυφόρων GPS και κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη τριών πρόσφατων τσουνάμι, μεταξύ αυτών εκείνου το οποίο προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό της Χιλής στις 27 Φεβρουαρίου φέτος. Έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τη δημιουργία τσουνάμι και την αποφυγή καταστροφών.source:newsit.gr

Το ΣΔΟΕ µπαίνει στην 

παράγκα...

Διαιτητές στη λίστα των 100 προσώπων που έκαναν εµβάσµατα στον µάνατζερ

 Κώστας Κουκουµάκας Αντώνης Ρεπανάς


Τα «βρώµικα δίχτυα» του ελληνικού ποδοσφαίρου επιχειρεί να ξηλώσει το ΣΔΟΕ. Η έρευνα, µετά τις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» για τις δραστηριότητες µάνατζερ από τη Θεσσαλονίκη, οδηγεί ήδη σε διαιτητές ποδοσφαίρου και συγκεκριµένους παράγοντες που φέρονται να είχαν συναλλαγές µαζί του, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχει µπει και δεύτερος ποδοσφαιρικός ατζέντης µε έδρα των δραστηριοτήτων του την Αθήνα.
Με εντολή του εισαγγελέα του ΣΔΟΕ οι λογαριασµοί του θεσσαλονικιού µάνατζερ µε το αστρονοµικό ποσό των 26 εκατοµµυρίων ευρώ δεσµεύθηκαν και άνοιξαν. Οι διαδροµές του χρήµατος προς τους συγκεκριµένους λογαριασµούς έδειξαν ήδη συναλλαγές του ελεγχόµενου µάνατζερ (ο οποίος, φυσικά, δεν είχε δηλώσει τα χρήµατα στην Εφορία) µε διαιτητές, εκτός από αθλητικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Στο µικροσκόπιο των ελεγκτών όµως µπήκαν κατά προτεραιότητα καταθέσεις και εµβάσµατα και από διαιτητές, που όπως προκύπτει από τον έλεγχο των λογαριασµών, διατηρούσαν «στενές επαφές» τα τελευταία χρόνια µε τον αθλητικό ατζέντη – κάτι που δηµιουργεί υπόνοιες για στηµένα παιχνίδια.

Τα έως τώρα αποτελέσµατα της έρευνας του ΣΔΟΕ οδηγούν, σύµφωνα µε πληροφορίες, και στον δεύτερο µάνατζερ, για τον οποίο προκύπτουν στοιχεία εµπλοκής σε παράνοµες δραστηριότητες. Ωστόσο για το συγκεκριµένο πρόσωπο οι αρχές τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη του ΣΔΟΕ, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», στους λογαριασµούς του ποδοσφαιρικού µάνατζερ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 26 εκατ. ευρώ, ποσό που εµφανιζόταν να προέρχεται είτε από καταθέσεις αθλητικών παραγόντων είτε από κέρδη στο ποδοσφαιρικό στοίχηµα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν ήδη καλέσει για κατάθεση τους πρώτους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, που περιλαµβάνονται στον «αµαρτωλό» κατάλογο περίπου 100 προσώπων τα οποία εµφανίζονται να κατέθεταν χρήµατα στους λογαριασµούς. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι τα χρήµατα αφορούν αµοιβές για µετακινήσεις παικτών. Ωστόσο, στη λίστα υπάρχουν ακόµη και ονόµατα διαιτητών, κάποιοι από τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι χορήγησαν προσωπικά δάνεια στον ατζέντη! Εκτός από τις διερευνόµενες φορολογικές παραβάσεις, οι διωκτικές αρχές καλούνται τώρα να εξετάσουν αν στοιχειοθετείται ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.

Αυτό, διότι µέρος των τραπεζικών καταθέσεων δικαιολογείται µε κερδισµένα δελτία στο ποδοσφαιρικό στοίχηµα. Στελέχη του ΣΔΟΕ επισηµαίνουν ότι το ύψος των χρηµάτων που αντιστοιχούν στα κερδισµένα δελτία του στοιχήµατος, αναγκάζει τις αρχές να εξετάσουν µεταξύ άλλων το ενδεχόµενο να πρόκειται για «καρπούς» στηµένων παιχνιδιών.

Το ύποπτο παιχνίδι
Προς το παρόν πάντως, το µοναδικό ύποπτο παιχνίδι που εξετάζεται από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης – χωρίς να προκύπτει σχέση µε τον µάνατζερ – είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας του Αγροτικού Αστέρα µε την Καβάλα, που έγινε τον Οκτώβριο του 2009 για το Κύπελλο Ελλάδας και έληξε µε σκορ 0-3.

Ο αγώνας περιλαµβάνεται µε την ένδειξη «χειραγωγηµένος» στη λίστα που παρέδωσε η UΕFΑ στον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού Π. Μπιτσαξή. Τις υποψίες των Ευρωπαίων προκάλεσε το γεγονός ότι από το 46ο έως το 80ό λεπτό της αναµέτρησης, κι ενώ το σκορ ήταν 0-1, πονταρίστηκαν υπέρογκα ποσά στο ιντερνετικό στοίχηµα στο σηµείο «over», που σηµαίνει ότι θα σηµειωθούν τουλάχιστον τρία γκολ ώς το τέλος. Η «πρόβλεψη» επιβεβαιώθηκε µε τον αγώνα να λήγει 0-3.

Ο µάνατζερ που βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ ασχολήθηκε από µικρή ηλικία µε το ποδόσφαιρο, καθώς αγωνίστηκε σε ερασιτεχνική οµάδα. Ηταν από τους πρώτους έλληνες µάνατζερ αναγνωρισµένους από την UΕFΑ και έφθασε να διαχειρίζεται τα συµβόλαια των πιο ακριβοπληρωµένων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα.

Το όνοµά του συνδέθηκε – δίχως να αποδειχθεί κάτι – και στην υπόθεση των αδελφών Σάπινα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έστηναν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τότε είχε γίνει λόγος για δύο καφετέριες στην περιοχή της οδού Κωνσταντινουπόλεως στη Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου σύχναζαν διαιτητές και παράγοντες του ποδοσφαίρου και στις οποίες υποτίθεται ότι γίνονταν όλες οι συνεννοήσεις. Στη µία από τις δύο καφετέριες ο µάνατζερ είχε ένα ποσοστό ιδιοκτησίας.

Τον τελευταίο καιρό ασχολήθηκε µε τις οικοδοµικές επιχειρήσεις, κατασκευάζοντας πολυτελείς κατοικίες. Εκτός από ποδοσφαιριστές διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις και µε διαιτητές, ενώ «αδελφικοί» του φίλοι θεωρούνται στελέχη της ΕΠΟ. Κοινό µυστικό στη Θεσσαλονίκη είναι ότι µέλη της οικογένειάς του κέρδιζαν στο παρελθόν µεγάλα ποσά στο στοίχηµα.
ΣΤΗΜΕΝΑ ΜΑΤΣ
Στο µικροσκόπιο έχει µπει µια αναµέτρηση για το Κύπελλο τον Οκτώβριο του 2009

Μήνυµα Παπούλια κατά της βίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δηµήτρης Δοντάς

«ΦΤΑΣΑΜΕΣΕ οριακό σηµείο. Δεν πρέπει να δείξουµε ανοχή σε τέτοιες συµπεριφορές». Αυτό το µήνυµα έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε µαζί τους για το θέµα της βίας. Με αυτή την κίνησή του, ο κ. Παπούλιας θέλησε να δείξει τη στήριξή του στις προσπάθειες που γίνονται από διάφορους φορείς για την καταπολέµηση αυτού του θλιβερού φαινοµένου. «Τα φαινόµενα βίας θέτουν υπό αµφισβήτηση την ηθική του αθλητισµού. Πρόκειται για µια αρρωστηµένη κατάσταση και η Πολιτεία, οι αθλητικοί φορείς και τα σωµατεία έχουν ευθύνη. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει βούληση. Αν δεν υπάρξει βούληση, είµαστε συνένοχοι. Στην κατεύθυνση αυτή είµαι στη διάθεσή σας» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας. Είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας κάνει µια τέτοια εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για ένα τόσο σοβαρό θέµα. Η παρουσία τόσο πολλών παικτών, προπονητών και παραγόντων δείχνει την πρόθεση που υπάρχει για τη λήψη µέτρων τα οποία θα συµβάλουν στην καταπολέµηση του φαινοµένου. Αξιοσηµείωτη η παρέµβαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόµου, ο οποίος επισήµανε στον κ. Παπούλια ότι στις τάξεις των χούλιγκαν έχουν παρεισφρήσει οµάδες αναρχικών και νεοφασιστών.source:tanea.gr
top