Η σημασία της ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών...
Η Μουσική έχει το Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ. Οι εικαστικές τέχνες έχουν το Λούβρο και το Ραδιόφωνο με την Τηλεόραση έχουν το Μουσείο των Επικοινωνιών Μετάδοσης. Τα βιντεοπαιχνίδια από την άλλη, δεν έχουν τίποτα αντίστοιχο στο οποίο να παραθέτονται δεκαετίες ιστορίας, εκτός από κάποιες ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες σώζονται ακόμη ελάχιστοι παλιοί τίτλοι από τις πρώτες ημέρες της αγοράς.
«Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών κινείται ταχύτατα. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα, είναι τόσο απασχολημένη που δεν ασχολείται με τη διατήρηση του παρελθόντος και της ιστορίας της», δήλωσε ο Τζον – Πολ Ντάισον, διευθυντ΄ςη του Διεθνούς Κέντρου για την Ιστορία των Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών. «Από τη στιγμή που ένα παιχνίδι ξεπεράσει τους έξι μήνες κυκλοφορίας θεωρείται ξεπερασμένο για τους gamers, αυτή είναι η φύση της αγοράς».
Ευτυχώς για τους φίλους των βιντεοπαιχνιδιών, οι προσπάθειες για τη διατήρηση κάποιων κλασικών παλιών τίτλων αλλά και για τη συγκέντρωση στοιχείων για τις πρώτες εταιρείες του χώρου, πολλαπλασιάζονται. Η πόλη Οτούμβα στην Αϊόβα έγινε πρόσφατα η έδρα του Πάνθεον των Βιντεοπαιχνιδιών, με τη βοήθεια του Γουόλτερ Ντέι και της Twin Galaxies, εταιρείας που κρατάει αρχεία με τις επιδόσεις παικτών στα βιντεοπαιχνίδια.
Επιπλέον, στο Ρότσερτερ της Νέας Υόρκης, ένα ίδρυμα έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 εξαρτήματα και περιφερειακά υπολογιστών, κονσολών και φορητών παιχνιδομηχανών, ενώ στο American Classic Arcade Museum, στο Νιού Χάμσαϊρ, φιλοξενούνται περισσότερα από 250 ηλεκτρονικά παιχνίδια με νομίσματα.
Και τώρα, τα βιντεοπαιχνίδια κατευθύνονται στο Σμιθσόνιαν. Από τις 16 Μαρτίου του 2012, το Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης θα στεγάσει έκθεση με τίτλο «Η Τέχνη των Βιντεοπαιχνιδιών», όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει σκηνές από παιχνίδια, συνεντεύξεις, παλιές κονσόλες και παιχνιδομηχανές. Η έκθεση ευελπιστεί να γίνει η πρώτη που θα μελετά εκτενώς την εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών ως τέχνη.
Κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν την κοινή γνώμη και τη στάση της απέναντι στα βιντεοπαιχνίδια για το ότι ποτέ δεν ξεχώρισαν σαν τέχνη, πλάι στον κινηματογράφο, παρά το ότι τα σημερινά παιχνίδια δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από πολλές blockbuster κινηματογραφικές παραγωγές. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η αγορά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς να ασχοληθεί με τη διατήρηση του παρελθόντος της.
«Η προσφορά των βιντεοπαιχνιδιών στην κουλτούρα είναι τεράστια», επεσήμανε ο Αλ Λόου, δημιουργούς της γνωστής σειράς βιντεοπαιχνιδιών της δεκαετίας του ’90, «Leisure Suit Larry». «Πολλοί μου λένε ότι έμαθαν αγγλικά εξαιτίας των παιχνιδιών μας, ακόμη περισσότεροι λένε ότι ασχολήθηκαν με τους υπολογιστές εξαιτίας τους, ή βελτίωσαν τον τρόπο σκέψης τους και τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα».source:kathimerini.gr