Ψυχραιμία έναντι του
«ιού του Νείλου»
Ειδικοί και αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται καθησυχαστικοί, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν σε είκοσι τα κρούσματα σοβαρής μόλυνσης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ψυχραιμία συνιστούν γιατροί, ειδικοί και αρμόδιοι φορείς αναφορικά με τον «ιό του Δυτικού Νείλου» καθώς όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες είτε νοσούν εξαιτίας άλλων παραγόντων πέραν του εξωτικού ιού είτε, μολονότι προσβλήθηκαν από τον ιό, βρίσκονται σε αποθεραπεία και απλώς παρακολουθούνται για τυπικούς λόγους. Εως χθες το απόγευμα ο αριθμός των περιστατικών εγκεφαλίτιδας ή και μηνιγγίτιδας με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό ανερχόταν σε 20, καθώς διαγνώσθηκαν εργαστηριακά τέσσερα επιπλέον κρούσματα σοβαρής μόλυνσης.
Σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση παρέμενε χθες στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης ένας υπερήλικας από τους 12 που νοσηλεύονται με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στο νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύεται από χθες με διαγνωσμένη ιογενή εγκεφαλίτιδα 65χρονος από την περιοχή του Ομολίου Λάρισας. Στο μεταξύ δύο από τους επτά ασθενείς που νοσηλεύονται εδώ και δέκα ημέρες στο νοσοκομείο Βέροιας με εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες που όμως, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, δεν συνδέονται με τον ιό, αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο. Η νοσοκομειακή παρακολούθησή τους επί δεκαήμερο επιβάλλεται για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αλλος ένας ασθενής με μηνιγγίτιδα διεκομίσθη από το νοσοκομείο Βέροιας στο «Λοιμωδών», ωστόσο, όπως τόνισε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ν. Χατζηδημητρίου, η νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο και όχι σε κάποιον ιό. Πάντως, στην Ημαθία -απ' όπου προέρχονταν αρκετά από τα περιστατικά, ενώ κρούσματα είχαν εμφανιστεί και σε Πέλλα, Κιλκίς και Πιερία- αποφασίστηκε από κοινού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους δώδεκα δήμους της περιοχής εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, αλλά και να επεκταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι επίγειοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών σε όλο τον νομό (μέχρι πρότινος γινόταν σε επιλεγμένα σημεία) καθώς και να πραγματοποιηθούν απεντομώσεις σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί στη Βόρεια Ελλάδα;», ο βιολόγος κ. Γ. Ιατρού, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οικοανάπτυξης Α.Ε. που έχει αναλάβει τις κωνοποκτονίες στην Κ. Μακεδονία και σε αρκετούς νομούς και δήμους της Ελλάδας, σημείωσε πως από τη Θεσσαλία και προς τον Βορρά συγκεντρώνεται το 90% των ορυζώνων (180.000 στρέμματα) και το 70% των υδατικών συστημάτων της χώρας.
«Στον κάμπο της Μακεδονίας υπάρχουν τεράστιες εστίες παραγωγής κουνουπιών. Υπάρχουν χωριά που είναι «εμβαπτισμένα» στους ορυζώνες, αλλά και ένα άναρχο περιαστικό τοπίο όπου οι εστίες με λιμνάζοντα ύδατα -χαντάκια, βουλωμένα φρεάτια, μπαζωμένα ρέματα περισσεύουν», παρατήρησε, προσθέτοντας πως οι πολλές βροχοπτώσεις του Ιουλίου και οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ιατρού τόνισε πως οι περαιτέρω ψεκασμοί, τουλάχιστον από αέρος, θα πρέπει να αποφευχθούν, μέχρις ότου η εικόνα για τους πληθυσμούς των κουνουπιών στη χώρα αποσαφηνιστεί. Για τον σκοπό αυτό η Οικοανάπτυξη σε συνεργασία με το Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ ξεκίνησε τη συλλογή δειγμάτων κουνουπιών από περιοχές όλης της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν πράγματι μολυσμένα κουνούπια, αλλά και με ποιους ιούς.
source:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου