Επιστροφή στην...
ορθόδοξη γιόγκα...
Η Ινδία θεωρεί ιεροσυλία την εμπορευματοποίησή της και ετοιμάζει αντεπίθεση
Στην Αμερική η γιόγκα εμπλουτίζεται με νέες στάσεις και νέες τεχνικές, γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, ιδιωτικοποιείται. Αλλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η Ινδία οργίζεται και ετοιμάζει την αντεπίθεση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η γιόγκα είναι κάτι παραπάνω από ένα σύστημα ασκήσεων και αναπνοών που βασίζεται στον διαλογισμό. Εγινε αμέσως τάση όταν την έκανε γνωστή ο Τζορτζ Χάρισον των Βeatles για να γίνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα «μόδα». Σήμερα, περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί καταφεύγουν σε αυτή την πανάρχαιη τεχνική για να απαλλαγούν από το στρες του δυτικού τρόπου ζωής. Στη Νέα Υόρκη μπορεί να βρει κανείς δασκάλους που διδάσκουν γιογκαλάτες (κάτι ανάμεσα σε γιόγκα και πιλάτες), γιόγκα- αερόμπικ, γιόγκα- σάουνα, γιόγκα- γυμνισμός, γιόγκα- αγνότητα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ανάμεσα σε τμήματα, εγγραφές, ειδικά ρούχα και ειδικά ροφήματα ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δάσκαλοι, που εφευρίσκουν νέες στάσεις και τεχνικές, ζητούν πνευματικά δικαιώματα και φυσικά πλουτίζουν. Η γιόγκα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ιδιωτικοποιείται.
Είναι, όμως, πραγματική γιόγκα; Οι ορθόδοξοι οπαδοί της γιόγκα εξοργίζονται με όλες αυτές τις εκκεντρικές παραλλαγές, αλλά και την ιδιωτικοποίηση μιας πανάρχαιας τεχνικής η ο ποία βασίζεται στον ινδουισμό. Αν και ανεκτική έως σήμερα, η Ινδία θεωρεί πλέον ιεροσυλία την εμπορευματοποίησή της, ενώ οι ινδικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «κλοπή». Οι φύλακες της παράδοσης δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Μια κυβερνητική υπηρεσία συγκέντρωσε τους πιο αναγνωρισμένους δασκάλους γιόγκα της χώρας και 200 επιστήμονες. Αποστολή τους είναι να σκανάρουν όλα τα αρχαία κείμενα που περιέχουν ασκήσεις γιόγκα και να καταλήξουν στις 250 πιο δημοφιλείς, οι οποίες θα αναπαραχθούν σε ψηφιακή μορφή. Από τις 34 εκατ. σελίδες υλικού θα βγει μια περίληψη, η οποία θα μεταφραστεί στα αγγλικά, τα κινέζικα, τα ισπανικά, τα γερμανικά και τα ιαπωνικά. «Είναι πολιτιστικός θησαυρός όλης της ανθρωπότητας, στη διάθεση όλων και πρέπει να είναι δωρεάν», δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας Β.Κ. Γκούπτα. «Αλίμονο σε όποιον θελήσει να ειδοποιηθεί αυτήν τη σοφία», προσθέτει.
Παραδόξως, πάντως, ο πρώτος που σκέφτηκε να πατεντάρει τις στάσεις της γιόγκα ήταν ένας Ινδός. Το 2004, ο γκουρού Μπίκραμ Τσουντχουρί έφτασε στο Μπέβερλι Χιλς βάζοντας τους μαθητές του να κάνουν γιόγκα σε συνθήκες σάουνας. Σήμερα η «Καυτή Γιόγκα» διδάσκεται σε 400 κέντρα- από το Σαν Φρανσίσκο έως το Παρίσι. Και ο εμπνευστής της έχει γίνει πλουσιότερος τουλάχιστον κατά 7 εκατ. δολάρια.
6 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
στις ΗΠΑ ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας, καθώς οι δάσκαλοι που εφευρίσκουν νέες στάσεις και τεχνικές ζητούν πνευματικά δικαιώματα και πλουτίζουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου