Διευρύνεται η έρευνα για νέες πηγές ενέργειας...
Νέους τρόπους γεμίσματος του ρεζερβουάρ επινοεί η επιστημονική κοινότητα. Οι περισσότερες έρευνες γύρω από την ανανεώσιμη ενέργεια επικεντρώθηκαν στην αντικατάσταση του ηλεκτρισμού που σήμερα προέρχεται από καύση άνθρακα και φυσικού αερίου. Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, όμως, η εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη υπενθυμίζουν ότι και το πετρέλαιο αποτελεί και αυτό πηγή ανησυχίας.
Στην προσπάθεια δημιουργίας νέου, αποτελεσματικότερου καυσίμου ή νέας μπαταρίας, ρίχτηκε πρόσφατα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον υπουργό Ενέργειας Στίβεν Τσου να καλεί σε «κυνήγι θαυμάτων». Το φιλόδοξο έργο έχει αναλάβει η υπηρεσία ARPA, με αποστολή τη χρηματοδότηση περίπλοκων και δυνητικά προσοδοφόρων επιστημονικών σχεδίων.
Στόχος της υπηρεσίας, με ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατ. δολαρίων, είναι η επινόηση μεθόδων για την κίνηση δεκάδων εκατομμυρίων οχημάτων, ικανών να καλύπτουν 500 χιλιόμετρα την ημέρα με ηλεκτρικό ρεύμα από «καθαρές» πηγές ή με υγρά καύσιμα που θα προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων ή ξύλου.
Ενα από τα θαύματα, στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός, μπορεί να είναι η κατασκευή καλύτερης μπαταρίας. Μισό λίτρο βενζίνης περικλείει 35 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι μισό κιλό μπαταριών μολύβδου οξέων και έξι φορές περισσότερη από ότι οι μπαταρίες λιθίου ιόντων. Μία από τις τεχνολογικές καινοτομίες που εξετάζονται είναι αυτόματο σύστημα διακοπής της λειτουργίας του κινητήρα κάθε φορά που το όχημα βρίσκεται σε στάση.
Σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης ο δρ. Γκέρμπραντ Τσέντερ αναπτύσσει αυτό που ονομάζει «γονιδίωμα των υλικών», χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να προβλέψει τις ιδιότητες υλικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατασκευή καινοτόμων μπαταριών. Ενα γονιδίωμα υλικών θα επιτάχυνε σημαντικά τη διάδοση της γνώσης και την ανάπτυξη νέων υλικών. Η ARPA επένδυσε για το λόγο αυτό 3,2 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη μπαταρίας που θα προέλθει από το γονιδίωμα υλικών.
Αλλη προσέγγιση της ARPA στο πρόβλημα αφορά τη μετατροπή του τεράστιου ενεργειακού όγκου, που βρίσκεται αποθηκευμένος σε φυτά και δέντρα, για τη δημιουργία νέου καυσίμου αυτοκινήτων.
Η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τη φυσική ιδιότητα των φυτών να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν όλα τα οχήματα, αλλά και τα αεροσκάφη του κόσμου, δεσμεύοντας άνθρακα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Αντί, όμως, να επαναφέρουν άμεσα την ενέργεια αυτή στο περιβάλλον, την εκλύουν με τη μορφή κυτταρίνης, ενεργειακά πλούσιων σακχάρων που αποτελούν το σκελετό των φυτών. Η διάσπαση της κυτταρίνης, όμως, σε εκμεταλλεύσιμα σάκχαρα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη.
Στο σημείο αυτό εμφανίσθηκε η ARPA, που με επένδυση ύψους 4,6 εκατ. δολαρίων σε νέες εταιρίες ελπίζει να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν νέα, αποτελεσματικά εναλλακτικά καύσιμα.
source:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου