Αφιέρωμα του CNN
στον Βαρθολομαίο...
Ένα εκτενές αφιέρωμα στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης φιλοξενεί το CNN, με αφορμή την πρόσφατη λειτουργία στη Μονή Σουμελά, μετά από 80 χρόνια.
Στο αφιέρωμα στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα της Πόλης, με τίτλο "Ο τελευταίος Πατριάρχης στην Τουρκία;" το CNN κάνει μία εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του Βαρθολομαίου, στην πιθανότητα να είναι ο τελευταίος που κατέχει το θρόνο και ζει στην Κωνσταντινούπολη και μιλά με μέλη της παροικίας, για τις σχέσεις με το τουρκικό κράτος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρει ότι είναι η ζωντανή ενσάρκωση μιας αρχαίας παράδοσης. Από την ιστορική βάση του στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο 270ος Πατριάρχης δεν διστάζει να μοιραστεί την άποψή του ότι είναι ο άμεσος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα.
Για το CNN, χθες ο Πατριάρχης είναι ο "πρώτος μεταξύ ίσων" στην ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ταυτόχρονα, ο πνευματικός ηγέτης 250 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Αλλά λίγοι από αυτούς ζουν στην πατρίδα του. "Είμαστε μια μικρή χριστιανική μειονότητα," τονίζει ο Βαρθολομαίος.
"Έχουμε υποστεί πολλά, εξαιτίας της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και της έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και αυτός είναι ο λόγος, στον οποίο οφείλεται η φυγή του μεγαλύτερου μέρους των πιστών μας" αναφέρει.
Και συνεχίζει: "Η κάποτε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα της Τουρκίας χάνεται. Η χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική και καθοδηγείται από μια κοσμική κυβέρνηση που είχε μια πολύπλοκη σχέση με το Πατριαρχείο".
Ο τελευταίος Πατριάρχης στην Πόλη
Αν λοιπόν η τουρκική νομοθεσία και οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν, ο Βαρθολομαίος ίσως αποτελέσει τον τελευταίο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει το δίκτυο.
"Δεν είμαστε όλοι σε απόγνωση για το μέλλον της εκκλησίας μας", είπε ο Βαρθολομαίος. "Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι ταυτόχρονα και αδύνατο."
Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει βέτο σε κάθε υποψήφιο για τη θέση του Πατριάρχη, αναφέρει το CNN. Και σχολιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία απαιτεί να είναι Τούρκος πολίτης. Ο Βαρθολομαίος είναι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να τον διαδεχτούν όχι, επισημαίνει.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει την προσφορά τουρκικής υπηκοότητας σε Ορθόδοξους αρχιεπίσκοπους στο εξωτερικό, αναφέρει το CNN και επισημαίνει πως αρκετοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, αλλά μέχρι στιγμής καμία υποψηφιότητα δεν έχει εγκριθεί, ενώ η τουρκική κυβέρνηση αρνείται επίσης, να αναγνωρίσει τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη ως διεθνούς θρησκευτικού ηγέτη.
Το CNN μίλησε και με τον Γιώργο Στεφανόπουλο ένα από τα μέλη της ελληνικής παροικίας.
"Είμαι αξιοπερίεργο τώρα στην Τουρκία", είπε. "Συνηθίσαμε να είμαστε μια μειονότητα. Τώρα είμαστε απλώς αξιοπερίεργο".
Ο Στεφανόπουλος - αναφέρει το δίκτυο - αποτελεί τον ηγέτη της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 50 χρόνια πριν, η κοινότητα αριθμούσε περισσότερα από 100.000 μέλη. Σήμερα, είναι πιθανώς λιγότερα από 3.000.
Επιμένει δε ότι η μείωση δεν ήταν τυχαία και κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση. Ο Γ.Στεφανόπουλος αναφέρεται στο πογκρόμ του 1955, τις εξεγέρσεις κατά των Ελλήνων και της ελληνικής ιδιοκτησίας και στο γεγονός ότι η βία στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έχει ενορχηστρωθεί από τις τουρκικές Αρχές.
Ως αποτέλεσμα, λέει, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης εγκατέλειψαν τη χώρα κατά κύματα. Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα γεγονότα αυτά είναι από το μακρινό παρελθόν και τώρα υπάρχει προοπτική συμφιλίωσης.
"Η Τουρκία διανύει μια μεταβατική περίοδο", δήλωσε στο CNN ο Εγκεμέν Μπαγκίς, υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
" Η Τουρκία μπορεί να γίνει πολύ πιο δημοκρατική, πιο ευημερούσα, πιο διαφανής κοινωνία" αναφέρει.
Το CNN αναφέρεται και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γράφοντας ότι για περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργούσε εύρυθμα και παρήγαγε μορφωμένους Έλληνες ορθόδοξους επίσκοπους, θεολόγους και πατριάρχες, μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας να διατάξει το κλείσιμό της το 1971.
"Θέλουμε να ανοίξει εκ νέου αυτό το σχολείο, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε νέες ιερείς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο", είπε στο δίκτυο ελληνικής καταγωγής θεολόγος.
"Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η κοινότητα είναι να επιτευχθεί ένας βαθμός προοπτικής. Έχουμε παίξει ένα σημαντικό ιστορικό ρόλο σε αυτή την πόλη στο πέρασμα των αιώνων και νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε τώρα" λέει στο CNN ο Χάρης Ρήγας που μετανάστευσε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.
Το CNN κλείνει το αφιέρωμα με την πρόσφατη λειτουργία του Πατριάρχη στη Μονή Σουμελά, στην οποία διαβλέπει την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Πατριαρχείου και Άγκυρας, ωστόσο επισημαίνει ότι η καχυποψία θα υπάρχει πάντα.source:parapolitika.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου