Συνέντευξη...
«Πολύ χρήµα σηµαίνει βρώµικο ποδόσφαιρο»
» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: , Κώστας Κοφινάς
«Ενας ικανός ατζέντης µπορεί να βγάλει από 1 έως 15 εκατ. ευρώ σε µία σεζόν! Σε µια καλή περίοδο». Ο Κώστας Μπότος, ατζέντης από το 99, αναφέρει νούµερα που σοκάρουν σε τέτοιες δύσκολες εποχές...
Παράλληλα, σκιαγραφεί κάποιες καταστάσεις που µόνο θετικές δεν µπορούν να χαρακτηριστούν, καθόσον οι σκιές είναι αρκετές. Και δεν αρνείται πως ακούει για «στηµένα παιχνίδια» σε έναν χώρο όπου βασιλεύει το χρήµα και τα ποσά ζαλίζουν. Για τον έµπειρο «άνθρωπο του ποδοσφαίρου» όσα ακούγονται το τελευταίο διάστηµα µάλλον δεν είναι έκπληξη. Κυρίως γιατί τα µάτια του έχουν δει πολλά.
«Βέβαια, τώρα τα πράγµατα δυσκόλεψαν. Στην Ελλάδα δύσκολα τα νούµερα φτάνουν τόσο ψηλά. Οσο για το αν υπάρχει «κακός» ατζέντης;
Οχι, δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο. Απλώς µπορεί να µη του βγουν οι δουλειές».
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του;
Είναι ο επίσηµος... πράκτορας, ο διαµεσολαβητής. Με άδεια από τις οµοσπονδίες και τη FΙFΑ. Αυτός που έχει το δικαίωµα να διαπραγµατεύεται τα δικαιώµατα των παικτών, τις αγορές και τις πωλήσεις ανάµεσα σε ποδοσφαιριστές και οµάδες.
Η άδεια πώς αποκτάται;
Παλιά χρειάζονταν 43 εκατ.
σε δραχµές. Τα έδινες, την εξασφάλιζες. Τώρα, υπό την αιγίδα της FΙFΑ, γίνονται εξετάσεις και καλείται ο ενδιαφερόµενος να απαντήσει σε ερωτηµατολόγια, κυρίως νοµικού περιεχοµένου.
Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ατζέντης;
Να είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, όχι κατ ανάγκη να έχει παίξει µπάλα σε υψηλό επίπεδο. Ακόµη και να µην ήταν µεγάλος παίκτης. Να διαθέτει τα προσόντα, ώστε να µιλά µε προπονητές και τεχνικούς διευθυντές και ο λόγος του να είναι τεκµηριωµένος. Ωστε στο τέλος να λέει ο τεχνικός είχε δίκιο! Να έχει νοµικές και οικονοµικές γνώσεις.
Στο προκείµενο, τώρα. Τόσα ακούστηκαν για τον ατζέντη µε τα 26 εκατ. ευρώ. Είναι καθαρό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ή και παγκόσµια;
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο βρώµικο όσο είναι και η πολιτική. Κι αυτό γιατί και στους δύο χώρους διακινούνται εκατοµµύρια. Ο Μπλάτερ κάνει µεγάλη προσπάθεια να διαλευκάνει την κατάσταση. Θέλει πολλή δουλειά για να γίνει αυτό.
Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί που µολύνουν, αµαυρώνουν τον χώρο. Οπου υπάρχει πολύ χρήµα µπορεί να υπάρχει και βρώµικο ποδόσφαιρο. Στον χώρο µας έχω ακούσει για στηµένα παιχνίδια, ακούγεται συνέχεια αυτό. Για στοίχηµα και µαύρο χρήµα. Αυτό υπήρχε, υπάρχει και ασφαλώς θα υπάρχει. Δεν θα σταµατήσει ποτέ. Πρόσφατα δεν είχαµε και περιστατικό µε δύο αδέλφια και σε οµάδα Τσάµπιονς Λιγκ;
Αν είσαι διεφθαρµένος θα επιχειρήσεις να «στήσεις»
Μπορεί να στηθεί ένα παιχνίδι από µάνατζερ; Από ατζέντη;
Ο κ. Μπότος δεν το θεωρεί απίθανο, όµως θέτει το ζήτηµα στη βάση της συνεργασίας πολλών και διαφορετικών παραγόντων.
«Εάν είναι διεφθαρµένος ο µάνατζερ µπορεί και να το προσπαθήσει.
Χωρίς αυτό να σηµαίνει πως η προσπάθεια θα είναι και 100% επιτυχής. Θα πρέπει να έχουν συµµετοχή και οι παίκτες. Αυτά, βέβαια, είναι µακριά από µένα και την οµάδα που έχω στο Κογκό, τη Μαζέµπε».
Μπορεί κάποιος που έχει πολλούς παίκτες σε οµάδα να φτιάξει το επιθυµητό για εκείνον αποτέλεσµα;
Μπορεί να το παίξει και παρολί! Να µιλήσει µε παράγοντες και να πουλάει πως έχει παίκτες, δύο ή και παραπάνω, στην οµάδα. Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να λερωθεί παίκτης. Τα χρήµατα πρέπει να είναι πολλά. Πάρα πολλά.
Με τους προπονητές µπορεί να κάνει «δουλειές»;
Δεν θέλω να πιστεύω κάτι τέτοιο. Ναι, κάποιος τεχνικός µπορεί να εµπιστεύεται έναν ατζέντη. Συµβαίνει. Κακό ή παράλογο είναι αυτό; Αλλά ο προπονητής που επιθυµεί να κάνει καριέρα να προχωρά σε τέτοιες συµφωνίες; Είναι ευάλωτος. Θέλει να στηρίζεται µόνο από τα αποτελέσµατα και την πρόοδο των εκάστοτε οµάδων του. Σπάνια θα πάρει χρήµα από παίκτη του.
Με τεχνικούς διευθυντές;
Ναι, µπορεί να συνεργαστεί και να κερδίσουν και οι δύο από µια µεταγραφή. Αλλά αυτές οι συµφωνίες, αυτά τα deals πάντα έχουν ηµεροµηνία λήξης.
Κανένας παράγοντας δεν στέκεται. Μπορεί να συµβούν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα όµως για να πεις κάτι τέτοιο, χρειάζεται και να το αποδείξεις.
Το Στοίχηµα επηρεάζει τα αποτελέσµατα;
Απόλυτος δεν µπορείς να είσαι για προκαθορισµένα αποτελέσµατα. Και αν ακούγονται τέτοια ποσά, είναι θέµα φοροτεχνικό κυρίως. Δεν µπορεί κανένας να κατηγορήσει κάποιον χωρίς αποδείξεις.
?ΔΟΥΛΕΙΕΣ?...
Δεν θέλω να πιστεύω ότι ένας τεχνικός «κάνει δουλειές» µε µάνατζερ. Βέβαια κάποιος τεχνικός µπορεί να εµπιστεύεται έναν ατζέντη. Συµβαίνει.
«Οι σοβαροί βάζουν χρονοδιάγραµµα»
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ και ειλικρινά... Ενας ατζέντης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ένα παιχνίδι αν διαθέτει αρκετούς παίκτες σε οµάδα;
Ο κ. Μπότος δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ:
«Θα έλεγα πως ναι. Αν πληρώνει και ο ατζέντης ή αν εξαρτάται τόσο ο παίκτης από αυτόν. Αµφίδροµη σχέση είναι. Εγώ πάντως κάνω χρονοδιάγραµµα µε τους παίκτες µου. Για παράδειγµα, πού βρίσκονται τώρα και πού θα πρέπει να είναι σε έξι χρόνια. Σε ορισµένες περιπτώσεις ο παίκτης ελέγχεται και κατά 50% από τον ατζέντη.
Να σου πω ότι έχω κατά το ήµισυ τον Μαζό. Από την ΤΣΣΚΑ πήγε στη Μπορντό. Είναι από τον Νίγηρα ο συγκεκριµένος παίκτης».
«Ξεκάθαρες συµφωνίες το µυστικό της διάρκειας»
«ΠΟΙΕΣ είναι οι φυ-λές των ατζέντηδων» ρωτάµε τον κ. Μπότο, ο οποίος διαχωρίζει τους µάνατζερ σε αυτούς που παρακολουθούν παίκτες από τα πρώτα τους βήµατα και ποντάρουν στο ταλέντο τους γνωρίζοντας όµως πότε έχουν και πότε δεν έχουν πιθανότητες να τους «κάτσει» µία καλή συµφωνία, σε αυτούς που νοιάζονται κυρίως για τις µετακινήσεις εντός των ελληνικών συνόρων και σε αυτούς που αναζητούν µεγάλα συµβόλαια.
«Λοιπόν: υπάρχουν αυτοί που ξεχωρίζουν στο σκάουτινγκ και διαλέγουν παίκτες µικρής ηλικίας. Επίσης, αυτοί που κυνηγούν τα εσωτερικά deals. Και επιπρόσθετα, αυτοί που χτυπάνε γερές συµφωνίες. Μεγάλες. Η τελευταία είναι και η κατηγορία µου».
Τα συν και τα µείον τους; Τι πρέπει να κάνει ένας ατζέντης αν θέλει να λέγεται και να είναι «καθαρός» οικονοµικά;
Να είναι κύριος µε όσους του ζητούν κάτι. Να έχει επίσης άριστες σχέσεις µε τα media σε παγκόσµιο επίπεδο. Και να είναι καθαρός µε τις εντολές που λαµβάνει. Ξεκάθαρος απέναντι σε παίκτες και οµάδες, καθαρός στις συµφωνίες».
Να ακολουθεί τους κανονισµούς και να προσκοµίζει παραστατικά και αποδείξεις. Αν δεν το κάνει...
Κάτι ακόµη;
Σε αυτόν τον περίεργο χώρο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα όρια και τις υποχρεώσεις τους. Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Αλλο θέλει ο πρόεδρος, άλλο ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής, άλλο ο παίκτης και ο ατζέντης. Το κοινό καλό αφορά την οµάδα. Αλλά δεν γίνεται να µπερδεύονται τα πράγµατα.source:tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου