Προς µετωπική σύγκρουση...
Οι µαζικές διαδηλώσεις δεν προβληµάτισαν τον Σαρκοζί
Κίττυ Ξενάκη
Ανυποχώρητος ο Σαρκοζί, ανένδοτα και τα συνδικάτα. «Ούτε συζήτηση» να παραµείνει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη, δηλώνει ο πρώτος, νέες κινητοποιήσεις στις 23 Σεπτεµβρίου εξήγγειλαν οι δεύτεροι. Τα εκατοµµύρια που διαδήλωσαν προχθές στη Γαλλία γίνονται αέρας στα πανιά των συνδικάτων ανά την Ευρώπη. Οµως οι αναλυτές (δια)βλέπουν µόνο συµβολικές νίκες.
Μιλώντας χθες στο υπουργικό του συµβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε το µέγεθος της ανησυχίας που προκαλεί στους πολίτες η προτεινόµενη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση και µαζί το µέγεθος των διαδηλώσεων της Τρίτης, των µεγαλύτερων διαδηλώσεων στη Γαλλία από το 2003. Επανέλαβε ωστόσο πως η αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και της ηλικίας κατά την οποία θεµελιώνει ένας εργαζόµενος δικαίωµα σε πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 έτη είναι µονόδροµος. Μόνον κάποιες επί µέρους «υποχωρήσεις» έκανε: όσοι µπαίνουν στην αγορά εργασίας πριν από τα 18 τους θα µπορούν ακόµα να παίρνουν σύνταξη στα 60, ενδεχοµένως και νωρίτερα· το ίδιο θα ισχύσει για όσους απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα και µπορούν να αποδείξουν ένα ποσοστό αναπηρίας 10%. Ενα δισεκατοµµύριο ευρώ τον χρόνο είναι το συνολικό κόστος αυτών των «υποχωρήσεων», έσπευσε να επισηµάνει η κυβέρνηση είναι κοινό µυστικό πάντως πως οι συγκεκριµένες τροποποιήσεις είχαν συζητηθεί και συµφωνηθεί καιρό πριν.
Νέες κινητοποιήσεις
Λίγες ώρες µετά την οµιλία του Σαρκοζί, τα συνδικάτα έδωσαν την απάντησή τους: σε κοινή τους ανακοίνωση, αποφάνθηκαν πως οι τροποποιήσεις που εξήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος «δεν αναιρούν τον άδικο και απαράδεκτο χαρακτήρα της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης» και εξήγγειλαν νέα γενική απεργία και διαδηλώσεις, στα πρότυπα της Τρίτης, για την Πέµπτη 23 Σεπτεµβρίου, έξι ηµέρες πριν από τη Πανευρωπαϊκή Ηµέρα Δράσης που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα. Παράλληλα, τα γαλλικά συνδικάτα καλούν τους πολίτες να κάνουν τη 15η Σεπτεµβρίου, όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση, µία ηµέρα… δύσκολη για βουλευτές, υπουργούς κ.λπ. «Σε µια δηµοκρατία, όταν ο κόσµος βρίσκεται στους δρόµους, όταν υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατοµµύρια διαδηλωτές και πολλοί ακόµα που τους υποστηρίζουν, τότε οφείλεις να τους ακούσεις», δήλωσε από την πλευρά της η γ.γ. των αντιπολιτευόµενων Σοσιαλιστών, η Μαρτίν Οµπρί, καλώντας τον Νικολά Σαρκοζί να αρχίσει εκ νέου τον διάλογο µε τους κοινωνικούς εταίρους «από µηδενική βάση».
«Ενας αρχηγός κράτους έχει χρέος να µην αγνοεί τις δυσκολίες, ούτε να τις κληροδοτεί στους διαδόχους του», απήντησε εκείνος µια έµµεση µοµφή κατά του δικού του προκατόχου, του Ζακ Σιράκ, που είχε πάρει πίσω τη µεταρρύθµιση την οποία προωθούσε το 1995 στον τοµέα των συντάξεων και της υγείας µπροστά στη λαϊκή οργή.
Η Ευρώπη στους δρόµους
Κινητοποιήσεις κατά των µέτρων λιτότητας αναµένονται εντός του Σεπτεµβρίου, πέραν της Γαλλίας, και σε πολλές ακόµα ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ισπανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Λιθουανία… Οι αναλυτές εντούτοις εκτιµούν πως, παρότι οι απεργίες µπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και να πλήξουν τις πιο ευάλωτες οικονοµίες, πολύ δύσκολα µπορεί να φέρουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ή να κλονίσουν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στις σκληρές περικοπές που προωθούν. «Οι µέρες που τα συνδικάτα µπορούσαν να κρατούν µια κυβέρνηση όµηρο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», σχολίασε ο Τζάστιν Φίσερ, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήµιο Βrunel του Λονδίνου. «Οι πολίτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήµανε από την πλευρά της η Μπλάνκα Κολενίκοβα, αναλύτρια στο ΗΙS Global Ιnsight, «συνειδητοποιούν πως τα µέτρα λιτότητας είναι επιβεβληµένα».
ΜΑΡΤΙΝ ΟΜΠΡΙ
«Οταν υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατοµµύρια διαδηλωτές, τότε οφείλεις να τους ακούσεις»source:tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου