Οι μυστικές διαδρομές
των μάνατζερ...
Πώς διακινείται το χρήμα έξω από τις γραμμές των γηπέδων
Μιχάλης Μορφονιός
Η «επιθετική τακτική» του ΣΔΟΕ είχε ως αποτέλεσμα οι ελεγκτές του να φτάσουν στα ίχνη κορυφαίου μάνατζερ ποδοσφαιριστών που διακινούσε παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και να φέρει στο επίκεντρο τις μεθοδεύσεις που είχαν γίνει κανόνας όλα τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο του αθλήματος, χωρίς να υπάρχει έλεγχος από πουθενά και για κανέναν.
O ίδιος μάνατζερ, που κατηγορείται από το ΣΔΟΕ ότι δεν δήλωσε 26 εκατ. ευρώ, είχε κληθεί δύο φορές από την Εφορία για να δώσει εξηγήσεις αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» του περασμένου Σαββάτου για την ανακάλυψη των στοιχείων που αφορούσαν τον μάνατζερ Α.Τ., όπως και ποδοσφαιριστές, προπονητές αλλά και παράγοντες ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, προκάλεσε αίσθηση στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και όλοι άρχισαν να... διαβάζουν πλέον αυτό που προφανώς εδώ και αρκετά χρόνια γνώριζαν και απλώς το διηγούνταν ως ιστορίες που είχαν όμως εξασφαλισμένη την «ομερτά» από τα στελέχη του χώρου.
Φοροδιαφυγή, συμμετοχή στο παράνομο στοίχημα, λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος ή «άλλα παιχνίδια» έξω από τις γραμμές του ποδοσφαιρικού τερέν; Ολα αυτά μαζί συνέβαιναν επί αρκετά χρόνια και είχαν φτάσει στο σημείο να αποτελούν την καθημερινότητα στο ποδόσφαιρο, όσο κι αν αυτό φαίνεται και είναι παράξενο. Αν μάλιστα η χώρα μας δεν είχε τεθεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είχαν εντατικοποιήσει τις έρευνες ώστε να φτάσουν στα ίχνη των συγκεκριμένων ανθρώπων με στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι πότε θα παιζόταν με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι.
Η άκρη του νήματος
Η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην άκρη του νήματος, όπου μπορούν να φτάσουν πλέον με μεγαλύτερη ευκολία οι αρμόδιοι φορείς και να βάλουν τέλος σε μία διαδικασία που φούσκωνε τους τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά προκαλούσε τεράστιο πλήγμα στο ποδόσφαιρο.
Πώς προέκυψε όμως αυτό το «μικρόβιο», το οποίο μόλυνε το ποδόσφαιρο αλλά και δημιούργησε μία σχέση εξάρτησης με την εκτός νόμου πραγματικότητα;
Η εμφάνιση των μάνατζερ στην ελληνική πραγματικότητα έχει αφετηρία πριν από δύο δεκαετίες και εξαπλώθηκε ιδιαίτερα όταν ετέθη σε εφαρμογή ο γνωστός «νόμος Μπόσμαν». Στην αρχή της ιστορίας η UΕFΑ είχε ορίσει το χρηματικό πόσο των 40.000.000 δραχμών (τότε) ως εγγυητική για να μπορέσει κάποιος να έχει την άδειά της ώστε να ασκεί επισήμως το επάγγελμα του μάνατζερ. Τα χρήματα ήταν πολλά για την εποχή με αποτέλεσμα οι εκκολαπτόμενοι πωλητές ποδοσφαιριστών να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενώ ο συγκεκριμένος ατζέντης τον οποίο έχει πλέον στο στόχαστρο το ΣΔΟΕ είναι από τους πρώτους που άσκησαν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Το δόλωμα
Το δόλωμα για τους υποψήφιους πελάτες-ποδοσφαιριστές ήταν η μεταγραφή είτε σε μεγάλη ομάδα της χώρας, είτε σε σύλλογο του εξωτερικού. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι μάνατζερ έγιναν θεσμός στο ποδόσφαιρο και είχαν αποκτήσει τέτοια δύναμη ώστε οι παίκτες μεταξύ τους ανάφεραν χαρακτηριστικά τη φράση «πες μου τον μάνατζέρ σου να σου πω ποιος είσαι».
Εξυπακούεται ότι για να γίνει η επιλογή των παικτών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο συγκεκριμένου μάνατζερ θα έπρεπε να υπήρχε ο «σύνδεσμος» με τον σύλλογο. Αυτός τις περισσότερες φορές ήταν ο παράγοντας που έλυνε και έδενε στην ομάδα ή ο προπονητής. Η πρώτη εκδοχή ήταν και η «αλάνθαστη», αφού ακόμη κι αν ο προπονητής αντιδρούσε με την επιλογή του παίκτη, απλούστατα έχανε τη θέση του και το μήνυμα περνούσε σαφέστατα και στον... επόμενο.
Από ΄κεί και πέρα όταν μία ομάδα είχε αρκετούς παίκτες από συγκεκριμένο γραφείο, τότε εγείρονταν πολλές υποψίες όταν έφερνε κάποια αποτελέσματα τα οποία δεν ήταν στο πλαίσιο της λογικής ή εν πάση περιπτώσει επαναλαμβάνονταν με τέτοια συχνότητα ώστε να προκαλούν ερωτήματα. Τέτοια περιστατικά θα συναντήσουμε κυρίως σε συλλόγους της Β΄ κατηγορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μεγάλη κατηγορία είναι υπεράνω πάσης υποψίας.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιοι προπονητές ή παίκτες- οι οποίοι προφανώς ήταν έξω από όλα αυτά- προέβησαν σε καταγγελίες με περιεχόμενο που τουλάχιστον έχριζε έρευνας. Η φωνή τους όμως πνιγόταν με χαρακτηριστική ευκολία. Το μόνο που κατάφερναν ήταν να χάσουν τη δουλειά τους αλλά και να μπουν στη «μαύρη λίστα» επειδή κρίνονταν ακατάλληλοι προς συνεργασία. Το στοίχημα
Τι απομένει; Να προχωρήσει εις βάθος η διαδικασία από το ΣΔΟΕ ώστε να συνδέσει όλους τους κρίκους της αλυσίδας και να δοθεί ένα σημαντικό χτύπημα σε όλους αυτούς που λυμαίνονται επί χρόνια τον χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που περιμένουν να περάσει η μπόρα για να συνεχίσουν την πορεία τους στα περίεργα μονοπάτια που έχουν ως ενδιάμεσους σταθμούς τα γήπεδα, τις τράπεζες και τα πρακτορεία στοιχήματος. Είναι και αυτό ένα στοίχημα!
ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
Ο μάνατζερ που κατηγορείται πως δεν δήλωσε 26 εκατ. ευρώ είχε κληθεί δύο φορές από την Εφορία αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ
Αιώνιες κόντρες- αιώνια κόλπα
Η «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ» μέθοδος που χρησιμοποιούν οι πιο ψαγμένοι διαμεσολαβητές μεταγραφών, όπως τους αναφέρουν και επισήμως, είναι η «μέθοδος των τριών».
Ο παίκτης και η ομάδα του αποτελούν το ένα σκέλος, και τα άλλα δύο αναζητούνται σε επίπεδο ισχυρών συλλόγων ώστε να υπάρχει «ντέρμπι» για να ανεβαίνουν οι τιμές. Τα καλοκαιρινά ματς που δίνουν πολλές φορές ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα «φωτοτυπίας» στο σκάουτινγκ αλλά προκύπτουν ενίοτε από την «παγίδα» στην οποία πέφτουν οι δύο αιώνιοι και αγοράζουν τους παίκτες με πολύ περισσότερα χρήματα πάνω από την αξία τους.
Ακόμη και οι μάνατζερ του εξωτερικού έχουν καταλάβει την «υπόθεση τιμής» που μπορεί να υπάρχει για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή ανάμεσα στους δικούς μας συλλόγους και μπορούν να παίξουν και με τους δύο, προσβλέποντας σε πολύ καλύτερο συμβόλαιο για τον πελάτη τους.
Από τον Τύπο
Η ιστορία μίας απλής, καθημερινής μεταγραφής ξεκινάει πάντως με δημοσιεύματα στον Τύπο και τον τελευταίο καιρό στις αθλητικές ιστοσελίδες για το ενδιαφέρον της Α ομάδας για τον Β ποδοσφαιριστή. Ο ατζέντης πλησιάζει μία τρίτη ομάδα και «πουλάει» ότι αυτός μπορεί να αποσπάσει την υπογραφή του συγκεκριμένου παίκτη και να εγγυηθεί για μία μεταγραφική επιτυχία. Το δόλωμα είναι κλασικό και ενίοτε είναι γνωστό και σε αρκετούς παράγοντες, οι οποίοι όμως δεν έχουν πει το μυστικό στον... πρόεδρο που πληρώνει χωρίς να ξέρει και αισθάνεται και... νικητής. Συμβαίνουν κι αυτά.
Οι ατζέντηδες κυνηγούν πλέον τους ποδοσφαιριστές από μικρές ηλικίες και γι΄ αυτό και βλέπετε και παίκτες κάτω των 21 ετών να γίνονται μεταγραφικοί στόχοι και να κάνουν μετακινήσεις πριν καν καθιερωθούν στην εντεκάδα της δικής τους ομάδας.
Πρόσφατη μεταγραφή
Το καλοκαίρι που αφήσαμε πίσω μας πραγματοποιήθηκε μία τέτοια μεταγραφή με παραχώρηση ποδοσφαιριστή σε σύλλογο του εξωτερικού με τον όρο της απόκτησης άλλου ποδοσφαιριστή από την ομάδα που έδωσε τον παίκτη και εισέπραξε ένα σεβαστό ποσό. Με τη... λεπτομέρεια ότι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής ανήκει στη λίστα των πελατών του μάνατζερ που συμμετείχε στην προηγούμενη αγοραπωλησία. Κάτι σαν το κόκαλο που σου βάζει μαζί με το φιλέτο ο χασάπης.
Οι ατζέντηδες πάντως δεν φέρνουν μόνον παίκτες αλλά κλείνουν και αθλητικά κέντρα προετοιμασίας ενώ κανονίζουν και φιλικούς αγώνες. Για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε και γιατί οι ποδοσφαιρικοί μας σύλλογοι επιλέγουν να προετοιμάζονται στα βουνά του εξωτερικού λες και η δική μας χώρα διαθέτει μόνον παραλίες...
Οι 62 μάνατζερ με επίσημη άδεια
Η ΛΙΣΤΑ με τους διαμεσολαβητές μεταγραφών ποδοσφαιριστών που έχουν την επίσημη αδειοδότηση και αναγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΠΟ περιλαμβάνει 62 ονόματα και είναι η ακόλουθη:
1. Αλεξίου Φώτιος, 2. Ανάγνου Αναστάσιος, 3. Αντωνίου Αλέξανδρος, 4. Αποστολόπουλος Αντώνιος, 5. Ασλανίδης Χρήστος, 6. Γάτσης Χρήστος, 7. Γιαχ Γιάι Σαΐντ Νικήτας, 8. Γκατζόγιας Χρήστος, 9. Γκουγκού Αγλαΐα-Χριστίνα, 10. Γλυκός Ιωάννης, 11. Διάκος Σάββας, 12. Δούγιας Αθανάσιος, 13. Εκατοδράμη Μελπομένη, 14. Εμμανουηλίδης Ιωάννης, 15. Ζαπατίνας Γεράσιμος, 16. Ζήκος Βασίλειος, 17. Ισκεντερίδης Κυριάκος, 18. Καζιάνης Γεώργιος, 19. Καινούργιος Ιωάννης, 20. Κανακίδης Ισαάκ, 21. Κάπουας Γεώργιος, 22. Κιουρής- Κυπαρίσσης Απόστολος, 23. Κιοφιντζόγλου Λάζαρος, 24. Κλιτσίδης Νικόλαος, 25. Κλωνόπουλος Θεοφάνης, 26. Κοκορόγιαννης Κίμων, 27. Κοταρίδης Ευάγγελος, 28. Κουμιώτης Αθανάσιος, 29. Κουράκος Νικόλαος, 30. Κουτρουμανίδης Χρήστος, 31. Κυρτζίδης Ηλίας, 32. Λαφτσής Θωμάς, 33. Μαρούση Χριστίνα, 34. Ματθαίος Ηλίας, 35. Μιντζιβίρης Νικόλαος, 36. Μπακ Φρανκ Μιχάλης, 37. Μπανιώρας Μιχαήλ, 38. Μπονόβας Ανδρέας, 39. Μπότος Κωνσταντίνος, 40. Νικολάου Αθανάσιος, 41. Ντότσης Αθανάσιος, 42. Παναγιωτάκης Βασίλειος, 43. Παπαγεωργίου Δημήτριος, 44. Παπαγιάννης Γεώργιος, 45. Παπαγιαννόπουλος Χρήστος, 46. Παπαδοσπυριδάκης Αλέξανδρος, 47. Παπαθανασίου Γιολάντα, 48. Παπαϊωάννου Φιλοποίμην, 49. Παπουλίδης Ιωάννης, 50. Παρακεντές Ιωάννης, 51. Πιλιάκος Φώτιος, 52. Ραγκούσης Αναστάσιος, 53. Σιούγγαρης Σπυρίδων, 54. Σιούλας Αναστάσιος, 55. Στασινόπουλος Γεώργιος, 56. Σφυντίλας Νικόλαος, 57. Ταουσάνης Κωνσταντίνος, 58. Τοπίδης Παύλος, 59. Τουντούρης Πασχάλης, 60. Τραυλός Αγγελος, 61. Τσιρώνης Δημήτριος, 62. Χατζηιωάννου Δημήτριος.source:tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου