Σε ακόμη μεγαλύτερα
βάθη θα συνεχισθεί η έρευνα για τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη»
Σε μία προσπάθεια να καταγράψουν την πρόσκρουση μορίων σκοτεινής ύλης ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει τη «μεταστέγαση» του πειράματός τους από ορυχείο της Μινεσότα των ΗΠΑ σε ακόμη πιο βαθύ ορυχείο του Οντάριο στον Καναδά. Η εμφανής στο ανθρώπινο μάτι ύλη αποτελεί μόλις 17% της συνολικής ύλης στο Σύμπαν, με το υπόλοιπο 83% να απαρτίζεται από μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη», που δεν μεταδίδει ούτε εκπέμπει φως. Η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης έχει αποδειχθεί θεωρητικά., χάρη στη βαρυτική έλξη που αυτή ασκεί πάνω σε φωτεινούς γαλαξίες και άστρα. Παρότι οι επιστήμονες αγνοούν από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη, η επικρατέστερη θεωρία τη θέλει να αποτελείται από WIMPS (Γιγάντια Σωματίδια με Ελάχιστη Αλληλεπίδραση). Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός τέτοιων σωματιδίων διαπερνά κάθε δευτερόλεπτο τη Γη, αλλά η ιδιότητά τους να επιδρούν ελάχιστα με τη συνήθη ύλη, καθιστά τον εντοπισμό τους ιδιαίτερα δύσκολο. Πειράματα όπως αυτό του CDMSII στη Μινεσότα ελπίζουν να καταγράψουν έστω και μία πρόσκρουση WIMP.
Το συγκεκριμένο πείραμα πραγματοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αποσκοπεί στην καταγραφή της ενέργειας που εκλύεται όταν τα μόρια αυτά συγκρούονται με άτομα γερμανίου και κρυστάλλους σιλικόνης στο εσωτερικό των αισθητήρων.
Το πείραμα CDMSII στεγάζεται σήμερα στο ορυχείο «Σάουνταν» της Μινεσότα και σε βάθος 800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. «Αν προκύψουν ενθαρρυντικά στοιχεία στη Μινεσότα, σκεφτόμαστε να μεταφερθούμε στο Οντάριο του Καναδά, όπου το πείραμα θα μπορεί να διεξαχθεί σε βάθος 7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια», λέει ο δρ Μάρεκ Κος, επικεφαλής του προγράμματος.
Η πραγματοποίηση του πειράματος σε τέτοιο βάθος θα βοηθήσει στον περιορισμό των παρεμβολών που προκαλούν οι κοσμικές ακτίνες και τα σωματίδιά τους, γνωστά και ως μιόνια. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική ομάδα τοποθέτησε βελτιωμένους αισθητήρες στο ορυχείου Σάουνταν. «Κατασκευάζουμε ισχυρότερες συσκευές εντοπισμού που θα αποκλείσουν τα εσφαλμένα σήματα», λέει ο δρ. Κος.
Οι αισθητήρες καταγράφουν δύο ειδών σήματα: την οπισθοδρόμηση ηλεκτρονίων και την πυρηνική οπισθοδρόμηση. Τα WIMPS που προσκρούουν στους αισθητήρες αναμένεται να προκαλέσουν πυρηνική οπισθοδρόμηση. Ορισμένες οπισθοδρομήσεις ηλεκτρονίων, όμως, μοιάζουν με πυρηνικές οπισθοδρομήσεις. Οι νέοι αισθητήρες θα μπορούν εφεξής να ξεχωρίζουν μεταξύ των δύο.
source:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου