Ποντάρουν στους e-φόρους...
Οι ευρωπαϊκές χώρες νοµιµοποιούν τον ηλεκτρονικό τζόγο
Περικλής Δηµητρολόπουλος
Μέχρι πρόσφατα η Ευρώπη ξόρκιζε τον ηλεκτρονικό τζόγο. Με την οικονοµική κρίση ωστόσο επικράτησαν πιο πρακτικές σκέψεις. Και τώρα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσανατολίζονται στη νοµιµοποίηση αυτής της δραστηριότητας ελπίζοντας να γεµίσουν τα άδεια ταµεία τους από την φορολόγησή της.
Στις Ηνωµένες Πολιτείες οι αιτιάσεις της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τζόγου επικεντρώνονται στον κίνδυνο του εθισµού. Στην Ευρώπη, αντίθετα, οι αντιρρήσεις εστιάζονταν στον φόβο ότι η απελευθέρωση του ηλεκτρονικού τζόγου θα κατέφερε ένα σκληρό χτύπηµα στα κρατικά µονοπώλια των τυχερών παιχνιδιών και τους διαχειριστές τους. Το γεγονός όµως ότι όλο και περισσότεροι λάτρεις του τζόγου συνδέονται στο Διαδίκτυο αντί να καθήσουν στην πράσινη τσόχα για να παίξουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσανατολίζονται στη νοµιµοποίηση µιας ανθηρής δραστηριότητας την οποία αφενός θα µπορούν να εντάξουν σε ένα ρυθµιστικό πλαίσιο και αφετέρου να φορολογήσουν. Υπέρ αυτής της στροφής συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατέχουν το µεγαλύτερο µερίδιο στον παγκόσµιο χάρτη του ηλεκτρονικού τζόγου. «Ο κόσµος παίζει ονλάιν», επισηµαίνει ο αναλυτής Ντέιβιντ Τράνκφιλντ στους «Νew Υork Τimes». «Ή θα προσπαθήσεις να θέσεις ένα πλαίσιο και να το φορολογήσεις ή ο κόσµος θα παίξει µέσω υπεράκτιων εταιρειών από τις οποίες δεν µπορείς να προσδοκάς κανένα έσοδο».
Η Γαλλία αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτής της στροφής. Πριν από τέσσερα χρόνια οι γαλλικές αρχές είχαν στείλει στη φυλακή τούς υπευθύνους µίας αυστριακής εταιρείας ηλεκτρονικού τζόγου όταν οι τελευταίοι επισκέφθηκαν τη Γαλλία. Τον περασµένο µήνα η ίδια εταιρεία πήρε άδεια για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη γαλλική επικράτεια – αυτή τη φορά νόµιµα. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι αρχές και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: σχετική ρύθµιση συζητήθηκε την περασµένη βδοµάδα στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάντως το θέµα της νοµιµοποίησης του ηλεκτρονικού τζόγου τίθεται µετ’ επιτάσεως και για έναν επιπλέον λόγο πέραν των εσόδων: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την απελευθέρωση του κλάδου καθώς ο ευρωπαϊκός προστατευτισµός των κρατικών µονοπωλίων αντίκειται στην αρχή του ελεύθερου ανταγωνισµού.
Χρυσές δουλειές
Οι αριθµοί δικαιώνουν τους θιασώτες της απελευθέρωσης. Στη Γαλλία το ονλάιν στοίχηµα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες επιτράπηκε µε αφορµή τη διεξαγωγή των τελικών του Παγκοσµίου Κυπέλλου που φιλοξένησε η Νότια Αφρική. Μέσα σε έναν µήνα είχαν ανοιχτεί περισσότεροι από 1,2 εκατ.
νέοι λογαριασµοί στο Διαδίκτυο και είχαν παιχτεί στο ηλεκτρονικό στοίχηµα περισσότερα από 83 εκατοµµύρια ευρώ. Ο τζίρος ήταν διπλάσιος σε σχέση µε τον περασµένο χρόνο όταν το στοίχηµα επιτρεπόταν µόνο στα κρατικώς ελεγχόµενα πρακτορεία. Και οι αναλυτές προβλέπουν επιπλέον αύξηση από τον επόµενο µήνα, όταν θα νοµιµοποιηθεί και το ηλεκτρονικό πόκερ.
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ανοίχτηκαν 1,2 εκατ. νέοι λογαριασµοί χρηστών στο ηλεκτρονικό στοίχηµα
Εσοδα 150 εκατοµµυρίων ευρώ σε έναν χρόνο
Η ΓΑΛΛΙΚΗ κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει το ύψος του ποσού που έβαλε στα ταµεία της από τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου. Η Ιταλία, από την πλευρά της, γέµισε τα ταµεία της µε 150 εκατ. ευρώ από τον περασµένο χρόνο οπότε προχώρησε στη µερική απελευθέρωση του ηλεκτρονικού τζόγου. Η ιταλική κυβέρνηση νοµιµοποίησε πέρσι το Στοίχηµα και το πόκερ και πρόσφατα επέτρεψε τη λειτουργία των πρώτων ονλάιν καζίνων. Για να παρακάµψει τις αντιρρήσεις, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι συνέδεσε την απελευθέρωση του ηλεκτρονικού τζόγου µε έναν καλό σκοπό: τα έσοδα από τη φορολόγηση υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για την ανοικοδόµηση της Λ’ Ακουϊλα, της πόλης στην Κεντρική Ιταλία που ισοπεδώθηκε τον Απρίλιο του 2009 από έναν ισχυρότατο σεισµό.
Νοµική γκάφα
Η Βρετανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νοµιµοποίησε τον ηλεκτρονικό τζόγο, αλλά έκανε ένα λάθος που της στοίχισε σε έσοδα: η κυβέρνηση Μπράουν απελευθέρωσε µεν τη δραστηριότητα, αλλά χωρίς να δώσει άδειες στις εταιρείες και χωρίς να τις φορολογήσει. Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσµα οι βρετανοί παίκτες να εξυπηρετούνται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Γιβραλτάρ. Τη βραχώδη χερσόνησο στο νότιο άκρο της Ισπανίας επέλεξαν ως έδρα τον περασµένο χρόνο δυο από τις µεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες στοιχηµάτων. Αντίθετα, οι εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν νόµιµα στη Γαλλία θα πρέπει να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από τις αρχές, να δηλώσουν έδρα στη γαλλική επικράτεια και να πληρώσουν φόρους. Οι ονλάιν εταιρείες που δεν έχουν ζητήσει άδεια απειλούνται µε σοβαρές κυρώσεις, ενώ οι υπεύθυνοι καλούνται να τις κλείσουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου