Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο 

κομμάτι της Γης;


Τι θα σημάνει η ανακάλυψη για τις κυρίαρχες θεωρίες δημιουργίας της Γης

Πετρώματα που εκτιμάται πως είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη εντόπισε διεθνής επιστημονική ομάδα στον αρκτικό Καναδά. Η δημιουργία τους τοποθετείται λίγο μετά τη «γέννηση» της Γης, πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Παρότι με το πέρασμα των δισεκατομμυρίων ετών τα γήινα πετρώματα έχουν υποστεί αλλεπάλληλες επεξεργασίες, τα βράχια που ανακαλύφθηκαν στην αρκτική νήσο Μπάφιν, φαίνεται να περιέχουν τις χημικές «υπογραφές» των αρχέγονων πετρωμάτων, που χρονολογούνται λίγο μετά το βίαιο σχηματισμό του πλανήτη.

Τα χημικά ίχνη  της ακριτικής λάβας που εντοπίστηκε στον Καναδά εκτιμάται πως δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ η Γη έχει ηλικία 4,54 δισ. ετών.

«Ίσως ανακαλύψαμε το αρχαιότερο κομμάτι της Γης», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, σύμφωνα με το BBC.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι κάτω από την περιοχή του Αρκτικού βρίσκονται μέχρι σήμερα μικρά τμήματα του μανδύα (δηλαδή του στρώματος που μεσολαβεί μεταξύ του επιφανειακού φλοιού και του πυρήνα στο κέντρο της Γης) που έχουν διατηρηθεί ουσιαστικά αμετάβλητα από τότε που σχηματίστηκε ο πλανήτης μας.

Η αναζήτηση ιχνών από τα αρχαιότερα γήινα πετρώματα αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της σύγχρονης γεωλογίας. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, τότε θα θέσει σε αμφισβήτηση τις κυρίαρχες θεωρίες για τη δημιουργία του πλανήτη μας, επειδή ο αρχαίος μανδύας που ανακαλύφθηκε, έχει διαφορετική χημική σύσταση σε σχέση με αυτή που προβλέπουν οι θεωρίες. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η πρώιμη Γη είχε μια πολύ πιο πολύπλοκη γεωλογική ιστορία από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Εκφράζονται πάντως και επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι όντως τόσο παλαιά τα πετρώματα που βρέθηκαν.source:newsbeast.gr
top