Με αεροπλάνα και βαπόρια...
Απόβαση χιλιάδων Ελλήνων στον Πόντο για τη γιορτή της Παναγίας της Σουμελά
Μάνος ΧαραλαμπάκηςΦωτεινή Στεφανοπούλου
Κοσμοσυρροή προσκυνητών αναμένεται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά το 1923.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο αριθμός των πιστών από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές που θα μείνουν κοντά στο μοναστήρι θα φτάσει τις 6.000. Εκτιμάται όμως πως ο συνολικός αριθμός των προσκυνητών μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 10.000. Κι αυτό, διότι χιλιάδες πιστοί θα επισκεφτούν την ιστορική Μονή του ποντιακού ελληνισμού αυθημερόν, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα.
Οι προσκυνητές αναμένεται να φτάσουν με κάθε μεταφορικό μέσο- αεροπλάνα, λεωφορεία, ακόμα και πλοία- προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην, από πολλές απόψεις, ιστορικής σημασίας λειτουργία, προεξαρχόντων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας-την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά - έχει καταγραφεί 100% πληρότητα εδώ και αρκετές ημέρες. Οσο γι΄ αυτούς που δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.
Αποστολές για μέλη διοικητικών συμβουλίων, στελέχη και προέδρους ποντιακών συλλόγων έχουν οργανώσει τα δύο δευτεροβάθμια όργανα του ποντιακού ελληνισμού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ). Στην αποστολή της ΠΟΕ περίπου 100 άνθρωποι θα ταξιδεύσουν οδικώς μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από εκεί αεροπορικώς μέχρι την Τραπεζούντα, την κοντινότερη στο ιστορικό μοναστήρι πόλη που διαθέτει αεροδρόμιο. Το κλιμάκιο της ΠΟΠΣ θα μεταβεί με ναυλωμένα λεωφορεία, κάτι που έχουν προγραμματίσει να κάνουν δεκάδες μεμονωμένα πρωτοβάθμια σωματεία.
Συνεχείς πτήσεις τσάρτερ
Με πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη προς την Τραπεζούντα θα αναχωρήσει ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και πιστούς από τις δύο περιοχές. Αλλες δύο πτήσεις τσάρτερ που θα εκτελέσουν αυθημερόν δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα για Τραπεζούντα έχει ναυλώσει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων έχει μεριμνήσει και για τη μεταφορά περίπου 600 ανθρώπων από το Ροστόβ όπου ζει, ενώ φερόταν διατεθειμένος να ναυλώσει ακόμα και πλοίο, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση κι άλλων Πόντιων που ζουν στη Ρωσία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.
Στην περιοχή, εξάλλου, έχουν ήδη συρρεύσει από τις 10 Αυγούστου δεκάδες προσκυνητές που δήλωσαν συμμετοχή στις οργανωμένες εκδρομές τουριστικών πρακτορείων, διάρκειας ακόμα και δέκα ημερών. Η μεγάλη ανταπόκριση στην ιστορική αυτή στιγμή έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει 100% πληρότητα το Σαββατοκύριακο στα καταλύματα όλων των πόλεων που βρίσκονται σε ακτίνα 170 χιλιομέτρων από την Παναγιά τη Σουμελά. Ο δήμαρχος της Ματσούκας, όπου υπάγεται διοικητικά η Μονή, θα φιλοξενήσει για μερικές ημέρες προσκυνητές από την Ελλάδα.
Εσοδα για την Τουρκία
Διπλωματικές πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Αγκυρα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν ασχοληθεί θετικά το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση. Οι ίδιες πηγές από την Αθήνα ωστόσο, μολονότι αναγνωρίζουν τον συμβολισμό της κίνησης, εκτιμούν πως η άδεια δόθηκε με το βλέμμα στα... έσοδα που θα προσφέρουν οι τουρίστες προσκυνητές στην Τουρκία και ειδικά στην περιοχή της Τραπεζούντας.
ΑΠΟ ΤΟ 1923
Για πρώτη φορά από το 1923 θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Χαμηλοί τόνοι από το Πατριαρχείο
Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ που θα τελεστεί, θεωρείται ιστορικής σημασίας. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιχειρεί- από τον περασμένο Ιούνιο που η Τουρκία έδωσε την άδεια για τη Λειτουργία- να ρίξει τους τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Εκκλησιαστικές πηγές του Πατριαρχείου έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι το Φανάρι έχει κάνει έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Οπως έλεγαν, «θερμοκέφαλοι υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Πιστεύουμε ωστόσο πως έχουμε υπό τον έλεγχό μας την κατάσταση και τη Θεία Λειτουργία». Οπως συμπλήρωναν, ο κ. Βαρθολομαίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μία ιστορική και θρησκευτική στιγμή να αμαυρωθεί από έκτροπα. Και βέβαια δεν θέλει η Θεία Λειτουργία να πάρει πολιτική διάσταση, ούτε να την εκμεταλλευτούν για ψηφοθηρικούς σκοπούς πολιτικοί.
Σημειώνεται μάλιστα, πως στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μιλήσει μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο λόγος του θα είναι αυστηρά κηρυγματικός.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι. Μάλιστα, έχουν γίνει συστάσεις στα μέλη των ποντιακών σωματείων που θα μεταβούν στην περιοχή, να είναι προσεκτικά στη συμπεριφορά τους, ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην προκαλέσουν τους ντόπιους κατοίκους. Πάντως, δεν αποκλείεται στη Μονή να μεταβούν τελικά με δική τους πρωτοβουλία μεμονωμένοι βουλευτές ποντιακής καταγωγής. Προβληματισμός για το ενδεχόμενο να σημειωθούν επεισόδια εκφράζεται πάντως και από κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επιτυχία του Πατριάρχη
Οι ίδιες πηγές από το Πατριαρχείο σημείωναν πάντως πως η άδεια που δόθηκε για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά είναι ακόμη μία επιτυχία του κ. Βαρθολομαίου. Εδειξε, λένε, πως οι επισκέψεις και οι Θείες Λειτουργίες που έχει πραγματοποιήσει και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, την Καππαδοκία, την Εφεσο, την Πέργαμο, έχουν αμιγώς θρησκευτικό χαρακτήρα. Και γι΄ αυτό πλέον πείστηκε η τουρκική κυβέρνηση- παρ΄ όλο που ο Πόντος είναι ευαίσθητη περιοχήνα δώσει άδεια και για την Παναγία Σουμελά.source:tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου