Ενοίκια - θηλιά για

εμπόρους...

Εκκληση από την ΕΣΕΕ να σταματήσουν οι εξώσεις

Δήμητρα Σκούφου


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά, καθώς από την αρχή του χρόνου μόνο στην Αττική έχουν βάλει λουκέτα περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις.
Το υψηλό κόστος των ενοικίων και η ραγδαία κάμψη των πωλήσεων, που οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν φέρει μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι έμποροι, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές.

Από την αρχή της χρονιάς σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της χώρας αυξάνονται καθημερινά τα ξενοίκιαστα καταστήματα, καθώς οι έμποροι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους κάθε μήνα συμπεριλαμβανόμενου του ενοικίου που πληρώνουν. Μάλιστα το γεγονός ότι το 70% των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα αλλά και το ότι το 20%-30% των λειτουργικών εξόδων ενός καταστήματος είναι το ενοίκιο, δείχνει την έκταση του προβλήματος και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Σε αρκετές περιπτώσεις οι έμποροι ζητούν και επιτυγχάνουν την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, με τις μειώσεις να φτάνουν ακόμα και το 30%. Ομως με δεδομένη την κρίση στην αγορά ακόμα και παρά τις μειώσεις των ιδιοκτητών τα ενοίκια παραμένουν ακριβά. Χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έκανε έκκληση να σταματήσουν οι αγωγές εξώσεων προς επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει ακόμα και από Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «η μείωση των ενοικίων είναι μονόδρομος ώστε να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Ενας στους τέσσερις δεν αντέχει το ενοίκιο

Ερευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δείχνει ότι το 23,8% των επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους κάθε μήνα καθώς και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις με ποσοστό 24,9%, οι 3 στις 10 με τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και εκείνες που απασχολούν προσωπικό έως 3 άτομα σε ποσοστό 27,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, από την αρχή του χρόνου το ποσοστό των ξενοίκιαστων ακινήτων σε εμπορικούς δρόμους της Αττικής έχει φτάσει στο 14,8%, ενώ στον Πειραιά στο 11%. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων φτάνει από την αρχή του χρόνου στο 17%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην οδό Σταδίου, με τα κλειστά καταστήματα να φτάνουν το 25%, ενώ ακολουθούν η οδός Πανεπιστημίου, όπου το 20% των καταστημάτων είναι κλειστά, και η Ερμού με 15%.

Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα μαγαζιά

Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων, σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου το ποσοστό ανέρχεται στο 14%. Στην Κηφισιά στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων η αναλογία φτάνει περίπου το 12%, ενώ στην Καλλιθέα στη Θησέως, που θεωρείται ο εμπορικότερος δρόμος, το 13% των καταστημάτων έχει κατεβάσει ρολά. Τέλος, στο Χαλάνδρι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού σε δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγίας Παρασκευής) το 1 στα 5 καταστήματα είναι κλειστό. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει προβλήματα και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς μετρούν απώλειες στα εισοδήματά τους και βλέπουν τα καταστήματά τους ξενοίκιαστα για μήνες.

Θα συνεχιστεί η επιδημία λουκέτων

Οι έμποροι πάντως δεν προβλέπουν βελτίωση τους επόμενους μήνες και μιλούν για 65.000 λουκέτα έως το τέλος του χρόνου, με τις απολύσεις να ξεπερνούν τις 110.000. «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, καθώς η πτώση του τζίρου, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό και τις πνίγουν», λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Καθημερινά, όπως λέει, όλο και περισσότεροι είναι οι έμποροι που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καθυστερώντας εκτός από τα δάνεια και τις επιταγές, ακόμα και τις υποχρεώσεις τους για ενοίκια, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, μέχρι και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις σκέφτονται να μετακομίσουν σε άλλα ακίνητα για να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ όπως λέει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθηνάς το 86% των επιχειρήσεων έχουν προβλήματα ρευστότητας και για τις 9 στις 10 έχουν κλείσει οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού. 
source:tanea.gr
top