Το Σεν Τροπέ του
Μαυροβουνίου...
Σαμπάνιες και μεγιστάνες στην τελετή για την πρώτη φάση των έργων στο λιμάνι Τιβάτ
«Είναι καλύτερα από το Σεν Τροπέ», αναφώνησε ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, βλέποντας τα ογκώδη γιοτ που ήταν αγκυροβολημένα το Σαββατοκύριακο στον Κόλπο του Τιβάτ, στην ανατολική ακτή της Αδριατικής.
Η σύγκριση είναι υπερβολική. Ομως αν τα πράγματα έρθουν όπως επιθυμούν ο Τζουγκάνοβιτς και μια ομάδα ξένων επιχειρηματιών που τον υποστηρίζει, το λιμάνι Τιβάτ, που έχει ώς τώρα ολοκληρωθεί μόνο κατά 20%, μπορεί να γίνει όχι μόνο μια νέα «παιδική χαρά» για τους σούπερ πλούσιους, αλλά και η βιτρίνα της θαρραλέας προσπάθειας του μικροσκοπικού Μαυροβουνίου να απαλλαγεί από την εικόνα του διεφθαρμένου κράτους και να κερδίσει την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσελκύοντας επενδυτές απ΄ όλον τον πλανήτη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζουγκάνοβιτς ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων του Μαυροβουνίου, δήλωσε πως όποιος θέλει να επενδύσει 500.000 ευρώ ή περισσότερα μπορεί να γίνει πολίτης του Μαυροβουνίου.
Στο μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος που ονειρεύτηκε να μεταμορφωθεί η βάση του γιουγκοσλαβικού Πολεμικού Ναυτικού σε νέο Μονακό δεν θα μπορούσε να είναι ευτυχέστερος. Καθισμένος πίσω από τον Τζουγκάνοβιτς που έκανε βόλτες στη μαρίνα μ΄ ένα αμαξίδιο του γκολφ ήταν ο 82χρονος καναδός μεγιστάνας του χρυσού Πίτερ Μανκ, ο κορυφαίος επενδυτής στο πρόγραμμα Πόρτο Μοντενέγκρο που αναμένεται να κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Μαυροβούνιο είναι ανοικτό για μπίζνες. «Αυτός δεν είναι τόπος για μέτρια επενδυτικά προγράμματα», είπε ο Τζουγκάνοβιτς απευθυνόμενος σ΄ ένα κοινό επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών με σαμπάνιες στο χέρι κατά την τελετή για την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης φάσης της κατασκευής του λιμανιού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. «Το Μαυροβούνιο θα γίνει ένας από τους πιο επίλεκτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο».
Ομως τα φιλόδοξα σχέδια του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου να χρησιμοποιήσει τις φυσικές καλλονές της χώρας για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προκαλούν πολλές επικρίσεις. «Η χώρα είναι για πούλημα», λέει ο Βάνια Γκάλοβιτς, επικεφαλής της ΜΑΝS, μιας οργάνωσης κατά της διαφθοράς που συνδέεται με τη Διεθνή Διαφάνεια. «Το Μαυροβούνιο πουλάει ό,τι έχει και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το τι κερδίζει η χώρα απ΄ όλα αυτά».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Τζουγκάνοβιτς είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Ο φόρος που πληρώνουν οι εταιρείες, αλλά και ο φόρος εισοδήματος είναι 9%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Και σε μια προσπάθεια να στηρίξει το πρόγραμμα του λιμανιού του Τιβάτ, το Κοινοβούλιο μείωσε τον ΦΠΑ στα είδη που συνδέονται με την προσπάθεια σε 7% από 17%. Η μεγαλύτερη εταιρεία του Μαυροβουνίου, η ΚΑΡ, ένα εργοστάσιο αλουμινίου που παράγει περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας, πουλήθηκε το 2005 στον ρώσο δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ολεγκ Ντεριπάσκα σε μια συμφωνία που παραμένει μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη. Πολλοί λένε πως το μείγμα μπίζνες και πολιτικής που προωθεί ο Τζουγκάνοβιτς δημιουργεί δυνατότητες για διαφθορά και για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Ο Τζουγκάνοβιτς, για παράδειγμα, έχει μερίδιο 2,8% στη First Βank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Μαυροβουνίου. Ο αδελφός του, ο Ατσο, έχει το 46%. Η τράπεζα διασώθηκε από την κατάρρευση το 2008 μ΄ ένα έκτακτο κυβερνητικό δάνειο 44 εκατομμυρίων ευρώ- ήταν η μοναδική τράπεζα στο Μαυροβούνιο που χρειάστηκε μια τέτοια διάσωση. Ο μισθός του Τζουγκάνοβιτς, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα, είναι μόλις 1.256 ευρώ τον μήνα, όμως επικριτές ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου συμπληρώνουν τον χαμηλό μισθό τους μέσω ενός δικτύου επιχειρηματικών συμφερόντων.
ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
«Η χώρα είναι για πούλημα και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το τι κερδίζει απ΄ όλα αυτά», λέει ο επικεφαλής οργάνωσης κατά της διαφθοράς
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου