ΗΠΑ: «Απόδειξη» κοινωνικής
θέσης για τους πλούσιους η
φιλανθρωπία...
Την ώρα που δεκάδες Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δίνουν μέρος των περιουσιών τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς και οι ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν διέξοδο στην ύφεση, η φιλανθρωπική πράξη αναδεικνύεται σε δείκτη ισχύος των πλουσίων, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ο ορισμός και η έννοια του πλούτου μπορεί να μην είναι πια άμεσα συνυφασμένη με τον αριθμό και την αξία των περιουσιακών στοιχείων των κατόχων τους, αλλά πολύ περισσότερο με τα χρήματα που οι ίδιοι δωρίζουν, δίνοντας την ελπίδα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ότι οι πρόσφατες κινήσεις του Μπιλ Γκέιτς, του Γουόρεν Μπάφετ και άλλων δισεκατομμυριούχων θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ακόμη περισσότερους.
«Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους πλούσιους να μπορούν να πουν 'δωρίζω τόσα λεφτά όσα ξοδεύω με τόσους άλλους τρόπους'», επεσήμανε η Στέισι Πάλμερ, εκδότρια της έντυπης έκδοσης του Chronicle of Philanthropy. «Η ξεκάθαρη πίεση στις ελίτ του χρήματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση», συνέχισε. «Εκείνοι που έχουν αρκετά χρήματα για να δωρίσουν αλλά δεν έχουν μέχρι σήμερα σκεφτεί κάτι τέτοιο, πιθανόν να εμπνευστούν από τις πράξεις του Γκέιτς και του Μπάφετ.»
Ο επενδυτής Γουόρεν Μπαφετ και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ζήτησαν από τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν τουλάχιστον το μισό μέρος του πλούτου τους στη διάρκεια της ζωής τους, ή μετά θάνατον, συμμετέχοντας στην Ένδειξη Φιλανθρωπίας, που ήδη μετρά περίπου σαράντα μέλη.
Αν και οι ειδικοί επί τέτοιων θεμάτων θεωρούν ότι η αναγνώριση δεν είναι κύριο κίνητρο φιλανθρωπίας, κάποιοι άλλοι λένε ότι ότι δεν δεν θα ήταν κακό αν η φιλανθρωπία αναδεικνυόταν στη σημαντικότερη πράξη τιμής μεταξύ των πλουσίων. «Θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι κανείς δε νοιάζεται για την προσοχή που ελκύουν τέτοιες πράξεις», δήλωσε ο Πάτρικ Ρούνεϊ, διευθυντής του Κέντρου Φιλανθρωπίας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. «Δεν θα ήταν όμως κακό αν η φιλανθρωπία αναδεικνυόταν σε κάποιου είδους σύμβολο status, περισσότερο σημαντικό από το αυτοκίνητο που οδηγείς ή την περιοχή που ζεις και τον αριθμό τετραγωνικών μέτρων της οικίας σου».
Με βάση τους υπολογισμούς του περιοδικού Forbes σχετικά με τον πλούτο των μελών της Ένδειξης Φιλανθρωπίας, τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ είναι ο δεύτερος και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πίσω από τον Μεξικάνο μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, με περιουσίες που φτάνουν τα 53 και 47 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Ο πραγματικός τρόπος μέτρησης του πλούτου εκείνων που τον κατέχουν θα πρέπει να είναι η γενναιοδωρία τους, θεωρεί ο Μπράντφορντ Σμιθ, πρόεδρος του Foundation Center. «Αν η φιλανθρωπία πραγματικά αναδειχθεί σε νέο σύμβολο status των πλουσίων θα είναι πολύ πιο χρήσιμο για τη βελτίωση του κόσμου, από την αγορά τσαντών Gucci», δήλωσε.
Ο Πολ Σέρβις από την άλλη, διευθυντής του Κέντρου για τον Πλούτο και την Φιλανθρωπία, του κολλεγίου της Βοστόνης, τόνισε ότι είναι σημαντικό η φιλανθρωπία ως σύμβολο status να αντικατοπτρίζει την πράξη. «Η φιλανθρωπική πράξη εντάσσεται όλο και περισσότερο στην οικονομικοί ζωή των κατόχων πλούτου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πράξη που βοηθά το κοινωνικό σύνολο και την κοινότητα μπορεί να αναδειχθεί και αυτή σε σύμβολο status.
Οι Αμερικανοί πολίτες έδωσαν περισσότερα από 227 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 σε φιλανθρωπίες, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Κέντρου Φιλανθρωπίας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ποσό μειωμένο κατά μόλις 0,4%, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Wall Street Journal, Ρόμπερτ Φράνκ, συγγραφέα του βιβλίου «Πλουτιστάν: Ένα ταξίδι στις ζωές των νεοπλούτων της Αμερικής», η ύφεση έχει οδηγήσει αυτή την κατηγορία ανθρώπων να αναζητήσουν νέα σύμβολα πλούτου, ισχύος και κοινωνικής θέσης. «Τα σκάφη, τα ιδιωτικά αεροπλάνα, οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ανήκουν στο παρελθόν» έγραψε ο ίδιος πρόσφατα. «Το να είσαι όμως τόσο πλούσιος και γενναιόδωρος ταυτόχρονα ώστε να συμμετέχεις στην πρωτοβουλία του Γκέιτς, μπορεί σύντομα να αναδειχθεί στο κατεξοχήν σύμβολο status, στις ΗΠΑ αλλά και εκτός».source:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου