ΠΓΔΜ: ένα νέο κράτος
γεννιέται...
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κηρύσσει την ανεξαρτησία της, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη για το ζήτημα, ποσοστό 95,5% των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Δεκαεπτά ημέρες αργότερα ακολουθεί η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της χώρας. Η πΓΔΜ αποκτά επίσης το δικό της Σύνταγμα, όπου αναφέρεται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έκτοτε, το ζήτημα της ονομασίας της αποτελεί αντικείμενο διένεξης και πολύχρονων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Η συνταγματική ονομασία της πΓΔΜ είναι μη αποδεκτή από την Ελλάδα, με επιχείρημα ότι υπάρχει ήδη περιοχή με το όνομα αυτό και αποτελεί τμήμα της χώρας. Ο αρχικός συμβιβασμός, χάρη στον οποίο η πΓΔΜ έγινε δεκτή στον ΟΗΕ το 1993, ήταν να της αποδοθεί η ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας(Fyrom).
Σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση και να γίνουν αποδεκτοί οι ελληνικοί όροι της επιβάλλεται στις 16/02/1994 οικονομικός αποκλεισμός εκ μέρους της Ελλάδας και διακόπτεται η λειτουργία του Γενικού Προξενείου στα Σκόπια. Τελικά, ύστερα από πιέσεις για άρση του εμπάργκο, Αθήνα και Σκόπια υπογράφουν το Σεπτέμβριο του 1995 την Ενδιάμεση Συμφωνία. Στις 12 Οκτωβρίου, η πΓΔΜ εντάσσεται στον ΟΑΣΕ υπό το όνομα Fyrom και οι δύο χώρες επιστρέφουν στις διμερείς συνομιλίες υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Τον Απρίλιο του 1998, ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής επέμεινε στη γραμμή του βέτο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εισδοχή της γειτονικής χώρας δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα όσο τα Σκόπια δεν συναινούν σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Έναν περίπου μήνα πριν, και ενώ οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκονταν σε εξέλιξη, κ. Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για όνομα που «θα ισχύει έναντι όλων» και για «ουσιαστική σύνθετη ονομασία, που δεν θα περιγράφει απλώς το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα». Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε επίσης τα Σκόπια ότι τηρούν άκαμπτη στάση και επέσεισε την απειλή του βέτο, τονίζοντας ότι «η αδιαλλαξία του γειτονικού κράτους κλείνει τον δρόμο στις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».
Το ζήτημα της ονομασίας και η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης από τις αντιβαλλόμενες πλευρές καθιστά αδύνατη μέχρι σήμερα την είσοδο της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, εξαιτίας της χρήσης του δικαιώματος του veto εκ μέρους της Ελλάδας μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη. Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, η χώρα έχει αναγνωριστεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από περίπου 100 κράτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα.source:tvxs.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου