Μα γιατί κλαίει;
1. Πείνα: Το πρώτο πράγμα που οι γονείς σκέπτονται όταν ακούν το μωρό να κλαίει είναι ότι αυτό πεινάει. Πριν το κλάμα της πείνας, ωστόσο, υπάρχουν άλλα σημάδια που εκδηλώνουν τα μωρά, τα οποία θα μάθουν σιγά-σιγά να αναγνωρίζουν οι νέοι γονείς: κάνουν φασαρία, πλαταγίζουν τα χείλη τους, αναζητούν το δάχτυλο του γονιού όταν το νιώσουν στο μάγουλό τους και βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους.
2. Πάνα: Πολλά μωρά ειδοποιούν αμέσως όταν λερωθούν. Κάποια άλλα αντέχουν λίγη ώρα με μία βρώμικη πάνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι εύκολο να αναγνωρίσετε την ανάγκη τους αυτήν και να τα κάνετε να νιώσουν καλύτερα.
3. Ύπνος: Τα μωρά συνήθως μπορούν και κοιμούνται οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, πολλά νεογέννητα κάνουν πολλή φασαρία όταν είναι υπερβολικά κουρασμένα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το μωρό σας για ύπνο με το πρώτο χασμουρητό.
4. Αγκαλιά: Τα μωρά θέλουν συνεχώς χάδια και αγκαλιές. Θέλουν να βλέπουν το πρόσωπο των γονιών τους, να ακούν την φωνή τους και τον χτύπο της καρδιάς τους, ενώ μπορούν ακόμα και να αναγνωρίσουν την μυρωδιά τους. Το κλάμα είναι λοιπόν ένας τρόπος να ζητήσουν τη μητρική ή πατρική αγκαλιά.
5. Πονόκοιλος: Οι πόνοι και οι ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα -π.χ. τα αέρια και οι κολικοί- κάνουν πολλά μωρά να κλαίνε γοερά για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Αν το μωρό σας κλαίει και δείχνει ενοχλημένο αμέσως μετά το φαγητό, πιθανότατα νιώθει πόνους στην κοιλίτσα του. Ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας σχετικά με το τι μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας για να το ανακουφίσετε (π.χ. κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα).
Υπάρχει περίπτωση το μωρό να κλαίει επειδή θέλει να αεριστεί. Για να το βοηθήσετε, ξαπλώστε το ανάσκελα, σηκώστε τα ποδαράκια του και κινείστε τα κυκλικά. Τέλος, ελέγξτε μήπως φοράει κάποιο ρούχο που το στενεύει στην κοιλιά και του δημιουργεί ενοχλήσεις.
6. Ρέψιμο: Αν το μωρό αρχίσει να κλαίει μετά το φαγητό, ίσως με ένα ρέψιμο μπορέσει να ανακουφιστεί. Τα μωρά καταπίνουν αέρα τρώγοντας ή ρουφώντας από το μπουκάλι, κι αν ο αέρας αυτός δεν εκλυθεί μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία. Για να ρευτεί, κρατήστε το αγκαλιά και χτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη.
7. Κρύο ή Ζέστη: Όταν τα μωρά κρυώνουν, μπορεί να αρχίσουν να κλαίνε. Φροντίστε λοιπον να διατηρείτε το μωρό-ειδικά το νεογέννητο, ζεστό. Μην το παρακάνετε όμως γιατί τότε θα νιώσει δυσφορία και θα αρχίσει πάλι το κλάμα.
8. Δόντια: Όταν το μωρό σας βγάζει δοντάκια, πονάει κι αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύωρο κλάμα. Για να ελέγξετε αν αυτός είναι ο λόγος που κλαίει, βάλτε το δάχτυλό σας στο στόμα του και προσπαθήστε να νιώσετε τα ούλα του. Πιθανότατα να αισθανθείτε κάποιο δόντι που ετοιμάζεται να ανατείλει. Ρωτήστε τον γιατρό σας πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο του μωρού.
9. Ταλαιπωρία ή παράπονο: Στα μωρά αρέσει να ασχολούνται μαζί τους και να βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Όμως, η ενασχόληση μαζί τους μπορεί να τα κουράσει ή να τα ενοχλήσει και να προκαλέσει γκρίνια και κλάματα. Από την άλλη, γκρίνια και κλάματα μπορεί να δημιουργήσει και η μη ενασχόληση του περίγυρου με το μωρό που κλαίγοντας θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας αν αισθανθεί παραμελημένο.
10. Αδιαθεσία: Μήπως έχει πυρετό; Μήπως εμφανίζει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά; Το κλάμα του άρρωστου μωρού είναι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να εξετάσει ο ίδιος το μωρό.
11. Λεπτομέρεια: Ακόμη και μια τρίχα ή μια ετικέτα από τα ρούχα του μπορεί να το ενοχλεί και να το κάνει να κλαίει. Μπορεί να έχει πάθει κράμπα ή να πιάστηκε έτσι όπως κάθεται. Δοκιμάστε να αλλάξετε θέση στο μωρό σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε τι μπορεί να ενοχλούσε εσάς αν ήσασταν στην θέση του.source:tlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου