“Τον απάτησα και το έμαθε”.
Και τώρα τι;
Διέπραξες απιστία. Ο σύζυγός σου το ανακάλυψε, αλλά δεν χωρίσατε. Και τώρα ζεις μια καθημερινότητα γεμάτη υπονοούμενα, άσχημους χαρακτηρισμούς, καχυποψία, σκληρά βλέμματα και ερωτήσεις. Αμέτρητες ερωτήσεις... Το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ... Στο φαγητό, στο σεξ, στο τηλέφωνο... Μπηχτές μπροστά σε φίλους και γνωστούς... Κακίες... Δηλητηριώδη σχόλια...
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα μας εξηγεί το δύσκολο της κατάστασης και τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε ανάλογη θέση....
-Η αποκάλυψη της απιστίας αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός τόσο για εκείνον που έχει απιστήσει όσο και για τον απατημένο σύντροφο. Πολλά και ποικίλα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια και ταράζουν τη σχέση.
Η ματαίωση των προσδοκιών για μια καλή σχέση, για εμπιστοσύνη και ασφάλεια από τη σύντροφο γεννούν θυμό, οργή, θλίψη, μίσος, ενοχή, απόρριψη και συχνά τάση για εκδίκηση και τιμωρία.
-Ακόμα κι αν ο σύντροφος έχει αποφασίσει μετά την αποκάλυψη της απιστίας να συνεχίσει τη σχέση, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη σύντροφό του, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, οι συνεχείς καυγάδες, η κριτική, η αποδοκιμασία και η ανάγκη να “πάρει το αίμα του πίσω” είναι συχνό φαινόμενο και σε ένα βαθμό αναμενόμενο. Ο απατημένος σύζυγος γίνεται σταδιακά θύτης προκειμένου να νιώσει ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο έχει το “πάνω χέρι”.
-Ωστόσο, ακόμα κι αν η ίδια η απιστία δεν απειλεί αυτή καθαυτή τη σχέση, ένα τέτοιο κλίμα, που υπάρχει συνεχής χρέωση, θυμός, τιμωρητική διάθεση, προσβολές... σύντομα καθίσταται απειλητικό για τη διατήρηση μιας καλής και υγιούς σχέσης.
-Η απόδοχη ευθυνών δεν βοηθά ιδιαίτερα στο να ξεπεράσει το ζευγάρι το πρόβλημα. Σημασία έχει οι σύντροφοι να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια την πραγματικότητα.
Οι κατηγορίες και η αναπαραγωγή του προβλήματος απλά επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν και παράλληλα διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο.
-Η αποκάλυψη της απιστίας είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς απαιτείται ωριμότητα για τη διαχείρισή της, ώστε να μπορέσει το ζευγάρι να αλλάξει σελίδα.
-Στις περιπτώσεις που μπορούν και οι δύο να αξιολογήσουν την κατάσταση εποικοδομητικά “ξεκαθαρίζοντας” την επιθυμία τους να παραμείνουν στη σχέση, τότε η σχέση μπορεί να εξελιχθεί.
-Σαφώς και πρέπει να δώσουμε χρόνο στο σύντροφό μας μετά από μια τέτοια αποκάλυψη. Χρειάζεται να οπλιστείτε με υπομονή και θάρρος, καθώς για να κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη του απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.
-Είναι αναγκαίο να προσπαθήσετε από κοινού να αφήσετε το παρελθόν στο παρελθόν.
-Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μοιραστούμε με τον σύντροφό μας όλες μας τις σκέψεις και τα συναισθήματα πάνω στο συγκεκριμένο γεγονός. Από τη στιγμή όμως που αποφασίζετε να συχεχίσετε τη σχέση δεν βοηθάει ο μηρυκασμός πάνω στο θέμα που τελικά πληγώνει και τους δύο.
-Η επούλωση του τραύματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι οριστική.
-Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε ως ζευγάρι έναν ειδικό προκειμένου να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.source:tlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου