Γαστρονομικός προορισμός 

στο εξωτερικό η Ελλάδα...


Η Ελλάδα είναι πλέον στο κατάλογο των ανερχόμενων ευρωπαϊκών προορισμών με γαστρονομικό ενδιαφέρον, λόγω των κρασιών της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun Herald» του Σίδνεϊ.
Καθώς αυξάνεται η εκτίμηση των Αυστραλών απέναντι στο καλό φαγητό και κρασί, αυξάνεται και το ενδιαφέρον τους για γαστρονομικές εμπειρίες σε μη αναμενόμενους προορισμούς. Κι ενώ ο ενθουσιασμός για τηλεοπτικές σειρές, όπως το (Masterchef), έχει κοπάσει, διατηρείται η όρεξη των Αυστραλών για ό,τι έχει σχέση με το φαγητό. Η Κάρεν Ριντζ (Karen Ridge), ιδιοκτήτρια του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου «Food and Wine Travel», υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και δυναμική αγορά και ότι οι ταξιδιώτες δεν αναζητούν μόνο το καλό φαγητό, αλλά ενδιαφέρονται για την όλη εμπειρία που συνδέεται με το φαγητό, όπως η παραγωγή των υλικών και η προετοιμασία του.
Σύμφωνα με την κ. Ridge, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι δημοφιλείς, αλλά η ίδια αναμένει ότι θα αναδειχθούν και η Αυστρία, η Ελβετία, η Κροατία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι πολύ υποτιμημένη, ενώ διαθέτει πολύ διαφορετικές ποικιλίες σε σχέση με την Αυστραλία.
Εξάλλου και η εφημερίδα «The Age», με την υπογραφή της Τζέιν Φάουλκνερ (Jane Faulkner) έκανε αφιέρωμα στο ελληνικό κρασί, με ιδιαίτερη αναφορά στον Γιάννη Παρασκεύοπουλο (ΓΑΙΑ).
Η συντάκτρια σημειώνει ότι παρόλο που η ελληνική παράδοση στην παρασκευή οίνου προσμετρά 6.000 χρόνια ιστορίας με 300 εγχώριες ποικιλίες (αν κι όχι όλες υψηλής ποιότητας), είναι μόλις τα τελευταία 15 χρόνια που ο υπόλοιπος κόσμος έρχεται σε επαφή με το Ξυνόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο.
Η Faulkner αναφέρεται και στη ρετσίνα, που ευθύνεται για το κακό όνομα των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, «εξαιτίας του γεγονότος ότι συχνά παρασκευάζεται λανθασμένα», σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο.
Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας κάνει λόγο για την καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών Ασσύρτικο και Ξινόμαυρο εκτός Ελλάδος: το μεν πρώτο καλλιεργείται στην Αυστραλία από το κτήμα Τζιμ Μπάρι (Jim Barry) στην περιοχή Κλερ Βάλεϊ (Clare Valley) έπειτα από πρόσφατη αγορά κλημάτων από τη Σαντορίνη, το δεύτερο καλλιεργείται στην Κίνα, με τη συνεργασία του κτήματος Κυρ-Γιάννης με την κινέζικης κρατικής ιδιοκτησίας εταιρία Mogao (πιλοτικό πρόγραμμα).source:protothema.gr

Βρέθηκαν τα γονίδια της... 

μυωπίας...


Δύο γονίδια που προκαλούν μυωπία, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων, τα οποία στο μέλλον μπορεί να στείλουν τα γυαλιά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια γονιδιακή θεραπεία, με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν την μυωπία στο μέλλον. Η αποκατάσταση όμως των ματιών ενήλικων ατόμων με προχωρημένη μυωπία θεωρείται πολύ πιο δύσκολη, είτε με φάρμακα, είτε με γενετική θεραπεία.

Η ανακάλυψη του ενός γονιδίου έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα, υπό τον δρα Πίρο Χίζι και τον Κρις Χάμοντ του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ».

Η μυωπία (η δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα) είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική διαταραχή στον κόσμο, παρόλα αυτά ελάχιστα πράγματα είναι μέχρι στιγμής γνωστά για το γονιδιακό υπόβαθρό της, αν και το 80% των περιπτώσεων με τη χειρότερη μυωπία εκτιμάται ότι οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Η μυωπία αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει ταχεία επιδείνωση.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία είχε και γενετική αιτία, καθώς ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για την εμφάνισή της σε ένα παιδί είναι αν έχει μυωπία ένας γονέας. Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν το DNA άνω των 4.000 βρετανών διδύμων, καθώς και άλλων 13.000 βρετανών, ολλανδών και αυστραλών.

Το γονίδιο που εντοπίστηκε (με την ονομασία RASGRF1) θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στην μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο. Όταν το γονίδιο δυσλειτουργεί, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη μυωπία (ποσοστό 2 - 3%), σύμφωνα με τους γιατρούς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς κάποια στιγμή ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα. Αν και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο (όπως η έλλειψη υπαίθριας δραστηριότητας και η θέα του ορίζοντα ή η συνεχής ενασχόληση με κοντινά αντικείμενα, όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η χρήση οθόνης υπολογιστή), οι γιατροί δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την αιτία και τον μηχανισμό εξέλιξης της μυωπίας, με συνέπεια η ιατρική να αδυνατεί μέχρι στιγμής να σταματήσει τη διαχρονική επιδείνωσή της.

Μια δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, υπό την Καρολίν Κλαβέρ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ, αποκάλυψε δύο ακόμα γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα που μένει να ανακαλυφθούν. Γι’ αυτό, άλλωστε, μια μελλοντική γονιδιακή θεραπεία της μυωπίας θα ήταν πολύ δύσκολη, επειδή ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει παράλληλα πολλά «λανθασμένα» γονίδια. Και τα δύο «γονίδια της μυωπίας» που βρέθηκαν, βρίσκονται στο χρωμόσωμα 15.source:zougla.gr

Ελληνική «πατέντα» για 

τον καρκίνο του πνεύμονα...


Συσκευή λέιζερ καταστρέφει τους όγκους

Έλληνας γιατρός, ο Γιώργος Λαδάς, εφαρμόζει για πρώτη φορά στη Βρετανία επαναστατική θεραπεία για τους καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες.

Με μία καινοτομική συσκευή λέιζερ οι γιατροί «σημαδεύουν» με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων τους καρκινικούς όγκους και τους καταστρέφουν.

Η θεραπεία εφαρμόζεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, όπου είναι επικεφαλής θωρακοχειρουργός ο Γιώργος Λαδάς, και κοστίζει 120.000 λίρες. Επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών.

Αν και το «λέιζερ των πνευμόνων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πρωτογενείς όγκους (που ξεκινάνε από τον πνεύμονα), συνήθως αξιοποιείται για δευτερογενείς όγκους που αποτελούν μετάσταση όγκου ο οποίος ξεκίνησε σε άλλο σημείο του σώματος.source:newsbeast.gr

Μελάγχρωση καπνιστών :

Όταν το κάπνισμα χρωματίζει τα ούλα...

Καραθανάση  Βασιλική
Η βλαβερή συνήθεια του καπνού μεταξύ άλλων σοβαρών επιπτώσεων προκαλεί συχνά και σκουρόχρωμη απόχρωση των ούλων γνωστή ως μελάγχρωση του καπνιστή. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο σε βαρείς καπνιστές και σύμφωνα με σχετικές έρευνες ανέρχεται σε ποσοστό που αγγίζει το 22% .

Η εντόπιση της μελάγχρωσης του στοματικού βλεννογόνου εξαρτάται από το είδος της καπνιστικής συνήθειας. Τα άτομα που καπνίζουν τσιγάρα παρουσιάζουν μελαγχρωματικές επιφάνειας στα μπροστινά (προστομιακά) ούλα, όσοι χρησιμοποιούν πίπα στην περιοχή των παρειών και πίσω από τις συγχειλίες και όσοι εφαρμόζουν την τεχνική του ανάστροφου καπνίσματος μπορεί να παρουσιάσουν μελαγχρωματικές επιφάνειες στη σκληρά υπερώα.
Οι μελαγχρωματικές αλλοιώσεις αυξάνονται κυρίως κατά τον 1ο χρόνο έναρξης του καπνίσματος και η ένταση και η έκτασή τους εξαρτάται από τη συχνότητα και τη βαρύτητα του καπνίσματος. Οι γυναίκες καπνίστριες παρουσιάζουν μεγαλύτερη τάση εμφάνισης μελαγχρωματικών αλλοιώσεων γεγονός που αποδίδεται σε ορμονικούς παράγοντες που δρουν συνεργιστικά..
Ο βασικός μηχανισμός πρόκλησης της μελάγχρωσης του καπνιστή είναι η διέγερση και η αυξημένη παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα εξαιτίας της επίδρασης των ποικίλων παραγώγων του καπνού (π.χ νικοτίνη). Τα μελανινοκύτταρα βρισκονται φυσιολογικά στο στοματικό βλεννογόνο και στο δέρμα και είναι εκείνα τα κύτταρα που υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας διεγείρονται ως προς την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που μας προσδίδει το μαύρισμα το καλοκαίρι.
Στην περίπτωση της υπερέκκρισης μελανίνης λόγω καπνίσματος πιστεύεται ότι με αυτόν τον τρόπο το στόμα αντιδρά προκειμένου να αμυνθεί και να προστατευθεί από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.
  Η διάγνωση της μελάγχρωσης των καπνιστών τίθεται συνήθως βάσει της κλινικής  εξέτασης και της λεπτομερούς λήψης ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού.
 Η βιοψία λαμβάνεται σε περιπτώσεις όπου η μελάγχρωση εντοπίζεται σε μη αναμενόμενες περιοχές του στοματικού βλεννογόνου ή όταν οι μελαγχρωματικές περιοχές παρουσιάσουν αλλαγές π.χ σκουρύνουν απότομα ή αποκτήσουν εξωφυτικές τάσεις και διογκωθούν. Γενικά, η μελάγχρωση των καπνιστών δεν εμπνέει από μόνη της κάποια ανησυχία και υποχωρεί μέσα σε 3 περίπου έτη από την πλήρη διακοπή του καπνίσματος.source:cosmo.gr

Η οικονομική κρίση αυξάνει 

τα κρούσματα καρκίνου...


Τα νέα δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα αφού σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα η οικονομική κρίση προκαλεί και άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις αυτη την φορά στην υγεία μας.


Η οικονομική κρίση αποτελεί κίνδυνο για την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν το στιλ ζωής τους, να περικόψουν τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους ή να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου.
 
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου “European Journal of Cancer”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρει ότι αν και κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη, οι προσπάθειες πρόληψης υστερούν, καθώς τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.).
 
Η έρευνα προειδοποιεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα αυξάνοντας την έκθεση των ανθρώπων σε νέους παράγοντες κινδύνου μέσω των αλλαγών στην εργασία τους και στις συνήθειες της καθημερινής ζωής τους. Η κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο εργασιακής ασφάλειας (χαλάρωση των ελέγχων νέων προϊόντων κ.α.) και να επηρεάσει δυσμενώς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ερευνών κατά του καρκίνου.
 
Η μελέτη, υπό τον Χοσέ Μαρτίν-Μορένο, ειδικού σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, αναφέρει ότι σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι (κυρίως οι άνεργοι) τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
 
Παράλληλα, όταν υπάρχει ύφεση, μειώνονται οι χορηγίες και δωρεές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε ερευνητικούς φορείς για τον καρκίνο, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες και τα κράτη περικόπτουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών για την ενίσχυση της σχετικής επιστημονικής έρευνας.
 
Επίσης, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τείνει να αυξάνεται η έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς χαλαρώνουν οι σχετικοί έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας στους επαγγελματικούς χώρους. Όσο δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση των εταιριών, τόσο αυτές τείνουν να μειώνουν το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων τους.
 
Μια άλλη μελέτη υπό τη δρα Έσθερ ντε Βρις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε στο τεύχος του ίδιου περιοδικού, υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 1975 τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον το 13,6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, το δεύτερο κυριότερο είδος καρκίνου, καθώς και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο. Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που έχουν αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές.source:newsit.gr

Νέο τεχνητό δέρμα σε ρομπότ 

ανακάλυψαν στην Καλιφόρνια...



Με το e-skin τα ρομπότι αισθάνονται άγγιγμα και πίεση


Οι αμερικανοί επιστήμονες πήραν εύκαμπτα υλικά ημιαγωγών και μπήκαν στην ιστορία για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που μπορεί να επιτρέψει σε ένα ρομπότ επόμενης γενιάς να έχει τόσο ευαίσθητη λαβή, ώστε να κρατά ένα αυγό στο χέρι του χωρίς να το σπάει, αλλά και τόσο γερή, ώστε να κρατά σταθερά το τηγάνι.
 
Ο στόχος των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν ρομποτικούς βραχίονες που αναπροσαρμόζουν
τη δύναμη που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα για να κρατούν αντικείμενα όπως οι άνθρωποι.
 
 
Όπως έγινε γνωστό οι ερευνητές μπόρεσαν να κατασκευάσουν μικροσκοπικά νανοσύρματα-ημιαγωγούς αποτελούμενα από ένα κράμα πυριτίου και γερμανίου. Τα νανοσύρματα προσκολλήθηκαν σε ένα κολλώδες πολύ λεπτό φιλμ με ομοιογενή επιφάνεια, μαζί με νανο-τρανζίστορ.
 
Τα φύλλα ημιαγωγών, στη συνέχεια, επιστρώθηκαν με ένα στρώμα ευαίσθητου στην πίεση ελαστικού. Οι δοκιμές με το νέο υλικό έδειξαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει μια μεγάλη γκάμα πιέσεων (από 0 έως 15 κιλοπασκάλ) που ασκούνται πάνω του, από το πάτημα των πλήκτρων μέχρι το κράτημα ενός λεπτεπίλεπτου αντικειμένου, όπως ένα ποτήρι σαμπάνιας.source:newsit.gr

Με κέρδη στο «Καµπ Νου»

Θανάσης Λιοντζόπουλος


 ΟιΠράσινοι πήραν αυτό  που ήθελαν στο «Κλεάνθης  Βικελίδης» και αναχωρούν  σήµερα «γεµάτοι» και µε καλή  ψυχολογία για τη Βαρκελώνη  και το µατς - πρόκληση µε τους  Μπλαουγκράνα
Λένε, φασούλι το φασούλι γεµίζει το σακούλι. Στον Παναθηναϊκό κατάφεραν στο πρώτο κιόλας ντέρµπι, στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Αρη, να ρίξουν πολλά... φασούλια µέσα, αφού τα κέρδη ήταν πολλά.

Οι Πράσινοι έδειξαν χαρακτήρα πρωταθλητή και ανέβασαν στροφές, αν και δεν είχαν πολλά µατς στα πόδια τους. Οµως, γνωρίζουν πως το στροφόµετρο θα πρέπει να φτάσει στα... κόκκινα για να φύγουν αύριο µε θετικό αποτέλεσµα από το «Καµπ Νου»!

ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ
Ολες οι οµάδες πριν από τα παιχνίδια και ειδικά τα κρίσιµα, έχουν ένα πλάνο. Πόσες φορές όµως καταφέρνουν να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, από τα σχέδια στην υλοποίηση της τακτικής; Λίγες! Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει σε κρίσιµα παιχνίδια ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Εκτός από διαβασµένος, οι ποδοσφαιριστές του παρουσιάζονται συγκεντρωµένοι στον στόχο. Ο Αρης δηµιούργησε ελάχιστες ευκαιρίες στην έδρα του και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Παναθηναϊκός ήταν µια οµάδα που έδειχνε στο γήπεδο τι ήθελε και τι ζητούσε.

ΠΑΡΩΝ Ο ΣΙΣΕ
Ξεπέρασε τον τραυµατισµό του και φώναξε «παρών» ο Τζιµπρίλ Σισέ, ανοίγοντας κιόλας τον φετινό... λογαριασµό του. Ο γάλλος επιθετικός έδειξε από τις προπονήσεις ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, όµως και ο ερχοµός του φίλου του Νικόλα Πατέρα στο τιµόνι της προεδρίας της ΠΑΕ τον ανέβασε ψυχολογικά. Είναι δεµένος µε την οµάδα (αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη µία φορά µε το τατουάζ τριφύλλι και δίπλα τις λέξεις «Το νταµπλ» που έβαλε) και δίνει το 100% των δυνάµεών του. Ηταν άτυχος («τσίµπησε» την µπάλα και την έστειλε στο δοκάρι), όµως έστω και από τα 11 µέτρα έκανε αυτό που έπρεπε! Δεν παίζει ατοµικά, αλλά είναι οµαδικός και πολλές φορές συνεργάστηκε άψογα µε τον έτερο Γάλλο, τον Σίντνεϊ Γκοβού. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Υπάρχουν κι άλλες προσωπικότητες που ανά περίσταση βγαίνουν µπροστά. Ο Ζιλµπέρτο Σίλβα στις 7 Οκτωβρίου κλείνει τα 34 χρόνια του , όµως τρέχει σαν έφηβος, κινείται σαν... χταπόδι και γενικά ηρεµεί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ηταν από τους βασικούς συντελεστές µαζί µε τον Μάτε Σιµάο που δεν άφησαν τον Αρη να κάνει παιχνίδι από τον άξονα. Τεράστια η συνεισφορά του στην κυκλοφορία της µπάλας.

Το ίδιο µπορεί να πει κανείς και για τον Σεντρίκ Καντέ. Ο κεντρικός αµυντικός από το Μάλι ήταν ο εγκέφαλος στα µετόπισθεν.

Και αλήθεια, πόσο είχε υποτιµηθεί µόλις πρωτοήρθε στον ΠΑΟ... Πρώτος στην µπάλα, µε σωστές τοποθετήσεις και µεταβιβάσεις. Σε καµία στιγµή δεν υπήρξε πανικός στην άµυνα.

Βελτίωση υπήρξε και στη συνεργασία του µε τον Μπουµσόνγκ.

ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο Αλέξης Τζόρβας µπορεί να έχει χάσει τη θέση του στην Εθνική οµάδα και να είναι παραπονεµένος, όµως όποτε χρειάστηκε «κατέβασε ρολά»! Νίκησε τον Χαβίτο σε τετ-α-τετ και γενικά ενέπνευσε σιγουριά στους αµυντικούς και σε όλη την οµάδα του. Βρίσκει ρυθµό σιγά σιγά.

Ο Λουκάς Βύντρα απέδειξε για άλλη µία φορά πόσο πολύτιµο εργαλείο είναι. Κάλυψε την «τρύπα» αριστερά στην άµυνα, αφού ο Σπυρόπουλος είναι τραυµατίας, και είχε σούπερ απόδοση. Και δεν είχε εύκολη δουλειά, τουναντίον µάλιστα. Κατάφερε συν τοις άλλοις, να ανέβει ψηλά, να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή και ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι. Κατάφερε να διεισδύσει στην περιοχή και να αφήσει πίσω του τον Χαβίτο. Ο Βύντρα έχει αποκτήσει πλέον µεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ο Σωτήρης Νίνης µε τον Στέργο Μαρίνο είναι άλλοι δύο Ελληνες που έκαναν πολλές δουλειές στο γήπεδο.

Ο Νίνης απείλησε µε σουτ και µετά τα πολύ καλά φιλικά που είχε κάνει στην προετοιµασία, βρίσκει σιγά σιγά τα πατήµατά του.

Ο Στέργος Μαρίνος αν και λογίζεται φέτος από τον Νιόπλια στα χαφ, ως δεξί µπακ πήρε... άριστα. Αν και του αρέσει να βγαίνει στην επίθεση, εντούτοις σε αυτό το παιχνίδι κράτησε τη θέση του και ο Αρης δεν κατάφερε να δηµιουργήσει επικίνδυνες φάσεις από αριστερά.

ΛΟΥΙΣ ΓΚΑΡΣΙΑ
Ντεµπούτο για τον Καταλανό που στα 11 λεπτά (+5’ καθυστερήσεις) έδειξε κάποια από τα χαρίσµατά του, όπως είναι το κράτηµα της µπάλας. Δύσκολα του έπαιρνες την µπάλα, ενώ διαθέτει υψηλή τεχνική! Θέλει παιχνίδια, καθώς παίζει σε 3 θέσεις και απειλεί µε δεξί και µε το αριστερό πόδι!
Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει σε κρίσιµα µατς ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Απόδειξη, ότι ο Αρης δηµιούργησε ελάχιστες ευκαιρίες στην έδρα του

Δεν πρέπει να χαλαρώσουµε ούτε λεπτό!

ΟΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ φάσεις και η έλλειψη συγκέντρωσης ήταν τα δύο θέµατα στα οποία στάθηκε περισσότερο στη χθεσινή προπόνηση ο Νίκος Νιόπλιας.

Ο προπονητής ήταν ικανοποιηµένος, όµως εξήγησε ότι θα µπορούσε να είχε γίνει η ζηµιά σε µία φάση που ο Αρης έπαιξε (µε φάουλ) γρήγορα την µπάλα, πιάνοντας στον ύπνο την άµυνα και ο Χαβίτο βγήκε απέναντι στον Τζόρβα. «Με την Μπαρτσελόνα δεν πρέπει να χαλαρώσετε ούτε δευτερόλεπτο», έλεγε ο Νιόπλιας. Το τεχνικό τιµ πέρασε από το...

µικροσκόπιο το παιχνίδι και την ήττα της Μπάρτσα από τη Χέρκουλες, ενώ σήµερα θα δοθούν οδηγίες.

Ο Καραγκούνης ξεπέρασε ενοχλήσεις που είχε, ενώ αποκλείστηκαν από την αποστολή οι τραυµατίες Πετρόπουλος, Σπυρόπουλος, Σεϊταρίδης.

Στον ΠΑΟ δεν έδειξαν διάθεση να σταθούν περισσότερο στην ανακοίνωση του Μαρινάκη (τον καλούµε να δείξει ψυχραιµία και να µη δυναµιτίζει το κλίµα, απάντησαν αρχικά), καθώς µπροστά τους έχουν την πρεµιέρα του Τσάµπιονς Λιγκ µε την ισχυρή Μπαρτσελόνα. «Τα πρωταθλήµατα δεν κρίνονται από τη 2η αγωνιστική, ούτε µε ένα πέναλτι» έλεγαν χθες, ενώ οι παίκτες στα πηγαδάκια πρόσθεταν: «Κοίτα ποιος µιλάει...».


Αναψε το φιτίλι που έφερε αλυσιδωτές εκρήξεις!
» ΚΡΙΤΙΚΗ: , Αντώνης Ρεπανάς

Με τη βοήθεια του Γιώργου Δαλούκα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ξεπεράσει το στραβοπάτηµα της πρώτης αγωνιστικής, νικώντας τον Αρη µε 0-1 και δίνοντας δικαίωµα σε όλους να αρχίσουν νωρίς νωρίς και φέτος να αµφισβητούν τη διαιτησία!

Η εµφάνιση του Παναθηναϊκού δεν ήταν εµφάνιση πρωταθλητή όπως είχε προβλέψει ότι θα είναι ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ και σίγουρα δεν µπορεί να γεµίσει µε αισιοδοξία κανέναν από τους φιλάθλους του, ενόψει της αναµέτρησης µε την Μπαρτσελόνα. Μπορεί η οµάδα του Νιόπλια να είχε περισσότερες φάσεις µπροστά στην εστία του Σηφάκη, µπορεί να είχε δοκάρι στο 30’ µε τον Σισέ, όµως για να πάρει τη νίκη χρειάστηκε τη βοήθεια του Δαλούκα, ο οποίος είδε πέναλτι στη βουτιά του Βύντρα µέσα στην περιοχή του Αρη, µε τον Χαβίτο να είναι από πίσω του στο 41’. Η εύστοχη εκτέλεση του Σισέ στο 43’ ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι όπου ούτε ο Αρης έπιασε καλή απόδοση, προβληµατίζοντας και εκείνος ενόψει της αναµέτρησης µε την Ατλέτικο την Πέµπτη στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Παναθηναϊκός άρχισε το παιχνίδι µε 4-2-3-1, το οποίο δεν µπόρεσε να λειτουργήσει τόσο καλά επιθετικά, αν και ο Αρης µε το 4-4-2 που παρέταξε, είχε πρόβληµα συντονισµού στη µεσαία γραµµή και στα άκρα της άµυνας, κυρίως από δεξιά.

Παρ’ όλα αυτά οι Λέτο, Νίνης και Γκοβού που απαρτίζανε τη γραµµή πίσω από τον προωθηµένο Σισέ, δεν µπορούσαν να τον τροφοδοτήσουν και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρουσία των Λαζαρίδη και Ρονάλντο.

Μετά το 0-1 ο Νίκος Νιόπλιας προτίµησε να τραβήξει την οµάδα του πίσω, να δώσει χώρο στον Αρη που επέλεξε να ρισκάρει και να απειλεί µε αντεπιθέσεις. Εκεί οι επιθετικοί του Παναθηναϊκού είχαν να αντιµετωπίσουν τον πολύ καλό Σηφάκη που είπε «όχι» δύο φορές στον Σισέ, στο 63’ και στο 65’ και µια φορά στον Λέτο, στο 83’.

Ο Αρης απείλησε κυρίως µε στηµένες φάσεις τις οποίες εξουδετέρωσε ο Τζόρβας, ενώ µια φορά κατάφερε να µπλοκάρει την µπάλα σε τετ-α-τετ ευκαιρία του Χαβίτο στο 78’.

«Κερδίσαµε δίκαια αν και µπορούσε το σκορ να ήταν µεγαλύτερο. Δεν θέλω να µιλήσω για τη διαιτησία. Σε ένα πρωτάθληµα 30 αγωνιστικών θα ευνοηθείς και θα αδικηθείς», δήλωσε ο Νίκος Νιόπλιας ενώ για το παιχνίδι µε την Μπαρτσελόνα είπε: «Είναι η καλύτερη οµάδα στον πλανήτη και θα προκριθεί σίγουρα». Ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ µε τη σειρά του, είπε: «Είναι οδυνηρό όταν χάνεις, ειδικά τώρα που ήµασταν αρκετό καιρό αήττητοι στην έδρα µας. Με βάση την εµφάνισή µας στο δεύτερο ηµίχρονο θα έπρεπε να έχουµε φτάσει στην ισοπαλία. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ανώτερος. Δίχως να ψάχνω δικαιολογίες όµως, η πτώση του Βύντρα ήταν υπερβολική».

n Ο βραζιλιάνος επιθετικός Φαµπιάνο Ντε Λίµα Κάµπος Μαρία έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε το παιχνίδι και σήµερα θα ανακοινωθεί επίσηµα η απόκτησή του από τον Αρη. Ο Φαµπιάνο είναι 26 χρονών και πέρυσι αγωνιζόταν στη Βάκερ Ινσµπουργκ.source:tanea.gr

«Σημαντικό βήμα προς την

Ευρώπη το δημοψήφισμα»

«Σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη» το δημοψήφισμα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών


Την ικανοποίηση του Βερολίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη γείτονα εξέφρασε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε. Ο κ. Βέστερβέλε χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη".

"Χαιρετίζω την επιτυχία του δημοψηφίσματος αυτού. Η συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής.

Το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου μεταρρύθμισης συζητήθηκε έντονα στην Τουρκία. Αυτός ο διάλογος στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών- και επί των συγκεκριμένων τρόπων εξισορρόπησης των λειτουργιών του Κράτους- αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Και αναμφίβολα δεν έχει τελειώσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθηση ότι η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης η οποία περιορίζει τις εξουσίες της δικαστικής και της στρατιωτικής ιεραρχίας, των δύο προπυργίων του κοσμικού κράτους που είναι αντίθετες με την ισλαμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1980, αφορούσε 26 διαφορετικά ερωτήματα, ανάμεσά τους και την αναδιοργάνωση των ανώτατων δικαστικών θεσμών.

Η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρώπης που φιλοξενεί την μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα.
Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Κων/πολης
Ο δείκτης IMKB του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε τη Δευτέρα άνοδο ρεκόρ κατά 2,14% και ενισχύθηκε κατά 1.297 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 61.905,08 μονάδες, έπειτα από την επιτυχία του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, που ενισχύει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναλυτές ερμηνεύουν την άνοδο αυτή ως ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία έπειτα από την άνετη επικράτηση του "ναι" (58%) στο χθεσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που περιορίζει τις εξουσίες της δικαστικής εξουσίας και του στρατού, αναφέρεται στο δελτίο ανάλυσης των αγορών της τράπεζας Fortis.

"Οι αγορές είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος...αποτελεί θετικό μήνυμα για τη σταθερότητα του κόμματος που κυβερνά μόνο του την Τουρκία και οι αγορές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας Fortis.source:skai.gr

Πού αποσκοπεί η στήριξη 

στον Κικίλια;

kikilias_4.jpg
Με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων να δείχνουν πως ο νυν δημοτικός σύμβουλος του Νικήτα Κακλαμάνη και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κικίλιας είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να μπει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αρκετά είναι τα στελέχη που αναρωτιούνται για ποιο λόγο να στηρίξουν μια τέτοια υποψηφιότητα.
Και μη βιαστείτε να απαντήσετε, διότι η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής.
Μπορεί ο κ. Κικίλιας να αποτελεί προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, ένας ενδεχόμενος διασυρμός δε θα πλήξει μόνο τον ίδιο αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πολλοί λοιπόν βουλευτές της Α΄Αθήνας στηρίζουν την υποψηφιότητα του πρώην μπασκετμπολίστα όχι μόνο σε μια προσπάθεια να επιδείξουν κομματική νομιμοφροσύνη αλλά και επειδή γνωρίζουν ότι με αυτή του την κάθοδο βάζει παρακαταθήκη να είνα υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές στην Α΄ Αθήνας.source:parapolitika.gr

Ο σπουδαίος μαθηματικός 

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή...

Σαν σήμερα, το 1873 γεννήθηκε στο Βερολίνο ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Constantin Carathéodory). Πολυμαθής, δραστήριος και ακάματος παρήγαγε σπουδαίο έργο σημαδεύοντας την επιστήμη των μαθηματικών αλλά και συνεισφέροντας σε άλλα πεδία με τα συγράμματά του. «Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την επιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο Ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης, συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασικής Ελλάδος» είπε για τον Καραθεοδωρή ο Γερμανός μαθηματικός Oskar Perron.
Γιος διπλωμάτη μεγαλώνει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σπουδάζει σε Βρυξέλλες, Ριβιέρα και το Σαν Ρέμο. Στο Βέλγιο βραβεύτηκε δις σε διαγωνισμούς μαθηματικών. Με την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, το 1895, την οποία του επέβαλλε ο πατέρας του, ο Καραθεοδωρή αποδέχεται πρόσκληση του θείου του ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και επισκέπτεται τα Χανιά όπου γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον οποίο θα διατηρήσει φιλική σχέση.
Το 1898 μεταβαίνει στην Αίγυπτο ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Εκεί συνεχίζει να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε. Στην Αίγυπτο αποφάσισε ότι τα Μαθηματικά ήταν η επιστήμη που ασκούσε τη μεγαλύτερη γοητεία και στα 27 του μεταβαίνει στη Γερμανία για να σπουδάσει για δυο χρόνια μαθηματικά.
Σπουδάζει κοντά στους κορυφαίους δασκάλους της εποχής Herman Schwarz, Georg Frobenius, Erhard Schmidt, Lazarus Fuchs και Hermann Minkowski. Το 1905 αναγορεύεται υφηγητής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και ακολουθεί λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα εκεί αλλά και στα πανεπιστήμια της Βόννης, του Ανοβέρου, του Μπρεσλάου, του Βερολίνου και του Μονάχου, όπου αναδεικνύεται σε μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου.
Το 1920, αναλαμβάνει κατ΄ εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη και μάλιστα κατορθώνει να διασώσει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης από την Καταστροφή, το 1922, μεταφέροντας τους τόμους της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1922-1924 είναι καθηγητής μαθηματικών και μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το 1924, αναλαμβάνει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το 1928, αποδέχεται πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, και επισκέπτεται τις ΗΠΑ μαζί με την γυναίκα του για έναν σχεδόν χρόνο, για να δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια.
Το 1930, πάλι μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του νεοσύστατου δεύτερου. Το 1932 επέστρεψε ξανά στο Μόναχο και παρέμεινε ακόμα και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Δεκέμβριο του 1949 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο και δυο μήνες αργότερα πέθανε.
Ο Καραθεοδωρή αρχικά ασχολήθηκε με τον Λογισμό των Μεταβολών και η διδακτορική διατριβή του (Γκέτινγκεν, 1904) φέρει τον τίτλο «Περί των ασυνεχών λύσεων στον Λογισμό των Μεταβολών». Στην συνέχεια, καταπιάστηκε με όλους σχεδόν του κλάδους των Μαθηματικών: θεωρία πραγματικών συναρτήσεων, θεωρία μιγαδικών συναρτήσεων, διαφορικές εξισώσεις, θεωρία συνόλων και διαφορική γεωμετρία, σύμμορφες απεικονίσεις κ.ά.
Εκτός από το πλήθος των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύει, πλουτίζει τη διεθνή μαθηματική βιβλιογραφία με σειρά συγγραμμάτων. Επιπλέον, το επιστημονικό έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της φυσικής και της αρχαιολογίας. Η συμβολή του στην Θεωρητική Φυσική ήταν ουσιαστική στην μαθηματική θεμελίωση τομέων της Φυσικής όπως η Θερμοδυναμική, η Γεωμετρική Οπτική, η μηχανική και η Σχετικότητα.
Πρέπει να σημειωθεί η στενή επιστημονική συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν. Σε μια επιστολή μεταξύ των δυο αντρών, ο Καραθεοδωρή αναλύει στον Αϊνστάιν το μαθηματικό λογισμό των μεταβολών, με τον γερμανοεβραίο επιστήμονα να τον καλεί να σκεφτεί κάτι επιπλέον «για το πρόβλημα των κλειστών χρονοειδών καμπυλών. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του άλυτου ακόμη προβλήματος του χωροχρόνου». Σε έτερη επιστολή, ο Αϊνστάιν επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων».source:tvxs.gr

Το Facebook φταίει που δεν 

πέρασες στις εξετάσεις...


Το Facebook φταίει που δεν πέρασες στις εξετάσεις
Οι μαθητές και οι φοιτητές που κάνουν χρήση του Facebook ακόμα και όταν διανύουν εξεταστική περίοδο έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με εκείνους που φροντίζουν ν’ απέχουν. Οπως διαπιστώθηκε από έρευνα ψυχολόγων, οι βαθμοί των φανατικών χρηστών του site κοινωνικής δικτύωσης είναι κατά 20% πιο χαμηλοί από εκείνους των άλλων φοιτητών.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να αμφισβητήσουν τη γενική άποψη ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων νεαρής ηλικίας είναι ικανός να κάνει διαφορετικές λειτουργίες σε ηλεκτρονικές συσκευές παράλληλα. Ερευνητές στην Αμερική παρακολούθησαν 219 φοιτητές, ηλικίας 19 έως 54 ετών, και παρατήρησαν ότι οι χρήστες του Facebook είχαν μέσο όρο βαθμολογία 3,06 στα 4, ενώ οι μη χρήστες 3,82. «Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η συνεχής εναλλαγή εργασιών τούς βοηθάει να κάνουν περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, στην πραγματικότητα μεγαλώνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για κάθε δουλειά ξεχωριστά, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες λάθους» εξηγεί ο καθηγητής Πολ Κίρσνερ που ηγήθηκε της μελέτης.

Την ίδια ώρα, άλλη έρευνα σχετική με το Facebook καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι ασχολούνται πολλή ώρα με αυτό είναι πιο πιθανόν να είναι νάρκισσοι, ανασφαλείς και να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Γιορκ στον Καναδά που έκανε τη μελέτη διαπίστωσε ωστόσο ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών στην χρήση του Facebook. Οι άντρες φροντίζουν να προβάλλονται μέσω γραπτών αναρτήσεων, ενώ οι γυναίκες επιλέγοντας προσεκτικά τις φωτογραφίες τους.source:madata.gr
Σίσσυ Γιαννακοπούλου: «Δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε ο Μικρούτσικος στη Ρουμπέση»

Σίσσυ Γιαννακοπούλου: 

«Δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε ο Μικρούτσικος στη Ρουμπέση»

Την απόλυτη στήριξή της στην πρώην σύζυγο του Ανδρέα Μικρούτσικου, Δήμητρα Ρουμπέση, δίνει η Σίσσυ Γιαννακοπούλου, πρώην συνεργάτιδα και άλλοτε φίλη του παρουσιαστή. Η Σίσσυ, η οποία εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Ανδρέα Μικρούτσικο, σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε για το τέλος που είχε ο γάμος του παρουσιαστή με τη Δήμητρα Ρουμπέση: «Δεν ήταν καθόλου σωστό αυτό που έκανε ο Ανδρέας στην Δήμητρα. Αυτό ήταν ξεκατίνιασμα γιατί η Δήμητρα βγήκε και μίλησε για το τέλος του γάμου της δύο χρόνια μετά. Δεν ήταν σωστά όλα αυτά που έκανε ο Ανδρέας απέναντί της».source:gossip-tv.gr

Δεκάδες χιλιάδες άτομα 

κρατούνται χωρίς δίκη στο Ιράκ, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία...


Μερικοί κρατούμενοι παραμένουν για χρόνια χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο
Μερικοί κρατούμενοι παραμένουν για χρόνια χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Περίπου 30.000 άνθρωποι κρατούνται χωρίς δίκη και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους στις ιρακινές φυλακές, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, λέγοντας ότι πολλές φορές οι Αρχές χρησιμοποιούν βασανιστήρια για να αποσπάσουν πληροφορίες από τους κρατούμενους .

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονται για συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων και αυτό [...] υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή.

Σε 56σέλιδη έκθεση με τίτλο «Νέα Τάξη, Ίδιες Παραβιάσεις: Παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο Ιράκ», η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει λεπτομερώς εκατοντάδες περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης -ορισμένες φορές για πολλά χρόνια- βασανιστηρίων και εξαφάνισης κρατουμένων.

Επίσης, καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι πέθαναν λόγω της κακομεταχείρισής τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Σημειώνει, ακόμα, ότι πιθανολογείται πως χρησιμοποιούνται μυστικές φυλακές για τη στέγαση κρατουμένων.

Ο βιασμός, η απειλή βιασμού, τα χτυπήματα με ηλεκτρικά καλώδια ή σωλήνες, το παρατεταμένο κρέμασμα από τα άκρα, τα ηλεκτροσόκ, το ξερίζωμα των νυχιών του ποδιού με τανάλιες και η χρήση τρυπανιών για την πρόκληση σωματικών βλαβών ανήκουν στις μορφές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται στις ιρακινές φυλακές, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν συχνά στην απόσπαση μιας ομολογίας, η οποία χρησιμοποιείται από την ιρακινή δικαιοσύνη, επισημαίνει η διεθνής οργάνωση.

Ο ειδικός της οργάνωσης για το Ιράκ Κάρστεν Γιούργκενσεν επισημαίνει ότι περίπου 10.000 κρατούμενοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακομεταχείρισης μετά την παράδοσή τους από τις ΗΠΑ στις ιρακινές αρχές.

Ο αμερικανικές δυνάμεις, ενόψει της ολοκληρωτικής αποχώρησής τους από το Ιράκ στα τέλη του 2011, παρέδωσαν στον έλεγχο των Ιρακινών χιλιάδες κρατούμενους «χωρίς να έχουν εγγυήσεις από τη δική τους πλευρά όσον αφορά τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι αμερικανικές Αρχές, ο απολογισμός των οποίων όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων αποδείχθηκε άσχημος, εγκατέλειψαν χιλιάδες κρατούμενους στην παρανομία, στη βία και στις παραβιάσεις, αποποιούμενες των ευθυνών τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή Σμαρτ.source:in.gr

Μαρία Χούκλη...

"Γιατί έφυγα από την ΕΡΤ"

Μαρία Χούκλη
Η Μαρία Χούκλη μίλησε για τους λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση απο την ΕΡΤ και την επιστροφή της στην ιδιωτική τηλεόραση στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της έπαιξε το σύστημα αμοιβών: “Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές και συνέβαλαν πολλοί λόγοι σε αυτήν μου την απόφαση. Μέτρησε σαφέστατα το νέο καθεστώς αμοιβών, θεώρησα ισοπεδωτικό αυτό που έγινε. Επιπλέον είναι λίγο μετέωρη η ΕΡΤ. Παρ ' όλα σέβομαι απόλυτα τον πολιτικό σχεδιασμό. Δεν είχε νόημα να μείνω και να είμαι δυσαρεστημένη. Γι' αυτό θεωρώ πιο έντιμη την απόφαση μου. Πιστεύω στην δημόσια τηλεόραση και θα πιστεύω για πάντα. Αποφάσισα να ξαναρχίσω”.

Όπως δηλώνει, επίσης ρόλο στην απόφαση της έπαιξε η πρόταση του ΑΝΤ1: “Φυσικά παίζουν ρόλο και οι προτάσεις. Ο ΑΝΤ1 μου είχε κάνει πρόταση και στο μέσον της σεζόν, αλλά τα πράγματα δεν είχαν ξεκαθαρίσει ακόμη και είχα συμβόλαιο οπότε την αρνήθηκα. Μετά έπαιξε σημαντικό ρόλο η απόφαση του ΑΝΤ1 να κάνει ένα νεό μοντέλο δελτίου, το αυτονόητο κατ' εμέ, ειδησεογραφικό, χωρίς παράθυρα, που μου ταιριάζει. Το πιστεύω και μπορώ να το υποστηρίξω. Επομένως κάπου συναντηθήκαμε με το κανάλι. Θα έφευγα όμως από την ΕΡΤ ούτως ή άλλως”.


Η νέα ανκοργούμαν του ΑΝΤ1 δεν ασχολείται με τα νούμερα: “Καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια είχα μάθει να μην ασχολούμαι με τα νούμερα. Αντιλαμβάνομαι οτι ένα ιδιωτικό κανάλι τα μετράει και τα υπολογίζει, αλλά ο ΑΝΤ1 τους τελευταίους μήνες έκανε μία στροφή και προφανώς έκανε και την αυτοκριτική του στους δρόμους που ακολούθησε. Απλώς επιστρέφει στην αξία της ενημέρωσης. Έχω πειστεί για αυτό”.

Τέλος απαντά πως δεν το βλέπει σαν προσωπικό στοίχημα το δελτίο του ΑΝΤ1: “Πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές των στοιχημάτων, του ανταγωνισμού. Προτιμώ την λέξη συναγωνισμός. Δεν θα είμαστε σε πασαρέλα δελτίων για να δούμε ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Αν αυτό που κάνουμε πείσει τον κόσμο τόσο το καλύτερο”.source:yupi.gr

"Κβαντικό" άγγιγμα...

αξιοποίησε την ενέργεια για υγεία και ευεξία...

 
Η υποστηρικτές της μεθόδου πιστεύουν πως όλες οι διαδικασίες θεραπείας, ενέχουν πάντα μια δόση αυτοθεραπείας. Σύμφωνα με αυτούς ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί το κβαντικό άγγιγμα για να απαλύνει τους πόνους κάποιου.

Η μέθοδος διατείνεται πως αξιοποιεί τη ζωτική ενέργεια, δύναμη του οργανισμού, την οποία συχνά αποκαλούν "πράνα" ή "chi", μέσα από ένα απαλό άγγιγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το ευεργερτικό άγγιγμα που θυμίζει πολύ το ρέικι,  πραγματοποιείται σε συνδυασμό με μια σειρά από ασκήσεις ελέγχου της αναπνοής και συνειδητοποίησης του σώματος από τον θεραπευτή.

Έτσι μπορεί κάποιος να χειριστεί αποτελεσματικά τη δύναμη του "κβαντικού" αγγίγματος και να δημιουργήσει ένα υψηλά δονούμενο πεδίο ζωτικής ενέργειας, γύρω από το σημείο όπου πάσχει ο ασθενής. Με τον τρόπο αυτό  ενεργοποιεί τις βιολογικές του λειτουργίες και επιταχύνει την αυτοθεραπεία. 

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του "κβαντικού" αγγίγματος μπορεί κανείς να δημιουργήσει ζωτική ενέργεια υψηλής συχνότητας. Αυτή η ενέργεια αν εφαρμοστεί σε σημεία όπου παρατηρείται σωματικός πόνος, πρήξιμο ή κάποια ασθένεια, αλλά ακόμη και στρες και άγχος, βοηθά το σώμα να απαλύνει το πρόβλημα και να αυτο-θεραπευτεί!

Σύμφωνα με  τους θεραπευτές που εξασκούν το "κβαντικό" άγγιγμα, μπορείς να επωφεληθείς από: 
Αστραπιαία και εμφανής ανακούφιση από τον πόνο.
Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.
Επαναφορά των οστών στη φυσιολογική τους θέση, με τη βοήθεια πολύ απαλού αγγίγματος.
Γρήγορη αποθεραπεία σε φλεγμονές από τραύματα
Βελτίωση της αντοχής του οργανισμού
Αντιμετώπιση δυσάρεστων ψυχολογικών καταστάσεων, όπως άγχος, στρες και έντονη θλίψη
Σημνατική βοήθεια στην χαλάρωση και τον ύπνο

Συνήθως όσοι έχουν δεχθεί τις ευεργετικές ιδιότητες του αγγίγματος, γίνονται οι καλύτεροι θεραπευτές. Οι επαναλήψεις της θεραπείας για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ποικίλουν και εξαρτώνται κυρίως από το ηλικία και την ένταση του προβλήματος. Μάλιστα, είναι δυνατό κάποιος με ειδική εξάσκηση να μπορεί να ασκεί το ευεργετικό "κβαντικό" άγγιγμα στον ίδιο του τον εαυτό.source:tlife.gr

Το Facebook περνάει 

στην πρώτη θέση...



Για πρώτη φορά από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας της, η ιστοσελίδα της δημοφιλέστερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης ξεπέρασε σε επισκέψεις ακόμη και την μηχανή αναζήτησης της Google. Κάτι τέτοιο αποδεικνύουν οι αριθμοί που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εταιρία ερευνών comScore, όπου και αποδεικνύεται πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι χρήστες του Internet δαπάνησαν 41.1 εκατομμύρια λεπτά στο Facebook και 39.8 εκατομμύρια λεπτά στο Google.

Πλέον, πάνω από 10% των χρηστών του διαδικτύου στην αγορά της Αμερικής χρησιμοποιούν το Facebook, σε αντίθεση με το 9.6% αυτών που επισκέπτονται τη δημοφιλή υπηρεσία αναζήτησης Google.com.source:nooz.gr
Οι επενδύσεις στη χώρα που γέννησε το παράδοξο...
Tου Στεφανου Kασιματη
Γνωρίζοντας ότι δεν είχε καμία σχετική εκκρεμότητα, πήγε μια ωραία πρωία στο ΙΚΑ της περιοχής όπου είναι η έδρα της επιχείρησής του, με την αυταπάτη ότι, αν όχι την επομένη, το πολύ σε δυο-τρεις ημέρες θα είχε στα χέρια του την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν είχε υπολογίζει, όμως, δύο τινά: Πρώτον, ότι το κράτος αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τον πολίτη –και ιδίως τον επιχειρηματία– ως ένοχο απάτης και, γι’ αυτόν τον λόγο, τον υποχρεώνει κατ’ αρχάς να αποδείξει την αθωότητά του. Δεύτερον, ότι η ελληνική Δημόσια Διοίκηση διέπεται από την αρχή της προστασίας του δικαιώματος στην τεμπελιά – για τους λειτουργούς της, φυσικά.
Του ζητήθηκε, ως εκ τούτου, να κάνει ο ίδιος τη δουλειά, την οποία σε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου θα όφειλαν να φέρουν εις πέρας οι υπάλληλοι του κράτους. Δηλαδή, να απευθυνθεί σε διάφορα καταστήματα του ΙΚΑ ανά την Αττική, όπου κατά καιρούς είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, και να ζητήσει βεβαιώσεις ότι δεν είχε ανοιχτές υποχρεώσεις από τη συμμετοχή του σε άλλες εταιρείες κατά το παρελθόν, έστω κι αν είχε προ πολλού αποχωρήσει από αυτές ή τις είχε πουλήσει. Το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον δεν είχαν την απαίτηση να προσκομίσει τις βεβαιώσεις αυτοπροσώπως, αλλά εστάλησαν στο αρμόδιο για την έκδοση της ασφαλιστικής ενημερότητας κατάστημα του ΙΚΑ διά της υπηρεσιακής οδού. Ομως, αυτό ακριβώς υπογραμμίζει τον παραλογισμό της διαδικασίας: Και τότε, γιατί δεν μπορούσαν από την αρχή οι υπάλληλοι του ΙΚΑ να ζητήσουν τις βεβαιώσεις και έπρεπε να τρέξει να το κάνει ο ίδιος ο αιτούμενος; Τρέχα γύρευε...
Δεν είναι μια ασυνήθιστη ιστορία (συμβαίνουν πολύ χειρότερα...), αλλά γι’ αυτό είναι χαρακτηριστική. Καχυποψία –αν όχι εχθρότητα– από πλευράς του κράτους, πολυνομία και περιπλοκότητα των διαδικασιών, οργανωτική ανεπάρκεια της γραφειοκρατίας, διαφθορά και, προπαντός, αστάθεια του φορολογικού συστήματος συνιστούν την πραγματικότητα με την οποία έχει να αναμετρηθεί ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Εξ ου και η δραματική υστέρηση στις ιδιωτικές επενδύσεις – σε πολλούς αρέσουν τα μυθιστορήματα του Κάφκα, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να τα ζήσει στην πραγματικότητα, βάζοντας μάλιστα και τα λεφτά του από πάνω. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων, χάρη στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης: το «fast track» για τις επενδύσεις.
Πάνε τουλάχιστον 16 χρόνια αφότου ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης η εξαγγελία της απλούστευσης και της επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση των επενδύσεων. Ηταν τον Απρίλιο του 1994, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε επισήμως τις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στην καθιερωμένη ομιλία του ενώπιον των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ο τότε υπουργός Οικονομίας είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει το λεγόμενο «one stop shop», όπως ήταν τότε η έκφραση της μόδας για το σημερινό «fast track». Φίλος διπλωμάτης (συνταξιούχος σήμερα), ο οποίος μετείχε στην κυβερνητική αποστολή, θυμάται την έκπληξη που ένιωσε μόλις άκουσε την εξαγγελία. Καθώς το ζήτημα δεν είχε θιγεί στις υπηρεσιακές συσκέψεις για την προετοιμασία της επίσκεψης, ρώτησε τους συναδέλφους του, αν γνώριζαν κάτι περισσότερο για να τον διαφωτίσουν, όμως κανείς τους δεν είχε ιδέα. Παραμέρισε, λοιπόν, τον έμφυτο κυνισμό του και υπέθεσε ότι επρόκειτο για «τον λαγό στο καπέλο», την ευχάριστη έκπληξη που είχε κρατηθεί ώς το τέλος.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1996, ο ίδιος άνθρωπος βρέθηκε και πάλι στην Ουάσιγκτον, συνοδεύοντας τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη. Ολα τα άλλα, όμως, είχαν μείνει τα ίδια. Ηταν ο ίδιος υπουργός Οικονομίας, που έκανε την ίδια ομιλία, μπροστά στο ίδιο κοινό επιχειρηματιών, με την ίδια εξαγγελία του «οne stop shop» για τις επενδύσεις. Αυτή τη φορά, ο διπλωμάτης δεν χρειάστηκε να ρωτήσει κανέναν τίποτε. Κατάλαβε αμέσως και γλίστρησε διακριτικά έξω από την αίθουσα.
Επρεπε να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας και να χρειαστεί να μας επιβάλουν οι σωτήρες-δανειστές μας τις μεταρρυθμίσεις, που οφείλαμε να έχουμε υλοποιήσει με δική μας πρωτοβουλία, ώστε να φτάσει κάποτε η ώρα της απλοποίησης των διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις, με τη μορφή νόμου ηυξημένης τυπικής ισχύος, όπως έγινε, δηλαδή, για τα έργα των Ολυμπιακών, αλλά και παλαιότερα με τον νόμο 289/1976 του Παναγή Παπαληγούρα για την ανάπτυξη της Θράκης. Ομως, η εικόνα των κυβερνητικών προθέσεων εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόσβαση στα ευεργετήματα του νομοσχεδίου που έχει ετοιμασθεί θα έχουν οι επενδύσεις που εμπίπτουν σε μία από τις εξής τέσσερις κατηγορίες: είτε συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, είτε 75 εκατομμυρίων, όπου όμως θα δημιουργούν τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας, είτε του ενός εκατομμυρίου ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφορούν υψηλή τεχνολογία, είτε, τέλος, οι «μείζονος εθνικής σημασίας», που οποίες προσδιορίζονται βάσει κριτηρίων, όπως η μεταφορά καινοτομίας και η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης σε «ευαίσθητες» περιοχές και για τις οποίες δεν ορίζεται κατώτατο όριο.
Γεννάται, όμως, το ερώτημα: Aφού η κυβέρνηση παίρνει, επιτέλους, την απόφαση για το μεγάλο βήμα, γιατί τουλάχιστον δεν το κάνει ολόκληρο; Γιατί, με άλλα λόγια, δεν χαμηλώνει ακόμη περισσότερο τα όρια; Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι –όσο κι αν ακούγεται παράδοξο– το κίνητρο που οδηγεί την κυβέρνηση στη θέσπιση του «fast track» είναι η ανάγκη να παρακαμφθούν η ανεπάρκεια και οι ιδεοληψίες ορισμένων μελών της, όπως η κυρία Μπιρμπίλη, λ.χ., η οποία ευθύς μόλις ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, ως συνεπής ακτιβίστρια της πουριτανικής οικολογίας, φρόντισε να παγώσει τη διαδικασία αξιολόγησης όσων αιτήσεων είχαν υποβληθεί ώς τότε, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους υποψήφιους επενδυτές να πετάξουν στα σκουπίδια κοπιώδεις και υψηλού κόστους μελέτες που συνόδευαν τις αιτήσεις τους. Διερωτάται κανείς, βεβαίως, μήπως θα ήταν περισσότερο λογικό, αντί να χρειάζεται ειδικός νόμος για να υπερβεί τις αδυναμίες των στελεχών της κυβέρνησης, να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα για τις θέσεις των υπουργών. Ομως, εν προκειμένω, η κοινή λογική προσκρούει στην προστασία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας: Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ελληνες συνέλαβαν πρώτοι την έννοια του παραδόξου...
The prince of darkness
Αποδεικνύεται, εν τέλει, ότι ο Πρίγκιψ Νικόλαος των Παπανδρέου ήταν το πρόσωπο με τον κρισιμότερο ρόλο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ετσι, η κυρία Μπιρμπίλη, με την οποία οι σχέσεις τους έχουν από καιρό διαταραχθεί, είδε τον έμπιστο της οικογενείας Νίκο Σηφουνάκη να διορίζεται αναπληρωτής (επιτηρητής;) στο υπουργείο της. Οσο για τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με τον οποίον επίσης είχε τσακωθεί, βρέθηκε αποδυναμωμένος στο περιθώριο –κατά κάποιον τρόπο όπως ο Τσώρτσιλ μετά το φιάσκο της Καλλίπολης έγινε υπουργός για το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Ακούω ότι τις σχετικές αποφάσεις έλαβε ο πρωθυπουργός ένα Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, που το πέρασε σε ξενοδοχείο της Κρήτης, μόνο με τη συντροφιά του αδελφού του Πρίγκιπος Νικολάου και, ασφαλώς, του Αυλάρχη Νικολάου Σηφουνάκη...source:kathimerini.gr

Τι είδε ο Γιώργος στη Βραζιλία

μετά το ΔΝΤ…


Με ένα σημαντικό  πρόβλημα, αυτό του υψηλότατου ελλείμματος  και του αρνητικότατου ισοζυγίου  οδηγήθηκε αρχικά η Βραζιλία στα  «δίχτυα» του ΔΝΤ!

Ήταν το 1997 όταν η χώρα της σάμπας, καίτοι από τις πλουσιότερες του κόσμου σε πρώτες ύλες και ενεργειακά αποθέματα, άρχισε να βιώνει τα θλιβερά αποτελέσματα της επιλογής της κυβέρνησής της, περίπου 3 χρόνια πριν, το 1994, να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα σταθερότητας, το επονομαζόμενο «Plano Real», που συνίστατο στην εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, του ρεά, σε απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο.  

Το πρόγραμμα  «δούλεψε» αρχικά και αντιμετώπισε το τότε μείζον πρόβλημα του υπερπληθωρισμού, όμως όταν άρχισε η κρίση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας (η κρίση των «ασιατικών τίγρεων») «χτύπησαν» οι οίκοι αξιολόγησης, υποβάθμισαν τη βραζιλιάνικη οικονομία, οι επενδυτές απέσυραν μαζικά τα χρήματα τους από τη χώρα μειώνοντας μέσα σε 90 ημέρες τα συναλλαγματικά της αποθέματα κατά σχεδόν 28 δις δολάρια.

Κάπου εκεί η  πραγματική οικονομία σχεδόν κατέρρευσε, ήρθε ένα κραχ στο Χρηματιστήριο  στο Σάο Πάολο και πρακτικά «υπαγορεύτηκε» στη Βραζιλία η καταφυγή στο ΔΝΤ για βοήθεια τον  Ιανουάριο του 1998.  

Το ΔΝΤ τότε ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 42,6 δις δολαρίων απαιτώντας όμως από τη βραζιλιάνικη να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων, περιορίζοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού της από το 8,1% του ΑΕΠ το 1998, στο 4,7% το 1999! Το πρόγραμμα προέβλεπε αυξήσεις φόρων, μειώσεις των δημοσίων δαπανών – ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας κατά πάνω από 40%, καθώς επίσης την αναμόρφωση του κρατικού συστήματος συντάξεων. Αυτές οι τελευταίες επιλογές αποδείχθηκαν κομβικές για τη συνέχεια.

Μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 12 εκατομμύρια οικογένειες που στηρίζονταν στα κοινωνικά επιδόματα για την επιβίωσή τους βρέθηκαν στο δρόμο – κυριολεκτικά. Οι αυξήσεις στους φόρους και η αποδέσμευση του μισθού όλων των εργαζομένων από τον ετήσιο τιμάριθμο, ολοκλήρωσε την καταστροφή στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Τρία χρόνια μετά, το 2001, στις μεγαλουπόλεις της Βραζιλίας, είχε ξεσπάσει ένας «ταξικός» πόλεμος, που μάλιστα είχε και εκατοντάδες θύματα. Τα διεθνή δίκτυα μετέδιδαν εικόνες επιχειρηματιών που μετακινούνταν με ελικόπτερα και στρατιές φρουρών. Ουσιαστικά πάνω από το 30% του πληθυσμού της Βραζιλίας ζούσε σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης και υποσιτισμού.

Κι όλα αυτά με το εξωτερικό χρέος της Βραζιλίας στο 52% του ΑΕΠ της.  

Τον Αύγουστο του 2001, η κυβέρνηση της Βραζιλίας κατέφυγε εκ νέου στο ΔΝΤ για τη χορήγηση ενός νέου δανείου. Το αίτημα της έγινε αποδεκτό και της χορηγήθηκαν κεφάλαια ύψους 15 δις δολαρίων με νέες «απαιτήσεις» μεγάλων περικοπών στις δαπάνες του προϋπολογισμού, στους τομείς της Παιδείας, και της Υγείας και περαιτέρω «ελάφρυνση» του Δημοσίου από κάθε παραγωγική εταιρεία. Η Βραζιλία του τεράστιου ορυκτού και ενεργειακού πλούτου διαθέτει ουσιαστικά σήμερα μόλις μία κρατική εταιρεία στον χώρο, την ενεργειακή Petrobras.

Το 2002 στην εξουσία αναρριχήθηκε το Εργατικό Κόμμα και ο νυν Πρόεδρος της χώρας Lula da Silva. Ο τελευταίος επέκτεινε τη συμφωνία με το ΔΝΤ εξασφαλίζοντας νέες χρηματοδοτήσεις της τάξης των 30 δις δολαρίων, παράλληλα όμως έχοντας την ευχέρεια να υποτιμήσει το ρεάλ, κίνηση η οποία λειτούργησε θετικά στις εξαγωγές της χώρας!  

Η «συμφωνία» με το ΔΝΤ και πρωτίστως η ευεργετική αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού ώθησε τη βραζιλιάνικη οικονομία. Ο πρόεδρος Lula da Silva δεν δίστασε να πάρει μέχρι κεραίας τα μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί απέναντι στο ΔΝΤ. Όμως έκανε ακόμα μια στρατηγική επιλογή, πέραν της υποτίμησης του νομίσματος. Παράλληλα πόνταρε στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής που αποδείχθηκε αρκούντως εντυπωσιακή. Η Βραζιλία συγκαταλέγεται σήμερα στις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του κόσμου σε σιτηρά και γενικότερα σε αγροτικά προϊόντα.  

Σταδιακά στη  χώρα επανέκαμψαν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, το χρηματιστήριο πέρυσι εκτοξεύθηκε, τα ομόλογα της χώρας  τυγχάνουν της προτίμησης παραδοσιακών «διεθνών παικτών». Οι υποχρεώσεις της χώρας εξυπηρετούνται κανονικά, η χρεοκοπία απεφεύχθη και οι αριθμοί ευημερούν. Τα κοινωνικά προβλήματα πάντως παραμένουν, με πάνω από το 30% του πληθυσμού της χώρας να «φλερτάρει» με την απόλυτη φτώχεια.  source:protothema.gr
top