Ελληνόπουλα εξαρτημένα 

στο διαδικτυακό τζόγο...


Οι θέσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την προστασία των παιδιών από το διαδικτυακό εθισμό

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση γύρω από το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας με θέμα τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημοσιοποιεί τις πάγιες αρχές του σχετικά με το διαδίκτυο και το παιδί.

«Δυστυχώς, η απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο είναι πρακτικά ανέφικτη. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων και των εκπαιδευτικών με παράλληλη ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά από την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια» επισημαίνεται σε ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνονται στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, πριν οποιαδήποτε οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, 15,1% των μαθητών 14-16 χρονών παίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ στην Κύπρο όπου υπάρχουν καταστήματα με τυχερά παιχνίδια, σε αντίστοιχη έρευνα της ΜΕΥ το ποσοστό των μαθητών είναι 34,9%. Γι’ αυτό το λόγο, τονίζουν οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους–ειδικά από τους ανήλικους.

Να σημειώσουμε ότι στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται 82 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης του διαδικτύου και έχουν γίνει περισσότερες από 300 κλήσεις στη Γραμμή Βοηθείας Υποστηρίζω begin_of_the_skype_highlighting              80011 80015      end_of_the_skype_highlighting με αίτημα την εξάρτηση του Διαδικτύου μέσα σε 9 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε., το 27% των Ελλήνων γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά του έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ίντερνετ καφέ (πρώτη θέση EU27, με την Κύπρο να ακολουθεί με 11%, και με όλες τις άλλες χώρες να έχουν μονοψήφια ποσοστά).

«Επομένως, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην προστασία του παιδιού και της οικογένειάς του στο κομμάτι των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Το Ελληνικό Κέντρο έχει ήδη καταθέσει ανά άρθρο τις προτάσεις του στη διαβούλευση, ευελπιστώντας να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε τα παιδιά να μην εκτεθούν (περισσότερο) σε επιβλαβές για αυτά περιεχόμενο και να μην κινδυνεύουν να αναπτύξουν εθιστικές συμπεριφορές, τόσο από τα ηλεκτρονικά όσο και από τα τυχερά παιχνίδια».

Οι θέσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

1. Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά πρέπει να αφορούν αυστηρά και μόνο ψυχαγωγικά – τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει -στο σύνολό του- να μην είναι προσβάσιμος για τους ανήλικους.

2. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται τα παιδιά (σχολεία, χώροι άθλησης κ.λπ.), έτσι ώστε τα παιδιά να μην επηρεάζονται για να τους επισκεφθούν.

3. Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια -μέσω Διαδικτύου ή μη- οφείλουν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες των παιδιών. Θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος υποχρεωτικού ηλικιακού ελέγχου και να καθοριστούν ξεχωριστοί υπολογιστές για τους ανήλικους επισκέπτες στους οποίους θα υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.

4. Επιπλέον, στους χώρους για τους ανήλικους θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από κάποιον ενήλικο, ώστε να μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατυχές περιστατικό προκύψει, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι παίζουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα για αυτά (ηλικιακή κατηγορία, περιεχόμενο).

5. Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα βασικό να υπάρχουν σε πολύ εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού καθώς και οι διάφοροι τύποι χαρακτηρισμού του περιεχομένου ενός παιχνιδιού, βάσει του συστήματος PEGI. Όλα τα παραπάνω αιτήματα σχετικά με «φιλικά προς τα παιδιά» Ίντερνετ καφέ, έχουν ζητηθεί από τo Ελληνικό Κέντρο ήδη από το 2008, τόσο σε ειδική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας) όσο και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.source:newsbeast.gr
80011 80015

Πρόεδρος της Google ή υποχθόνιος παγωτατζής;


ΔΕΙΤΕ:Το επικριτικό βίντεο της Αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών

Την πιο πολυσύχναστη πλατεία των ΗΠΑ, την πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης, διάλεξε η αμερικανική ένωση προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, Consumer Watchdog, για να προβάλλει 48 φορές ημερησίως το επικριτικό βίντεο που ετοίμασε για την πολιτική που ακολουθεί το Google για το ιδιωτικό απόρρητο. Πρωταγωνιστής, ο επικεφαλής του Google, Ερικ Σμιντ, σε ρόλο υποχθόνιου παγωτατζή.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, δύο φορές την ώρα προβάλλεται σε μια οθόνη 50 τετραγωνικών μέτρων ένα animation με πρωταγωνιστή ένα κακόβουλο avatar του διευθύνοντος συμβούλου του Google, Ερικ Σμιντ, σε ρόλο παγωτατζή ο οποίος ενώ προσφέρει σε παιδιά δωρεάν παγωτά καταγράφει τα προσωπικά τους στοιχεία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η ένωση Consumer Watchdog έχει δημιουργήσει τον δικτυακό τόπο Inside Google στον οποίο δημοσιεύει επικριτικά σχόλια για τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης. Τώρα, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να απαιτήσουν από το Κογκρέσο να δημιουργήσει τη λεγόμενη λίστα Do Not Track Me, κατά τα πρότυπα της λίστας Do Not Call, με την οποία τα τηλέφωνα των Αμερικανών πολιτών καθίστανται απόρρητα για εταιρείες προώθησης.
source:newsbeast.gr

Τραγέλαφος με το ΣΔΟΕ 

στη συναυλία των U2...


Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ στο ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και ενώ εξελίσσονταν η μεγάλη συναυλία των U2.

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ παραλίγο να συμπλακεί με τους ανθρώπους της εταιρίας, που οργάνωνε τη συναυλία, στο πλαίσιο έκτακτων ελέγχων για το οικονομικό μέρος της εκδήλωσης. Τελικά και μετά από πολύωρες συζητήσεις και πιέσεις το κλιμάκιο αποχώρησε αργά τη νύχτα από το χώρο του ΟΑΚΑ χωρίς να καταφέρει να αποσπάσει τα χαρτιά, που ζητούσε από τους διοργανωτές και συμφωνήθηκε ο έλεγχος να γίνει άλλη μέρα.


Το συνεργείο των ελεγκτών αποδέχθηκε το επιχείρημα της εταιρίας ότι οι υπάλληλοί της δεν μπορούν, εν ώρα πραγματοποίησης ενός τέτοιου γεγονότος, με χιλιάδες κόσμο να συρρέει στο στάδιο, να εγκλωβιστούν σε κάποια γραφεία και να ξεσκονίζουν έγγραφα και άλλα χαρτιά.    


Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος επαφών, με τον διευθυντή του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει από τηλεφώνου οδηγίες στο δεκαπενταμελές κλιμάκιο να μην απομακρυνθούν από το χώρο, αλλά να επιμείνουν μέχρι τέλους στον έλεγχο, ακόμη κι αν προκληθούν προβλήματα στην ομαλή διοργάνωση της συναυλίας. Στην προσπάθειά τους οι εφοριακοί να εκτελέσουν τις ρητές αυτές εντολές ήλθαν σε αντιπαράθεση σώμα με σώμα με υπαλλήλους και μόλις την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.


Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσεις από νωρίς το μεσημέρι, όταν οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ άρχισαν να επισκέπτονται τις καντίνες και τους πάγκους, που πουλούσαν μπλουζάκια και άλλα αναμνηστικά ή χρηστικά προϊόντα, πέριξ του ολυμπιακού σταδίου.
source:protothema.gr

Ολοκληρώθηκε η έρευνα

του ΟΗΕ στην Ιορδανία...


Ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Αμάν της Ιορδανίας οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του διεθνούς στολίσκου, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο.

Οι τρεις ερευνητές έχουν, ήδη, ακούσει τις μαρτυρίες 25 Ιορδανών από τους 33 που βρίσκονταν στο Mavi Marmara, το τουρκικό πλοίο όπου συνέβησαν οι συγκρούσεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.


Οι εμπειρογνώμονες υπέβαλαν ερωτήσεις σε πέντε ακόμη μάρτυρες, τρεις Ισραηλινούς Άραβες και δύο ακτιβιστές από τον Λίβανο.


Τώρα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική έκθεση κατά την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη.source:zougla.gr

Site παρακολουθεί αν δίνουν 

οι πλούσιοι λεφτά στις φτωχές χώρες...

Άγγελος Ανδρέου
Μια νέα ιστοσελίδα του ΟΗΕ ξεκίνησε να λειτουργεί από την Παρασκευή (3/9), η οποία θα παρακολουθεί το αν οι πλούσιες χώρες τηρούν τη δέσμευσης τους να συγκεντρώσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να τα δώσουν στις φτωχότερες χώρες.

Το faststartfinance.org έχει εντάξει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις έξι Ευρωπαίων δωρητών, ανάμεσα τους η Γερμανία και η Βρετανία.

27 είναι μέχρι στιγμής οι αποδέκτες, από το Μπαγκλαντές ως τα Νησιά Μάρσαλ.
 
Το 2009, στη σύνοδο της κορυφής για το κλίμα που έγινε στη Κοπεγχάγη, οι πλούσιες χώρες είχαν υποσχεθεί μια οικονομική βοήθεια της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2010 – 2012.  

Σύμφωνα με τα αναπτυσσόμενα κράτη, οι δεσμεύσεις για τη χορήγηση της νέας βοήθειας αποτελούν ένα τεστ για το κατά πόσο προτίθενται να ηγηθούν του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη οι πλούσιες χώρες, οι οποίες ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μάλιστα σε περίοδο λιτότητας.source:cosmo.gr

Τους 145 εκατ. χρήστες 

έφτασε το twitter...

Άγγελος Ανδρέου
Αυξάνονται πληθύνονται οι φαν του microblog Twitter,, αφού ο πρόεδρος της εταιρείας Έβαν Γουίλιαμς αποκάλυψε πως πια τιτιβίζουν πάνω από 145 εκατομμύρια εγγεγραμένοι χρήστες!

Την τελευταία φορά που η εταιρεία μέτρησε τους φαν της, τους είχε βγάλει 105 εκατομμύρια, και αυτό είχε γίνει μόλις τέσσερις μήνες πριν.

Με άλλα λόγια, το Twitter προσελκύει 300.000 νέους χρήστες την ημέρα παγκοσμίως.

Το site βέβαια έχει τεράστια βοήθεια και από την εφαρμογή τους internet mobile, αφού υπολογίζεται πως το 16% των νέων χρηστών γράφονται μέσω κινητού.source:cosmo.gr
 Ασπίδα κατά της χοληστερίνης
Πώς με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές στανόλες, θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την υπερχοληστεριναιμία...
Έλενα Κιουρκτσή
Tις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται στην Ελλάδα ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως η στεφανιαία νόσος. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή έχουν οδηγήσει στο ολοένα και συχνότερο πρόβλημα της υψηλής χοληστερίνης, που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά σημαντικό παράγοντα για την εκδήλωση της συγκεκριμένης νόσου.
Υπερχοληστεριναιμία σήμερα θεωρείται ότι υπάρχει όταν η τιμή της χοληστερίνης στο αίμα κυμαίνεται άνω του ορίου των 150-200 mg%. Στη χώρα μας, επιδημιολογική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες εμφανίζουν υπερχοληστεριναιμία. Για το λόγο αυτό, η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα για κάθε ενήλικο.
Οι φυτικές στανόλες είναι φυσικά συστατικά που περιέχονται σε φυτικές τροφές (φυτικά έλαια, δημητριακά, ξηροί καρποί, λαχανικά), έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερίνη και την ιδιότητα, όταν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, να την υποκαθιστούν στα σημεία απορρόφησής της στο έντερο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση της απορροφούμενης χοληστερίνης, η οποία δεν βρίσκει χώρο και αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, οι φυτικές στανόλες επιλέχθηκαν πρόσφατα μεταξύ των δέκα σημαντικότερων ανακαλύψεων παγκοσμίως στον τομέα της διατροφής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αλλά και οι νεότερες εξελίξεις, που ανακοινώθηκαν στο 78ο Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε τον Ιούνιο στο Αμβούργο, έδειξαν πως και άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα -όπως τα αυξημένα τριγλυκερίδια- μειώνονται με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές στανόλες, όπως τόνισε ένας από τους συνέδρους, ο κ. Ρόλαντ Π. Μένσινκ, Ph.D, καθηγητής του τμήματος Ανθρώπινης Βιολογίας στη σχολή Διατροφολογίας, Τοξικολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. Εκεί παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε Ελληνες χοληστερινοπαθείς.
Κατά τον κ. Κωνσταντίνο Τζιόμαλο, επικουρικό παθολόγο στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, από την εν λόγω μελέτη φάνηκε πως οι φυτικές στανόλες, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή εκεί όπου επιβάλλεται, μειώνουν την κακή LDL χοληστερίνη, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που θα βασίζεται στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες.
Η έρευνα αφορούσε άντρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 65 ετών, με σχετικά ήπια υπερχοληστεριναιμία, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία άλλη οργανική πάθηση και δεν ακολουθούσαν αγωγή με στατίνες. Το ότι η συστηματική κατανάλωση 1,5 - 2,4 γρ. φυτικών στανολών ημερησίως μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα ώθησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης για τη χοληστερίνη στις ΗΠΑ και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στην έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών, οι οποίες θεωρούν αναγκαία την ένταξή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων που επιθυμούν τη μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερίνης.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Η κατανάλωση φυτικών στανολών στο πλαίσιο της ημερήσιας διατροφής μειώνει άμεσα την ολική χοληστερίνη και την κακή LDL χοληστερίνη.
Η μείωση της χοληστερίνης διατηρείται μακροπρόθεσμα, με συνέχιση της καθημερινής κατανάλωσης προϊόντων εμπλουτισμένων με φυτικές στανόλες.
Η κατανάλωση των φυτικών στανολών συμβάλλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερίνης, μέσω της οποίας μπορεί να ελαττωθεί ο παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.source:kathimerini.gr

Έρχεται νέα υπηρεσία 

για να παρακολουθείτε 

όποιον θέλετε στο Facebook!


Το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης ετοιμάζεται να προσθέσει σε όλους τους λογαριασμούς των χρηστών του, ένα νέο χαρακτηριστικό το οποίο θα επιτρέπει στον κάθε χρήστη να παρακολουθεί τις ενημερώσεις των φίλων που έχει επιλέξει.
Το Stalk this friend όπως ονομάζεται η νέα υπηρεσία, στέλνει στο χρήστη ειδοποιήσεις (notifications), ανεξάρτητες από αυτές του News Feed, κάθε φορά που ένας Facebook φίλος του, γράφει κάτι στο λογαριασμό του έχοντας έτσι άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς της επιλογής του μέσω των ειδοποιήσεων.

Το νέο χαρακτηριστικό αυτό, θυμίζει σίγουρα κάτι από το Twitter μιας και αποτελεί το δημοφιλέστερο εργαλείο για την παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων και απ' οτι φαίνεται και οι υπεύθυνοι του Facebook θέλουν να κάνουν κάτι παρόμοιο.

Για την ώρα το Stalk this friend βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο όμως σύντομα πρόκειται να το δούμε σε όλα τα προφιλ και παράλληλα με την κυκλοφορία ίσως ξεσπάσουν και νέες αντιδράσεις σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.source:newsit.gr

Μειώσεις ως και 69% στο

νέο δελτίο τιμών φαρμάκων...



Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 69% έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις τιμές των 7.295 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Για λίγη ώρα το πρωί του Σαββάτου δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να γίνει ο επανέλεγχος στη σύνδεση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων με τις τιμές των πρωτοτύπων.


Η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στην αγορά.


Η ανάρτηση των τιμών στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr) ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.


Οι νέες τιμές αφορούν 4.676 αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα και 2.619 πρωτότυπα προϊόντα και μεταξύ αυτών υπάρχουν και οι τιμές για νέα φάρμακα.


Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.


Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανατιμολόγησης ολοκληρώθηκε μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, ενώ με τη νέα Αγορανομική Διάταξη 08/2010 που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 εξειδικεύτηκε η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.


Σύμφωνα με τις διατάξεις της προκύπτει πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και αυξήσεων μέχρι και 10%.

 Όπως αναφέρει η αγορανομική διάταξη, μέχρι τις 31/03/2011 οι μέγιστες μεταβολές στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ποσοστά ανά τιμή που ορίζονται στην ακόλουθη κλίμακα:

Συγκεκριμένα για χονδρική τιμή φαρμακευτικού προϊόντος όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων έως 3 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 15% έναντι της τιμής όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και το ανώτατο όριο αύξηση στο +10%.


Από 3,01 ευρώ έως 5 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο -20% και αύξησης στο 10%, από 5,01 ευρώ έως 10 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 25% και αύξησης στο 5%, ενώ από 10,01 ευρώ μέχρι 15 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 30% και αύξησης στο 5%, από 15,01ευρώ έως 40 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 35% και αύξησης στο 5%, από 40,01 ευρώ έως 50 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 40% και αύξησης στο 5%.


Από 50,01 ευρώ και άνω σύμφωνα με τα οριζόμενα στα αρ. 336, 337, 338 και 342 του Αγορανομικού Κώδικα (δεν ισχύει ανώτατο όριο ποσοστού μείωσης), ενώ το ανώτατο ποσοστό αύξησης ορίζεται στο +5%.


Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκδόθηκε η νέα ΑΔ 08/2010 που εξειδικεύει την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της απόφασης:

    - Προσδιορίζεται εκτενώς η μεθοδολογία λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και καθίσταται πλέον σαφής η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.
    - Εξειδικεύεται ο τρόπος λήψης των επίσημων πηγών των στοιχείων των φαρμακευτικών προϊόντων.
    - Εισάγονται ειδικότερες διατάξεις για την σύγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στις Χώρες Μέλη της ΕΕ, προκειμένου ο τρόπος αντιστοίχισης και προσδιορισμού τιμής να είναι ξεκάθαρος και αντικειμενικός.
    - Για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την αποφυγή της υποκαταστασιμότητας των φθηνών φαρμάκων, καθώς και για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στο νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση και την μείωση των φαρμακευτικών προϊόντων για μεταβατική περίοδο έως 31/03/2011.

Σχολιάζοντας την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών και της νέας Αγορανομικής Διάταξης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη τόνισε: «Το είπαμε και το κάναμε. Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα και θα φέρει μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν τεθεί σε ισχύ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στόχος είναι να πάψει η χώρα μας να είναι από τις πιο ακριβές στις τιμές των φαρμάκων».
source:nooz.gr

Μια φορά κι’ έναν καιρό 

(πριν απ’ τον κακό μας τον καιρό…

Ήταν ακόμα το 350 προ χριστιανικής χρονολόγησης (αυτό που συμβατικά λέμε προ Χριστού) όταν ο Αριστοτέλης παρατηρούσε με θαυμασμό και σεβασμό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Δελφινιών και κατέγραφε την στοργική σχέση που αναπτύσσουν με τα παιδιά τους, όσο και την συνείδηση φιλίας και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τα μέλη της κοινωνίας τους. Σημειώνει ο Αριστοτέλης, πως οι ψαράδες, αν έπιαναν κάποιο Δελφίνι κατά λάθος στα δίχτυα τους, αμέσως το άφηναν ελεύθερο.
Μα και στον Όμηρο θα συναντήσουμε τον Θεό Απόλλωνα να τιμά αυτό το πλάσμα παίρνοντας τη μορφή του για να γίνει ο Απόλλων Δελφίνους. Έτσι μεταμορφωμένος ο Θεός, φτάνει στο επίνειο της Κίρρας και ιδρύει το Ιερό των Δελφών.
Οι Δελφοί, ο «ομφαλός» του τότε κόσμου, πήραν το όνομά τους από την λέξη Δέλφις- Δελφίνι , με τη μεσολάβηση του Απόλλωνα, για να τιμηθεί αυτό το σπουδαίο όν , που ήταν τότε συνοδός, αρωγός και φίλος Θεών και ανθρώπων.
Αν κάποιος θελήσει να βυθιστεί στην ελληνική μυθολογία, που είναι γεμάτη δροσιά, ίσκιους και φως θα βρει ιστορίες πολλές και θαυμαστές που έχουν στο κέντρο τους τα Δελφίνια.
Καλό θα είναι όμως, καθώς θα κάνει αυτό το ταξίδι, να θυμάται πως η μυθολογία δεν είναι ένα απλό παραμύθι ή ένα αποκύημα ζωηρής φαντασίας, αλλά, ένα τεράστιο συμβολικό οικοδόμημα, στο οποίο ο σεβασμός για τη Φύση και τα δημιουργήματά της είναι ξέχειλος.
Κατά τον Πλούταρχο, στα Δελφίνια, δόθηκαν οι χάρες εκείνες που ο κάθε Φιλόσοφος αναζητά, δηλαδή η απόλυτη ανιδιοτέλεια και η χωρίς όρους φιλότητα.
Και ήταν ο Πλίνιος, στην Φυσική Ιστορία του, που περιγράφει πως τα Δελφίνια αγαπούν τη μουσική όταν αυτή είναι πλούσια σε αρμονίες.
Όμως, στα πρώτα χριστιανικά χρόνια ο ποιητής Οππιανός μοιάζει να είναι ο πρώτος που εντοπίζει τις αλλαγές στην συμπεριφορά των ανθρώπων και ανήσυχα επισημαίνει:
«Το κυνήγι των Δελφινιών είναι ανήθικο και όποιος βλάβη διαπράξει σε αυτά, κοντά του πια δεν θα μπορεί να φέρει τους Θεούς και τα χέρια του θα μολύνουν όσους μοιράζονται την ίδια στέγη μαζί του».
Είναι κάπου εκεί, που η προτροπή «πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε των ιχθύων τής θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων των κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπετών των ερπόντων επί της γης» εκτρέπει αργά αλλά σταθερά τους ανθρώπους από την φυσιολογική τους εξέλιξη και τους κάνει από συμμέτοχους στη Φυσική Τάξη σε επίδοξα «αφεντικά» και «κύριους» της πλάσης.
Τότε είναι, που οι άνθρωποι, εμείς, αρχίζουμε να πιστεύουμε πως είμαστε οι «εκλεκτοί της δημιουργίας» και πως ένας δημιουργός τα έκανε όλα και έβαλε εμάς στο κέντρο για να τα διαφεντεύουμε. Η απαρχή της Ύβρεως.
Τα αποτελέσματα της, τα «καμαρώνουμε» τώρα όλοι γύρω μας, παντού στη γη.
Αλλά, μυαλό ακόμα δεν έχουμε βάλει και παρόλο που ήδη πληρώνουμε πανάκριβα αυτή την ύβρη, βρισκόμαστε ακόμα στον πρόλογο του τι μέλλει γενέσθαι.
Αυτά σκεφτόμουν τις προηγούμενες μέρες, καθώς διάβαζα πως στην Ιαπωνία ξεκίνησε και πάλι το ετήσιο κυνήγι των Δελφινιών.
Ένα κυνήγι που δεν έχει ούτε μια τυπική συγγένεια με τον θεωρητικό κώδικα τιμής του κυνηγιού που επιβάλλει –θεωρητικά πάντα- την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ κυνηγού, θηράματος και φύσης.
Πρόκειται για μία χυδαία και θρασύδειλη πράξη ενέδρας, καθώς οι «ψαράδες» εγκλωβίζουν κάποιες χιλιάδες Δελφινιών σε έναν κλειστό όρμο (Taiji), ξεδιαλέγουν μια δεκαριά «τυχερά» που θα επιβιώσουν, για να διασκεδάζουν τους τουρίστες με τα παγωτά και τα χάμπουργκερ στα ανά τον κόσμο ενυδρεία. Τα υπόλοιπα, σφαγιάζονται.
Ο συνειρμός πηγαίνει στις αιχμαλωσίες και εκτελέσεις των ηττημένων στους πολέμους και την επιλογή των πιο «δυνατών» για να γίνουν μονομάχοι στις αρένες του ρωμαϊκού life style.
2.000 χρόνια μετά, δεν έχουμε αλλάξει διόλου.
Και αν εξαιρεθούν τα φωτεινά σπαράγματα της ιστορίας , τις περιόδους εκείνες που οι άνθρωποι πάλεψαν να διαρρήξουν το σκοτάδι, όπως με τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό, κατά τα άλλα επιστρέφουμε απελπιστικά στο ίδιο σημείο.
Στην απόλυτη βαρβαρότητα.
Το κυνήγι του Δελφινιού στον 21ο αιώνα είναι η διαιώνιση της ύβρεως.
Συμβολικά, κλείνει μέσα της αυτή η απεχθής μαζική δολοφονία όλο το φορτίο, της για αιώνες συντελούμενης ανθρώπινης παρακμής.
Μια παρακμή που κορυφώνεται όταν στις τόσο βεβαρυμμένες μέρες μας, κάποιοι, τρίβουν τα χέρια τους ενθουσιασμένοι καθώς οι αρχαίοι πάγοι λιώνουν και αποκολλώνται τεράστιες παγονησίδες.
Όπως, αυτή πρόσφατα στην Αρκτική που έχει μέγεθος 4 φορές το Μανχάταν.
Και τρίβουν τα χέρια τους, γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος για τα τρυπάνια που θα στοχεύσουν στα εκεί απείραχτα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ ο κόλπος του Μεξικού πεθαίνει από την ασύλληπτη διαρροή που όλοι γνωρίζουμε.
Φέτος, ζήσαμε το πιο καταστροφικό καλοκαίρι. Όχι, δεν μιλάω για την Κύπρο, κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε πως η Κύπρος είναι κομμάτι του κόσμου και όχι οικόπεδο των λίγων σε άλλο γαλαξία.
Φέτος, είδαμε τον πρωτοφανή ρωσικό καύσωνα να αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς και τη Μόσχα πνιγμένη στα αέρια με τους Μοσχοβίτες να κυκλοφορούν με μάσκες.
Φέτος, είδαμε πρωτοφανείς πλημμύρες σε πολλές περιοχές του κόσμου με αιχμή το Πακιστάν στο οποίο η γεωγραφία άλλαξε δραματικά.
Φέτος, μέσα σε δυόμιση περίπου μήνες, ο αριθμός των Προσφύγων λόγω Κλιματικών Καταστροφών ξεπέρασε τα 30.000.000, νούμερο που είχε πρόπερσι προβλεφτεί από την Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων για την περίοδο 2015-2020.
Φέτος, παράλληλα, ζούμε το ξεθεμελίωμα των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην εργασία και την ασφάλεια, στην ίδια τη ζωή.
Φέτος, περισσότερο από ποτέ στα τελευταία 40-50 χρόνια, η ανασφάλεια, ο ζόφος, η αβεβαιότητα, κυριεύουν με τεράστιο άγχος εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, ενώ η ανάκαμψη (των αριθμών;) στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεκλίζει χωρίς να αποκτά σταθερό ρυθμό.
Φέτος, αρχίζει και εξαπλώνεται σαν σιγανός ψίθυρος όλο και πολύ, μια αίσθηση πως «ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα» και πως «όλα όσα ξέραμε τελείωσαν πια, κάτι θα γίνει όπου νάναι». Κάτι, για το οποίο κανείς δεν ξέρει τίποτα, παρά μόνο πως θα είναι συνταρακτικά δραστικό ώστε να τοποθετήσει τον κόσμο σε άλλα θεμέλια.
Ίσως, είναι ένα «Μεγάλο Γεγονός» από αυτά που αλλάζουν τον ρουν της Ιστορίας και θα καθορίσει την πορεία του υπόλοιπου 21ου αιώνα.
Αυτό τουλάχιστον, ισχυρίζεται ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Νίκολας Μπόιλ, τοποθετώντας μάλιστα τις προβλέψεις του στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι μόνο ο κος Μπόιλ. Είναι αρκετοί ακαδημαϊκοί που έχουν κάνει λίγο πολύ την ίδια ανάλυση και θεωρούν πως το «σύστημα» ως έχει τέλειωσε, άρα είναι ώριμες πια οι συνθήκες για μια πλήρη ανατροπή. Πως θα γίνει αυτό;
Κανείς δεν λέει. Άλλοι συνομωσιολογούν, άλλοι μιλάνε για πλήρη εκτροχιασμό στη ρήξη Ιράν-Ισραήλ και όλων των εμπλεκομένων, άλλοι γράφουν για ένα νέο 9/11 παγκόσμιας εμβέλειας και άλλοι στηρίζονται σε τελείως απτές πραγματικότητες που εξελίσσονται με τη μορφή χιονοστιβάδας.
Υπάρχει ένα τρίπτυχο καθοριστικών Πλανητικών ζητημάτων.

Περιβάλλον- Πολιτισμός- Φτώχεια.
Και τα ιεραρχώ με αυτή σειρά ξεκινώντας από το τέλος:
Φτώχεια δεν μπορεί να υπάρξει σε μία πραγματικά Πολιτισμένη Κοινωνία.
Πολιτισμός ΔΕΝ μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα κατεστραμμένο Περιβάλλον που οδηγεί αξιωματικά τους πληθυσμούς στην εξαθλίωση και τη μετανάστευση.
Το Περιβάλλον και η Φτώχεια είναι τα κατ’ εξοχήν παγκοσμιοποιημένα προβλήματα. Στην σημερινή τους μορφή, κονιορτοποιούν κάθε έννοια συνόρων και εθνικών κρατών ενώ η πορεία τους είναι εκρηκτική και μη αναστρέψιμη στις παρούσες συνθήκες.
Έχοντας ξεκινήσει αυτούς τους συλλογισμούς από το έγκλημα κατά των Δελφινιών, καταλήγω πως η αυγή μιας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης δεν απέχει και πολύ.
Ίσως είναι ζήτημα 5-10 χρόνων μόνο.
Έγραψα «αυγή» πιο πριν. Δεν ξέρω αν θα είναι ξημέρωμα, ή βύθιση στην ακόμα πιο πυκνή νύχτα. Η ιστορία, έχει ένα δικό της ρολόι, που μετράει σε διαφορετικό χρόνο από τον δικό μου και τον δικό σου.
Αφιερώνω το κείμενο στη μνήμη εκείνου του Δελφινιού, που πριν από λίγα χρόνια αυτοκτόνησε μέσα σε ενυδρείο-αρένα μετά από την πολύμηνη αγωνιώδη αναζήτηση της συντρόφου του που είχε εγκλωβιστεί και σφαγιαστεί στο Taiji της Ιαπωνίας.source:tvxs.gr

Ωρα μηδέν για μικρομεσαίες

επιχειρήσεις...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ



Η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα που έκλεισε τη στρόφιγγα των δανείων από τις τράπεζες και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συρρίκνωσαν δραματικά τον τζίρο στην αγορά, έχουν φέρει σε απόγνωση τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ο «θάνατος του εμποράκου» φαίνεται να επιταχύνεται από τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις που πλήττουν, βέβαια, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά χτυπούν περισσότερο τη μικρομεσαία τάξη επιχειρηματιών που δεν μπορούν να αντέξουν τον αυξημένο ανταγωνισμό για μία πίτα όλο και μικρότερη.

Το σκηνικό στην πραγματική οικονομία της χώρας έχει πάρει ήδη διαστάσεις δραματικές, με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο και πολλά πρώην «αφεντικά» να αλλάζουν κοινωνική τάξη. Από επιχειρηματίες γίνονται μισθωτοί ή άνεργοι προκαλώντας, εκτός των άλλων, μεγάλες ανατροπές στην ίδια τη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Ηδη η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως αποκαλούν χρόνια τώρα οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 96% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, άρχισε να ραγίζει.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι μικρές αυτές επιχειρήσεις απασχολούν πολύ περισσότερο προσωπικό (58% του συνόλου στη χώρα) απ΄ ό,τι η αντίστοιχη μέση ευρωπαϊκή (30%) και, επομένως, το πλήγμα από τα απανωτά λουκέτα για την απασχόληση και την οικονομία στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από όσο αλλού.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 υπολογίζουμε ότι έχουν κλείσει 25.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τους ανθρώπους αυτούς να έχουν γίνει είτε υπάλληλοι είτε άνεργοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, Δημήτρης Ασημακόπουλος, θεωρώντας βέβαιο ότι, αργά ή γρήγορα, θα πυροδοτηθούν σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.

«Ενας εργοδότης που βάζει λουκέτο στο κατάστημά του βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό,τι ένας εργαζόμενος, γιατί είναι ένας άνθρωπος με πολλά χρέη και κανένα επίδομα ανεργίας. Αρα, η θέση του είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη και ουδείς έχει σκεφτεί να προβλεφθεί και γι΄ αυτούς τους ανθρώπους ένα δίχτυ ασφάλειας. Ευτυχώς που στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πέρασε τελικά η πρότασή μας να καθιερωθεί υγειονομική περίθαλψη για δύο χρόνια σε εργοδότες των οποίων η επιχείρηση έκλεισε. Θα πρέπει, όμως, να δημιουργηθεί και ένας ειδικός λογαριασμός για το επίδομα», λέει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία της Εurostat και εκτιμήσεις, το 2008 στην Ελλάδα είχαμε 846.000

μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, από βιοτεχνίες μέχρι εμπορικές (σήμερα εκτιμώνται κοντά στις 800.000) που έδιναν δουλειά σε σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους αλλά που συνεχώς βαίνουν μειούμενες.
Εχουν κλείσει 25.000 μικρές επιχειρήσεις, με τους ανθρώπους αυτούς να έχουν γίνει είτε υπάλληλοι είτε άνεργοι

«Αναγκαστική κίνηση η μείωση του προσωπικού»

«Είμαι 35 χρόνια στον χώρο του αυτοκίνητου.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πρωτοφανές. Δεν μπαίνει άνθρωπος στο κατάστημα, γεγονός που αναγκάζει τον επιχειρηματία του κλάδου να προβεί σε αναγκαστικές κινήσεις μείωσης του προσωπικού, προκειμένου να μπορέσει να κρατηθεί στην αγορά, αφού τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα. Τον Ιούλιο οι πωλήσεις μας ήταν μειωμένες κατά 64% έναντι του ίδιου μήνα πέρσι, και τον Αύγουστο κατά 74%. Το κράτος αντί να εισπράττει, χάνει έσοδα αφού όσο πέφτουν οι πωλήσεις μας άλλο τόσο πέφτει ο τζίρος σε ανταλλακτικά, συνεργεία, κ.ο.κ.

Ως λύση εγώ βλέπω ότι από τη στιγμή που μια αντιπροσωπεία ούτως ή άλλως σήμερα προχωρεί σε εκπτωτικές πολιτικές, θα μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με την Πολιτεία προκειμένου η τελευταία να διαθέσει τα εν λόγω ποσά σε όσους αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους. Τα προς απόσυρση αυτοκίνητα υπάρχουν: Επειδή τα υψηλά τέλη καθιστούν ασύμφορη τη κυκλοφορία τους, έχουν κατατεθεί στις εφορίες περί τις 280.000 πινακίδες παλαιών οχημάτων.

Πρέπει παράλληλα να αρχίσουν να εκταμιεύουν δάνεια και οι τράπεζες. Διαφορετικά τα λουκέτα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 2.000 επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου, και μαζί μ΄ αυτούς έχουν βγει στην ανεργία χιλιάδες υπάλληλοι», λέει ο Αντώνης Λαμπρινούδης, επίσημος έμπορος της Ηyundai.


«Τρώμε από το λίπος μας»


«Σήμερα οι παραγωγικές επιχειρήσεις τρώνε από το λίπος τους, όσες δεν έχουν είναι καταδικασμένες. Το πρόβλημα για μια επιχείρηση δεν είναι μόνο να πουλήσει αλλά να μπορεί να εισπράττει πίσω τα ποσά. Και στην τωρινή συγκυρία έχουν τριπλασιαστεί οι καθυστερήσεις πληρωμών μέσα σε έναν χρόνο. Εκεί όπου πέρσι είχαμε για παράδειγμα δύο πελάτες σε καθυστέρηση, φέτος έχουμε έξι. Αρα εκτός από μια μείωση πωλήσεων της τάξης του 15% σε σχέση με πέρσι, επιβαρυνόμαστε και με τον κίνδυνο να μην εισπράξουμε τον ΦΠΑ, τον οποίο όμως αποδίδουμε κανονικά. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε αναγκαστεί να κόψουμε κάποιους από τους πελάτες μας, δηλαδή καταστήματα λιανικής.

Κάνουμε επίσης μια στροφή για να τοποθετηθούμε σε ξένες αγορές, στην Ευρώπη και στην Ασία. Και αν δεν είχαμε ένα προϊόν, που ας το πούμε έχει σταθερή προστιθέμενη αξία, και είναι επώνυμο, δεν θα είχαμε παραμείνει στον χώρο. Αν πάντως δεν βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος εργασίας, που σε μια δεκαετία αυξήθηκε κατά 76%, τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Συμφωνώ με την τοποθέτηση που έχει κάνει ο υπουργός Εργασίας για μείωση των εισφορών προς το ΙΚΑ», λέει ο κ. Λάζαρος Δραγογιάννης, που έχει την βιομηχανία πλεκτών Ιστός ΑΒΕΕ.


«Με ένστικτο αυτοσυντήρησης κι όχι με τους κανόνες του εμπορίου»


«Το ανδρικό ρούχο έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο άνδρας είναι το τελευταίο μέλος της οικογένειας που θα νοιαστεί να αγοράσει ρούχα σε περίοδο κρίσης. Εχουμε μείωση πάνω από 10% σε επίπεδο τζίρου σε σχέση με πέρσι, και χονδρικά κατά 20% από τα επίπεδα του 2008. Κάπως μάς βοήθησαν οι θερινές εκπτώσεις, αλλά οι ημέρες που προηγήθηκαν ήταν εντελώς νεκρές. Επιχειρούμε να παντρέψουμε, αφενός το γεγονός ότι πρέπει να ρίξουμε τις τιμές μας και, αφετέρου, την αυξημένη φορολογία λόγω ΦΠΑ.

Διαχειριζόμαστε δηλαδή απλά μια κατάσταση με ένστικτο αυτοσυντήρησης κι όχι με κανόνες εμπορίου.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, μικρότερες παραγγελίες κατά 25% για το επόμενο καλοκαίρι. Σκεφτείτε ότι φέτος είχαμε για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια κλείσιμο καταστημάτων από τους εμπόρους, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς η μείωση του προσωπικού αποτελεί κόκκινη γραμμή, γιατί θεωρούμε ότι χωρίς εργαζόμενους δεν θα έχουμε και καταναλωτές», λέει ο Παύλος Πολιτάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στον Πειραιά.


«Θηλιά» η έλλειψη ρευστότητας


Με την οικονομική ύφεση και τα αλλεπάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών αδιεξόδων της χώρας να έχουν ρίξει κατακόρυφα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η ελληνική επιχείρηση και ιδιαίτερα η μικρή ψάχνει με το κιάλι για να βρει πελάτες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δραματικό για τη μικρομεσαία επιχείρηση η οποία έχει σχεδόν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο και νέων επισφαλειών.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που έγινε σε δείγμα 523 επιχειρήσεων, το 86% από αυτές δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, το 89% ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, το 93% ότι έχουν πτώση κύκλου εργασιών και το 91% ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους. Στηριζόμενος στα ευρήματα της έρευνας αυτής αλλά και στις καθημερινές επαφές του με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας δεν φταίει μόνον η οικονομική ύφεση που πλήττει την αγορά αλλά και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, καθώς και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «επειδή το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Βεβαίως σε περιόδους ακραίων οικονομικών φαινομένων υποφέρουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, από τις οποίες ουκ ολίγες αντιμετωπίζονται επίσης με δυσπιστία από το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης ελληνικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον χώρο των καλλυντικών και η οποία παρά τον σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό της πήρε αρνητική απάντηση στο αίτημά της να της χορηγηθεί δάνειο για κεφάλαια κίνησης.


ΑΡΘΡΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ
ΜΑΡΔΑ , Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΙΟΝΗ

Απουσιάζει η έξυπνη πολιτική στήριξης των μικρομεσαίων
Στα υπόλοιπα 26 κράτη- μέλη της Ε.Ε. υπάρχει μια σωρεία μέτρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρήσιμων για κάθε μικρή επιχείρηση, όχι όμως και σε μάς. Αυτά αφορούν, εκτός των άλλων, ακόμη και τους τρόπους διαδοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πατεράδες στα παιδιά τους ή μια επιθετική πολιτική εξωστρέφειας με έξυπνα και όχι απαραίτητα δαπανηρά μέτρα, όπως προκύπτει από μελέτη της Ε.Ε. του 2004. Τέτοιες λύσεις απουσιάζουν από τη δική μας πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επικεντρώνει την προσοχή της σε παραδοσιακές ενισχύσεις, αλλά όχι στην κοινωνία της γνώσης.

Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία: Επιχορηγεί το μίσθωμα κατά την έναρξη επιλεγμένων δραστηριοτήτων ανά περιοχή και ανά δραστηριότητα, κατά 100% τον πρώτο χρόνο, 60% τον δεύτερο, και κατά 20%-25% τον τρίτο, τέταρτο και πέμπτο. Υπάρχει μια προϋπόθεση: η υποστήριξη της εθνοτικής γλώσσας, π.χ. της ιρλανδικής, στον εργασιακό χώρο.

Αλλα μέτρα σε ευρωπαϊκές χώρες είναι η ενίσχυση της υπεργολαβίας ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις κρατικές προμήθειες, προγράμματα ενίσχυσης για πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για ανάπτυξη εξαγωγών, η δημιουργία μιας δεξαμενής με ένα σύνολο εμπειρογνωμόνων σε ειδικά θέματα (δικηγόρων, λογιστών, συμβούλων επιχειρήσεων) που ψάχνουν για διαδόχους σε οικογενειακές επιχειρήσεις, εκτός των μελών της οικογένειας, κ.ο.κ.

Επίσης, σημαντικά είναι και τα φορολογικά κίνητρα μαζί με ειδικά προγράμματα για συνέχιση της οικογενειακής εταιρείας που ισχύουν σε αρκετές χώρες. Στην Αυστρία παρέχεται προετοιμασία για διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ στη Γαλλία έχει δημιουργηθεί ένας θεσμός, ένα είδος Λέσχης με μέλη όλους τους ενδιαφερόμενους, πρώην ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και μελλοντικούς αγοραστές.

Τέλος, υπάρχουν προγράμματα με σκοπό τη δημιουργία “γεφυρών επικοινωνίας” μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν λοιπόν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορίες και τεχνικές για να υπερνικήσουν οι δεύτερες τα ζητήματα ανάπτυξής τους.

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου (ΥΠΑΝ) κατά το 2000-2002 Οι συγχωνεύσεις θα σώσουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της σύγχρονης οικονομίας. Η παραπάνω έκφραση αποτελεί μια κοινοτυπία γιατί το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που της επιτρέπουν να επιβιώσει σε μια εποχή έντονης ύφεσης.

Η αποτύπωση του χάρτη των ελληνικών επιχειρήσεων και τα στοιχεία της Εurostat δίνουν την απάντηση και είναι ενδεικτικά για το μέλλον και τις κατευθύνσεις των πολιτικών για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα στην ελληνική οικονομία οι πολύ μικρές (αριθμός απασχολουμένων 0-9) αποτελούν το 96,5% των επιχειρήσεων. Οι μικρές επιχειρήσεις (αριθμός απασχολουμένων 10-49) αποτελούν το 3% ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 7%. Επίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό μόνο 0,1% ενώ συμβάλλουν στην προστιθέμενη αξία του κλάδου μόνο κατά 27% και στην απασχόληση μόνο κατά 13%.

Οι αριθμοί λοιπόν και η συγκυρία υποδεικνύουν και την κατεύθυνση των πολιτικών αλλά και των επιχειρηματικών κινήσεων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση σημαντικός αριθμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων απειλείται. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρευστότητας, της μείωσης της ζήτησης αλλά και του ανταγωνισμού θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μετατραπούν σε μικρές μέσω συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να είναι βιώσιμες αλλά και να εφαρμόσουν σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.

Ο κ. Διονύσης Χιόνης είναι καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
source:tanea.gr

Πήρε... πρωτάθλημα

στη φοροδιαφυγή...

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μάνατζερ ποδοσφαίρου και χορός «μαύρων» εκατομμυρίων

Τα ποσά σε ευρώ που έχουν καταθέσει  ποδοσφαιριστές, παράγοντες ΠΑΕ  και άλλοι, στον μάνατζερ Α.Τ.
Ενα μυστηριώδες κουβάρι φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μεγάλης διαπλοκής ανθρώπων του ποδοσφαίρου έχει αρχίσει να ξετυλίγεται από έρευνα που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ σε γνωστό μάνατζερ ποδοσφαιρικών ομάδων.
Καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλονταν με τη μορφή προμηθειών από ποδοσφαιριστές και μεγαλοπαράγοντες ομάδων της Σούπερ Λιγκ προς τον γνωστό μάνατζερ τα οποία δεν δηλώνονταν στην Εφορία αλλά και βεβαιώσεις που προσκόμιζε ο ίδιος στη φορολογική του δήλωση για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από συμμετοχή του σε παιχνίδια στοιχήματος ποδοσφαιρικών ομάδων βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης. Μίας υπόθεσης η οποία, όπως λένε άνθρωποι που τη χειρίζονται, δεν εμφανίζει μόνο φορολογικό ενδιαφέρον αλλά και σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και υποψίες για συμμετοχή σε στοιχήματα σε προκαθορισμένα παιχνίδια ποδοσφαιρικών ομάδων.

«ΤΑ ΝΕΑ» διαθέτουν τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης, όπως και τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα από τις αρμόδιες αρχές. Γι΄ αυτό και στο ρεπορτάζ αυτό γίνεται αναφορά μόνο στα αρχικά ονόματα των εμπλεκομένων στη υπόθεση.

Ολα άρχισαν όταν από το ΣΔΟΕ δόθηκε εντολή για έλεγχο στον γνωστό μάνατζερ Α.Τ. που συμμετέχει σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών από ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο συγκεκριμένος μάνατζερ, παρά την «πλούσια» δραστηριότητά του στον χώρο των μεταγραφών και τα γνωστά ονόματα των ποδοσφαιριστών που εκπροσωπεί, εμφάνιζε πολύ λίγα εισοδήματα στις φορολογικές του δηλώσεις και στις εταιρείες στις οποίες φέρεται να είναι ιδιοκτήτης. Οταν η έρευνα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προχώρησε στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, μια μεγάλη λίστα με ονόματα καταθετών αποκαλύφθηκε στους ελεγκτές. Γνωστοί ποδοσφαιριστές, μεγαλοπαράγοντες ελληνικών ομάδων και δικηγόροι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ανθρώπων που είχαν καταθέσει χρήματα, από μερικές χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στους λογαριασμούς του μάνατζερ από το 2000 έως και σήμερα, με το συνολικό ποσό των καταθέσεων αυτών να ανέρχεται σε 26 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλα κέρδη. Από αυτά, τα περίπου 4 εκατ. ευρώ προέρχονταν από καταθέσεις ποδοσφαιριστών καθώς και γνωστών παραγόντων μεγάλων ομάδων της Σούπερ Λιγκ. Πέντε εκατ. ευρώ αποδίδονται σε καταθέσεις τρίτων προσώπων στους λογαριασμούς του, ενώ επιπλέον 5 εκατ. ευρώ προέρχονταν από κέρδη που είχε ο συγκεκριμένος μάνατζερ από τη συμμετοχή του στο ποδοσφαιρικό στοίχημα. Για τη συγκεκριμένη πτυχή της συμμετοχής του σε παιχνίδια του ποδοσφαιρικού συστήματος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους ελεγκτές της υπόθεσης το γεγονός ότι στις φορολογικές δηλώσεις τριών ετών (2001-2003) ο μάνατζερ Α.Τ. είχε συμπεριλάβει βεβαιώσεις από πρακτορεία ότι κέρδισε αρκετά μεγάλα ποσά από τη συμμετοχή του σε παιχνίδια του ποδοσφαιρικού στοιχήματος. Σύμφωνα με τις βεβαιώσεις, στο διάστημα των ετών αυτών ο μάνατζερ κέρδισε από το στοίχημα του ποδοσφαίρου 3 εκατ. ευρώ! Ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο, γι΄ αυτό και οι ελεγκτικές αρχές υποψιάζονται όχι μόνο ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και συμμετοχή σε «προκαθορισμένο» στοίχημα.
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από στοιχήματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και καταθέσεις από ποδοσφαιριστές και μεγαλοπαράγοντες

Στη λίστα ποδοσφαιριστές και παράγοντες

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα των καταθετών «πελατών» του Α.Τ. τόσο για την ταυτότητά τους όσο και για το ύψος των ποσών που κατέθεταν. Οι περισσότεροι από τον κατάλογο αυτό είναι ποδοσφαιριστές ομάδων Σούπερ Λιγκ (ή της Α΄ Εθνικής από το 2006 και πριν), ενώ δεν λείπουν και ποδοσφαιριστές της Φούτμπολ Λινγκ.

Υπάρχουν και ονόματα παραγόντων των ομάδων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και πολύ γνωστός διοικητικός παράγοντας μεγάλης ΠΑΕ που πρωταγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ. Ο συγκεκριμένος παράγοντας με τα αρχικά Γ.Λ. φέρεται να έχει καταθέσει στους λογαριασμούς του μάνατζερ 236.000

ευρώ τη διετία 2001-2002. Γνωστός ξένος ποδοσφαιριστής που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλη ελληνική ομάδα με τα αρχικά Ρ. Dj. φέρεται να είχε καταβάλει στον μάνατζερ το 2000 και το 2003 συνολικά 175.000 ευρώ. Αλλος ποδοσφαιριστής που έπαιζε σε μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης με τα αρχικά Π.Κ. από το 2003 έως το 2007 είχε καταθέσει 135.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, ποδοσφαιριστής μεγάλης ΠΑΕ της Κεντρικής Ελλάδας από το 2000 έως το 2004 είχε καταθέσει στον μάνατζερ 121.000

ευρώ. Επίσης το μεγαλύτερο ποσό, 460.000 ευρώ, φέρεται να έχει δώσει στον μάνατζερ από το 2000 έως το 2007 ο ποδοσφαιριστής Σ.Κ. που έπαιζε σε μεγάλη ομάδα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Βεβαίως οι καταθέσεις αυτές από την πλευρά των παικτών ή ακόμη και των παραγόντων μπορεί να αφορούν καθ΄ όλα νόμιμα ποσά που κατέβαλαν για προμήθειες από μεταγραφές. Ποσά, τα οποία όμως θα πρέπει και αυτοί να τα δικαιολογούν από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία τα προηγούμενα χρόνια.


Η φήμη του έφθασε στο εξωτερικό

Το όχημα του μεγαλομάνατζερ για την είσοδό του στον χώρο του ποδοσφαίρου υπήρξε γνωστός ποδοσφαιριστής. Κοντά στα 11 χρόνια κράτησε αυτή η σχέση και ο ένας παίχτης έφερνε τον άλλο. Η επιτυχία στις μεταγραφές, μια επιτυχής συμφωνία ήταν το διαβατήριο για την επόμενη δουλειά. Κάπως έτσι, ο μάνατζερ έφτασε στο σημείο να μην πηγαίνει ο ίδιος στους άσους, αλλά να συμβαίνει το αντίστροφο. Ο μάνατζερ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει δίκτυο γνωριμιών και σχέσεων με σημαντικούς παράγοντες. Παράλληλα, είχε επαφές και με πρωτοκλασάτους προπονητές. Η φήμη του μάνατζερ έφτασε και στο εξωτερικό. Κυρίως στη Γερμανία και την Κροατία, όπου γνώριζε καλά πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε δικαστικές περιπέτειες στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σταδιακά, το όνομα του μάνατζερ ενεπλάκη και σε ομάδες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν πως με κάποιον τρόπο «ήλεγχε» περισσότερες από τρεις, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για σχέσεις με πρώην παράγοντες που τώρα βρίσκονται στο εξωτερικό. source:tanea.gr

"Πιθανότητα εμφυλίου 

λόγω λιτότητας"


Κίνδυνο διάλυσης της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα εφόσον τα μέτρα λιτότητας συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα και κοινωνικές εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου διαβλέπει ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του έγκυρου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ΙΦΟ με έδρα το Μόναχο.

Όπως αναφέρει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Ιταλία ο Χανς Βέρνερ Σιν προειδοποίησε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να αποτρέψουν την πτώχευση.


Αντίθετα, όπως είπε, «η πολιτική της επιβεβλημένης εσωτερικής υποτίμησης, αποπληθωρισμού και ύφεσης θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου».


Ο δρ Σιν σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει σε γενικές γραμμές διατηρήσει τη συνοχή της παρά τις απεργίες και τα επεισόδια, ωστόσο προειδοποίησε για τις συνέπειες της αύξησης της ανεργίας και της «πολιτικής κόπωσης», που όπως είπε συνήθως εμφανίζεται κατά το δεύτερο έτος σε περιπτώσεις τόσο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.


Κατά το Γερμανό οικονομολόγο, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα «διάσωσης» από την ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι το λιγότερο δυσάρεστο σενάριο, ακόμα και αν αυτό «σκοτώσει» τις ελληνικές τράπεζες. Ο Χανς Βέρνερ Σιν έκανε χαρακτηριστικά λόγο για έναρξη της δεύτερης ελληνικής κρίσης.source:skai.gr

Καλλικράτης και στο Δημόσιο: 

Κατάργηση μίας στις τρεις θέσεις...


Καλλικράτης και στο Δημόσιο: Κατάργηση μίας στις τρεις θέσεις
Στην κατάργηση της μίας στις τρεις θέσεις στο Δημόσιο θα οδηγήσουν οι σοβαρές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση, με την αφορμή του Καλλικράτη και δεδομένης της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που προηγήθηκε. Αυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Βήμα», που τονίζει ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσει στο 30%, ο σχεδιασμός και το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου θα γίνουν από μηδενική βάση ενώ προσθέτει ότι αναμένονται μαζικές μετατάξεις και αναδιανομή εργαζομένων μεταξύ των υπηρεσιών.
Όλα αυτά θα είναι αποτελέσματα της σύστασης ισχυρού επιτελικού και συντονιστικού κέντρου για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Γ. Ραγκούσης, μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων αναμένει τα αποτελέσματα από το μητρώο τους ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της στελέχωσης των υπηρεσιών, ωστόσο δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι με βάση τον Καλλικράτη θα ακολουθήσουν πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ανακατατάξεις, που θα οδηγήσουν σε μείωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 30%.
Όλα αυτά θα γίνουν με τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις πολλών δημοτικών επιχειρήσεων και στο πλαίσιο σχεδιασμού που έχει στόχο την υλοποίηση τυο σλόγκαν «λιγότερο κράτος».
Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μεταστέγαση όλων των υπουργείων, σε αναδιάρθρωση των δομών των δημοσίων υπηρεσιών, σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, αναμένει την κατάρτιση του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα του επιτρέψει να έχει μια σαφή εικόνα της στελέχωσης των υπηρεσιών.


Με τη μεταρρύθμιση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτύχει μείωση του στενού δημοσίου τομέα κατά 30%.


Η νέα δομή που θα αποκτήσουν τα υπουργεία, όπως επισημαίνεται από τη σχετική μελέτη, «θα λαμβάνει υπόψη της το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα 'Καλλικράτης', θα αναδεικνύει τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης (υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, ΝΠΔΔ, ανεξάρτητες αρχές και γενικές διοικήσεις) και θα στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός μοντέλου διοικητικής διάρθρωσης της χώρας που θα βασίζεται σε μια νέα σχέση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης».


Με το σχέδιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση σοβαρών δομικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, όπως η έλλειψη συντονιστικών μηχανισμών και σύγχρονων οργανωτικών δομών, η υπέρμετρη διόγκωση της ιεραρχικής πυραμίδας, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, ο πολλαπλασιασμός των θέσεων ευθύνης και ο κατακερματισμός της οργάνωσης των υπηρεσιών.


Μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων είναι:

  • Ανακατανομή προσωπικού και αξιολόγηση.  Θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού στις νέες οργανικές θέσεις που θα συσταθούν με βάση τα οργανογράμματα των υπουργείων, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές μετακινήσεις και μετατάξεις.
  • Περιγραφή θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση, προκειμένου να υπερβεί τον σκόπελο των μαζικών υποχρεωτικών μετατάξεων, προτίθεται να προχωρήσει και σε περιγραφή των θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτονται πλέον από υπαλλήλους με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία, τη δεξιότητα και την ικανότητά τους. Οι υπάλληλοι των υπουργείων θα εργάζονται δηλαδή όπως ακριβώς εργάζονται σήμερα οι υπάλληλοι των τραπεζών, καθένας εκ των οποίων έχει συγκεκριμένο αντικείμενο.
  • Νέος τρόπος χρηματοδότησης. Μετά την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού του κράτους που θα ισχύσει από φέτος, θα θεσπιστεί και η διασύνδεση των νέων δομών των υπουργείων με τη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Τα υπουργεία δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον αυθαίρετα, όπως συμβαίνει σήμερα και συχνά μέσω «σκοτεινών κωδικών», αλλά με βάση τριετή προγράμματα τα οποία θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο.
source:madata.gr
top