Ασπίδα κατά της χοληστερίνης
Πώς με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές στανόλες, θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την υπερχοληστεριναιμία...
Έλενα Κιουρκτσή
Tις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται στην Ελλάδα ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως η στεφανιαία νόσος. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή έχουν οδηγήσει στο ολοένα και συχνότερο πρόβλημα της υψηλής χοληστερίνης, που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά σημαντικό παράγοντα για την εκδήλωση της συγκεκριμένης νόσου.
Υπερχοληστεριναιμία σήμερα θεωρείται ότι υπάρχει όταν η τιμή της χοληστερίνης στο αίμα κυμαίνεται άνω του ορίου των 150-200 mg%. Στη χώρα μας, επιδημιολογική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες εμφανίζουν υπερχοληστεριναιμία. Για το λόγο αυτό, η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα για κάθε ενήλικο.
Οι φυτικές στανόλες είναι φυσικά συστατικά που περιέχονται σε φυτικές τροφές (φυτικά έλαια, δημητριακά, ξηροί καρποί, λαχανικά), έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερίνη και την ιδιότητα, όταν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, να την υποκαθιστούν στα σημεία απορρόφησής της στο έντερο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση της απορροφούμενης χοληστερίνης, η οποία δεν βρίσκει χώρο και αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, οι φυτικές στανόλες επιλέχθηκαν πρόσφατα μεταξύ των δέκα σημαντικότερων ανακαλύψεων παγκοσμίως στον τομέα της διατροφής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αλλά και οι νεότερες εξελίξεις, που ανακοινώθηκαν στο 78ο Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε τον Ιούνιο στο Αμβούργο, έδειξαν πως και άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα -όπως τα αυξημένα τριγλυκερίδια- μειώνονται με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές στανόλες, όπως τόνισε ένας από τους συνέδρους, ο κ. Ρόλαντ Π. Μένσινκ, Ph.D, καθηγητής του τμήματος Ανθρώπινης Βιολογίας στη σχολή Διατροφολογίας, Τοξικολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. Εκεί παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε Ελληνες χοληστερινοπαθείς.
Κατά τον κ. Κωνσταντίνο Τζιόμαλο, επικουρικό παθολόγο στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, από την εν λόγω μελέτη φάνηκε πως οι φυτικές στανόλες, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή εκεί όπου επιβάλλεται, μειώνουν την κακή LDL χοληστερίνη, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που θα βασίζεται στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες.
Η έρευνα αφορούσε άντρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 65 ετών, με σχετικά ήπια υπερχοληστεριναιμία, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία άλλη οργανική πάθηση και δεν ακολουθούσαν αγωγή με στατίνες. Το ότι η συστηματική κατανάλωση 1,5 - 2,4 γρ. φυτικών στανολών ημερησίως μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα ώθησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης για τη χοληστερίνη στις ΗΠΑ και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στην έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών, οι οποίες θεωρούν αναγκαία την ένταξή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων που επιθυμούν τη μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερίνης.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Η κατανάλωση φυτικών στανολών στο πλαίσιο της ημερήσιας διατροφής μειώνει άμεσα την ολική χοληστερίνη και την κακή LDL χοληστερίνη.
Η μείωση της χοληστερίνης διατηρείται μακροπρόθεσμα, με συνέχιση της καθημερινής κατανάλωσης προϊόντων εμπλουτισμένων με φυτικές στανόλες.
Η κατανάλωση των φυτικών στανολών συμβάλλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερίνης, μέσω της οποίας μπορεί να ελαττωθεί ο παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.source:kathimerini.gr
top